Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Százezres diplomatatáskákra is jutott az adózók pénzéből
  2014-12-02 12:07:06, kedd
 
   
 
Százezres diplomatatáskákra is jutott az adózók pénzéből
2014, december 2 - 10:26A hvg.hu számláról számlára végignézte, mire sikerült elköltenie az államnak az emberek parlagfű-irtásra felajánlott adó 1%-át, közel 1,1 milliárd forintot. A gyanútlan és naiv adózó azt gondolná, hogy bizonyára rengeteg motoros fűkaszát vettek belőle. Az igazság azonban sajnos nem ez: ebből a forrásból szereztek be például ezüstmetál cipőtisztító gépet a hivatalba, drága mobiltelefonokat, laptopokat és irodaszereket, de úgy tűnik, diplomatatáska és pogácsa is elengedhetetlen kelléke a pollenek ellen folytatott kemény harcnak. Az allerigiások meg tüsszögjenek, szenvedjenek, legalább addig sem tüntetgetnek.

A hvg.hu arra volt kíváncsi, hogy miként gazdálkodott az állam az állampolgároktól kapott milliárdos összeggel. 177 ezer adózó úgy rendelkezett, hogy személyi jövedelemadójának 1 százalékát az állam fordítsa erre a több millió ember életét megkeserítő problémának a megoldására. Az állam azonban úgy tűnik, hogy magasról tesz arra, hogy mit szeretnének a polgárai.

Mivel ilyen sokan a civil szervezeteknek felajánlható 1 százalék mellett az adójuk további 1 százalékát nem valamelyik egyháznak, hanem - úgynevezett kiemelt költségvetési előirányzatként, melyet az Országgyűlés határozott meg - a parlagfű elleni harcra adták, az állam kapott pluszban 1 100 793 334 forintot az adózóktól. Az egyre súlyosabb közegészségügyi kérdésnek a kezelése persze alapból is állami feladat lenne, de így adódott egy pótlólagos forrás, amit a Vidékfejlesztési Minisztérium kezelt.

Annak ellenére, hogy meglehetősen szép summa gyűlt össze a parlagfű-mentesítésre, nem igazán sikerült eredményeket felmutatni. A Parlagfűpollen No Társaság adatai szerint a pollenkoncentráció nem csökkent elfogadható szintre, a betegek száma 2 millióhoz közelít. Az adózók felajánláslait kezelő Vidékfejlesztési Minisztériumnak pedig nem igazán akaródzott választ adnia arra, hogy mire költötték a parlagfű elleni harcra kapott pénzt. Mint ahogyan az várható is volt, nem volt véletlen a hallgatás, az 1,1 milliárdból ugyanis csak 463 millió maradt "tényleg" parlagfű elleni harcra.

A közérdekű adat kiadásából kiderült: az adófizetőktől származó 1,1 milliárdos parlagfűpénz nagyobb részét, összesen 642 millió forintot a minisztérium egyszerűen átcsoportosította másra, méghozzá főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre. Így már csak nagyjából 483 millió forint maradt, bár még ebből is lecsíptek 20 millió forintot ugyancsak az elbocsátások pénzelésére, így végül saját összesítésében is csak 463 millió forintról állította a minisztérium, hogy valóban ,,a parlagfű elleni védekezés szakmai feladataira" fordították.

Mindeközben a bírósági ítélet rákényszerítette az időközben Földművelésügyi Minisztériumra átkeresztelt, de a továbbra is Fazekas Sándor által vezetett tárcát, hogy a milliárdos összeg felhasználásáról az összes szerződést és számlát adja ki. A minisztérium nem kapkodott a 2013 októberében született ítélet végrehajtásával: a dokumentumokat két körben, azon belül is a második adagot csak idén, 2014 novemberében küldték el. A vontatott eljárást azzal indokolták, hogy ,,jelentős számú, több évvel ezelőtti iratot" kell átadniuk, ráadásul ezekben nem közérdekű személyes adatok is szerepelnek, ezeknek a ,,takarással felismerhetetlenné tétele" pedig időigényes, komoly munka. Bizonyára nagyon megterhelő feladat a szerződések másolatáról filctollal kihúzogatni az adatokat.

A hvg.hu ezek után arra volt kíváncsi, hogy az 1,1 milliárdból hogyan költötték el azt a 463 millió forintot, amelyet a minisztérium szerint kizárólag a parlagfűpollen-koncentráció csökkentésére fordítottak.

A számlák alapján a félmilliárdos keret jelentős része többek közt a megyei kormányhivatalok, a hozzájuk tartozó földhivatalok, a növény- és talajvédelmi igazgatóságok, illetve más szakmai szervezetek napi fenntartási költségeire, így a különféle közüzemi számlák fizetésére ment el. Úgy látszik, a parlagfű elleni harc jelentős pluszt eredményezett nemcsak a még indokolható telefon- és mobilköltségben, de még a víz-, villany- és csatornafogyasztásnál is. A legkülönfélébb hivatalok ugyanis rendszeres rezsiszámláik egy részére egyszerűen rávezették, hogy annak adott részét a parlagfűpénzből fogják kifizetni.

A kiperelt anyagok közt a lap nem igazán talált magyarázatot arra, mégis honnan tudja a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal egy 19 ezer forintos villanyszerelési számláról, hogy azt parlagfű-mentesítés indokolja, ahogy a több százezres fénycsőszerelésnél sem. De az sem világos, miért tüsszögnek kevésbé az allergiások a szintén ugyanitt lekönyvelt kazánszereléstől.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal azért is jó példa, mert itt a pollen elleni harc miatt takarítani is többet kellett, legalábbis erre következtethetünk egy profi takarító cég nagytakarításról és szőnyegtisztításról szóló számláinak elszámolásából.

A parlagfű elleni harc elengedhetetlen kellékei továbbá az informatikai, irodatechnikai és mobilkommunikációs fejlesztések, beruházások. Akárcsak a karácsonyi kiskereskedelmi csúcsidőszaknál, úgy vették a digitális fényképezőgépeket, laptopokat, személyi számítógépeket és nyomtatókat, de akadt olyan is, ahol hatosával vették a notepadeket milliós összegért. De sorjáznak a számlák gyakorlatilag minden parlagfűpénzt költő hivatalnál az LCD-monitoroktól kezdve USB lézeregéren át a szkennerig mindenről, ahogy új, nagy értékű fénymásológépeket, mobil és hagyományos nyomtatókat is ebből a pénzből vettek. A Somogy Megyei Kormányhivatal 935 ezerért vett mobiltelefonokat, amelyeknek darabja kis kerekítéssel 78 ezer forintba került, míg egy másik számlájuk 130 ezres tabletekről szólt. Természetesen a fertőzött területek beazonosításához szükség van fényképezőgépekre és egyéb eszközökre, de semmi bizonyíték nincs arra, hogy a beszerzésekre a parlagfű elleni plusz munkák miatt volt szükség, ahogy azt sem, hogy ezeket végül erre a célra használták fel.

Közel 100 ezer forintos diplomatatáskák is kellettek

Nem fukarkodtak az irodaszerekkel sem, az irodagéppapírtól a borítékig, a háztartási csomagolópapírtól a tűzőgépeken át a nagy mennyiségű irodaszerig szinte mindet a parlagfű elleni harcra elkülönített forrásból szereztek be. A Csongrád Megyei Kormányhivatal pedig még egy bruttó 649 ezer forintos íróasztal-beszerzés is jutott az összegből. A beszerzésekből kiderült továbbá, hogy a gyomnövények elleni küzdelem elengedhetetlen kelléke, a közel 100 ezer forintért vásárolt bőr diplomatatáska, ez olyannyira szükséges volt, hogy rögtön tíz darabot is vettek belőle. Kissé mulatságos, hogy közhiteles térképészeti adatokat nyilvántartó budapesti földhivatal 21 ezer forintért beszerzett Budapest és környéke spirálozott térképekkel szerelkezett fel a parlagfű elleni harchoz.

Hatalmas összegek mentek el a hivatali gépkocsikkal kapcsolatos költségekére is, milliós üzemanyagszámlák, karbantartás a teljes szerviztől az egyszerű olajcseréig, mindenre futotta. Volt ahol azért figyeltek a látszatra, például a milliós üzemanyagszámlák között akad olyan, 320 ezer és 447 ezer forintos tétel, ahova azért kézzel odabiggyesztették: ,,a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtására felhasználva".

A fővárosi kormányhivatala összesen 522 ezer forintért rendeltek elektromos cipőtisztító gépeket. A parlagfű irtásán serénykedő dolgozók cipője nagyon koszolódik, ezért rögtön három darabot is vásároltak a masinákból: két antracitot, és egyet ezüstmetál színben, darabját bruttó 150 ezer forintért.

A parlamentben is téma volt

Még októberben Magyar Zoltán jobbikos képviselő az országgyűlésben felháborítónak nevezte, hogy az állampolgárok által parlagfűirtásra adott adó 1 százalékokat, több mint 1,1 milliárd forintot, a minisztérium fenntartására költötték el.

Mint mondta, ennek az összegnek a többségéből végkielégítéseket és sütivásárlást finanszíroztak, a maradékot meg átcsoportosították. A Jobbik politikusa szerint ezzel 170 ezer embert vertek át. Ezért választ vár arra, hogy milyen vizsgálat várható az ügyben, és mikor nevezik meg a felelősöket. Emlékeztet rá, hogy az elszámolási kötelezettség elmulasztása már önmagában is bűncselekmény. A kormányoldal részéről természetesen semmitmondó választ kapott kérdéseire.

Magyarországon mintegy 800 000 hektár erősen fertőzött terület van, a hatóságok ennek 1 százalékát sem "találják meg". Hazánkban ennek köszönhetően mintegy 2 millióan szenvednek a parlagfű okozta allergiás tünetektől. Évente tízmilliárdokban mérhető a parlagfű által okozott anyagi kár. Rengeteg pénzt emészt fel a betegek kezelése, de tetemes károk származnak abból, hogy sokan a nyár végi időszakban egyszerűen nem tudnak dolgozni a parlagfű okozta tünetektől.

alfahir.hu

http://alfahir.hu/szazezres_diplomatataskakra_is_jutott_az_adozok_penzebol#.VH2UY reGnz4.facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mobiltelefonokat, állampolgároktól, tízmilliárdokban, kormányhivatalok, rákényszerítette, felhasználásáról, üzemanyagszámlák, vidékfejlesztési, kazánszereléstől, nagytakarításról, villanyszerelési, irodagéppapírtól, beazonosításához, minisztériumnak, elengedhetetlen, kormányhivatala, mobilköltségben, diplomatatáskák, parlagfűpénzből, előirányzatként, közegészségügyi, kiskereskedelmi, csúcsidőszaknál, parlagfűirtásra, végrehajtásával, országgyűlésben, földművelésügyi, kormányhivatal, végrehajtására, diplomatatáska, parlagfűpollen, dokumentumokat, felajánláslait, legkülönfélébb, számítógépeket, finanszíroztak, adózók pénzéből, emberek parlagfű-irtásra, igazság azonban, forrásból szereztek, pollenek ellen, állampolgároktól kapott, állam fordítsa, több millió, állam azonban, civil szervezeteknek, adójuk további, parlagfű elleni, állam kapott, egyre súlyosabb, kezelése persze, pótlólagos forrás, Vidékfejlesztési Minisztérium, Parlagfűpollen No Társaság, Vidékfejlesztési Minisztériumnak, Földművelésügyi Minisztériumra, Fazekas Sándor, Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, Somogy Megyei Kormányhivatal, Csongrád Megyei Kormányhivatal, Magyar Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.08. 21:13 Koronavírus - Halasztások, újratervezések és intézkedések a sportvilágban
04.08. 21:13 Keller Ákos továbbra is külföldön kosárlabdázna
04.08. 21:13 Szíria - Moszkva: hiteltelen a Damaszkuszt elmarasztaló OPCW-jelentés
04.08. 21:13 Újabb, a Nemzeti Közművek gázhálózatát érintő megbízásokat nyert el az Opus...
04.08. 20:43 Koronavírus - Londoni elemzők: példátlan ütemben romlottak a világgazdaság ...
04.08. 20:43 Koronavírus - Cuomo: New York államban kedden 779-en haltak meg
04.08. 20:43 Koronavírus - Az ukrán kormány meg akarja tiltani állampolgárainak, hogy el...
04.08. 20:33 Koronavírus - Törökországban ismét rekordmértékben nőtt az igazolt fertőzöt...
04.08. 20:23 Koronavírus - ITM-államtitkár: a lehető leghamarabb munkához kell juttatni ...
04.08. 20:13 A 4iG igazgatósága részvényenként 22 forintos osztalékot javasol
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Isten áldása legyen Mindnyájun...  Bozsó Imre - A bezártság  Nyugalmas Húsvétvárást mindenk...  Posertube  Tamkó Sirató Károly: Bíztató  Koronavírus  Bízz az Úrban, mert karja megs...  Hogyan vegyünk részt online sz...  Naplemente  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Nyíló piros eózsa  Szèp estét kedves látogat...  Reménység  Facebookon kaptam  Vécén  Facebookon kaptam  Nyuszi virágokkal  Medve és farkasbari  szellemileg is ott van  Kislány nyuszival  Facebookon kaptam  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Magasan áll a Golgota ormán...  Facebookon kaptam  Mai vicc  Ha látnád kimennél??????  02. Nagyheti-húsvéti szereplők...  A mi Getszemánink  Png kislány  Hintázó kislány  Szèp estét kedves látogat...  Vízcseppes rózsa  Kislány nyuszival  Minden a javunkra van  Facebookon kaptam  Lehulott a Jézus vére  Virágok kosárban  Tavaszi kép  Aggodalom  Kis GIF képek  108 éve született Örkény Istvá...  „Végül csak a szeretet m...  Kellemes kávézást!  Szentmise közvetítés nagykedde...  Pestis Járvány megszűnése  Hintázó kislány  Kellemes délutáni pihenést  Imádság  Facebookon kaptam  Isten békessége  Aranyosi Ervin: Zene a hangsze...  100 éves a magyar gyász  Aktuális 8.  De la Salle Szent János áldozó...  Koronavírus  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Gyászba borult Isten csillagvá...  Kölyök cicák  Húsvét  Ima - Edda együttestől  Júdás eladta a lelkét. Vajon m...  A keresztfához megyek  Nyuszi tojást fest  Virágok csészében  Felfújom  Ló és a kutyabari  744 főre nőtt a beazonosított ...  Kirakós  Png nő  Aggodalom  Facebookon kaptam  Döntsünk a szeretet mellett!  Drótszamáron érkezett a barka ...  Húsvét  Mindenki mindenkiért  Szavazok  Pihenő nyuszik  530 éve  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Újdonságokkal bővül az ÉletMen...  Robot szerelem  530 éve  Facebookon kaptam  Lehulott a Jézus vére  Facebookon kaptam  Ne félj! Tárd szélesre a kapuk...  A mi Getszemánink  Ünnep váró napok  Jó éjszakát  Nyíló piros eózsa  Szentmise Veszprém 04.07  Kutyus és a kistigris  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  Csomag szállítás  De la Salle Szent János áldozó...  Húsvéti csokor  Facebookon kaptam  Húsvéti csokor 
Bejegyzés Címkék
adózók pénzéből, emberek parlagfű-irtásra, igazság azonban, forrásból szereztek, pollenek ellen, állampolgároktól kapott, állam fordítsa, több millió, állam azonban, civil szervezeteknek, adójuk további, parlagfű elleni, állam kapott, egyre súlyosabb, kezelése persze, pótlólagos forrás, betegek száma, adózók felajánláslait, közérdekű adat, adófizetőktől származó, minisztérium egyszerűen, állami létszámleépítések, elbocsátások pénzelésére, bírósági ítélet, időközben Földművelésügyi, milliárdos összeg, összes szerződést, 2013 októberében, második adagot, vontatott eljárást, szerződések másolatáról, minisztérium szerint, számlák alapján, félmilliárdos keret, megyei kormányhivatalok, hozzájuk tartozó, különféle közüzemi, legkülönfélébb hivatalok, részére egyszerűen, parlagfűpénzből fogják, kiperelt anyagok, több százezres, szintén ugyanitt, pollen elleni, profi takarító, karácsonyi kiskereskedelmi, digitális fényképezőgépeket, notepadeket milliós, számlák gyakorlatilag, szkennerig mindenről, pénzből vettek, másik számlájuk, fertőzött területek, célra használták, háztartási csomagolópapírtól, nagy mennyiségű, beszerzésekből kiderült, gyomnövények elleni, hivatali gépkocsikkal, teljes szerviztől, egyszerű olajcseréig, milliós üzemanyagszámlák, fővárosi kormányhivatala, parlagfű irtásán, országgyűlésben felháborítónak, állampolgárok által, minisztérium fenntartására, többségéből végkielégítéseket, elszámolási kötelezettség, kormányoldal részéről, hatóságok ennek, parlagfű okozta, parlagfű által, betegek kezelése, nyár végi, mobiltelefonokat, állampolgároktól, tízmilliárdokban, kormányhivatalok, rákényszerítette, felhasználásáról, üzemanyagszámlák, vidékfejlesztési, kazánszereléstől, nagytakarításról, villanyszerelési, irodagéppapírtól, beazonosításához, minisztériumnak, elengedhetetlen, kormányhivatala, mobilköltségben, diplomatatáskák, parlagfűpénzből, előirányzatként, közegészségügyi, kiskereskedelmi, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1268
  • e Hét: 5878
  • e Hónap: 13110
  • e Év: 244128
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.