Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A rejtélyes 7750: diszkrét és drasztikus
  2014-10-20 17:41:53, hétfő
 
  A rejtélyes 7750: diszkrét és drasztikus


A rendkívül kevés eset során, amikor a 7750-es proklamációt alkalmazta az Egyesült Államok, leginkább afrikai diktátorok és klientúrájuk, valamint dél-amerikai drog- és emberkereskedők, és velük kapcsolatban álló állami tisztviselők ellen vetették be.

Az utóbbi napokban a közvéleményt a Bush elnök által 2004-ben aláírt 7750-es számú proklamáció tartja lázban, amely alapján a NAV-hoz és a magyar kormányhoz közel álló, 10-nél kevesebb személyt kitiltottak az USA-ból. Azóta mindenki a bikkfanyelven megfogalmazott hivatalos nyilatkozatokat próbálja megfejteni. Mi is ez a 7750? Milyen gyakran használja Amerika korrupt külföldi kormánytagokkal szemben? Bevetették-e már más, fejlett ,,nyugati" ország elitje ellen is? Én is megpróbáltam egy kicsit utánajárni ezeknek a kérdéseknek.

“A Fidesz kézi vezérlésre állította a nagy kontrollszervezeteket és a független hatalmi ágakat"

Jancsics Dávid az ELTE-n végzett, jelenleg a City University of New York falai közt dolgozik. A kutatóval arról beszélgettünk, mit meséltek a korrupcióról államtitkárok és milyen hatása van a rendszerszintű mutyinak az ország működésére. Tovább a teljes interjúra.

Először is a 7750 alkalmazásáról nincsenek nyilvánosan elérhető statisztikák. Annyit lehet tudni, hogy nagyon ritkán alkalmazzák, 2004 és 2007 között mindössze néhány tucatszor használták. Komoly vitákat váltott ki például, amikor egy híresen korrupt egyenlítői-guineai miniszterrel szemben véletlenül elfelejtették alkalmazni, és az ki-be járhatott a 35 millió dolláros malibui luxuslakása és az anyaország között. Rossz nyelvek szerint ebben állítólag Egyenlítői-Guinea frissen feltárt olajmezői is szerepet játszottak, melyek kitermelésére amerikai vállalatok kaptak lehetőséget.

Az amerikai külögyminisztériumot törvény kötelezi, hogy tartsa titokban minden 7750 alapján visszavont vízum ügyét. Ezt bizonyára Szijjártó Péter és Rogán Antal is nagyon jól tudja, ezért óriási PR-fogás a részükről, hogy felszólították az amcsikat, hozzák nyilvánosságra bizonyítékaikat.

Mindez persze azt is jelenti, hogy a kiszivárgott információk nagy valószínűséggel nem az amerikaiaktól kerültek ki. Több forrás is egybehangzóan állítja, hogy az amerikaiak diszkréten próbálták meg kommunikálni az ügyet a magyar kormánnyal. Az USA-nak tehát valószínűleg nem Magyarország nyilvános megleckéztetése volt a fő célja. Ami biztos, hogy a rendkívül kevés eset során, amikor a 7750-et alkalmazták, leginkább afrikai diktátorok és klientúrájuk, valamint dél-amerikai drog- és emberkereskedők, és velük kapcsolatban álló állami tisztviselők ellen vetették be.

A 7750 a korrupciót elsősorban bevándorlási szempontból kezeli, ez abból is látszik, hogy a vízum elutasításához egy magas rangú diplomata hivatalnok, az Undersecretary for Political Affairs aláírása szükséges. Ez a legmagasabb szintű professzionális karrierdiplomata pozíció, ettől feljebb már az elnök által politikai alapon kinevezett diplomaták és a külügyminiszter állnak. Mivel a mostani tiltás bevándorlási ügynek minősül, nagyon valószínű, hogy az amerikaiak a részükről elintézettnek tekintik a dolgot és további eljárást nem kezdeményeznek.

A 7750 egyébként meglehetősen tágan értelmezi a korrupció fogalmát és nem szükséges hivatalos vizsgálati eredmény (nyomozás, bírósági döntés stb.) hozzá, elég ha a hivatalnok számára “meggyőző erejű bizonyítékok" állnak rendelkezésre. Az ügyben eljáró amerikai diplomatának nagyfokú diszkréciója van abban, hogy mikor, hogyan és kivel kapcsolatban alkalmazza a klauzulát. Bár általában is igaz az, hogy az amerikai tisztviselők, pl. konzulok, nagy döntési szabadsággal rendelkeznek bevándorlási és vízum ügyekben, fontos különbség, hogy ebben az esetben Magyarország kormányzati és üzleti elitjével kapcsolatban hoztak tiltó döntést.

A 7750 alkalmazása egy hivatalosan is szövetséges ország kormányzati szereplőivel szemben a diplomácia világának finomra hangolt kommuniciójában rendkívül drasztikus lépésnek tűnik.

Az biztos, hogy szimbolikus és politikai üzenete is van a történetnek, de nem hinném, hogy az amerikaiak blöffölnének ezügyben. Ezeket az embereket nem véletlenül tiltották ki. Két egymástól független, általam megbízhatónak tartott forrás is állítja, hogy a magyar kormányhoz közel álló szereplők két amerikai cégtől követeltek kenőpénzt adókedvezményért és áfakulcsváltoztatásért cserébe. A kenőpénzt egy kormányközeli alapítványon (khm) keresztül kellett volna kutatási és elemzési megrendelések formájában kifizetni, állítólag 2 milliárd! forint közeli értékben.

A felajánlásban állítólag az is benne volt, hogy a NAV a cégek üzleti ellenfeleire szintén milliárdos nagyágrendű bírságokat szabna ki, ezzel jelentősen gyengítené a konkurenciát és komoly piaci előnyhöz juttatná az amcsikat. Mivel a megzsarolt vállalatok nem adták be a derekukat, a NAV elkezdte szorongatni őket, ezért azok végül felnyomták az egész társaságot a kormányuknál. Az, hogy nagy valószínűséggel NAV-os csúcsvezetők is az amerikai tiltólistán vannak, egybecseng ezzel a verzióval.

Ha ez tényleg így történt, akkor a legaggasztóbb része a történetnek számomra nem is a kormányközeli ragadozók, hanem a NAV szerepe a korrupcióban. Azt, hogy az adóhatóság körül valami nagyon nincs rendben, már a Horváth András ügy óta sejteni lehetett. A mostani történet azonban még annál is hajmeresztőbb, hiszen azt sugallja, a kormányzati intézményrendszer csúcsán szerveződő korrupt hálózatok zsarolásra, megfélemlítésre és a konkurenciával való leszámolásra egyaránt előszeretettel használják az adóhivatalt.

Belegondolni is hátborzongató, hogy informális klikkek közvetlenül irányíthatnak egy ilyen hatalommal rendelkező szervezetet, hiszen ez azt jelenti, a kisvállalkozótól az amerikai nagyvállalatig bárki levadászható prédának számít.

Sajnos azonban a magyar állampolgárok nem hívhatják segítségül a 7750-es proklamációt. Reménykedjünk tehát, hogy mindez csupán egy B kategóriás maffiafilm túlspilázott forgatókönyve és nem a 2014-es magyar valóság. NAV-korrupció ügyben egyébként itt olvasható egy nemrég megjelent érdekes tanulmány.

Jancsics Dávid

http://blog.atlatszo.hu/2014/10/a-rejtelyes-7750-diszkret-es-drasztikus/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: karrierdiplomata, adókedvezményért, kisvállalkozótól, bizonyítékaikat, nyilatkozatokat, professzionális, valószínűséggel, kommuniciójában, kormánytagokkal, megfélemlítésre, megleckéztetése, emberkereskedők, külügyminiszter, kezdeményeznek, konkurenciával, nagyvállalatig, előszeretettel, elutasításához, undersecretary, alkalmazásáról, nyilvánosságra, rendszerszintű, megfogalmazott, felszólították, hajmeresztőbb, állampolgárok, egybehangzóan, elintézettnek, felajánlásban, hátborzongató, kitermelésére, kormányközeli, irányíthatnak, megrendelések, elfelejtették, rendelkezésre, rejtélyes 7750, rendkívül kevés, 7750-es proklamációt, utóbbi napokban, magyar kormányhoz, bikkfanyelven megfogalmazott, kicsit utánajárni, független hatalmi, kutatóval arról, korrupcióról államtitkárok, rendszerszintű mutyinak, ország működésére, teljes interjúra, híresen korrupt, ki-be járhatott, anyaország között, Egyesült Államok, Jancsics Dávid, City University, Szijjártó Péter, Rogán Antal, Political Affairs, Horváth András,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Régi emberek, akikre máig büsz...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Popper Péter szavai  Paul David Tripp Április 19  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Boldog születésnapot a ma ünne...  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  Szívem  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png kislány  Albert Einsteinről  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Akik bántanak téged  Neked tudnod kell  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Erdőn  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Szívem tiéd  Rátalálsz  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Mindig jusson idő nevetni  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Egy lelki imádság  Örülök, hogy látlak!  A másik dolog,  Julian Brass gondolata  Alázat  Adakozás  Facebookon kaptam  Png csokor  Ágai Ágnes – Csendélet  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einstein gondolata  Adakozás  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Hiányzik  Akarat  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tanuld meg ezt a versemet  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Alázat  Facebookon kaptam  Png virág  Amikor Jézus rátapos a lábadra  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  A sors  Alázat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png cica  Szívem tiéd  Png férfi  Mindig jusson idő nevetni  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem számIt  Png csokor  Próbálj meg ...  A Megváltó szolgálatában  Jó éjszakát 
Bejegyzés Címkék
rejtélyes 7750, rendkívül kevés, 7750-es proklamációt, utóbbi napokban, magyar kormányhoz, bikkfanyelven megfogalmazott, kicsit utánajárni, független hatalmi, kutatóval arról, korrupcióról államtitkárok, rendszerszintű mutyinak, ország működésére, teljes interjúra, híresen korrupt, ki-be járhatott, anyaország között, kiszivárgott információk, amerikaiaktól kerültek, amerikaiak diszkréten, magyar kormánnyal, 7750-et alkalmazták, korrupciót elsősorban, vízum elutasításához, magas rangú, legmagasabb szintű, elnök által, külügyminiszter állnak, mostani tiltás, részükről elintézettnek, 7750 egyébként, korrupció fogalmát, hivatalnok számára, ügyben eljáró, amerikai tisztviselők, esetben Magyarország, 7750 alkalmazása, diplomácia világának, amerikaiak blöffölnének, kormányközeli alapítványon, felajánlásban állítólag, cégek üzleti, megzsarolt vállalatok, egész társaságot, amerikai tiltólistán, legaggasztóbb része, történetnek számomra, kormányközeli ragadozók, adóhatóság körül, mostani történet, kormányzati intézményrendszer, konkurenciával való, ilyen hatalommal, amerikai nagyvállalatig, magyar állampolgárok, 2014-es magyar, nemrég megjelent, karrierdiplomata, adókedvezményért, kisvállalkozótól, bizonyítékaikat, nyilatkozatokat, professzionális, valószínűséggel, kommuniciójában, kormánytagokkal, megfélemlítésre, megleckéztetése, emberkereskedők, külügyminiszter, kezdeményeznek, konkurenciával, nagyvállalatig, előszeretettel, elutasításához, undersecretary, alkalmazásáról, nyilvánosságra, rendszerszintű, megfogalmazott, felszólították, hajmeresztőbb, állampolgárok, egybehangzóan, elintézettnek, felajánlásban, hátborzongató, kitermelésére, kormányközeli, irányíthatnak, megrendelések, elfelejtették, rendelkezésre, legaggasztóbb, reménykedjünk, államtitkárok, bikkfanyelven, megbízhatónak, amerikaiaktól, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2789
  • e Hét: 8521
  • e Hónap: 19632
  • e Év: 173128
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.