Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szorul a hurok az áfabotrányban? Gyanúsított a NAV-vezetők k
  2015-03-19 16:48:42, csütörtök
 
   
  Szorul a hurok az áfabotrányban? Gyanúsított a NAV-vezetők között

2015. március 19., csütörtök, 11:10 Utolsó frissítés: 5 órája

Szerző: hvg.hu

Mintha fordulna a kocka a NAV-botrányban: nem elég, hogy az Állami Számvevőszék pár napja kínos jelentést tett közzé a hatóságról, a legfőbb ügyész már azt is elárulta, hogy hivatali visszaéléssel gyanúsítják az egyik NAV-vezetőt, akit emiatt ki is hallgattak. Közben Vida Ildikóék megleckéztetnék az őket támadókat, sorra perlik be leghangosabb kritikusaikat, amiért korruptnak nevezték őket, és milliókat követelnek sérelemdíjként. A NAV-elnök a volt parlamenti képviselő Vágó Gábort is beperelte, többek között egy Facebookra kitett Vida-mém miatt.

Az áfacsalási botrány 16 hónappal ezelőtti kirobbanása óta a kormány és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyton azt ismételgeti, nincs is NAV-botrány, semmi probléma az adóhatóság működésével, Horváth András, a kitálaló volt adóhivatali munkatárs pedig a levegőbe beszélt, amikor volt munkaadóját felelősnek állítja be az áfacsalások leleplezésének elmulasztásáért. Most viszont kiderült, hogy mégis lehet valami probléma a hatóságnál, nem is kicsi, és ez immár hivatalos álláspont: Polt Péter, a legfőbb ügyész azt mondta hétfőn a parlamentben a NAV-ügyében folyó nyomozásról, hogy "a hatóság gyanúsítottként felelősségre vonta a NAV egyik vezető tisztviselőjét hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt".

A gyanúsítotti felelősségre vonás egy olyan ügyben történt, amelyben azt vizsgálja a nyomozóhatóság, hogy megakasztottak-e vizsgálatokat a NAV-nál.

A legfőbb ügyészt az LMP-s Schiffer András kérte számon, és azt mondta, hogy a NAV-botrány kipattanása óta keresik a "zöld dosszié" tartalmát. A dossziét, amely Horváth Andrásnak a NAV-nál történt visszaélésekről összegyűjtött dokumentumait tartalmazta, a rendőrség 2013 decemberében vitte el az áfabotrány kirobbantójától. Polt Péter szerint viszont a zöld dosszié nyitva van, és remélhetőleg ki fog derülni, hogy mennyi igazságtartalma van.

Nem árulják el, ki a gyanúsított

A nyomozás, amiről a legfőbb ügyész beszélt, Horváth András feljelentése alapján indult 2013 decemberében, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt. Azóta többször meghosszabbították az eljárást, legutóbb 2015 júniusáig. Polt Péter elmondása szerint öt pontban merült fel bűncselekmény gyanúja, ebből egy pontban nem tárható fel bűncselekmény a beszerzett bizonyítékok alapján, viszont további három tényállási pontban folytatódik a vizsgálat, ahogyan a vizsgálatok megakasztásával kapcsolatban is, amelyben a NAV-vezetőt meggyanúsították.

Megkérdeztük az ügyészséget, hogy melyik NAV-vezetőt gyanúsították meg, és milyen intézkedést alkalmaztak vele kapcsolatban. Az ügyészség annyit árult el, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodán indult bűnügyben 2014. november 4-én hallgattak ki egy személyt gyanúsítottként. A gyanúsítotti kihallgatással összefüggésben ügyészi intézkedésre nem került sor, ami feltehetően azt jelenti, hogy nem tartották szükségesnek a NAV-vezető szabadságának korlátozását. (Talán csak véletlen egybeesés, de a NAV elnökével, Vida Ildikóval másnap, november 5-én jelent meg interjú a Magyar Nemzetben, amelyben elismerte az adóhatóság első embere, hogy rajta van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján - vagyis vélhetően az interjú aznap készült, amikor a rendőrök egy NAV-vezetőt gyanúsítottként kihallgattak.)

Horváth András és a zöld dosszié

Fotó: Túry Gergely

Arra nem kaptunk választ, hogy konkrétan milyen pontokban folyik a nyomozás, de Polt Péter parlamenti felszólalásából annyi kiderült, hogy a vizsgálatok megakasztása mellett azt is vizsgálják, meghiúsultak-e ellenőrzések, illetve milyen magatartást tanúsítottak a NAV-nál az ellenőrzések során. Ennek keretében tanúkat hallgatnak ki, és nagyon széles körű iratbeszerzést folytatnak a hatóságok Polt Péter elmondása szerint.

Azt is megkérdeztük az ügyészségtől - és az adóhatóságtól is -, hogy tudja-e a NAV, hogy ki a meggyanúsított hivatali vezető, illetve felfüggesztették-e a gyanúsítás miatt? De csak azt a választ kaptuk, hogy a rendőrség hivatott tájékoztatást adni az ilyen ügyekben. A rendőrséghez fordultunk, amint válaszolnak, cikkünket kiegészítjük.

Reagáltak a kínos ÁSZ-jelentésre

Csak az elmúlt egy hetet összegezve a NAV-os vezetők szénája mintha egyre rosszabbul állna: múlt szerdán már az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is kínos jelentést publikált a hatóságról, és olyan hiányosságokról számolt be, amelyek alapján a Horváth András által kirobbantott áfacsalási botrány egyáltalán nem volt a valóságtól elrugaszkodott történet.

Az ÁSZ ugyanis éppen azokon a területeken talált hiányosságokat, amelyeknek közük lehetett ahhoz, hogy az áfacsalás, illetve a kiemelt adózók adóelkerülése megnövekedjen. A NAV az ÁSZ megállapításait több ponton is vitatta, ahogyan a miénket is, és a hvg.hu kérdésére azt írták, az ÁSZ jelentése a hivatalt ért korábbi vádakat nem támasztja alá, nem kérdőjelezi meg az erőfeszítéseit a feketegazdaság visszaszorítására. Az ÁSZ-jelentés azonban nem csak a sajtó számára tűnhetett kínosnak, Varga Mihály ugyanis nyilvánosan, közleményben üzent a NAV elnökének, hogy tegyen rendet.

A NAV szerint az ÁSZ szabályszerűségi vizsgálatának más volt a fókusza, ezért megállapításait nem lehet összevetni a hivatalon belüli belső ellenőrzések végeredményével, amelyeket az áfaellenőrzéseket érintő korrupciós gyanú, illetve az amerikai cégeket érintő eljárások miatt végzett el a hatóság a szervezeten belül (utóbbi a Bunge amerikai étolajgyártóval kapcsolatos korrupciós ügy volt, amely vélhetően az egyik oka volt annak, hogy az Egyesült Államok más, eddig hivatalosan meg nem nevezett NAV-vezetőkkel együtt kitiltotta Vida Ildikót a területéről).

Vidáék egy rakás pert indítottak

A tavaly októberben kirobbant kitiltási botrány óta a NAV, illetve egyes vezetői egyre vehemensebben védenék a becsületüket, az elmúlt hónapokban sorra pert indítottak fő bírálóik ellen.

A legfrissebb fejlemény, hogy Vida Ildikó beperelte Vágó Gábort, és 3,5 millió forintot követel tőle sérelemdíjként, valamint azt, hogy kérjen tőle nyilvánosan elnézést. A NAV elnöke ugyanis - a bíróságra beadott keresete alapján - úgy látja, hogy a volt LMP-s képviselő tavaly novemberben tett nyilatkozatai sértik a becsületét és a jó hírnevét, alkalmasak voltak a Vida Ildikó tevékenységével szembeni negatív értékítélet kiváltására, illetve a vele szembeni közbizalom meggyengülését okozhatták és okozták is. Vida Vágó Gábor tévészerepléseiből és több portálon megjelent interjúiból ragadott ki nyilatkozatokat, de azt is számon kéri a volt képviselőn, hogy a Facebookon közzétette ezt a Vida-mémet. (A kitiltási botrány kipattanása után rengeteg ilyen mémet szült az internetes folklór, itt vannak egy rakáson.)

Azt is sérelmezte a NAV-elnök, hogy Vágó azt is kiírta a Facebook-oldalára, hogy "mindenki menjen csoportosan a NAV-hoz érdeklődni, lemondott-e már a korrupció nagyasszonya, Vida Ildikó! Hosszú sorok kígyóznak majd az adóhatóság irodái előtt!".

A NAV-elnöknek - keresete alapján - leginkább azzal volt problémája Vágó Gábor nyilatkozataiban, hogy egy korrupt adóhatóság képét vázolta fel, és Vida Ildikót például a korrupció nagyasszonyának nevezte, akinek tudomása van a NAV-nál zajló korrupciós ügyekről, de nem tesz ellenük. Vida szerint Vágó megnyilatkozásaival nem csak a jó hírnevét, az emberi méltóságát és társadalmi megbecsülését sérti, hanem "kijelentéseivel az adómorál rombolására törekszik", és rendszeresen utal arra, hogy "az állampolgároknak nem kell teljesíteniük adófizetési kötelezettségüket, veszélyeztetve ezzel a költségvetési bevételek teljesülését".

A kereset szerint Vida Ildikó nem közszereplő, és NAV-elnöki tisztsége nem jelenti azt, hogy bűncselekmény elkövetésére utaló alaptalan feltételezések jelenhetnek meg róla a sajtóban.

Vágó nyílt levélben köszönte meg, hogy Vida őt sem hagyta ki, miután a korrupciót bejelentő Horváth Andrást, valamint a korrupciókutató Jávor Istvánt, és André Goodfriendet, az Egyesült Államok ügyvivőjét is beperelte. Horváth Andrást és Jávor Istvánt egyébként a NAV perelte be becsületsértés és jó hírnevének állítólagos megsértése miatt, és 3 milliót követelt tőlük, de első körben a bíróság - lényegében pontatlanságra hivatkozva - elutasította az adóhatóság keresetét, azonban fellebbezési lehetősége volt a hivatalnak, és élt is vele. Arról nincs tudomásunk, hogy a fellebbezés után hol áll az ügy.

Úgy tudjuk, Dávida Marianna, a NAV központi hivatalának ellenőrzési főosztály-vezetője is beperelte a Népszabadságot és a Népszavát, mert azt írták, hogy valószínűleg fenn van az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

Kérdeztük a NAV-ot, hogy helytállóak-e ezek az információk, miért perel a NAV vagy a NAV-os vezetők, illetve kiket még, de a NAV-tól csak azt a választ kaptuk, hogy a részletekről nem a sajtón keresztül tájékoztatja az egyes perek érintettjeit.

André Goodfriendet mindenesetre nem tudta megleckéztetni a magyar adóhatóság. Az Egyesült Államok akkori ügyvivőjét Vida Ildikó a kitiltási botrány miatt jelentette fel rágalmazásért, miután Orbán Viktor kifejezetten felszólította erre tavaly decemberben, majd be is perelte, szintén többmilliós sérelemdíjat követelve. Időközben az amerikai ügyvivő magyarországi megbízatása megszűnt, de az Egyesült Államok nem vonta vissza Goodfriend diplomáciai mentességét, ezzel pedig - tolmácsolta a magyar kormány álláspontját a külügyi államtitkár - a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti az ügyet.

http://hvg.hu/gazdasag/2015031_Szorul_a_hurok_az_afabotranyban_Meggyanus#utm_sour ce=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2015_03_19&type- id=HvgDaily&user-id=572662BE&utm_content=top
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felfüggesztették, nyilatkozataiban, állampolgároknak, meggyanúsították, szabályszerűségi, hiányosságokról, kirobbantójától, igazságtartalma, étolajgyártóval, tevékenységével, kijelentéseivel, gyanúsítottként, nyilatkozatokat, megleckéztetnék, felszólalásából, korrupciókutató, megakasztásával, bűncselekmények, visszaélésekről, végeredményével, megállapításait, nagyasszonyának, elmulasztásáért, feltételezések, sérelemdíjként, veszélyeztetve, meggyengülését, leleplezésének, kihallgatással, népszabadságot, feketegazdaság, megakasztottak, erőfeszítéseit, tisztviselőjét, iratbeszerzést, meggyanúsított, legfőbb ügyész, egyik NAV-vezetőt, őket támadókat, volt parlamenti, áfacsalási botrány, adóhatóság működésével, kitálaló volt, levegőbe beszélt, áfacsalások leleplezésének, hatóság gyanúsítottként, gyanúsítotti felelősségre, olyan ügyben, legfőbb ügyészt, rendőrség 2013, áfabotrány kirobbantójától, zöld dosszié, Állami Számvevőszék, Közben Vida Ildikóék, Vágó Gábort, Nemzeti Adó-, Horváth András, Polt Péter, LMP-s Schiffer András, Horváth Andrásnak, Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodán, Vida Ildikóval, Magyar Nemzetben, Egyesült Államokból, Túry Gergely, Varga Mihály, Egyesült Államok, Vida Ildikót, Vida Ildikó, Vida Vágó Gábor, Vágó Gábor, Horváth Andrást, Jávor Istvánt, André Goodfriendet, Dávida Marianna, Orbán Viktor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Haragszol...  A Mennyországba vezető út  Útravaló – 2020. október...  Egy szál virág az élő nagymamá...  A Mennyországba vezető út  Könnyeink nem hullnak . . .  Az élet és a halál misztikuma  Ne felejtsük el ....  Áldjátok....  Rózsa csokor vázában  Messze mész és én búcsúzom  Fűszerek a Bibliából  / szibériai közmondás /  3286 fővel emelkedett a beazon...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Vigasztalan Sírok között jár a...  Kellemes teázást  A temetőben csend, és békesség...  Jó éjszakát!  Png virág  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Áldjátok....  Facebookon kaptam  Vas István - Rapszódia egy ősz...  Mai harmónia kártyám  Három missziós évtized Afrikáb...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Pio atya legszebb mondásai  Juhász Gyula: Bölcsen és derűs...  Ferenc pápa katekézise: 10.28  Mikor azt gondoltam....  Őszi dekoráció  1940-és Katyń-i vérengzés áldo...  Juhász Gyula: Bölcsen és derűs...  Facebookon kaptam  Messze mész és én búcsúzom  Októberben van néhány nap  A tükör  Az élet és a halál misztikuma  októberi Lectio Divina Euchari...  Facebookon kaptam  Isten bánásmódja  Emlékezzünk...  Mikor....  Látod...  Egy szál virág az élő nagymamá...  Tiszta Új Budáért mozgalom - X...  Némelyek előre mennek  Ott pihensz, ahol már nem fáj ...  Png nő  Ferenc pápa katekézise: 10.28  Isten bánásmódja  Kamarás Klára - Őszi illúziók  Elmondom  Lelki békés - délutáni órákat ...  1940-és Katyń-i vérengzés áldo...  Októberben van néhány nap  Szeretettel kedves Látógatókna...  Némelyek előre mennek  Facebookon kaptam  Van, aki elmegy, van aki itt m...  Hízol, rosszul alszol, és fájn...  Három missziós évtized Afrikáb...  Az E vitamin jó hatásairól  Kislány macival  Az Úr legyen...  Gyújtsunk gyertyát, emlékezzün...  Szép estét  Az élet és a halál misztikuma  Borbély Szilárd : Levélnyomat  Nem mondtál búcsúigét  Látod...  Örök világosság fényeskedjék n...  Mai harmónia kártyám  Hívj segítségül....  Vigasztalan Sírok között jár a...  A magnéziumhiány súlyos tünete...  Kamarás Klára - Őszi illúziók  Nyunyóka  Wass Albert: Gazdag, aki ...  Mai harmónia kártyám  Messze mész és én búcsúzom  Mondd anyám, hiányzom neked?  Az élet és a halál misztikuma  Csaba testvér vasárnapi elmélk...  Megfakul a fekete gyász  Vas István - Rapszódia egy ősz...  Mondd anyám, hiányzom neked?  Uram...  Isten bánásmódja  Facebookon kaptam  Az álmok után  Hízol, rosszul alszol, és fájn...  Lelki békés - délutáni órákat ...  Hagyd az Úrra ...  Kislány macival  Mindig velünk...  Soha nem lehet sejteni  Gyújtsunk gyertyát, emlékezzün...  Kislány macival 
Bejegyzés Címkék
legfőbb ügyész, egyik NAV-vezetőt, őket támadókat, volt parlamenti, áfacsalási botrány, adóhatóság működésével, kitálaló volt, levegőbe beszélt, áfacsalások leleplezésének, hatóság gyanúsítottként, gyanúsítotti felelősségre, olyan ügyben, legfőbb ügyészt, rendőrség 2013, áfabotrány kirobbantójától, zöld dosszié, beszerzett bizonyítékok, vizsgálatok megakasztásával, ügyészség annyit, személyt gyanúsítottként, gyanúsítotti kihallgatással, adóhatóság első, interjú aznap, vizsgálatok megakasztása, ellenőrzések során, hatóságok Polt, ügyészségtől &#8211, meggyanúsított hivatali, gyanúsítás miatt, választ kaptuk, rendőrség hivatott, ilyen ügyekben, rendőrséghez fordultunk, kínos ÁSZ-jelentésre, hetet összegezve, valóságtól elrugaszkodott, területeken talált, kiemelt adózók, feketegazdaság visszaszorítására, sajtó számára, hivatalon belüli, áfaellenőrzéseket érintő, amerikai cégeket, szervezeten belül, rakás pert, tavaly októberben, elmúlt hónapokban, legfrissebb fejlemény, bíróságra beadott, volt LMP-s, vele szembeni, volt képviselőn, kitiltási botrány, internetes folklór, korrupció nagyasszonya, adóhatóság irodái, korrupt adóhatóság, korrupció nagyasszonyának, emberi méltóságát, adómorál rombolására, költségvetési bevételek, kereset szerint, korrupciót bejelentő, korrupciókutató Jávor, bíróság &#8211, adóhatóság keresetét, fellebbezés után, sajtón keresztül, egyes perek, magyar adóhatóság, amerikai ügyvivő, magyar kormány, külügyi államtitkár, felfüggesztették, nyilatkozataiban, állampolgároknak, meggyanúsították, szabályszerűségi, hiányosságokról, kirobbantójától, igazságtartalma, étolajgyártóval, tevékenységével, kijelentéseivel, gyanúsítottként, nyilatkozatokat, megleckéztetnék, felszólalásából, korrupciókutató, megakasztásával, bűncselekmények, visszaélésekről, végeredményével, megállapításait, nagyasszonyának, elmulasztásáért, feltételezések, sérelemdíjként, , ,
2020.10 2020. Október 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3681
  • e Hét: 43078
  • e Hónap: 166179
  • e Év: 1056553
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.