Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Steier József, guineai konzul elmesélte, hogy mi történt ami
  2015-02-21 10:47:14, szombat
 
   
  Steier József, guineai konzul elmesélte, hogy mi történt amikor kórházba ment, hogy lehet hogy ebolával fertőzött.Ebola? Menjen haza, eredmény 2 hét múlva

2015.02.19. 15:12 Módosítva: 2015-02-19 15:15:12


Felszállt a buszra, 14-en meghaltak

Tavaly októberben írtunk Pályi Bernadett, az Országos Epidemiológiai Központ biológusának kalandjairól, aki pár hónappal az ebolajárvány kitörése után dolgozott Afrikában a vírussal leginkább fertőzött területeken. Most Steier József, guineai tiszteletbeli konzul tartott előadást az ELTE-n a saját tapasztalatairól. Ő a WHO küldöttsége előtt pár hónappal járt az országban, bombasztikus aranyüzletben reménykedő vállalkozókkal. Itthon már a TEK várta, visszatérése után három nappal pedig belázasodott. A magyar egészségügy nem csinált nagy gondot ebből, simán hazaküldték, pedig akkor már több hónapja hivatalosan is ebolajárvány volt az országban, ahonnan jött. Utána azért nem ért rá vele foglalkozni az orvos, mert az eboláról szóló előadáson ült.

,,Tízéves gyerek voltam, amikor édesapámat odavezényelték szaktanácsadónak a Guineai Köztársaságba. Az ország az egyenlítőtől kilenc fokra északra találtató, gyakorlatilag trópusi ország, kőkeményen két évszak jellemzi, nagyjából májustól novemberig az esős szezon, decembertől április végéig a nyár, amikor a negyven fok körüli hőmérséklet sem ritka. A relatív páratartalom eléri a száz százalékot" - Steier József, guineai magyar tiszteletbeli konzul a nálunk szokatlan éghajlati adottságokkal kezdte előadását, amelyek fontosak az ebola terjedésének megértéséhez.

A konzul 1964-ben került az országba, családostól: apja ott kapott állást, utána mentek ki, kilenc másik magyar családdal együtt, a főváros, Conakry mellé. ,,Képzeljétek el, tízéves gyerekként mit jelent azt, kiszakadni Magyarországról és megérkezni egy az országba, ami egészen más kultúrával rendelkezik. Fekete embert akkor láttam először, akkor kezdtem tízévesen a nyelvekkel ismerkedni. Ma nem kapunk diplomát anélkül, hogy ne beszélnétek idegen nyelvet, de ott az életben maradás kényszere volt az, hogy minél gyorsabban a franciát, aztán a szuszut, a törzsi nyelvet is tanuljam" - mesélt az akkori körülményekről.
Kamuaranyért tülekednek a magyar vállalkozók
D ABA20101027008
Steier József, guineai konzul
Fotó: Manek Attila

Steiert 2013. augusztusában nevezték ki Magyarországon regnáló konzulnak, ezért amikor az ebola megjelent a köztudatban, sokan őt keresték. A fejébe vette, hogy személyesen győződik meg a helyzetről, mielőtt komolyabban nyilatkozik.

Afrikából tömegével érkeznek a kéretlen reklámlevelek, hogy húsz százalékot is nyerhetsz bizonyos országok aranyüzletén, bizományban odaadják, csak pár százalékot fizess ki előre, bevizsgálási költségnek.

Kapóra jött, hogy sok vállalkozó nekiindul a kontinensnek, mert kapnak egy tippet, hogy jó áron juthatnak aranyhoz. ,,Konzul úr, Maliba, Bamakóba kellene menni. Minél előbb induljunk, fizetünk mindent, csak menjünk, mert húsz kiló aranyat fogunk hozni. És összesen két százaléknyi előleget kellene kifizetni, bizományba odaadják, a világpiaci árnál húsz százalékkal olcsóbban tudjuk értékesíteni" - ezzel kereste meg Steiert egy vállalkozó.

Hiába sejtette a konzul, hogy a történet átverés, hiába egyeztetett a mali bányászati miniszterrel, a vállalkozók sürgették, nehogy lemaradjanak a bombaüzletről. Hatvanezer dollár készpénzzel indultak neki az útnak, kézitáskában. ,,Hatvan dollár egy biztonsági őr havi fizetése, ha száz dollárt adok neki, és azt kérem, hogy csapd le a kezét annak az embernek, akkor azt fogja mondani, hogy főnök, köszönöm, hogy a családomnak örömet szereztél" - érzékeltette a lépés átgondolatlanságát a konzul. Nem túl nagy meglepetésre az ajánlat tényleg átverés volt, de a vállalkozók életben maradtak, háromezer dollár veszteséggel ültek fel a visszafelé tartó gépre, ő pedig elindulhatott az ebola központjába.
K AP20140804101
Fotó: Sunday Alamba
Óvintézkedések, azok nem voltak

Dzsipet bérelt, azzal indultak Maliból Guineába. Önmagában nem nagy távolság, 960 kilométer, ami autópályán gyorsan menne - Afrika viszont nem ilyen. ,,Én is tévedtem, hiába ötven év Afrika, elfeledkeztem arról, hogy esős évszak van. Ilyenkor nem látszik, milyen mély egy kátyú. Ha túl mély, az egész hajtásláncot kiszedi a terepjáróból és nem lehet tovább menni. A sofőr negyven kilométeres sebességgel kerülgette a lyukakat." Így 26 óráig tartott az út.

A WHO 2014 márciusában deklarálta a járványt, a konzul június 15-19 között volt odakint: addigra már bővel kellett volna óvintézkedéseket tenni, hiszen meghalt már több ezer ember, köztük 300 egészségügyis.

A határ előtt negyven kilométerrel iparvidék kezdődött. ,,Azt várta az ember, hogy tényleg kitör a hisztéria. Ezzel szemben tele voltak a vendéglők, a piacterek, a mecsetek. Egy járványügyi helyzetben az lenne a logikus, hogy minden tömegrendezvényt korlátoznak, próbálják akadályozni, hogy emberről emberre terjedjen a betegség. Itt semmi ilyen nem volt." - mondta Steier.

Megálltak több csomópontnál is, ahol ebola-kezelőcentrumokat hoztak létre. ,,Azon kívül, hogy mondták, hogy ott van, és tényleg ott feküdt hatvan ember, semmilyen intézkedés nem volt. A katonák sem állítottak meg, a fővárosig nem volt vesztegzár jellegű dolog" - emlékezett vissza. A fővárosban viszont szeméthegyek, közöttük patkányok fogadták. Ez kedvező a vírusnak, a felülfertőződést segíti. ,,Amikor bemenetem a járványügyi hivatalba, és szóvá tettem, hogy a szemetet legalább vigyék már el, akkor azt mondták:

nincs gázolaj, konzul úr.

Nem azért nincs, mert elfogyott, hanem mert sokszor már a kikötőben ellopják. A körülmények alapján érezhető volt, hogy hamarosan robbanni fog a járvány. A Conakryban lévő járványügyi központban ebben az időben 86-an voltak, zömében állami alkalmazottak. (A ebola terjedéséhez hozzájáruló egészségügyi körülményekről korábbi cikkünkben írtunk részletesebben.)
Felszállt a buszra, 14-en meghaltak
Élménybeszámoló a guineai ebolapokolból, egy mobillaboratóriumban dolgozó magyar biológustól. Horrorisztikus körülmények, bizarr temetési szokások, félelem és reszketés Közép-Afrikában.Tovább
000 Par8101809
Fotó: Francisco Leong
Krosszmotoros hordta szét

Az már ismert tény, hogy egy libériai tanárnő jött meglátogatni a családját 2013 decemberében, holtan találta őket a házban, majd ottani szokások szerint megmosdatta és eltemette őket. Ebolások voltak, csak erről senki nem tudott, ez indította ez egész járványt. Sokáig nem tudták összerakni, hogy a különböző esetek miért jelentek meg egymástól távoli helyeken. Azóta kiderült, hogy a tanárnő pánikszerűen rohant vissza Libériába, motorral, mert ezeken a területeken nincs út. ,,Ösvények vannak, ezeken kínai krosszmotorral szállítják a fizetőképes vendégeket. Elől felteszik a kecskét vagy a birkát, hátra meg felülnek még ketten a sofőr mögé". Természetesen a motoros is megfertőződött, aztán embereket vitt Sierra Leonéba is, ennyi pedig már elég volt a többi körülménnyel együtt a terjedéshez.
Összegyűrök egy kis pénz, benyomom a zsebébe

A konzul hazafelé induló járatát már törölték, csak később tudott útnak indulni. ,,A repülőtéren még átestem egy orvosi ellenőrzésen: infrakamerával nézték a testhőmérsékletet, és ki kell tölteni egy űrlapot, amiben azt próbálták belőni, hogy nem fertőződtél-e meg, nem jelentesz-e utazási kockázatot." Steier szerint a rendszer működik, és ez szokatlan Afrikában: a guineai kormányjelentések szerint közel száz embert szedtek le az utazási listáról, nem engedték Európa felé elrepülni. ,,Afrikában nagyon familiáris a dolog, ha nekem szükségem van valamire, akkor odamegyek a kormánytisztviselőhöz, benyúlok a zsebembe és összegyűrök egy kis pénzt, benyomom a kezébe, és innentől kezdve valószínűleg szemet huny. Most viszont nem ez történik, ezért nem jött ki ebola az országból".

Hazaérkezésekor már a TEK várta Steiert. ,,A nemzetbiztonsági kockázat érdekelte a szakembereket, az, hogy bejöhet-e Magyarországra a vírus. Fél óra alatt megnyugtattam őket, hogy nem kerülhet be Magyarországra". A kálváriája viszont csak innentől kezdőzött.
Nincs orvos, mert eboláról szóló előadáson ül

,,Amikor harmadik napja voltam itthon, hirtelen felszaladt a lázam 39 fokra. Nem tudtam, hogy mit csináljak. Ha ezzel beszaladok a László Kórházba, a járványügyi centrumba, abban a pillanatban bevágnak a karanténba az egyéb betegek közé, és ha még nem felülfertőződtem, csak valami más bajom volt, akkor most biztosan elkapok valamit. Ismertem egy-két rossz példát ismerősökön keresztül, úgyhogy nem ezt választottam, hanem a Korányi tüdőintézetbe szaladtam egy specialistához" - mondta a konzul a magyar egészségügyi állapotokról.

Gyorsan terjedő tüdőgyulladását azonban nem ismerte fel a specialista sem, és azonnal riadót fújt. A konzul hatalmas dózis antibiotikumot kapott, csak így lehetett megállítani a tüdejében folyó rombolást. Három nap alatt sikerült megfogni a lázat. ,,Ekkor jelentkeztem a László Kórházban, hogy itt vannak a leleteim, még van hőemelkedésem, Guineából jöttem haza, és szeretném, ha a NATO biológiai hadviselésére is felkészített centruma megcsinálná a kivizsgálást. Közölték, hogy konzul úr, nincs trópusi orvosunk, jöjjön vissza szerdán. Ez egy pénteki nap volt." Az ebola egyébként 48 órán belül robbanni tud, nagy hiba halogatni a kivizsgálását.
D MTZ20140806011
Fotó: Máthé Zoltán

Steier hazament, önkéntes karanténba vonult, nem ment sehova. Nem volt biztos benne, hogy ebolás, a malária is hasonló tüneteket produkál, de azért nem lehetett kizárni. "Szerdán visszamentem, de bezárt a labor, és elmentek a nővérek. Megint nem volt vizsgálat. Megkérdeztem a pultost, hol van a doktor. Mondták, hogy a főorvos úr most tart előadást az eboláról, és a kórház egész személyzete ott van". A konzul közölte, hogy nagyon gyanús tünetei vannak, erre már előkerült orvos. Megvizsgálták, és közölték vele, hogy
holnap reggel kell majd visszajönni, mert nincs laboratórium.

Végül vettek vért a kórházban - ez már a harmadik volt, mert egy privát laboratóriummal is megcsináltatta a vérvételt. Majd közölték, hogy
az eredmények két hét múlva lesznek meg.

Ha tényleg eboláról lett volna szó, már régesrég késő lett volna. ,,Ennyi idő alatt teljesen eltűnt a tüdőgyulladás, tünetmentessé váltam. A 21. napon, amikor véget ért az önkéntes karanténom, jött a telefon a Lászlóból, hogy minden rendben van. Azért nem akartam annyiban hagyni, kocsiba ültem, bementem, kiderült, hogy megint nincs orvosuk, az eredményt is az adminisztrátorok közölték velem, a papírok alapján". Csak külön erősködésre jött újra orvos.

A történet horrorba illő, az egyetlen jó hír, hogy ma már nem történhetne meg: felállt a magyar Ebola Task Force, amelynek a guineai magyar konzul is tagja, és már vannak kint tapsztalatot szerzett szakembereink is, valamint kifejezetten ebolára létrehozott karanténok. Az pedig, hogy tavalyi ebolás fikciós történetünk kezdete kisértetiesen hasonlóra sikerült, tényleg a véletlen műve.
Amikor az ebola elérte Magyarországot
Egy hónap alatt pusztítaná el az országot a vírus.

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2015/02/19/ebola_menjen_haza_eredmeny_2_het_mul va/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tapasztalatairól, adminisztrátorok, óvintézkedéseket, felülfertőződést, nemzetbiztonsági, felülfertőződtem, szaktanácsadónak, tömegrendezvényt, laboratóriummal, magyarországról, hazaérkezésekor, élménybeszámoló, tüdőgyulladását, megcsináltatta, megfertőződött, vállalkozókkal, odavezényelték, epidemiológiai, krosszmotorral, magyarországot, horrorisztikus, magyarországon, körülményekről, részletesebben, óvintézkedések, magyarországra, antibiotikumot, infrakamerával, specialistához, bombaüzletről, megvizsgálták, tüdőintézetbe, köztársaságba, krosszmotoros, szakembereket, megnyugtattam, ebolajárvány kitörése, vírussal leginkább, saját tapasztalatairól, magyar egészségügy, eboláról szóló, egyenlítőtől kilenc, esős szezon, relatív páratartalom, száz százalékot”, nálunk szokatlan, ebola terjedésének, konzul 1964-ben, nyelvekkel ismerkedni, életben maradás, törzsi nyelvet, akkori körülményekről, Steier József, Pályi Bernadett, Országos Epidemiológiai Központ, Most Steier József, Guineai Köztársaságba, Manek Attila, Sunday Alamba, Maliból Guineába, Francisco Leong, Sierra Leonéba, László Kórházba, László Kórházban, Máthé Zoltán, Ebola Task Force,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.17. 11:22 Három magyar birkózó három érmet nyert a kubai kötöttfogású versenyen
02.17. 11:21 A munkaerőpiaci reformprogramról tanácskoztak Veszprémben
02.17. 11:11 Férfi kosárlabda Eb-selejtező - Ivkovics: mindkét februári meccsen nyerni a...
02.17. 11:11 Több mint száz nemzetközi esemény az idei hazai sportnaptárban
02.17. 11:01 Két kilónyi amfetamint szállított autójában egy férfi Vas megyében
02.17. 11:01 Évértékelő - Dömötör Csaba: éles a választóvonal a klímavédelemről való gon...
02.17. 10:31 Koronavírus - Peking a március elejére tervezett parlamenti ülésszak elhala...
02.17. 10:21 Szíria - Tömegsírra bukkantak Kelet-Gútánál
02.17. 10:01 Újra használható a viharban megrongálódott sportcsarnok Törökszentmiklóson
02.17. 10:01 Idén is élőben követhető a gemenci fekete gólyák élete
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Png rózsa  De miért  Kislány olasz dalt énekel  Hagyj már békén  Facebookon kaptam  Png rózsa  7 éves kislány gitáron játszik  Ifjú karmester tehetség - 8 év...  Azok a szemek  Voltam Golgotán  Vízcseppes rózsa  Sarah bíboros: Esteledik, a na...  A Szervita rend hét szent alap...  Király  Png nő  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Szép estét  Vacsora  Facebookon kaptam  Engedjetek ki  Hit  Pofonok  Png rózsa  Ferenc pápa üzenetei  Hóesés  Png nő  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Kellemes hetet  Orchidea  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Különleges sze...  Facebookon kaptam  Posertube  Kislány olasz dalt énekel  Facebookon kaptam  Hatalmas csatában, mínusz hatr...  6 éves kislány hegedül  XXIII. Hét, 3. Keresztség: A k...  Esőben  Facebookon kaptam  Kellemes teázást  Png nő  Kellemes napot kívánok  Szeretlek- és nem csak ezen a ...  Hóvirágok  A mágikus fa története.  Betty Boop  Sarah bíboros: Esteledik, a na...  Könnyek  Facebookon kaptam  Semmittevés  Jeruzsálemi Botanikus Kert  Az Úrért mi indulunk  Epres  Hóvirágok  Maci szívvel  Png nő  Facebookon kaptam  Sarah bíboros: Esteledik, a na...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Teréz anya gondolata 02.16  Olvasó kislány  Teréz anya gondolata 02.16  Szèp estét kedves látogat...  Föld gömb  Maci szívvel  A mindenható Isten  Boldogság  Facebookon kaptam  Harmónia......  Manchester Cityt csapatát két ...  Egy korsó sör  Papagályok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azok a szemek  Posertube  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  7 éves kislány gitáron játszik  Boldogság  Kellemes hetet  Olvasó kislány  Teréz anya gondolata 02.16  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kellemes kávézást!  Esik  Naplemente  Szèp estét  Szemüveges srác  Kutyus  Kék rózsák  Facebookon kaptam  Kellemes napot kívánok  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Papagályok  Tündér tánc  Hatalmas csatában, mínusz hatr...  Szent II. János Pál pápa: Ima ... 
Bejegyzés Címkék
ebolajárvány kitörése, vírussal leginkább, saját tapasztalatairól, magyar egészségügy, eboláról szóló, egyenlítőtől kilenc, esős szezon, relatív páratartalom, száz százalékot&#8221, nálunk szokatlan, ebola terjedésének, konzul 1964-ben, nyelvekkel ismerkedni, életben maradás, törzsi nyelvet, akkori körülményekről, magyar vállalkozók, ebola megjelent, fejébe vette, kéretlen reklámlevelek, világpiaci árnál, történet átverés, mali bányászati, vállalkozók sürgették, kezét annak, családomnak örömet, ajánlat tényleg, vállalkozók életben, visszafelé tartó, ebola központjába, egész hajtásláncot, sofőr negyven, konzul június, határ előtt, járványügyi helyzetben, fővárosban viszont, felülfertőződést segíti, járványügyi hivatalba, szemetet legalább, kikötőben ellopják, körülmények alapján, időben 86-an, ebola terjedéséhez, guineai ebolapokolból, libériai tanárnő, családját 2013, különböző esetek, tanárnő pánikszerűen, területeken nincs, fizetőképes vendégeket, kecskét vagy, sofőr mögé&#8221, többi körülménnyel, konzul hazafelé, orvosi ellenőrzésen, rendszer működik, guineai kormányjelentések, utazási listáról, nemzetbiztonsági kockázat, kálváriája viszont, járványügyi centrumba, pillanatban bevágnak, egyéb betegek, magyar egészségügyi, konzul hatalmas, tüdejében folyó, ebola egyébként, kórház egész, konzul közölte, harmadik volt, privát laboratóriummal, önkéntes karanténom, adminisztrátorok közölték, papírok alapján&#8221, történet horrorba, magyar Ebola, guineai magyar, véletlen műve, ebola elérte, hónap alatt, tapasztalatairól, adminisztrátorok, óvintézkedéseket, felülfertőződést, nemzetbiztonsági, felülfertőződtem, szaktanácsadónak, tömegrendezvényt, laboratóriummal, magyarországról, hazaérkezésekor, élménybeszámoló, tüdőgyulladását, megcsináltatta, megfertőződött, vállalkozókkal, odavezényelték, epidemiológiai, krosszmotorral, magyarországot, horrorisztikus, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3154
  • e Hét: 7332
  • e Hónap: 46425
  • e Év: 148779
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.