Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amit Szijjártóéknak engedtek, azt 28 ezer másik embernek nem
  2015-03-26 06:58:09, csütörtök
 
   
  Amit Szijjártóéknak engedtek, azt 28 ezer másik embernek nem

2015. március 26., csütörtök, 06:30 Utolsó frissítés: 11 órája

Szerző: M. László Ferenc

Míg a Külügyminisztérium az utolsó percben kimenthette - miniszterelnöki utasításra - a pénzét a bedőlt pénzügyi cégből, a közel 28 ezer ember megtakarítását kezelő Honvéd Egészségpénztárnak megtiltották, hogy ugyanígy - egy másik, problémás pénzügyi cégből - átutalja egy másik bankba a pénzt. Pedig az 1,8 milliárd forintot útnak is indították, ám egy hónapja nem tudni, hova lett a pénz, csak az biztos, hogy a megcélzott bankhoz nem folyt be. Az MNB mély hallgatásba burkolózik.

Dühös emberek lepték el a Honvéd Egészségpénztár angyalföldi irodaházát múlt hét pénteken. A Buda-Cash Brókerház tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó bankok bedőlése által érintett pénztár március 20-i rendkívüli közgyűlésén a küldöttek és az egyszerű tagok arra voltak kíváncsiak, hova lett a megtakarításuk, mikor juthatnak hozzá a pénzükhöz. Az egyik tag arról beszélt, a gyereke szemét azonnal meg kéne műteni, viszont a számláján lévő pénzt zárolták, így a család kénytelen hitelt felvenni.

A Honvéd Egészségpénztárnál (HEP) 27 ezer 800 embernek - köztük katonáknak, rendőröknek, sőt titkosszolgáknak - van megtakarítása, de közel egy hónapja nem jutnak a pénzükhöz. A pénztár a brókerház tulajdonosai által birtokolt BRB Buda Regionális Banknál vezette az egyik számláját, így 1,84 milliárd forintnyi megtakarítása ragadt bent. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis február 24-én megtiltotta, hogy a BRB-ből 1 millió forintnál nagyobb összeget fizessenek ki, majd március 2-án a pénztárnál teljes kifizetési tilalmat rendelt el, a kártyarendszert átmenetileg lekapcsolták. Tehát a pénztár önhibáján kívül került olyan helyzetbe, mint a többi 120 ezer ügyfél, köztük 80 önkormányzat.

Csábító ajánlat

,,Közel 80-an hallgattuk a pénztár vezetőinek beszámolóját, de a lényeget illetően nem lettünk okosabbak:

nem tudni, mikor juthatunk hozzá a pénzünkhöz."

Ezt mesélte a pénteki közgyűlésről az egyik pénztártag, aki kérte, hogy ne írjuk le a nevét. A cégvezetés itt arra hivatkozott, hogy nem kap információkat sem az MNB-től, sem a bankhoz kirendelt felszámolótól, és hiába hívták meg a felügyeletet, a jegybank (amely 2013 óta a felügyeleti feladatokat is ellátja) emberei nem jelentek meg a közgyűlésen, hogy a tagokat tájékoztassák.

Sorban állnak az emberek az egyik DBR-banknál

Fotó: MTI / Vajda János

De nemcsak a HEP vezetőnek kellett tűrniük az indulatos hozzászólásokat, úgy tudjuk, az ülésen megjelenő honvédelmi helyettes államtitkár, Puskás Attila is kemény megjegyzéseket kapott. Az eseményről a hvg.hu-nak beszámoló pénztártag szerint Puskás ugyanis arról beszélt, hogy a miniszter, Hende Csaba különös figyelemmel követi az eseményeket, a tárca pedig kész valamilyen kárpótlást adni az alkalmazottainak. Erre viszont többen felháborodtak, és a szemére vetették, hogy ez diszkriminatív eljárás lenne, hiszen nem csak katonák vagy minisztériumi dolgozók megtakarítása van a Honvéd Egészségpénztárnál.

A HEP ugyanis 2007-től nyílt és országos pénztárként működik, tehát bárki igénybe veheti a szolgáltatásait. Három hete egy kormányzati forrás újságíróknak azt mondta, ezerkétszáz titkosszolgálati dolgozó megtakarítása került veszélybe, ebből ötszáz dolgozó a külföldi kémelhárítással foglalkozó Információs Hivatal alkalmazottja, akiknek a pénzét a Honvéd Egészségpénztár kezelte.

A közgyűlésen a vezetés azt is elmagyarázta, hogy miért a BRB-nél tartották a pénzüket. A pénztár eredetileg egy nagybanknál vezette a számlát, de elégedetlenek voltak a banki szolgáltatásokkal, ráadásul a BRB jóval kisebb számlavezetési díjat és megfelelő kamatot ajánlott. Ugyanakkor a HEP diverzifikált is, hiszen a megtakarítások másik részét a Raiffeisennél tartotta. A pénztár vezetői a hvg.hu-nak azt is hangsúlyozták, hogy 2013 végén az MNB adatbekéréssel és helyszíni vizsgálattal egybekötött ellenőrzést végzett náluk, és elégedett volt a működésükkel. A közgyűlésen az is kiderült, hogy a pénztár vezetői megpróbálták megmenteni a vagyont a banknál, de az utalást máig tisztázatlan körülmények között valaki stoppolta.

Bezzeg a külügy

Ami szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek - ez lenne a vagyon megmentésére tett HEP-kísérlet lényege. Ugyanis e hét kedden derült ki, hogy a Külügyminisztérium a hozzá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház pénzét, 3,8 milliárdot egy másik, súlyos helyzetbe került pénzügyi cégnél, a Quaestornál tartotta. Viszont a hatalmas összeget a probléma nyilvánosságra kerülésének napján, március 9-én az utolsó pillanatban kimentették - a miniszterelnök állítása szerint az ő utasítására. Hasonló kísérletet tett a HEP is a buda-cashes BRB-nél, de az ő utalásuk már nem ért célba.

A quaestoros Tarsoly Csaba és Szijjártó egy régebbi képen

Fotó: MTI / Miniszterelnökség

A gazdasági igazgató, Kadlecsik Imre a hvg.hu-nak megmutatta azokat az átutalási bizonylatokat, melyek szerint a pénztár február 24-én 12 és 13 óra között feltörte a BRB-s betéteit, elszámolta a kamatveszteséget. Majd kezdeményezett két utalást: előbb egymilliárdot, majd perceken belül 840 milliót szerettek volna átvezetni a Raiffeisen Bankhoz.

A Honvéd Egészségpénztár ügyvezetője, Rékai Miklós és Kadlecsik is azt hangsúlyozta,

szó sem volt bennfentes információról,

hiszen február 24-én már korán reggel jelezte az MNB, hogy a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét felfüggesztette. Ezek után a HEP-nél megnyitották a bank webes utalási felületét, és azt tapasztalták, hogy az továbbra is működik, lehet utalni. A pénz átvezetése után 20 perccel lekérték a tranzakciós listát is, ahol azt látták, hogy a teljesítésre vonatkozó megjegyzés már múlt időben szerepel. Megnyugodtak, hogy a BRB rendszere befogadta az utalást. Sőt, a hvg.hu-nak is bemutatott számlaegyenleg 0 forintot jelzett. Viszont 16:30-kor a Raiffeisen azt jelezte, hogy a pénz nem érkezett meg - pedig a napon belüli átutalás rendszere miatt (amely 2012 júliusa óta él) annak teljesülnie kellett volna.

Meggörbült a téridő

Egyébként aznap dél körül vagy az után derült ki, hogy nemcsak a brókercéggel, hanem a bankokkal is gond van. A jegybank február 24-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB-csoport 4 bankjához, így a BRB-hez is. A jegybank aznap kelt végzése szerint az MNB megtiltotta az egymillió forint feletti kifizetéseket. Ezt Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy 11 óra után tartott sajtótájékoztatón jelentette be, viszont a jegybank honlapján megtalálható végzés egyértelműen fogalmaz: a tilalom azután érvényes, hogy a bank illetékese az utasítást kézhez kapta, nem pedig a bejelentést vagy a megfogalmazást követően.

Fotó: Túry Gergely

A HEP vezetői többször is érdeklődtek az MNB-nél, a felügyeleti biztosnál, illetve a március elején kijelölt felszámolónál, hogy február 24-én pontosan mikor (óra:perc) kapta kézhez a BRB a jegybank tilalmi végzését. (Miután a jegybank megállapította, hogy pénzintézetek vagyona nem elég az ügyfelek követeléseinek kielégítésére, március 3-án kezdeményezték a bankok felszámolását - a szerk.) Ez alapján talán magyarázatot kapnának az utalásukkal kapcsolatos rejtélyre.

A pénztárnál ugyanis nem értik:

Miért engedélyezte a bank rendszere az 1,8 milliárdos utalást, ha időközben tényleg hatályba lépett a kifizetési tilalom és befutott a BRB-hez a felügyeleti biztos?
Ha még nem volt érvényben az utaláskor a tilalom, akkor ki, miért és mikor állította le a pénz átvezetését a Raiffeisenhez?
Miért nem kapott értesítést a HEP az utalás leállításáról? Tudniillik, egy 2009-es MNB-rendelet szerint ha a pénzintézet visszautasítja az utalást, akkor lehetőleg még az utalási napon értesítenie kell erről az ügyfelet.

Ám a pénztár mostanáig nem kapott választ a kérdéseire. Pedig a jegybank a holnapjára kitett tájékoztatóban azt ígéri, ,,a felügyeleti biztos, illetve a felszámoló biztos megküldi az egyéni számlaegyenleg-kivonatokat", továbbá ,,az ügyfelek vessék azt össze saját nyilvántartásaikkal és amennyiben eltérést tapasztalnak,

forduljanak a felszámoló biztoshoz

Az utalás stoppolásával kapcsolatban, az 1,8 milliárd hollétéről a hvg.hu is tett fel kérdéseket három nappal ezelőtt az MNB-nek, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Csak meglesz valahol

Rékai hangsúlyozta a hvg.hu-nak, nekik semmi közük nem volt a Buda-Cashez, nem azért volt a megtakarítás a BRB-nél, hogy forgassák a pénzt. Kifejezetten konzervatív módon kezelték a pénztártagok megtakarításait: csakis állampapírt vettek, illetve bankbetétbe helyezték.

Az ügyvezető azt mondta, a botrány kirobbanása utáni napokban az alkalmazottaik 8-10 órában szinte csak az ügyfelek indulatos vagy kétségbeesett leveleire válaszoltak. Rékai és Kadlecsik bízik benne, hogy a BRB felszámolója a jegyzett tőkéből, a fiókokban lévő készpénzből, illetve a bank által kihelyezett hitelek megtérüléséből előbb-utóbb ki fogja egyenlíteni az itt keletkezett 4 milliárdos - ezen belül a Honvéd Egészségpénztár 1,84 milliárdos - követelését. Ugyanis Rékai biztos benne, hogy hiába mutatott nullát az egyenlegük február 24-én, a megtakarítás ott van a BRB-ben. Ezt magyarázták egyébként a pénteki ülésen a küldötteknek és a megjelent pénztártagoknak is.


http://hvg.hu/kkv/20150326_Brokerugy_28_ezer_embernek_tilos_volt_ami
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: alkalmazottainak, kamatveszteséget, titkosszolgáknak, titkosszolgálati, egészségpénztár, miniszterelnöki, felfüggesztette, szolgáltatásait, pénztártagoknak, megtakarításait, kémelhárítással, kártyarendszert, tulajdonosainak, hozzászólásokat, diszkriminatív, megfogalmazást, számlavezetési, számlaegyenleg, adatbekéréssel, követeléseinek, megtakarításuk, visszautasítja, megállapította, kezdeményezték, megjegyzéseket, tájékoztatóban, érdekeltségébe, megtérüléséből, megtakarítások, kezdeményezett, alkalmazottaik, nyilvánosságra, megtakarítását, szijjártóéknak, miniszterelnök, pénzintézetek, utolsó percben, bedőlt pénzügyi, másik bankba, megcélzott bankhoz, egyszerű tagok, gyereke szemét, számláján lévő, család kénytelen, brókerház tulajdonosai, egyik számláját, pénztárnál teljes, kártyarendszert átmenetileg, pénztár önhibáján, pénztár vezetőinek, lényeget illetően, pénteki közgyűlésről, Amit Szijjártóéknak, László Ferenc, Honvéd Egészségpénztárnak, Honvéd Egészségpénztár, Buda-Cash Brókerház, Honvéd Egészségpénztárnál, Buda Regionális Banknál, Magyar Nemzeti Bank, Vajda János, Puskás Attila, Hende Csaba, Információs Hivatal, Magyar Nemzeti Kereskedőház, Tarsoly Csaba, Kadlecsik Imre, Raiffeisen Bankhoz, Rékai Miklós, Windisch László, Túry Gergely, Ugyanis Rékai,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.22. 12:11 Keleti Ágnes is köszöntötte a diákolimpia legsikeresebb iskoláit és testnev...
01.22. 12:11 Aegon Irodalmi Díj - Új név, átalakult a jelöltkiválasztás
01.22. 11:51 A magyar kultúra napja - Emmi: sorra újulnak meg a színházak az egész orszá...
01.22. 11:51 Tavaly több mint 40 százalékkal bővült az elektromos autók értékesítése Mag...
01.22. 11:51 A brit uralkodócsaládról készül animációs sorozat az HBO Max számára
01.22. 11:51 A DVTK Jegesmedvék felmentette vezetőedzőjét
01.22. 11:41 A budapesti járat is hozzájárult a luxemburgi repülőtér rekordot döntő forg...
01.22. 11:41 A magyar kultúra napja - Átadták a Pro Cultura-díjakat
01.22. 11:41 Fagyott leguánok hullhatnak a fákról Floridában
01.22. 11:41 Horváth Ildikó: a gyógyszerhatóság új laboreszközei nagyban erősítik a bete...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Jöttem...  Óvakodj!  Téli dal  Lépjünk rá a szeretet útjára!  Tündöklés  Mesterem nyomában  Járás  A könyvtáros cicája.......  Kellemes délutánt kívánok  Mire születtél?  Hofi Géza: Napsugaras jó éjsza...  Téli kép  Facebookon kaptam  Ha az ember szeret valakit  Az üdvösség reménysége  Png rózsa  Facebookon kaptam  Evés és élet  Kellemes délutánt  Facebookon kaptam  Mit tanít a Párizs érseke a ke...  Reményem csupán csak egy lehet...  Png nő  Png nő  A lámpa  Kellemes kávézást!  Png fiú csokorral  Téli dal  A lámpa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Haraggal elválni  Hiszem  Téli naplemente  Facebookon kaptam  Szabó Magda: Január  Boldog Névnapot  Esztergomi Boldog Özséb áldozó...  Facebookon kaptam  Boldog Özsébet ünnepelték a Sz...  A lámpa  Png virág  Png virág  Facebookon kaptam  Hogyan látunk...?  Szèp estét kedves látogat...  Tündérek műve sok minden  Erősítsd a lelkedet!  Krisztus dicsérete  Pásztor Árpád: Hó  Hamar felejtünk  Kellemes délutánt kívánok  Hiszem  Tagore sétány, Balatonfüred.  Mire születtél?  Facebookon kaptam  Zsírégető táplálékok  Rózsaszín rózsa  Hogy örömet szerezzek kínozómn...  Harmónia......  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nők hóban  Png kislány  Png rózsa  Facebookon kaptam  Halogatás  Gyász!  Vízcseppes rózsa  Szèp napot kívánok  Facebookon kaptam  Liliom  Facebookon kaptam  feleségként, anyaként milyen l...  Pásztor Árpád: Hó  Facebookon kaptam  Moretti Gemma Emlékeim színes ...  Szilágyi Domokos : Helyünk a v...  Én is remélem......  Facebookon kaptam  Virágok csészében  Bátorság.......  Alvó cica  Evés és élet  Facebookon kaptam  Lámpa jégcsappal  Téli kép  A dolgok véget érnek  Facebookon kaptam  Amíg meleg  Hiszem  Boldog Névnapot  Zene  Facebookon kaptam  B. B. Nala gyémántdiplomás lír...  Bátorság.......  Mit tanít a Párizs érseke a ke...  Mai cuki  Leléptem  Harmónia...... 
Bejegyzés Címkék
utolsó percben, bedőlt pénzügyi, másik bankba, megcélzott bankhoz, egyszerű tagok, gyereke szemét, számláján lévő, család kénytelen, brókerház tulajdonosai, egyik számláját, pénztárnál teljes, kártyarendszert átmenetileg, pénztár önhibáján, pénztár vezetőinek, lényeget illetően, pénteki közgyűlésről, egyik pénztártag, bankhoz kirendelt, felügyeleti feladatokat, tagokat tájékoztassák, egyik DBR-banknál, indulatos hozzászólásokat, ülésen megjelenő, tárca pedig, szemére vetették, kormányzati forrás, külföldi kémelhárítással, pénztár eredetileg, nagybanknál vezette, banki szolgáltatásokkal, megtakarítások másik, pénztár vezetői, utalást máig, kisökörnek &#8211, vagyon megmentésére, hozzá tartozó, Quaestornál tartotta, hatalmas összeget, probléma nyilvánosságra, utolsó pillanatban, miniszterelnök állítása, buda-cashes BRB-nél, quaestoros Tarsoly, régebbi képen, gazdasági igazgató, átutalási bizonylatokat, pénztár február, bank webes, pénz átvezetése, tranzakciós listát, teljesítésre vonatkozó, napon belüli, után derült, jegybank február, jegybank aznap, egymillió forint, jegybank honlapján, tilalom azután, bank illetékese, utasítást kézhez, bejelentést vagy, megfogalmazást követően, felügyeleti biztosnál, március elején, jegybank tilalmi, jegybank megállapította, ügyfelek követeléseinek, bankok felszámolását, utalásukkal kapcsolatos, pénztárnál ugyanis, bank rendszere, kifizetési tilalom, felügyeleti biztos, pénz átvezetését, utalás leállításáról, 2009-es MNB-rendelet, pénzintézet visszautasítja, utalási napon, pénztár mostanáig, holnapjára kitett, felszámoló biztos, ügyfelek vessék, felszámoló biztoshoz, utalás stoppolásával, pénztártagok megtakarításait, botrány kirobbanása, alkalmazottaik 8-10, ügyfelek indulatos, jegyzett tőkéből, fiókokban lévő, bank által, egyenlegük február, pénteki ülésen, megjelent pénztártagoknak, alkalmazottainak, kamatveszteséget, titkosszolgáknak, titkosszolgálati, egészségpénztár, miniszterelnöki, felfüggesztette, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2913
  • e Hét: 13953
  • e Hónap: 73061
  • e Év: 73061
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.