Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hazugságra kényszeríti a tanárokat a rendszer
  2015-03-30 19:36:01, hétfő
 
   
  Hazugságra kényszeríti a tanárokat a rendszer

2015. március 30.

Balla István
Három éve Magyarországon kerestek a legkevesebbet a tanárok az OECD-rangsorban, azóta viszont életbe lépett a pedagógus-életpályamodell és az azzal járó bérfejlesztés is. A helyzet azonban valószínűleg nem lett sokkal jobb, a tanárok a magyar értelmiség egyik legkevésbé becsült rétege maradt. A kormányzati sikerpropaganda dübörög, a pedagógusok viszont kimerültek, dühösek, akár sztrájkolnának is.
Twitter

Arcpirítóan keveset keresnek a tanárok - derült ki abból a OECD-grafikonból, amely szerint a 15 éve a pályán lévő magyar pedagógusok kereseténél csak a szlovák kollégáiké rosszabbak. Igaz, az adatok a 2012-es állapotot tükrözték, ráadásul csak az alapbért vették számításba, a pótlékokat nem.

Azóta azonban életbe lépett ugyanis a pedagógus-életpályamodell, amely amellett, hogy jóval megnövelte a tanárok leterheltségét, bérnövekedéssel is járt. Elvileg.

Igazságtalan rendszer

Egy több mint 20 éve tanító debreceni általános iskolai tanárnak 2010-ben 117, 2012-ben 124 ezer forint érkezett a számlájára. Ha helyettesített, vagy valamilyen egyéb túlmunkát végzett, akkor ennél több. Idén 211 ezer forintot kap, ha helyettesít, ha nem. A bérnövekedése abból adódott, hogy januártól átsorolták Pedagógus 2. kategóriába, és nőtt az osztályfőnöki pótléka.

De mint mondja, ,,nem is a pénz a legnagyobb probléma manapság, hanem sokkal inkább az ingyenes túlmunka. Se a túlórákat, se a helyettesítéseket nem fizetik. Heti 32 órát kell konkrétan lepapírozni (nekem: 25 tanóra, 1 óra javítás, 1 fogadóóra, 2 tanórára való felkészülés, 1 óra munkaközösség-vezetői teendő, 1 óra osztályfőnöki teendő, 1 tanulói felügyelet). Ha viszont, mondjuk, egy héten 3-4 órát helyettesítek, akkor sem írhatok több órát a munkaidő-elszámolásra, hanem ezekből valamit elhagyok. Tehát havonta kb. háromszor aláírom, hogy azon a héten nem javítottam, nem készültem az órámra semmit. Felháborít, hogy hazugságokat kell aláírnunk."

Egy másik vidéki általános iskolai tanár is hasonlókról számolt be. Neki a 2010-es nettó 110 ezer forinthoz képest, most, hogy Pedagógus 2. lett, 200 ezer forintot utal a fenntartó - 23 év tanítási gyakorlat után. A Pedagógus I. kategóriában maradt - 10 éve a pályán lévő - kollégáinak 160 ezer forint körüli a nettója.

A bruttó alapbéreket - ami függ a besorolástól és a pályán eltöltött időtől - pontosan rögzíti a pedagógus-bértábla. (Ezt itt tanulmányozhatjuk) Ebben azt olvashatjuk ki, hogy a 10 éve a pályán lévő általános iskolai (főiskolai végzettségű) tanár bruttó 223 ezer forintot kap.

A KSH adatai szerint az oktatás területén alkalmazottak bére 2010-ben átlagosan 133 013 forint volt, 2012-ben 128 472, 2014-ben pedig 161 088. Ez négy év alatt több mint 20 százalékos növekedés. S ehhez jöttek még hozzá a 2015 januári átsorolások. A minap Balog Zoltán azt ígérte, hogy ,,idén szeptembertől - immár harmadszor - kapnak béremelést a tanárok, erre megvan a fedezet. A fizetések a következő években is emelkednek a törvényben meghatározott módon, így 2017 szeptemberére az átlagos növekedés meghaladja majd a 40 százalékot."

A beteg tanárral az állam jár jól

Ha a minisztérium vezetőire figyelünk, akkor úgy tűnik, itt van a Kánaán - mondja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Ezzel szemben a helyzet egészen más - teszi hozzá Mendrey László. Mint mondja, a mesterpedagógusok bére valóban jelentősen nőtt, de ők a pedagógusok 3-4 százalékát jelentik. Jóval kisebb mértékben, de érezhetően többet keres januártól az a mintegy 30 ezer Pedagógus II. kategóriába sorolt tanár is (lásd a fenti példákat), aki feltöltötte a portfólióját tavaly áprilisig. Az ő minősítésük mostanában kezdődik el. ,,Ad absurdum, még az is előfordulhat, hogy visszasorolják őket, ha nem tudják megvédeni a papíron bemutatott teljesítményüket" - figyelmeztet Mendrey.

A pedagógusok nagy része tehát most is Pedagógus I., vagy gyakornoki státuszban van, és az ő fizetésük nem nőtt számottevően. ,,Ha mindezzel feljebb ugrunk az OECD-összehasonlításban egy-két helyet, az nem nagy eredmény, de nem vagyok meggyőződve, hogy ez így lenne" - utal vissza a PDSZ-elnök a nagy port kevert OECD-rangsorra.

Ennél sokkal fontosabb, hogy a rendszer nem nyitott. ,,Az, hogy egy adott évben hányan pályázhatnak önként (hétévente mindenkinek meg kell méretnie magát) a feljebbsorolásra, azaz hány ember léphet előre, azt a mindenkori miniszter állapítja meg a költségvetés függvényében. Azaz, ha nincs pénz, könnyen korlátozhatják az előrelépést.

Fontos és negatív változás volt, hogy 2015 januárjától már megint nem a minimálbérhez kötődik a bérstruktúra. Ez a rendszer - amelyre olyan büszke volt Hoffmann Rózsa - egyetlen évet élt. Idén például 101,5 ezerről 105 ezerre emelték a minimálbért, ez mintegy 8-10 ezer forintos emelést jelentett volna a bruttó tanári bérekben is. Ez elmaradt. Mendrey szerint hosszabb távon félő, hogy a jövőben is így lesz, ez pedig azt jelentené, hogy gyorsan elinflálódik az eddigi béremelés.

Leterhelt tanárok

A köznevelési államtitkár nemrég kijelentette, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkaidő-nyilvántartása szerint - az ,,elsődleges vizsgálat" alapján - a pedagógusok hivatalosan nyilvántartott munkaideje heti 24 óra alatt van. Ez a gyakorló pedagógusokat és a szakszervezeteket - joggal - akasztotta ki. A fent idézett debreceni tanár által bemutatott adminisztrációs trükkök ugyanis mindenütt jellemzőek. Így a Klik nyilvántartásai legfeljebb egy országos hazugságösszegzést mutatnak be.

,,Mindent le kell adminisztrálni, mindent be kell hazudni a szó szoros értelmében, és ez tényleg felháborítja az embert. Az értelmes munkával nincs baj, de a fölösleges munkával igen. Hoffmann Rózsa mindig büszkén mondta, hogy megszüntettük a túlórát. De az van, hogy nem a túlmunkát, hanem csak annak a kifizetését szüntették meg" - kapcsolódott a debreceni kollégához a gyakorló tanár, Mendrey László is.

Hozzáteszi: ha egy pedagógus táppénzre, vagy szabadságra megy, azzal az állam jár a legjobban. Az otthon maradt tanár munkáját ugyanis ingyen végzik a kollégák, s az arra az időre szánt bért a rendszer egyszerűen benyeli.

Mellesleg mindkét nagy pedagógus-szakszervezet készített felmérést mostanában a tanárok körében, amelyek azt mutatták, hogy a pedagógusok fáradtak, túlterheltek. A Pedagógusok Szakszervezete kérdőívét több mint 12 ezren töltötték ki. 90 százalékuknak nőtt a munkára fordított ideje és a leterheltsége az új rendszerben. Hasonló arányban válaszolták azt, hogy gyakran dolgoznak bent az intézményben is heti 32 óránál többet. A válaszadók kétharmada szerint nem ellentételezi a megnőtt munkaterheléseket az életpálya nyújtotta béremelés, viszont csökkenti a pedagógusi munka minőségét.

A tanárok tehát kimerültek, leterheltek. A PDSZ kutatása szerint annyira, hogy 85 százalékuk akár sztrájkra is hajlandó lenne.

Medgyessy-effektus

A magyar pedagógusok bére a többi diplomás szakember béréhez képest is nagyon alacsony. Varga Júlia közgazdász - a Bértarifa felvételekre épülő - kutatásai szerint egy tanár a 60 százalékát sem kereste 2010-ben az egyéb diplomások keresetének átlagánál. Ez az arány később tovább romlott: 2013-ban már csak a felét. (Az általános iskolai tanárok a többi főiskolai diplomás keresetének mintegy 56 százalékát, a középiskolai tanárok a többi egyetemi diplomás bérének 48 százalékát sem kapják.)

Mint az alábbi OECD-tábla mutatja, 2005-től 2012-ig Magyarországon a pedagógusfizetések abszolút értéke a 2005-ös szint 65 százalékára csökkent. (Ezzel a vizsgálatban részt vevő országok közt a legnagyobb relatív romlást produkáltuk. A sikeres oktatási reformot bevezetett Lengyelországban például ugyanez 120 százalékára nőtt!) Ezt mutatja a cikk elején hivatkozott múlt heti grafikon is.

Varga emlékeztet arra is, hogy a 2002-es - Medgyessy Péter-féle - ötvenszázalékos alapbéremelés után abban az egy évben valóban jelentősen javult a pedagógusok helyzete, például a többi diplomásokhoz képest, de ez a pozitív változás hamar elenyészett. (És semmi hatása nem volt a tanári munka minőségére, hiszen minden tanár automatikusan megkapta azt.) Most pedig adtak egy kisebb mértékű emelést, mint a Medgyessy-féle volt. S mivel - az ígértek ellenére az alapbért, mint láttuk, már nem a minimálbérhez kötik - könnyen megismétlődhet a 2002-es történet.

,,Ha nagyon leegyszerűsítem, a Medgyessy-féle 40-50%-os béremelés és e között az életpályának csúfolt valami között több a hasonlóság, mint az eltérés. Mindkettő nivellál, igazságtalan, és nincs hatása a pedagógusok és az oktatás színvonalára" - mondta egy oktatáskutató forrásunk. Ez a bérrendszer ugyanis nem képes elismerni az aktuális teljesítményt: szétteríti a többletet az eltérő teljesítményűek között.

http://m.hvg.hu/itthon/20150330_pedagogus_ber_rendszer
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: lengyelországban, feljebbsorolásra, teljesítményüket, életpályamodell, teljesítményűek, nyilvántartásai, adminisztrációs, bérnövekedéssel, leegyszerűsítem, sikerpropaganda, ötvenszázalékos, visszasorolják, nyilvántartása, nyilvántartott, adminisztrálni, magyarországon, leterheltségét, korlátozhatják, sztrájkolnának, helyettesített, szakszervezete, megismétlődhet, alkalmazottak, oktatáskutató, megszüntettük, helyettesítek, szeptemberére, szeptembertől, meghatározott, munkaközösség, ellentételezi, osztályfőnöki, leterheltsége, pedagógusokat, automatikusan, bérnövekedése, azzal járó, helyzet azonban, magyar értelmiség, kormányzati sikerpropaganda, pedagógusok viszont, tanárok –, pályán lévő, szlovák kollégáiké, 2012-es állapotot, alapbért vették, tanárok leterheltségét, több mint, bérnövekedése abból, osztályfőnöki pótléka, legnagyobb probléma, ingyenes túlmunka, Balla István, Pedagógus, Balog Zoltán, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének, Mendrey László, Pedagógus II, Hoffmann Rózsa, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Pedagógusok Szakszervezete, Varga Júlia, Medgyessy Péter-féle,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
6296 az új fertőzött, elhunyt...  Radnóti Miklós költő  Szép estét kedves látogatóimna...  Png rózsa csokor  KÖLTÉSZET NAPJÁN, 2021 ÁPRILIS...  KALENDÁRIUM - ÁPRILIS 11. A MA...  Facebookon kaptam  Költészet napja ápr.11  József Attila - Altató  Mai harmónia kártyám  Tavaszi kép  Jó éjszakát!  Zsoltárok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Ametiszt kristály  8053 az új fertőzött, elhunyt ...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Április 11  Petőfi Sándor (1823-1849) így ...  A csalán gyógyhatásairól  Mert mint leszáll az eső És a ...  Hajnal volt. Tavaszi hajnal. S...  Arany tó az égen  Facebookon kaptam  A költészet a legboldogabb és ...  KALENDÁRIUM - ÁPRILIS 11. A MA...  Facebookon kaptam  Zsoltárok  A KÖLTÉSZET NAPJÁRA! Hegedüs G...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Hashajtók a konyhából és a kam...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Pásztortáska gyógyhatásai  Ozmium  Lila turmalin  Szép napot és hetet kívánok  Rózsakvarc kristály  Hála  A költészet a legboldogabb és ...  Imádság  Facebookon kaptam  Fluorit és klorit ásvány  Facebookon kaptam Krisztinától  Pásztortáska gyógyhatásai  Parányai vagyunk  Szagosmüge és a vese  Zsoltárok  Isten miért rendel el próbákat...  Png nő  Az élet velem statuált  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zöld zafír  E földön sok baj vesz körül  Parányai vagyunk  Facebookon kaptam  Harmónia......  A gyömbér vérnyomásra gyakorol...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre  Dóró Sándor: Van úgy "Van úgy,...  Png kislány  Költészet, az élet örök művész...  Diólevél és a magasvérnyomás  Kökényvirágtea gyógyhatásairól  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A magyar költészet napja Koncz...  Szagosmüge és a vese  Költészet napja ápr.11  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Facebookon kaptam  Tulipànok  Zsoltárok  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Márai Sándor naplója  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  E földön sok baj vesz körül  Áldott - békés Vasárnapot kívá...  Az élet velem statuált  4 gyógytea, amely áldásos lehe...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Hála  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
azzal járó, helyzet azonban, magyar értelmiség, kormányzati sikerpropaganda, pedagógusok viszont, tanárok &#8211, pályán lévő, szlovák kollégáiké, 2012-es állapotot, alapbért vették, tanárok leterheltségét, több mint, bérnövekedése abból, osztályfőnöki pótléka, legnagyobb probléma, ingyenes túlmunka, órámra semmit, másik vidéki, 2010-es nettó, fenntartó &#8211, bruttó alapbéreket, pályán eltöltött, oktatás területén, 2015 januári, minap Balog, következő években, törvényben meghatározott, átlagos növekedés, beteg tanárral, minisztérium vezetőire, helyzet egészen, mesterpedagógusok bére, fenti példákat, portfólióját tavaly, papíron bemutatott, pedagógusok nagy, nagy port, adott évben, mindenkori miniszter, költségvetés függvényében, minimálbérhez kötődik, rendszer &#8211, bruttó tanári, eddigi béremelés, köznevelési államtitkár, pedagógusok hivatalosan, gyakorló pedagógusokat, szakszervezeteket &#8211, fent idézett, értelmes munkával, fölösleges munkával, kifizetését szüntették, debreceni kollégához, gyakorló tanár, pedagógus táppénzre, otthon maradt, időre szánt, rendszer egyszerűen, tanárok körében, pedagógusok fáradtak, munkára fordított, válaszadók kétharmada, megnőtt munkaterheléseket, életpálya nyújtotta, pedagógusi munka, tanárok tehát, magyar pedagógusok, többi diplomás, egyéb diplomások, arány később, általános iskolai, többi főiskolai, középiskolai tanárok, többi egyetemi, alábbi OECD-tábla, 2005-ös szint, vizsgálatban részt, legnagyobb relatív, sikeres oktatási, cikk elején, 2002-es &#8211, pedagógusok helyzete, többi diplomásokhoz, pozitív változás, tanári munka, kisebb mértékű, ígértek ellenére, minimálbérhez kötik, 2002-es történet, életpályának csúfolt, oktatáskutató forrásunk, bérrendszer ugyanis, aktuális teljesítményt, eltérő teljesítményűek, lengyelországban, feljebbsorolásra, teljesítményüket, életpályamodell, teljesítményűek, nyilvántartásai, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 12
  • e Hét: 999
  • e Hónap: 5657
  • e Év: 181019
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.