Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tizenegyezer
  2015-03-15 07:56:14, vasárnap
 
  Tizenegyezer

2015. február 27.



Balogh-Ebner Márton

történész

Az Államvédelmi Hatóság nyilvántartása szerint éppen ennyi embert, akkori szóval osztályellenséget telepítettek ki a fővárosból. Más források 12 700-15 000 személyt említenek. A bizonytalanság abban keresendő, hogy az 1945-ös málenkij robothoz hasonlóan sokakat később küldtek családjuk után, illetve a listákon szereplő tervezett 17 344 név közül többeket kihúztak a felmentési kérelmek miatt.



,,Ki városunkból a heréket, rontják a pesti levegőt". Kónya Lajos kétszeres Kossuth-díjas (1950, 1953) költő szóhasználata is árulkodik a kitelepítés ideológiai okairól. Az osztályharc szükségszerűsége mellett már Marx, majd Sztálin is érvelt, a legjobb tanítvány Rákosi pedig lehetőleg mindenben igyekezett másolni mesterét. Ez az újabb, immáron társadalmi helyzettől függővé tett megkülönböztetése állampolgárnak az állampolgártól, magyarnak a magyartól nem csak Budapesten eredményezett kitelepítéseket. A vidéki városok ,,élősködőit" ugyanúgy ,,szociális táborokba" zárhatták, mint a fővárosiakat.

A kitelepítettek új lakóhelyükön szörnyű körülményeket tapasztaltak. Kisgyermekes családokat - a nagy hidegre való tekintettel a valamivel melegebb - műtrágyás kamrákban szállásoltak el. Egy kamrában négy családot. A sorakozók, számolások, és a büntetések a koncentrációs táborok képét idézhették fel a kitelepítettekben. Akár a személyes érintettség okán is: Dachau a példa az átfedésekre az 1944-es ,,kitelepítések" és az 1950-1951-esek között. A kommunisták természetesen igyekeztek elfedni a hét évvel korábbi eseményekkel való párhuzamot: marhavagonok helyett lefestett ablakú vagonokat használtak. Erről természetesen sokáig tilos volt beszélni.

Vessünk egy pillantást a Budapestről kitelepítettek névsorának foglalkozási rovatára, hiszen a foglalkozás ebben az esetben egyszerre jelentette a kitelepítés okát és célját: ezredes, ügyész, takarékpénztári főigazgató, gyárigazgató, bőrnagykereskedő. Figyeljük meg lakcím rovatot is: polgári kerületek polgári, nagypolgári lakásai sorjáznak a belvárosban, a budai kerületekben, hogy a városi elit rózsadombi villáiról ne is ejtsünk szót. Az 5400 lakásból tulajdonosaik meg ingóságaikat sem vihették magukkal, fejenként hivatalosan 250 kg-ot csomagolhattak össze.

Véletlen egybeesésről lett volna szó? Beszédes, hogy az 1951. július 18-i kitelepítés után három nappal a lakások majdnem felét, 2400-at máris kiigényeltek. Államvédelmisek, pártfunkcionáriusok, adott esetben szeretőik juthattak így ingatlanhoz. Bútorral, festményekkel, ágyneművel - sőt, az éléskamrákban hagyott befőttekkel és lekvárokkal. Az ,,elhagyott javakat" már a háború után is az Államvédelmi Hatóság vette kezelésbe, a kitelepítések után pedig szintén a ,,párt ökle" lépett elő az állampárti funkcionáriusok - Majtényi György történész szavaival élve - reprezentatív ingatlankezelőjévé. S hogy mit szólt ehhez a fent idézett osztályharcos költő? Rögtön igényelt egy villát Rákosi szomszédságában, a Svábhegy lábánál.

Tizenegyezer. A statisztika mögött azonban emberi sorsok vannak. Családoké, családi fészkeké - és a fészekrablóké. A kommunista elitnek járó juttatások közül az igényelt lakás csak az első lépcsőfokot jelentette. A rabolt műkincsek, festmények, szobrok mellett bútorokat is igényelhettek az állampárt bútorraktáraiból.

Dédapám, Lászlo Kálmán volt grazi magyar királyi konzul 1947-ig Németország területén, az amerikai zónában tartózkodott, amikor úgy döntött, magyarként családjával Magyarországon akar élni. Nem volt háborús bűnös: a nácikat és a nyilasokat is megvetette. Hazatérvén első élményük Kelenföldön az államvédelem ,,fogadóbizottsága" volt. Lakást vásárolt Budán, de hiába beszélt a magyaron kívül öt nyelven, B-listára került és nem kaphatott munkát. 1951-ben teherautó jött érte és családjáért. A határozatban ezt olvashatták: ,,Lakhelyéül Békés megye Tanya 157 községet jelölöm ki." Kényszerlakhelyüket 1953-ban elhagyhatták, de veszélyes osztályidegenként egészen a '80-as évekig nem költözhettek Budapestre. Sógora és anyósa nem élték túl a 157-es tanyát.

1994-ben, az első szabadon választott kormány szerény lehetőségeihez képest fontos gesztusként, ám sok szempontból csak szimbolikus jelentőségű kárpótlást tudott adni: ,,minden eltöltött hónapért tizenegyezer forint kárpótlást ítélek meg a politikai okból jogtalanul szabadságelvonással sújtott kérelmező számára". A lefoglalt lakásokat, az elzabrált vagyontárgyak, az ellopott éveket azonban nem kaphatták vissza.


http://latoszogblog.hu/blog/tizenegyezer-1
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: fogadóbizottsága, bútorraktáraiból, bőrnagykereskedő, szükségszerűsége, takarékpénztári, államvédelmisek, funkcionáriusok, szomszédságában, kitelepítéseket, lehetőségeihez, állampolgárnak, állampolgártól, nyilvántartása, csomagolhattak, kitelepítettek, magyarországon, bizonytalanság, osztályharcos, eredményezett, körülményeket, fészekrablóké, koncentrációs, festményekkel, tulajdonosaik, éléskamrákban, vagyontárgyak, természetesen, szóhasználata, reprezentatív, igényelhettek, kitelepítések, latoszogblog, telepítettek, államvédelmi, tartózkodott, kiigényeltek, bizonytalanság abban, 1945-ös málenkij, listákon szereplő, felmentési kérelmek, pesti levegőt”, kitelepítés ideológiai, osztályharc szükségszerűsége, legjobb tanítvány, vidéki városok, nagy hidegre, valamivel melegebb, kamrában négy, koncentrációs táborok, személyes érintettség, 1944-es „, 1950-1951-esek között, Balogh-Ebner Márton, Államvédelmi Hatóság, Kónya Lajos, Majtényi György, Lászlo Kálmán, Lakhelyéül Békés,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png cica  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A másik dolog,  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Akarat  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png cica  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Irgalom és ítélet  Sose bánj semmit  Alázat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Png kutya  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Esti kép  Elköszönt  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Tavaszi kép  Az igazi szeretetért rendszeri...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Png ház  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Bounty krémes  Kellemes délutánt kívánok  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kaffka_Margit  A televizió nem a kultúrát kép...  Nem számIt  Jó éjszakát  Amikor Jézus rátapos a lábadra  210 éve született a SZÓZAT meg...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Minden harmadik...  Németh László tollából  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Hiányzik  Egy hatékony szolga  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 19  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Kaffka_Margit  69 éve hunyt el Albert Einstei... 
Bejegyzés Címkék
bizonytalanság abban, 1945-ös málenkij, listákon szereplő, felmentési kérelmek, pesti levegőt&#8221, kitelepítés ideológiai, osztályharc szükségszerűsége, legjobb tanítvány, vidéki városok, nagy hidegre, valamivel melegebb, kamrában négy, koncentrációs táborok, személyes érintettség, 1944-es &#8222, 1950-1951-esek között, kommunisták természetesen, foglalkozás ebben, esetben egyszerre, kitelepítés okát, budai kerületekben, városi elit, 5400 lakásból, lakások majdnem, éléskamrákban hagyott, háború után, kitelepítések után, állampárti funkcionáriusok, fent idézett, villát Rákosi, statisztika mögött, kommunista elitnek, igényelt lakás, első lépcsőfokot, rabolt műkincsek, állampárt bútorraktáraiból, amerikai zónában, államvédelem &#8222, magyaron kívül, 157-es tanyát, első szabadon, politikai okból, lefoglalt lakásokat, elzabrált vagyontárgyak, ellopott éveket, fogadóbizottsága, bútorraktáraiból, bőrnagykereskedő, szükségszerűsége, takarékpénztári, államvédelmisek, funkcionáriusok, szomszédságában, kitelepítéseket, lehetőségeihez, állampolgárnak, állampolgártól, nyilvántartása, csomagolhattak, kitelepítettek, magyarországon, bizonytalanság, osztályharcos, eredményezett, körülményeket, fészekrablóké, koncentrációs, festményekkel, tulajdonosaik, éléskamrákban, vagyontárgyak, természetesen, szóhasználata, reprezentatív, igényelhettek, kitelepítések, latoszogblog, telepítettek, államvédelmi, tartózkodott, kiigényeltek, marhavagonok, tizenegyezer, kerületekben, ingóságaikat, lakóhelyükön, államvédelem, tapasztaltak, egybeesésről, határozatban, fővárosiakat, költözhettek, eseményekkel, gyárigazgató, foglalkozási, elhagyhatták, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1393
  • e Hét: 2880
  • e Hónap: 13991
  • e Év: 167487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.