Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Orbán sorsa most Merkel kezében van
  2014-12-13 09:50:10, szombat
 
   
  Orbán sorsa most Merkel kezében van

Felfokozott várakozás előzi meg Angela Merkel - hírek szerint - február 2-i budapesti látogatását, jóllehet hivatalosan még nem jelentették be, s a német kancellár programját csak egy héttel az utazás előtt véglegesítik. A látogatásról, attól függően, ki, mit vár tőle, máris egymásnak homlokegyenest ellentmondó értesülések láttak napvilágot. A várakozás nem véletlen: nem csak a magyar gazdaság függ a némettől, de megfigyelők szerint Orbán Viktor politikai sorsának jövője is sok szempontból Merkel kancellár kezében van.

Ami a gazdaságot illeti, a magyar export nagyjából 15, a GDP 8-10 százalékát adja az Audi és a Mercedes. 2013-ban a tíz legfontosabb exportcélországunk közül kilenc, az import tekintetében nyolc az Európai Unióban volt található, a kivitel, illetve behozatal negyedét pedig egyaránt legnagyobb külkereskedelmi partnerünkkel, Németországgal bonyolítottuk le.

A diplomáciai értelemben egyre inkább elszigetelődő magyar kormánynak igen fontos Angela Merkel látogatása, mert a külföldi vezetők az utóbbi időben elkerülték Budapestet. Merkel legutóbb 2010-ben, a választások után járt Magyarországon. A magyar diplomácia azóta képtelen elérni, hogy a német kancellár személyesen a magyar fővárosban erősítse meg az illiberális, demokráciaellenes és Moszkva-barát politikája miatt nemcsak az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió által is kritizált Orbánt.

Jóllehet Merkel többször "a diplomácia nyelvén" üzent Orbánnak, legutóbb Áder János köztársasági elnökkel, aki meglehetősen kellemetlen perceket élhetett át 2013. március elején Berlinben. Áder a német fővárosban tartott sajtókonferenciáján azt mondta: a német kancellár nagyon fontos eredménynek tartja a német-magyar gazdasági kapcsolatok kedvező alakulását, ugyanakkor felkérte őt, hogy közvetítse álláspontját, miszerint "nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben a jogszabályok biztonságára, a jogbiztonságra, a kiszámítható gazdasági környezetre, mert a jogszabályok viszonylag gyakori változtatása" nem teszi "minden körülmények között kiszámíthatóvá a magyar gazdaságot". Ugyanakkor Merkel többször is a kétharmados parlamenti többséggel járó felelősségre figyelmeztette a budapesti vezetést.

Mindez azonban még a magyar-amerikai viszony elhidegülése előtti állapotokat tükrözi, amelynek csak felszíne a kitiltási botrány, a mélyben a német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung által "geopolitikai hűtlenségnek" nevezett orbáni politika áll, amely már nem csak szavakban képviseli a "hanyatló" Nyugatot megtagadó, piacellenes politikát, hanem a gyakorlatban is, mégpedig Putyin-barátságával - az azóta amerikai és uniós nyomásra orosz részről felmondott -, Déli Áramlat gázvezeték megépítésének támogatásával és a paksi erőmű tendereztetés nélküli bővítésével. A német konzervatív lap szerint Orbán illiberális nézetei kezdenek túl jól illeszkedni a paksi bővítéssel, a Déli Áramlattal és az ukrajnai magyar kisebbség helyzetével kapcsolatos kormányzati álláspont "kis hangjai által alkotott dallamhoz. Orbán stratégiájának legitimitását nem lehet elvitatni, de a kormány ezt irritáló politikai filozófiai fejtegetésekkel párosítja, amelyek a nyugati életstílust dekadensnek, a piacgazdaságot pedig gyarmatosító rablókapitalizmusnak minősítik."

A magyar kormányfő "pávatánca" hirtelen életveszélyessé vált, nem véletlen, hogy a kormányfő rendszeresen hangsúlyozza a magyar-német kapcsolatok különlegességét, azt, hogy számára iránytű Berlin kül-, és gazdaságpolitikája. Ez utóbbit illetően nem csak arra hivatkozik, hogy Moszkva a finneknek is szállít atomerőművet, így Magyarország csak a második az oroszokkal e téren szorosan együttműködő uniós államok között, hanem rendszeresen felidézi Németország különleges orosz gazdasági kapcsolatait is.

Merkel tényleg különleges politikai és gazdasági kapcsolatban van Moszkvával, s nyilván mindkét fél tisztában van azzal, hogy a két ország beszélő viszonyának fenntartása Európa (és a világ) békéjének záloga. Az is tény, hogy a Krím orosz bekebelezése és az ukrajnai konfliktus következtében meghozott Moszkva-ellenes uniós szankciókat hevesen ellenezte a német gazdaság több, befolyásos szereplője, de a szankciók életbe léptek. Magyar források korábban feltételezték: Merkel azért jön, hogy meggyőzze Orbánt, mondjon le szankcióellenes álláspontjáról, s teljes erővel támogassa az uniós lépéseket, amelyeket a tavasszal meg kell újítani. Más kérdés, hogy ehhez a német kancellárnak nem feltétlenül kellene ide utaznia. Ugyanakkor Merkel Ukrajnával kapcsolatban legutóbbi telefonbeszélgetésükkor élesen közölte Putyinnal: az unió nem enged beleszólást abba, kivel, miről tárgyal, s kit vesz fel társult tagként. Ezzel együtt alighanem tisztában van azzal is, hogy bármennyire hangoztatja Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, hogy Ukrajna a NATO-tagja lesz, ha felvételét kéri, és teljesíti annak feltételeit, ez nem történhet meg anélkül, hogy Moszkva Nyugat-ellenes frusztrációja ne fordulna át meleg háborúba. Ezért ellenzi Ukrajna NATO-tagságát.

Orbán az amerikaiakkal folytatott vitájában is Merkel szoknyája mögé bújik, pontosan tudva: nélküle és az Európai Néppárt nélkül az unió nem fog az ő politikája ellen semmilyen szankcióval élni. Azaz nem tudja megfosztani sem uniós politikai jogaitól, sem az uniós támogatási pénztől, amely nélkül a magyar gazdaság gyakorlatilag leállna.

Ebben a labilis helyzetben érthető, ha a kormánypárt Orbán melletti kiállást, az ellenzék és a közvélemény hatalomellenes része pedig az eddigieknél élesebb kritikát vár a német kancellártól. Ennek megfelelően adott előzetest a vizitről csütörtökön a kormánypárti Magyar Nemzet, azzal a sokatmondó címmel, hogy "Orbán Viktorhoz jön Merkel, álcivilekkel nem tárgyal". A Budapestre látogató Angela Merkel nem találkozik a kormányellenes tüntetésekről ismert álcivilekkel - ezt írta az mno.hu, kormányzati forrásra hivatkozva. Mint fogalmaztak, minden előzetes cinizmus és demokráciaféltés ellenére Magyarországra jön a német kancellár, akit Orbán Viktor miniszterelnök fogad. Mind a hazai, mind a német sajtóban elterjedt elmélet, hogy Angela Merkel februárban-márciusban megfenyíteni érkezik Orbán Viktort - ha jön egyáltalán. A verziónak része az is, hogy jelzésértékű találkozókkal erősítene rá "Putyin kisöccsének" megregulázására, de kormányzati forrásból származó információink szerint az utóbbi idők tüntetésein látott álcivilekkel a kancellárnak nem lesz közös programja, jóllehet korábban olyan hangok is hallatszottak, hogy Merkel üzenetértékkel bíró módon úgynevezett civilekkel is találkozott volna, de az mno.hu forrásai ezt tagadták.

A lap idézte a Heti Választ: az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatos uniós üzenetek közvetítésére Merkelnek teljesen felesleges volna Budapestre repülnie, elég volna megkeresnie a magyar kormányfőt EU-s csúcsesemények alkalmával vagy alacsonyabb szintű csatornákon. Annak, hogy a Fidesznek vagy a kormánynak McCain-szintű kirohanástól kell tartania Merkel megjelenése alkalmával, kicsi a valószínűsége. (McCain konzervatív amerikai szenátor néhány napja neofasiszta diktátornak nevezte Orbánt). A német lapok kritikáit ugyanis kontextusban kell értelmezni, tudniillik a maláj gép lelövése óta a tömegtájékoztatás mindenkire gyanakvással tekint, aki Vlagyimir Putyinnal termékeny kapcsolatban áll.

Ezzel szemben a vs.hu megszerezte és pénteken kiszivárogtatta a kancellár látogatásának állítólagosan tervezett programját, bár a német kancellária tájékoztatása szerint a vizit végleges menetrendjét mindössze egy héttel annak megkezdése előtt teszik fel a hivatal honlapjára. Mint a vs.hu írta: Angela Merkel több kritikus ügyet is szóba hoz majd Orbán Viktornak február 2-án esedékes budapesti látogatásán. Merkel összesen öt órát tölt majd Magyarországon, Orbánon kívül a Mazsihisz vezetőivel találkozik, valamint beszédet mond az Andrássy Egyetemen. A vs.hu úgy tudja, hogy a német kancellár a kötelező pozitív üzenetek (vasfüggöny lebontása, német egyesítés és Magyarország ebben vállalt szerepe) mellett jogállamisággal, emberi jogokkal kapcsolatos bírálatokat is megfogalmazhat majd. Egy, a német diplomáciát ismerő, de nem német diplomata szerint ez nem olyan látogatás lesz, mint amire "magyar barátaik" számítanak. A látogatás ténye önmagában fontos, de "Merkel kemény lesz" - fogalmazott. A két ország gazdasági kapcsolatai továbbra is kiválóak, de a politikaiakról ugyanez nem mondható el - tette hozzá. A vs.hu értesülése szerint Merkel arra készül, hogy szóba hozza a német cégeket hátrányosan érintő intézkedéseket is: a kiskereskedelmi láncok elsorvasztását okozó törvények sorát, a reklámadót, illetve az Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszert (EKÁER-t). A multikat sújtó törvények ügyében állítólag több országból lobbiztak a német kancellárnál, hogy hozza ezt szóba Orbánnál. A magyar kormányfőt rosszul érintheti az utóbbi téma: a hírportál nagykövetségi forrásból úgy értesült, hogy Orbán azért mondott le a közelmúltban egy munkareggelit, mert több nagykövetségről jelezték, hogy felvetik majd a multik magyarországi háttérbe szorításának témáját.

Egy, a Fidesz médiaügyeire rálátó forrás szerint a pártvezetés meggyőződése, hogy az RTL ügyét nem fogja szóba hozni a német kancellár. "Az RTL-ért nem fog szót emelni Merkel, így velük szemben sok mindent megtehetünk, nem kockáztatunk semmit" - mondta.

A Népszava korábban kormányzati forrásból úgy értesült: Merkelnek - tekintettel a kormányfő és Putyin jó viszonyára - szándékában áll Orbánon keresztül üzenni az orosz elnöknek. Ha ezt forrásunk komolyan gondolta, úgy az rávilágít arra, mennyire elveszítette realitásérzékét a magyar vezetés.

Friss Róbert
Forrás: nepszava.hu

http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/145002/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: demokráciaféltés, szankcióellenes, életveszélyessé, fejtegetésekkel, kiskereskedelmi, különlegességét, megregulázására, nagykövetségről, realitásérzékét, kiszivárogtatta, külkereskedelmi, jogállamisággal, homlokegyenest, politikaiakról, németországgal, kiszámíthatóvá, figyelmeztette, üzenetértékkel, elsorvasztását, miniszterelnök, oroszországgal, stratégiájának, magyarországon, hatalomellenes, megfogalmazhat, kormányellenes, intézkedéseket, álláspontjáról, jogbiztonságra, piacgazdaságot, csúcsesemények, magyarországra, közvetítésére, látogatásának, feltételezték, munkareggelit, német kancellár, utazás előtt, magyar gazdaság, gazdaságot illeti, magyar export, import tekintetében, diplomáciai értelemben, külföldi vezetők, utóbbi időben, választások után, magyar diplomácia, magyar fővárosban, diplomácia nyelvén, német fővárosban, német-magyar gazdasági, jogszabályok biztonságára, Angela Merkel, Orbán Viktor, Európai Unióban, Egyesült Államok, Európai Unió, Jóllehet Merkel, Áder János, Ugyanakkor Merkel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Déli Áramlat, Déli Áramlattal, Ugyanakkor Merkel Ukrajnával, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Moszkva Nyugat-ellenes, Ukrajna NATO-tagságát, Európai Néppárt, Magyar Nemzet, Orbán Viktorhoz, Orbán Viktort, Heti Választ, Vlagyimir Putyinnal, Orbán Viktornak, Andrássy Egyetemen, Elektronikus Közúti Árumozgásokat Ellenőrző Rendszert, Friss Róbert,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.31. 22:23 Koronavírus - Franciaországban csaknem ötszázzal nőtt a halottak száma az e...
03.31. 21:23 Koronavírus - Kreml: orvosi felszerelést szállító orosz katonai gép indul a...
03.31. 21:04 Koronavírus - Továbbra is várják a véradókat
03.31. 21:04 New York állam kormányzója nem pályázik a demokraták elnökjelöltségére
03.31. 21:03 Koronavírus - A Kisvárda felbontotta két román labdarúgója szerződését
03.31. 20:33 Koronavírus - Két héttel meghosszabbítja a leállást az esztergomi Suzuki gy...
03.31. 20:33 Koronavírus - A tőzsdei társaságok sorra mondják le közgyűlésüket
03.31. 20:13 Koronavírus - A koszovói alkotmánybíróság megsemmisítette a kijárási tilalo...
03.31. 20:03 Koronavírus - Orbán Viktor: az ellenzék ütötte léket sikerült befoltozni
03.31. 19:53 Koronavírus - Törökország 90 ezer rabot tervez kiengedni a börtönökből a já...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Harmónia......  Szerettem a szívhez nyúlni  A királyság és a szenvedés  Tulipánok  Bezártságodban üljön melléd az...  Facebookon kaptam  Vízcseppes rózsa  Képmás Zenekar is csatlakozott...  Tulipán csokor vázában  Gondolat........  Koronavírus Magyarországon: 40...  Pio atyától szentíráshoz hason...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM  Isten szomorúsága  Ez a legfinomabb házi kenyér!  Szép estét kedves látogatóimna...  Clematis terniflora  Posertube  Napi 1000 légzést segítő készü...  Margaretta csokor  Nők virágos hajdísszel  Ma Erdély védőszentjét Szent L...  Kellemes napot  Csöndes eső  Betty Boop  Tavaszi kép  Szép napot kívánok!  Szerénke levele Csaba testvérn...  Nők virágos hajdísszel  Gyakori kézmosás után hasznos ...  Új parancsolatot adok nektek ....  Minden kornak megvan a maga rü...  Vízcseppes rózsa  Szíved a lélek természetes ott...  2. Titkok, melyeket nem vihete...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Koronavírus Magyarországon: 40...  Szép napot kívánok!  Szeretet  Ibolya csokor  Változik az élet.......  Ima az egyedülállókért, magán...  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok mindenkinek...  4 éve  Hagyd, hogy az este...  Búcsút int ma ismét egy hónap ...  Tavasz  Harmónia......  Ez a legfinomabb házi kenyér!  Facebookon kaptam  Kislány virágok közt  Facebookon kaptam  A hit kapuja: Az élet létrejöt...  Imádkozzunk együtt napról napr...  Fegyelem!! Önfegyelem!!  Hidd el minden szép a maga mód...  Nárciszok cserépben  Facebookon kaptam  Betty Boop  Rózsa csokor  Balatonfüred Hotel Marina  Változik az élet.......  Posertube  A jót keresd..........  Így legyen.......  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Rózsák kosárban  Kölyök cicák  Facebookon kaptam  Koronavírus Magyarországon: 40...  Rejtő Jenő : Anyám  Png csokor  Kovács Gergely érsek videóüzen...  Rubint Réka Köszönjük!  Clematis terniflora  Facebookon kaptam  Ez csak egy ajánló  492 főre nőtt a beazonosított ...  Ibolya csokor  Kutyus sállal  Orchidea  Nő virágok közt  Facebookon kaptam  Bezártságodban üljön melléd az...  Kutyus sállal  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  Ima az egyedülállókért, magán...  Sexy nők  Útravaló – 2020. március...  Facebookon kaptam  4 éve  Szerénke levele Csaba testvérn...  Kerekes Károly: A kereszt 
Bejegyzés Címkék
német kancellár, utazás előtt, magyar gazdaság, gazdaságot illeti, magyar export, import tekintetében, diplomáciai értelemben, külföldi vezetők, utóbbi időben, választások után, magyar diplomácia, magyar fővárosban, diplomácia nyelvén, német fővárosban, német-magyar gazdasági, jogszabályok biztonságára, kiszámítható gazdasági, jogszabályok viszonylag, magyar gazdaságot, kétharmados parlamenti, budapesti vezetést, magyar-amerikai viszony, kitiltási botrány, német konzervatív, azóta amerikai, paksi erőmű, paksi bővítéssel, ukrajnai magyar, nyugati életstílust, piacgazdaságot pedig, magyar kormányfő, kormányfő rendszeresen, magyar-német kapcsolatok, ukrajnai konfliktus, német gazdaság, szankciók életbe, uniós lépéseket, német kancellárnak, amerikaiakkal folytatott, uniós támogatási, labilis helyzetben, kormánypárt Orbán, közvélemény hatalomellenes, eddigieknél élesebb, német kancellártól, vizitről csütörtökön, kormánypárti Magyar, sokatmondó címmel, kormányellenes tüntetésekről, német sajtóban, verziónak része, utóbbi idők, magyar kormányfőt, kormánynak McCain-szintű, német lapok, tömegtájékoztatás mindenkire, kancellár látogatásának, német kancellária, vizit végleges, héttel annak, hivatal honlapjára, kötelező pozitív, német diplomáciát, látogatás ténye, politikaiakról ugyanez, német cégeket, kiskereskedelmi láncok, multikat sújtó, német kancellárnál, utóbbi téma, hírportál nagykövetségi, multik magyarországi, pártvezetés meggyőződése, orosz elnöknek, rávilágít arra, magyar vezetés, demokráciaféltés, szankcióellenes, életveszélyessé, fejtegetésekkel, kiskereskedelmi, különlegességét, megregulázására, nagykövetségről, realitásérzékét, kiszivárogtatta, külkereskedelmi, jogállamisággal, homlokegyenest, politikaiakról, németországgal, kiszámíthatóvá, figyelmeztette, üzenetértékkel, elsorvasztását, miniszterelnök, oroszországgal, stratégiájának, magyarországon, hatalomellenes, megfogalmazhat, , ,
2020.03 2020. Március 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1833
  • e Hét: 4997
  • e Hónap: 50048
  • e Év: 230939
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.