Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
EZEK ABBA A TÁNYÉRBA IS BELESZARNAK,AMIBŐL ESZNEk!
  2014-11-24 16:45:40, hétfő
 
 
Orbánék hálátlanul zabálták a milliárdokat
hirdetés

Az írás a Népszabadság 2014. 11. 24. számában jelent meg.

55 komment

Batka Zoltán
Népszabadság

Sorban keresték a Fidesz kegyét a nagy kereskedelmi láncok az első iparági sokkot okozó 2010-es különadók után. Ennek a folyamatnak a mérlege katasztrofális. Mára kiderült, ablakon kidobott pénz volt a kormánypárti holdudvarra elköltött sok milliárd forint. Nem jött létre a remélt kiegyensúlyozott kapcsolat. A jutalom pedig a piacvesztés lehet a legnagyobb láncoknak.
hirdetés

Életük legrosszabb befektetéseként fogják elkönyvelni a Magyarországon működő hipermarketek és diszkontláncok vezetői a 2010 és 2014 között a Fidesz-közeli cégeknek, intézményeknek tanulmányokra, reklámra kiadott összegeket. ,,Egyszerűen semmit sem ért az egész lobbizás" - fakadt most ki az egyik legnagyobb hipermarketlánc vezetője zárt körben.

Érthető az elkeseredés: az anyacégnek nehéz lesz elmagyarázniuk, hogy a 2010 óta kifizetett milliárdokért cserébe azt kapták jutalmul, amit a kormány ellenségei büntetésből. A Fidesz által most benyújtott, illetve részben már elfogadott ,,lex multi" törvénycsomag a nagy láncok piacvesztését készíti elő. Piaci erősorrendben haladva a legnagyobb áruházlánc, a Tesco már 2010-ben is a kormánypárt célkeresztjébe került.

Akkor a britek egyedül fizették a válságadónak hívott, szektorszinten 30 milliárdos kiskereskedelmi különadó közel felét. Ehhez társult, hogy kormányközeli médiumok vették górcső alá a cég munkaügyi problémáit, de az is előfordult, hogy arról cikkeztek, hogy egerek rohangálnak a hipermarket polcain. Mindeközben az Orbán-kabinet nem is titkolta, hogy kit tekint a barátjának, Orbán Viktor egyre-másra tűnt fel a CBA és a Coop rendezvényein, míg az egyik legnagyobb hazai munkáltató, a Tesco vezetőségével szóba sem álltak a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM).

hirdetés

Csak hosszas lobbizás árán ülhettek tárgyalóasztalhoz a kormányoldallal. A ,,Pax Fidesz" jeleként 2012-ben a Tesco akkori vezetője már a kormányzat prominenseivel pózolt az akkori, később ugyan a GVH által már kartellnek minősített dinnyeakció nyitórendezvényén. A mosolydiplomácia jegyében a Tesco a Századvégtől megrendelte a ,,Tesco magyar gazdaságban betöltött szerepét" méltató tanulmányt, igaz, azóta sem tudni, hogy mennyiért.

A Sparnál is igen komoly problémát okoztak a válságadók, a szektorból egyedül ennek a cégnek az akkori vezetője merte nyilvánosan ,,agyrémnek" nevezni a különadókat. Rossz nyelvek szerint az elkövetkező hetekben egymásnak adták a kilincset a különféle hatósági ellenőrök az áruházláncnál. Később a Spar is úgy dönthetett, hogy jobb a békesség. A Kantar Media adatai szerint a lánc tavaly listaáron 1,2, előtte, 2012-ben pedig 1,3 milliárd forint értékben rendelt reklámot a Simicska Lajos érdekkörébe sorolt Inter Media Group (IMG)-től.
A Tesco tanulmányt is rendelt a kormányközeli Századvégtől az áruházlánc hazai szerepéről
A Tesco tanulmányt is rendelt a kormányközeli Századvégtől az áruházlánc hazai szerepéről
Kurucz Árpád / Népszabadság

Hasonlóan a Lidlhez, amely a kisebb boltjaival erősen kikezdte a hazai láncok - CBA, Coop, Reál - piacát. A 2010-ben meghozott plázastop-rendelkezésnek a legnagyobb vesztese a Lidl volt, legalábbis a cég több tucat beruházás jegelésére kényszerült. A német diszkont 2012-ben még csak 0,6 milliárdot költött reklámra listaáron. 2013-ban viszont a kormányközelinek tudott IMG-től rendelt reklámot, ekkortól 1,5 milliárdra ugrott a diszkontlánc reklámköltése - szintén listaáron.
hirdetés

Aztán egy jó ideig úgy tűnt, hogy az Auchanra neheztel a legjobban a Fidesz. Ennek a története állítólag az, hogy a régóta egy magyar hipermarket terveit dédelgető Orbán ösztökélésére akarta a CBA-Coop vegyes vállalat felvásárolni a Cora áruházláncot. A piacon nyílt titok volt, hogy ehhez magukénak tudták a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelígérvényét, ám végül az Auchan beelőzte a hazai láncokat.

Később enyhülhetett a haragszomrád, s a szakma kormányzati kegykeresésnek tudta be, hogy a 2013-as trafikmutyi során rejtélyes módon az összes Auchan áruházba Felcsútról találtak trafikost, így sorra az Orbán-bizalmas Mészáros Lőrinc vonzáskörébe sorolt felcsúti lakosok lettek az Auchan trafikosai. Igaz, ezen Mészárosék nem sokáig kereshettek, hiszen az utcai trafikosokat képviselő lobbi nyomására a nemzeti dohányboltokat kirakták a hipermarketekből. (Később az RTL Klub többször is arról számolt be, hogy az egyik Auchannál lévő trafik ennek ellenére sem zárt be, mondván, az üzlet más helyrajzi számon van, mint az áruház.)

Az iparági történetek szerint a felcsúti stadion megépültét is szorgalmasan támogatták a hipermarketláncok, hiszen nem fukarkodtak a társaságiadó-felajánlásaikkal. Hogy pontosan melyik cég mennyivel támogatta e nemes célt, nem tudni hivatalosan, az egyetlen ismert név a Penny Market lehet: a cég logója ma is ott virít a felcsúti fociakadémia támogatói között.
Néha belementek a játékba

A láncok kincstári optimizmusa, miszerint érdemes keresni a Fidesz és Orbán Viktor kegyeit a jó hazai pozíciók érdekében, annál is inkább fura, hiszen a miniszterelnök soha nem csinált titkot abból, hogy hogyan viszonyul a nagy áruházláncokhoz. 2010-ben a cégek vezérei tudomást sem vettek arról, ami a Fidesz terveiben többé-kevésbé nyíltan szerepelt, miszerint a kiskereskedelemben ,,szabályozások finom hálójával" kell a hazai vállalkozásokat helyzetbe hozni a nagy multinacionális áruházláncokkal szemben.

A finom szabályozási megoldásokról 2010 őszén kaptak ízelítőt a cégek, amikor a miniszterelnök egyik pillanatról a másikra vetett ki milliárdos nagyságrendű különadót az ágazat nagyjaira. Hab volt a tortán a plázastop intézménye. Akkoriban sokként érték a cégeket az intézkedések, az ősszel, az üzleti év vége felé visszamenőlegesen kivetett és az év végéig befizetendő adótétel miatt szinte az összes multi hazai vezérét a szőnyeg szélére állították a központokban, ahol finoman szólva szúrta a szemét a vezetésnek, hogy a magyar helytartók láthatóan csak a sajtóból értesültek az éves profitjukat lenullázó adótételről.
hirdetés

Nem csoda, hogy az elkövetkező években ezután a cégek zöme mindent elkövetett, hogy igazodjon a kormányzati politika pillanatnyi kívánalmaihoz, és kereste az együttműködést a kormánnyal. A Fidesz nagyjai pedig időnként bele-belementek a játékba, amivel fenntartották azt a látszatot ebben a céges körben, hogy a 2010-es adókivetés csak afféle ,,kilengés" volt. A láncok a válságadót betervezték a költségvetésükbe, bízván abban, hogy a későbbiekben már jóval tervezhetőbb lesz az Orbán-kormánnyal való közös munka.

Hiába fizették ki azonban a vásárlók a válságadókat, s hiába költöttek a láncok minden korábbinál többet a Fidesz-közeli cégeknél, úgy látszik: a kiszámítható üzleti környezet várat magára. A további harmincmilliárdot jelentő élelmiszerlánc-felügyeleti díjról szóló szabályozás immár nyíltan kedvez a CBA, a Coop és a Reál láncnak. Érdekes módon a KDNP régi álmát, a vasárnapi zárva tartást is jószerével ezek a láncok támogatják, s az intézkedés terve miatt a többiek panaszkodnak. S miután az Auchan, a Lidl és az Aldi megismerte a kormány tervét, mely szerint két év veszteség elég ahhoz, hogy a harmadik évben ki se nyithassanak, újra felteszik maguknak a költői kérdést: megérte?


http://nol.hu/gazdasag/hiaba-hajtanak-orbanek-kegyeire-a-multilancok-1500347
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kormányközelinek, mosolydiplomácia, költségvetésükbe, kiegyensúlyozott, felajánlásaikkal, hipermarketekből, minisztériumban, áruházláncokkal, multinacionális, vállalkozásokat, nemzetgazdasági, kiskereskedelmi, befektetéseként, hipermarketlánc, hitelígérvényét, áruházláncokhoz, kormányoldallal, miniszterelnök, együttműködést, elmagyarázniuk, dohányboltokat, célkeresztjébe, prominenseivel, katasztrofális, szektorszinten, rendelkezésnek, diszkontláncok, kegykeresésnek, magyarországon, élelmiszerlánc, intézményeknek, fenntartották, kívánalmaihoz, kormányközeli, törvénycsomag, milliárdokért, nagy kereskedelmi, első iparági, mérlege katasztrofális, kormánypárti holdudvarra, remélt kiegyensúlyozott, jutalom pedig, piacvesztés lehet, legnagyobb láncoknak, egész lobbizás”, egyik legnagyobb, anyacégnek nehéz, kormány ellenségei, nagy láncok, legnagyobb áruházlánc, kormánypárt célkeresztjébe, britek egyedül, EZEK ABBA TÁNYÉRBA IS BELESZARNAK, AMIBŐL ESZNEk, Batka Zoltán, Orbán Viktor, Nemzetgazdasági Minisztériumban, Kantar Media, Simicska Lajos, Inter Media Group, Kurucz Árpád, Magyar Fejlesztési Bank, Orbán-bizalmas Mészáros Lőrinc, Penny Market,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy barátság története  Szívek  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Előfordul, hogy  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Szívek  Szép estét kedves látogatóimna...  Csend  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Az ember  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szép estét  Robert Merle tollából  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Töröld le  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Tavaszi este  Paul David Tripp Április 15  Somlyó Zoltán - Orgonával  Paul David Tripp Április 14  Sík Sándor - Ha jő a perc  Hamvas Béla  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Paul David Tripp Április 13  Sorsunk miatt...  Martin Buber, A haszidim meséi  Jánosházy György: Fogd a kezem  Sorsunk miatt...  Szabó T. Anna - Pitypang  Tanácsok egy pszichológustól  Erdei gyöngyvirág  Töröld le  Robert Merle tollából  Van néhány kérdés, amin gondol...  Baranyi Ferenc - N i n c s  IGEN így  Segíts neki dicsérni Téged  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  képre írva  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Jan Twardowski - Siessünk  Paul David Tripp Április 14  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam Krisztinától  Reményik Sándor: Pierrot &...  Előfordul, hogy  Nevelőszülőkhöz adták,  Jó éjszakát  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Emlékezz  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata 
Bejegyzés Címkék
nagy kereskedelmi, első iparági, mérlege katasztrofális, kormánypárti holdudvarra, remélt kiegyensúlyozott, jutalom pedig, piacvesztés lehet, legnagyobb láncoknak, egész lobbizás&#8221, egyik legnagyobb, anyacégnek nehéz, kormány ellenségei, nagy láncok, legnagyobb áruházlánc, kormánypárt célkeresztjébe, britek egyedül, válságadónak hívott, hipermarket polcain, kormányzat prominenseivel, mosolydiplomácia jegyében, szektorból egyedül, akkori vezetője, elkövetkező hetekben, különféle hatósági, lánc tavaly, kormányközeli Századvégtől, áruházlánc hazai, kisebb boltjaival, hazai láncok, 2010-ben meghozott, legnagyobb vesztese, német diszkont, kormányközelinek tudott, diszkontlánc reklámköltése, története állítólag, magyar hipermarket, piacon nyílt, hazai láncokat, szakma kormányzati, 2013-as trafikmutyi, összes Auchan, utcai tra&#64257, nemzeti dohányboltokat, egyik Auchannál, iparági történetek, felcsúti stadion, egyetlen ismert, felcsúti fociakadémia, láncok kincstári, miniszterelnök soha, nagy áruházláncokhoz, cégek vezérei, hazai vállalkozásokat, nagy multinacionális, finom szabályozási, miniszterelnök egyik, másikra vetett, ágazat nagyjaira, plázastop intézménye, összes multi, szőnyeg szélére, magyar helytartók, sajtóból értesültek, éves profitjukat, elkövetkező években, cégek zöme, kormányzati politika, látszatot ebben, céges körben, 2010-es adókivetés, válságadót betervezték, láncok minden, kiszámítható üzleti, további harmincmilliárdot, vasárnapi zárva, láncok támogatják, intézkedés terve, többiek panaszkodnak, kormány tervét, harmadik évben, költői kérdést, kormányközelinek, mosolydiplomácia, költségvetésükbe, kiegyensúlyozott, felajánlásaikkal, hipermarketekből, minisztériumban, áruházláncokkal, multinacionális, vállalkozásokat, nemzetgazdasági, kiskereskedelmi, befektetéseként, hipermarketlánc, hitelígérvényét, áruházláncokhoz, kormányoldallal, miniszterelnök, együttműködést, elmagyarázniuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 801
  • e Hét: 6553
  • e Hónap: 10298
  • e Év: 163794
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.