Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ma közlik a rossz hírt a kórházigazgatókkal
  2015-04-01 17:37:13, szerda
 
 
Ma közlik a rossz hírt a kórházigazgatókkal

Lengyel Tibor2015. 04. 01. 13:24


Az ígért 60 milliárd forint is kevés lenne a kórházak adósságának kifizetésére, de egyelőre ezt a pénzt sem kapják meg az intézmények. A hírt ma délután közlik a kórházvezetőkkel, akik szervezeti változásokra is számíthatnak.

A kórházaknak tovább kell görgetniük beszállítói tartozásaikat, mert bár a kormányzat április elsejével ígérte az adósság állami kifizetését, erre még várni kell.

Április elsejéről volt szó

Április elsejével mintegy 60 milliárd forintos gyorssegélyt ígért a kórházaknak Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, ám a februárban tett ígéret betartására egyelőre nincs remény.

Zombor Gábor államtitkár április elsejét ígért
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az egészségügyi intézmények adósságrendezésére 60 milliárd forintot szán a kormány, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) április elsejével átveszi a kórházak teljes adósságát, és ezzel a kórházak terhei megszűnnek - mondta a február 23-i kormányszóvivői tájékoztatón az államtitkár.
Kevés lenne, de annyi sincs

Csakhogy a 60 milliárd forintnyi adósság átvétele az Origo információi szerint csúszik, a mai nappal biztosan nem szabadulnak meg az egészségügyi intézmények a tartozásuktól. Így az egyenként sokszor milliárdos összeget tovább kell görgetniük maguk előtt az intézményeknek.

Urológiai műtét a Jahn Ferenc Kórházban
Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kórházi adósságkonszolidációra már tavaly ősszel elkülönített 60 milliárd forint ráadásul nem is lenne elég. Fél éve még talán az volt, de amióta Zombor Gábor már akkor az átvállalásról beszélt, a fizetési fegyelem sokat romlott, és még több kifizetetlen számlát halmoztak fel az intézmények.
100 milliárd felett járnak

Idén tavaszra már 100 milliárd forint feletti összegre nőtt a kórházak összesített adósságállománya. A tartozásoknak körülbelül 20-25 százaléka a gyógyszerek, 30-35 százaléka az orvostechnikai eszközök beszállítói felé fennálló tartozás, a többi energia- és más szolgáltatási költség.

Néha a legalapvetőbb dolgok beszerzésére is alig van pénz
Forrás: MTI/Beliczay László

Tavaly év végén a kórházak között szétosztottak ugyan 10,4 milliárd forintot, ám ezt nem, vagy csak kis részben fordították a tartozások visszafizetésére. De nem is ez volt az elvárás. Az egészségügyi kassza 2014-es maradványát ugyanis elsősorban a várólisták csökkentésére szánta a kormány.

Ma közlik a rossz hírt

Az Origo értesülései szerint az április elsejei adósságrendezésben bízó kórházvezetőket hidegzuhanyként ma délután szembesíti a kormányzat a rossz hírrel: határidőre nem sikerül átvenni a kórházak adósságállományát, de talán mondanak egy újabb határidőt.

Ma közlik a rossz hírt a kórházigazgatókkal
Forrás: MTI/Varga György

Úgy tudjuk, délután fél háromra rendelték be az ország összes, 146 kórházának főigazgatóját az egészségügyi államtitkárságra, hogy tájékoztassák őket a csúszásról. Információink szerint más, szervezeti változásokat is közöl velük majd az államtitkárság.
A határidőkről kérdeztük a tárcát

A ma lejáró adósságátvállalási határidőről, a kórházigazgatóknak szánt eligazításról és a betegellátási struktúra ígért átszervezéséről, valamint a kapacitások átalakításáról is kérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, amint az egészségügyi államtitkárság választ ad, cikkünket frissítjük.
Máshogy, olcsóbban?

Úgy tudjuk, bejelentik, hogy szétválasztják a kórházak vezetésének felügyeletét. A jövőben a főigazgatók, a stratégia és a betegellátás finanszírozása az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz tartozik majd, a gazdasági terület - és így a gazdasági igazgatók - felügyelete pedig a Gyemsziből lett ÁEEK-hoz kerül.

Csak tologatják a problémát?
Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Eközben csúszhat a szintén április elsejére ígért racionalizálás, amitől takarékosabb működést várnak. Ezt a munkát - megyei szinten - az államtitkárság által létrehozott egészségügyi egyeztetőbizottságok végezték, és a múlt héten ott tartottak, hogy 13 megyében "továbbgondolásra érdemes javaslatok születtek", 6 megyében pedig további egyeztetésekre van szükség.

Eszközbeszerzésre olykor jut pénz: új CT-berendezés Szolnokon
Forrás: MTI/Mészáros János

Mostanra állítólag minden kórház teljesítette azt a költségvetési tervet, amellyel képesek az "üzemgazdasági nullszaldót" elérni. Azt Zombor Gábor államtitkár megígérte, hogy egyetlen kórházat sem zárnak be, de az ellátórendszer racionalizálása ettől még "fájni fog". A tervek véglegesítése a kormányra vár, ám a Népszabadság szerint az anyag csak április 8-án kerül a kabinet elé.
Havi 3-5 milliárddal nő

A Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetségének (MOBSZ) óvatos becslése szerint is 80 milliárd forintnyi a kórházak kifizetetlen számlája, az adósságállomány 60 százaléka pedig már lejárt tartozás. A lejárt tartozások csaknem fele 60 napon túli, 5 százalékára pedig már több mint egy éve várnak a vállalkozások.

Az egyik legeladósodottabb intézmény a Honvédkórház
Forrás: MTI/Lakatos Péter

A kórházak tartozása ráadásul hónapról hónapra 3-5 milliárd forinttal nő. Az egyik legeladósodottabb intézmény, a Honvédkórház (MH Egészségügyi Központ) tartozása például egy hónap alatt, a januári 4,07 milliárd forintról februárra 4,49 milliárdra nőtt. (A Magyar Államkincstár legfrissebb összesítése februári adatokat tüntet fel.)

A legnagyobb adósságot felhalmozó egészségügyi intézmények
Egészségügyi intézmény Adósság (millió forint)
Honvédkórház (MH Egészségügyi Központ) 4497
Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet 3791
Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet 2114
Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház 2059
Zala Megyei Kórház 1786
Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 1761
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 1619
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 1487
Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház 1444
Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak 1334
Országos Onkológiai Intézet 1205
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház 1184
Csolnoky Ferenc Kórház 907
Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet 874
Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet 866
Kiskunhalas Semmelweis Kórház 805
Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet 712
Csúszó túlórapénzek

Az egyre növekvő adósságállomány csökkentésére több szakmai javaslat is felmerült. Például az, hogy a kórházak adósságrendezése mellett az intézményi tartozások finanszírozására az állam kamatmentes hitelt nyújthatna a vállalkozásoknak, készfizető kezességet vállalhatna a kórházi tartozásokra.

Ideje tiszta vizet önteni a pohárba
Forrás: AFP/Michčle Constantini

A szervezet szerint e nélkül a kifizetetlen kórházi számlák miatt a beszállítók - köztük nagy arányban a magyar tulajdonú, jellemzően kis- és közepes méretű orvostechnikai vállalkozások - ellehetetlenülnek, de már most is többen közülük súlyos gondokkal küzdenek.

Az Origo információi szerint több nagykereskedő, mint például a TEVA vagy a Hungaropharma már most is csak úgy szállít a kórházaknak, ha azok előre fizetnek. Az intézmények pedig igyekeznek mindenen spórolni. A béren nem tudnak, de bevett gyakorlat, hogy a túlórapénzeket 3-4 hónap csúszással fizetik ki.

Térdprotézist ültetnek be az orvosok - a túlórapénz késve érkezik
Forrás: MTI/Balázs Attila

Már az orvostechnikai eszközök áfájának 5 százalékra csökkentése is sokat segítene. Az orvostechnikai vállalkozások szövetsége szerint elgondolkodtató, hogy miközben a gyógyszerek áfakulcsa 5 százalékos, egy életmentő ballonpumpa, a beültethető defibrillátor vagy a szívkatéter 27 százalékos áfakörbe esik.


http://www.origo.hu/itthon/20150401-igertek-de-nem-fizetik-ki-a-korhazak-adossaga t.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: továbbgondolásra, minisztériumának, visszafizetésére, adósságállománya, adósságrendezése, vállalkozásoknak, államtitkárságra, kórházvezetőkkel, finanszírozására, adósságállomány, kormányszóvivői, hidegzuhanyként, racionalizálása, átszervezéséről, kórházvezetőket, elgondolkodtató, finanszírozása, orvostechnikai, rendelőintézet, minisztériumát, államtitkárság, szétválasztják, racionalizálás, átalakításáról, túlórapénzeket, ellátórendszer, intézményeknek, egyeztetésekre, egészségügyért, hungaropharma, főigazgatóját, szétosztottak, vállalkozások, csökkentésére, szolgáltatási, legalapvetőbb, rossz hírt, kórházak adósságának, kórházaknak tovább, kormányzat április, adósság állami, kórházaknak Zombor, februárban tett, egészségügyi intézmények, kórházak teljes, kórházak terhei, február 23-i, egyenként sokszor, átvállalásról beszélt, fizetési fegyelem, kórházak összesített, tartozásoknak körülbelül, Lengyel Tibor2015, Zombor Gábor, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Illyés Tibor, Állami Egészségügyi Ellátó Központ, Jahn Ferenc Kórházban, Kovács Tamás, Beliczay László, Varga György, Emberi Erőforrások Minisztériumát, Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, Ujvári Sándor, CT-berendezés Szolnokon, Mészáros János, Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetségének, Lakatos Péter, Egészségügyi Központ, Magyar Államkincstár, Péterfy Sándor, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, Zala Megyei Kórház, Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak, Egyetemi Oktatókórház, Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, Szent János Kórház, Észak-budai Egyesített Kórházak, Országos Onkológiai Intézet, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház, Egyetemi Oktató Kórház, Csolnoky Ferenc Kórház, Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet, Országos Korányi TBC, Pulmonológiai Intézet, Kiskunhalas Semmelweis Kórház, Markhot Ferenc Oktatókórház, Michčle Constantini, Balázs Attila,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gebhardt Nóra versei II.  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Azért kaptad  39 ígéret  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Egy gondolat  Egy tavasz  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét  Töröld le  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  James Allen  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Otthon  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szép estét  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Jan Twardowski - Siessünk  Márai Sándor tollából  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Eduardo Sacheri gondolata  Horváth Szilvia tollából  Dóró Sándor: Embernek maradni  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Baranyi Ferenc - N i n c s  Szép estét kedves látogatóimna...  Jázmin  Jó nap volt  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  A pitypang legendája  Szeretem ujjad karcsuságait,  Robin Wight pitypang szobra  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Van néhány kérdés, amin gondol...  Horváth Szilvia tollából  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Szép estét  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam Krisztina b...  Robert Merle tollából  Különleges  Hogyan válunk hűségesekké?  Jó éjszakát  Hamvas Béla  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Különleges  Hogyan válunk hűségesekké?  A hagyma antibakteriális hatás...  Jan Twardowski - Siessünk  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Bársony székben  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Isten hűségének mértéke 
Bejegyzés Címkék
rossz hírt, kórházak adósságának, kórházaknak tovább, kormányzat április, adósság állami, kórházaknak Zombor, februárban tett, egészségügyi intézmények, kórházak teljes, kórházak terhei, február 23-i, egyenként sokszor, átvállalásról beszélt, fizetési fegyelem, kórházak összesített, tartozásoknak körülbelül, orvostechnikai eszközök, többi energia-, legalapvetőbb dolgok, kórházak között, tartozások visszafizetésére, egészségügyi kassza, várólisták csökkentésére, április elsejei, rossz hírrel, kórházak adósságállományát, újabb határidőt, ország összes, egészségügyi államtitkárságra, határidőkről kérdeztük, betegellátási struktúra, kapacitások átalakításáról, egészségügyi államtitkárság, kórházak vezetésének, betegellátás finanszírozása, gazdasági terület, gazdasági igazgatók, szintén április, államtitkárság által, múlt héten, költségvetési tervet, ellátórendszer racionalizálása, tervek véglegesítése, anyag csak, kórházak kifizetetlen, lejárt tartozások, egyik legeladósodottabb, kórházak tartozása, hónap alatt, legnagyobb adósságot, egyre növekvő, kórházak adósságrendezése, intézményi tartozások, állam kamatmentes, kórházi tartozásokra, szervezet szerint, kifizetetlen kórházi, magyar tulajdonú, intézmények pedig, túlórapénz késve, orvostechnikai vállalkozások, gyógyszerek áfakulcsa, életmentő ballonpumpa, beültethető defibrillátor, továbbgondolásra, minisztériumának, visszafizetésére, adósságállománya, adósságrendezése, vállalkozásoknak, államtitkárságra, kórházvezetőkkel, finanszírozására, adósságállomány, kormányszóvivői, hidegzuhanyként, racionalizálása, átszervezéséről, kórházvezetőket, elgondolkodtató, finanszírozása, orvostechnikai, rendelőintézet, minisztériumát, államtitkárság, szétválasztják, racionalizálás, átalakításáról, túlórapénzeket, ellátórendszer, intézményeknek, egyeztetésekre, egészségügyért, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1709
  • e Hét: 5473
  • e Hónap: 9218
  • e Év: 162714
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.