Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Forronganak a panellakók - a kormányígéretet követelik
  2014-11-20 16:45:58, csütörtök
 
  Forronganak a panellakók - a kormányígéretet követelik

Tamásné Szabó Zsuzsanna

Tamásné Szabó Zsuzsanna

2014. november 19. 18:50




Addig nem tágítanak, amíg a kormány nem csökkenti vagy törli el a közmű alapdíjakat, ahogyan azt ígérte még a választások előtt. A panelosoknak elegük van a magas távhő-alapdíjból, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Milyen pluszt nyújthatnak a CFD-k,bármely kereskedő részére? »

A Fidesz februárban azt ígérte, hogy eltörlik, vagy felére csökkentik a közműszolgáltatásoknál az alapdíjat. Ez az a tétel, amit fogyasztástól függetlenül minden igénybe vevőnek fizetnie kell. De az ígéretből nem lett eddig semmi. A fővárosi panelosok ezért besokalltak, és aláírásgyűjtésbe kezdtek.

Kiderült, a lakókat nemcsak az zavarja, hogy a kormány nem tartotta be, amit ígért, hanem az is, hogy légköbméterre kell fizetni az alapdíjat. Olvasónk levélben fordult hozzánk, próbáljuk meg kideríteni, mi indokolja ezt, mert ő nem érti.
TESZTELJEN ÉS NYERJEN!
Egyforma alapdíjat tartana igazságosnak

Előző cikkünk nyomán Surányi Jánosné Gitta azt vetette fel, vajon milyen alapon szednek a távfűtésnél négyzetméter-arányos alapdíjat. Szerinte ez nagyon igazságtalan. Hiszen az alapdíj a rendelkezésre állás, és a karbantartás, fenntartás díja, kizárólag a lakásig. Onnantól kezdve minden a tulajdonos költsége.

Az az álláspontja, hogy a rendelkezésre állás, karbantartás, fenntartás általános költségei nem függnek attól, hogy mekkora az adott távfűtött lakás. Vagyis szerinte mindenkivel egyforma díjat kellene fizettetni, lakásmérettől függetlenül. Ugyanúgy, ahogy tudomása szerint az áramnál vagy a gáznál.
Milyen pluszt kap érte?

Azt is megjegyezte, nem érzi úgy, hogy ő a nagyobb lakásban a nagyobb alapdíj fejében kapna valami pluszszolgáltatást azokhoz képest, akik kis lakásban élnek, és kicsi díjat fizetnek.

Azzal érvelt, hogy a kapuig egyformán fejleszt/fenntart/üzemeltet/karbantart a távhőcég annak is, akinek 30 négyzetméteres a lakása van (és fizet havi 3-4 ezer forintot), és annak is, akinek 80-90 négyzetméteres a lakása (és fizet havi 8-9-10 ezer forintot). És utóbbi lakó szerinte a magasabb díjért semmivel nem kap több szolgáltatást, mint előbbi.
Sima ,,lehúzás"?

Több illetékes helyen (pl. a Fővárosi Önkormányzatnál és a Főtávnál) is próbálta már kideríteni, hogy mit kap a magasabb alapdíjért, de erre még sehol nem sikerült választ kapnia. Egy ilyen levelet el is küldött nekünk. Indoklás nem volt benne, csak az, hogy a vonatkozó fővárosi közgyűlési rendelet szerint szabják meg a díjat.

Afelől Gittának sem volt pillanatnyi kétsége, hogy törvényes a nagyobb lakásokban élőket sújtó diszkrimináció. Vagyis a lakásmérethez kötött alapdíj. A miértre lett volna kíváncsi. Meg arra, mit szólnának az emberek, ha a többi szolgáltatásnál is arányaiban hasonlóan magas lenne az alapdíj, mint a távhőnél, és minél nagyobb lenne a lakás, annál többet kellene fizetni. Szerinte akkor kitörne a parasztlázadás.

Úgy érzi, a lakás nagyságához kötött alapdíj "lehúzás", hiszen semmivel nem kap több szolgáltatást azt, aki jóval többet fizet. Saját bevallása szerint éves szinten kéthavi rokkant-nyugdíját viszi el egyébként a távhő alapdíja.

A Távhőnél és a hatóságnál is érdeklődtünk, mert elfogadhatónak találtuk Gitta érveit, és kíváncsiak voltunk a magyarázatra.
Miért légköbméterre kell fizetni? Csak!

A Főtáv megkeresésünkre azt válaszolta, amit korábban Gittának is. Vagyis hogy a díjakat a vonatkozó fővárosi közgyűlési rendelet alapján szedik. A rendelet pedig kimondja, hogy az alapdíj, a távhőszolgáltatás folyamatos igénybevételének lehetőségéért a közüzemi szerződésben meghatározott légtérfogat (légm3), vagy lekötött legnagyobb hőteljesítmény (MW) után, de a hőfelhasználástól függetlenül fizetendő díj (Ft/légm3, vagy Ft/MW). A Gittának szóló levélben egyébként csak a légtérfogat szerinti fizetést említették.

Elgondolkodtunk. Persze, igaz lehet, hogy az alapdíj közvetlenül nem függ a hőfelhasználástól. De. Annak azért elég nagy az esélye, hogy a nagyobb légtérfogatú lakás hőfelhasználása nagyobb, mint a kisebb légtérfogatúé. Méghozzá arányosan. És ha elfogadjuk, hogy a nagyobb lakásban nagyobb a hőfelhasználás, akkor ilyen oldalról közelítve mégiscsak (ha közvetett módon is), de függ az alapdíj a hőfelhasználástól.
Távhő, gáz, áram - alapdíj

A Főtávnál azt is hozzátették még, hogy ez a rendszer megegyezik a gáz- és áramszolgáltatók rendszerével, ahol az alapdíj a gázmérő köbméterben megadott kapacitásától függ. Az áramnál pedig az árammérő Amperben megadott kapacitásától. Ennek utánanéztünk.

Az E.ON honlapján található információ szerint évi 1320 kWh/év fogyasztás alatt és felett is 1446 forint az éves alapdíj. Az Elmű-Émász áramár-kalkulátora pedig nappali mérő esetén szintén egységesen havi bruttó 162,56 Ft/csatlakozási pontonként.
A Vásárlócsapat.hu összehasonlítása szerint pedig a gázár alapdíja valamennyi szolgáltatónál valamennyi fogyasztóra nézve egységes, évi 9192 forint (2014 áprilisi adat).

Vagyis sem a gáznál sem az áramnál nem a lakás méretétől függ az alapdíj.
A nagyobb kapacitásigény miatt kell többet fizetni

A távhőszolgáltatás ár-előkészítési feladatai egyébként 2011-ben kerültek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jogelődjének feladatkörébe - tudtuk meg még. A MEKH megkeresésünkre azt írta, hogy a vonatkozó önkormányzati rendeletek alapján a távhőszolgáltatásért fizetendő alapdíj a legtöbb szolgáltatási területen valóban a lakás térfogatával arányos.

Ez a fajta árazási mód szerintük jól tükrözi azt, hogy egy nagyobb méretű lakás kifűtéséhez nagyobb hőteljesítményre van szükség, mint egy kisebb méretű lakáséhoz. Azaz azonos időtartam alatt egy nagyobb lakás nagyobb hőmennyiséget igényel, mint egy kisebb. Ezzel összhangban tehát, egy nagyobb méretű lakásra a rendelkezésre álló fűtőművi és a hálózati kapacitás nagyobb hányada jut. Vagyis szerintük ez indokolja a magasabb alapdíjat.

Megint elgondolkodtunk. Feltesszük, a gáznál és az áramnál is jellemzően nagyobb kapacitás jut a nagyobb lakásokra. Ezeknél a szolgáltatásoknál mégis egységes az alapdíj...
A panellakók számon kérik az ígéretet

Figyelmünket Baricz Dezső panellakó hívta fel a kormány tavaszi ígéretére, miszerint felére csökkentik, vagy eltörlik a közműszolgáltatások alapdíját. Bariczék mint ígérték, már el is kezdték Budapesten a távhős lakásokban az aláírásgyűjtést.

Felhatalmazott minket, hogy telefonszámát kiadjuk olyan távhőfogyasztóknak, akik csatlakozni szeretnének az akcióhoz. A 20/886-4010 számon várja azok hívását, akik szintén számon kérnék a kormányon a februári ígéretet.

Ha kíváncsi rá, hogy mire fizeti a távhő alapdíját, milyen következményekkel járna, ha nem fizetné, és mit válaszolt a Fidesz, amikor számon kértük rajtuk az ígéretet, kattintson!

http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/11/19/forronganak-a-panellakok-a-kormanyigeretet- kovetelik/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=napi&ut m_campaign=fn_2014-11-20
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: hőteljesítményre, összehasonlítása, aláírásgyűjtésbe, áramszolgáltatók, igénybevételének, szolgáltatásnál, megkeresésünkre, aláírásgyűjtést, önkormányzatnál, elgondolkodtunk, kormányígéretet, kormanyigeretet, hőfelhasználása, négyzetméteres, parasztlázadás, hőfelhasználás, hőteljesítmény, felhatalmazott, szolgáltatónál, elfogadhatónak, kapacitásigény, diszkrimináció, légtérfogatúé, légköbméterre, meghatározott, kapacitásától, telefonszámát, szolgáltatást, lakásmérethez, fogyasztástól, vásárlócsapat, rendelkezésre, szolgáltatási, hőmennyiséget, önkormányzati, lehetőségéért, kormányígéretet követelik, közmű alapdíjakat, választások előtt, panelosoknak elegük, magas távhő-alapdíjból, fővárosi panelosok, lakókat nemcsak, rendelkezésre állás, tulajdonos költsége, adott távfűtött, áramnál vagy, nagyobb lakásban, nagyobb alapdíj, kapuig egyformán, távhőcég annak, magasabb díjért, Tamásné Szabó Zsuzsanna, TESZTELJEN ÉS NYERJEN, Surányi Jánosné Gitta, Fővárosi Önkormányzatnál, Afelől Gittának, Magyar Energetikai, Közmű-szabályozási Hivatal, Figyelmünket Baricz Dezső,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Facebookon kaptam  Png nő  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Garai Gábor - Takarítás  Örülök, hogy látlak!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mi lenne ha  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Julian Brass gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Egy bizonyos határt  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Alázat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Png nő  A sors  Zilahy Lajos gondolata  Soha ne kedvezz...  Png csokor  George Gordon Lord Byron: Inez...  Próbálj meg ...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Garai Gábor - Takarítás  Erdőn  Csak a fogyatkozás látható  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Png férfi  Ágai Ágnes – Csendélet  Az igazi szeretetért rendszeri...  Fekete-erdő desszert  Őrizkednünk kell...  Garai Gábor - Takarítás  Png férfi  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Makszim Gorkij gondolata  Szívem  210 éve született a SZÓZAT meg...  Lóhere  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Sose bánj semmit  Popper Péter szavai  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Alázat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Adakozás  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szívem tiéd  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Soha ne kedvezz...  Mi lenne ha  Amikor Jézus rátapos a lábadra 
Bejegyzés Címkék
kormányígéretet követelik, közmű alapdíjakat, választások előtt, panelosoknak elegük, magas távhő-alapdíjból, fővárosi panelosok, lakókat nemcsak, rendelkezésre állás, tulajdonos költsége, adott távfűtött, áramnál vagy, nagyobb lakásban, nagyobb alapdíj, kapuig egyformán, távhőcég annak, magasabb díjért, magasabb alapdíjért, ilyen levelet, vonatkozó fővárosi, nagyobb lakásokban, lakásmérethez kötött, miértre lett, többi szolgáltatásnál, lakás nagyságához, távhő alapdíja, rendelet pedig, távhőszolgáltatás folyamatos, közüzemi szerződésben, hőfelhasználástól függetlenül, légtérfogat szerinti, alapdíj közvetlenül, nagyobb légtérfogatú, kisebb légtérfogatúé, rendszer megegyezik, gázmérő köbméterben, áramnál pedig, árammérő Amperben, éves alapdíj, gázár alapdíja, lakás méretétől, nagyobb kapacitásigény, távhőszolgáltatás ár-előkészítési, vonatkozó önkormányzati, legtöbb szolgáltatási, lakás térfogatával, fajta árazási, nagyobb méretű, kisebb méretű, nagyobb lakás, rendelkezésre álló, hálózati kapacitás, magasabb alapdíjat, nagyobb lakásokra, szolgáltatásoknál mégis, panellakók számon, kormány tavaszi, távhős lakásokban, februári ígéretet, távhő alapdíját, hőteljesítményre, összehasonlítása, aláírásgyűjtésbe, áramszolgáltatók, igénybevételének, szolgáltatásnál, megkeresésünkre, aláírásgyűjtést, önkormányzatnál, elgondolkodtunk, kormányígéretet, kormanyigeretet, hőfelhasználása, négyzetméteres, parasztlázadás, hőfelhasználás, hőteljesítmény, felhatalmazott, szolgáltatónál, elfogadhatónak, kapacitásigény, diszkrimináció, légtérfogatúé, légköbméterre, meghatározott, kapacitásától, telefonszámát, szolgáltatást, lakásmérethez, fogyasztástól, vásárlócsapat, rendelkezésre, szolgáltatási, hőmennyiséget, önkormányzati, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1615
  • e Hét: 3102
  • e Hónap: 14213
  • e Év: 167709
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.