Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Orbán megtalálta a következő ellenséget
  2015-05-04 08:40:17, hétfő
 
 
Orbán megtalálta a következő ellenséget


2015.05.04.



Ábrahám Ambrus

A kormány a nagybirtokok arányát húsz százalékban maximalizálná. Orbán Viktor erre vezeti vissza a Simicska Lajossal való ütközetét. A területalapú támogatásokra most kell bejelentkezni, így hamarosan kiderül, mely nagybirtokosokba és mekkorát rúgtak. De veszélyben vannak a kisgazdák is.
hirdetés

,,A mezőgazdaság nyolcvan százalékának kisgazda alapokon kell állnia. A nagybirtokrendszer és a kisgazdavilág konfliktusáról van szó" - mondta Orbán Viktor az Echo Televízióban a Bayer Zsoltnak adott interjúban. A kormányfő arra vezeti vissza a Simicska Lajossal való konfliktusát is, hogy a kormány 20 százalékban maximalizálná a nagybirtokok arányát. De ezzel nem csak az egykori barátnak üzent hadat a kormányfő. Az elmúlt tíz évben ugyanis komoly nagybirtok-csomópontok alakultak ki a mezőgazdaságban.
Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK

Aki nem dugta homokba a fejét, tisztában van vele, hogy évről évre Simicska Lajos-Nyerges Zsolt, Csányi Sándor és Leisztinger Tamás érdekeltségei viszik el az országban a legnagyobb támogatási pénzeket. (A K-Monitor friss összesítése szerint e három érdekcsoport 2014-ben összesen közel 16 milliárd forint támogatáshoz jutott.) A miniszterelnök szavai szerint viszont a nagybirtokok súlyát csökkenteni fogják, tegyük hozzá, hogy az ezekhez köthető társaságokat, ahol lehet, ütik-vágják. A támadás azonban nemcsak ellenük, hanem a nagybirtokosoknak kikiáltott mezőgazdasági tömörülések ellen is borítékolható.


A terv nem új. Lázár János, amikor tavaly arról beszélt, hogy az uniós, területalapú támogatások kifizetését 1200 hektár fölött teljes egészében megvonják, éppen hasonló arányú mezőgazdaságot vizionált. Nyilatkozata arról szólt, hogy az eddigi ,,korrupt" támogatási rendszert úgy alakítják át 2015-től, hogy megerősítik benne a falumegtartó és agrárius jelleget, a kisvállalkozók arányát a mostani 50 százalékról 80-ra tornásszák fel a nagybirtokok ellenében. Az kap segítséget a kormánytól - jegyezte meg -, aki munkahelyet teremt. Hozzátette, hogy az iparszerű növénytermesztéssel foglalkozókat korlátozni fogják, s előnyt élveznek az állattartók és a kertészeti családi vállalkozók.

E mostani fejlemények azt jelentik, hogy a nagybirtokok elleni kormányzati harc már nemcsak vízió, hanem meg is indult, hiszen a területalapú támogatásokra éppen a napokban kell bejelentkezni,

így hamarosan kiderül az is, hogy kibe és mekkorát sikerült rúgni.

Talán éppen azért hozakodott elő ezzel a témával most a kormányfő, hogy felvezesse a hírt: visszavágják a legnagyobbakat.
Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK

Az agrárium átalakításának ezzel az irányvonalával azonban több baj is akad. Ez a megközelítés nem nagyon vesz tudomást a piac felépítéséről, és mintha arról is megfeledkezne, hogy a kis- és középbirtokosi réteg tőkeellátottsága ijesztően alacsony. Az egyik forrásunk úgy fogalmazott, hogy az, aki 2015. év elején komolyan hisz a törpebirtokok számának növelésével javítható mezőgazdasági hatékonyságban, versenyképességben, az ,,hozzá nem értő amatőr".

Aligha kétséges, hogy az átalakítási szándék valóban eltalál majd olyanokat, akiket a kormányfő szeretne. Így Simicska Lajosnak is bevisznek majd komoly ütéseket, az azonban kérdés, hogy más gazdálkodások, egyébként elgázolni talán nem szándékozott vállalkozások mennyire sérülnek meg.

Egyáltalán nem biztos, hogy a sebesültek köre kicsi lesz.

A hazai agrárpolitika szerint hatalmas, több ezer hektáros területek tulajdonjoga egy kézbe nem kerülhet. A birtokrendszerek éppen ezért sok helyen földbérleteken alapulnak. Persze akadnak olyan, egyetlen személyhez köthető csoportok, amelyek hatalmas területek fölött diszponálnak. Arról viszont nem lehet elfeledkezni, hogy az 1200 hektár felett gazdálkodó agrárvállalkozások tulajdonosi körét döntő részben a környező falvakban élő, a magántulajdonukat összeadó s azt közösen művelő emberek alkotják. Ezek a gazdálkodók maguknak teremtettek munkahelyet. Így Orbán Viktor terve nem kizárólag oligarchákat, hanem kistulajdonosokat is elér majd.

Ez például már igaz az 1200 hektár felett megvont földalapú támogatásokra is. Arról nem is beszélve, hogy ezek a gazdálkodó szervezetek egyes régiókban valóban nagyon nehezen nélkülözhető szerepet töltenek be. - Bármennyire fáj is ez a politikai vezetőknek - fogalmazott egyik forrásunk -, a családi, a kis- vagy az őstermelők számára olyan szolgáltatásokat is nyújtanak, amelyeket ők maguk képtelenek lennének elvégezni. Ha utóbbiak nem tudják bérelni a szükséges szolgáltatásokat tőlük, akkor tevékenységük ellehetetlenül. Emellett a tömörülések szétverése azt a veszélyt is magában hordozza, hogy a földbérleti szerződéseket is felmondják, így egyes tulajdonosok azt a jövedelmüket is elveszthetik, amelyek eddig megvoltak.
Fotó: H. Szabó Sándor / ORFK

Kormányoldalon általános a vélemény, hogy majd jönnek helyükbe mások, és ők viszik tovább a ,,boltot". A földtörvény viszont nagyon világosan megmondja, ki és hogyan lehet bérlő, s

a kritériumoknak az érkezők egyáltalán nem biztos, hogy megfelelnek.

Ám ha igen, akkor sem biztos, hogy az újak rendelkeznek megfelelő piaci kapcsolatokkal, mezőgazdasági eszközökkel. Márpedig ha nem, akkor a korábbi ügymenet folytatása nehézkes lesz, s ebbe sokan beleroppanhatnak.

A kormány nagybirtokokat visszavágó törekvése valóban súlyos károkat okozhat, ha a terv rosszul sül el. Becslések szerint az 1200 hektár fölött gazdálkodó mintegy 500 tömörülés a magyar mezőgazdasági termelés negyedét produkálja. A szektor foglalkoztatottjainak 50 százalékát is ezek alkalmazzák, a honi állatállomány közel 40 százalékát is ezek nevelik, s a szántóföldi vetőmagok közel felét is ezek a gazdaságok állítják elő. Vagyis ha a nagybirtokok elleni támadás félrecsúszik, akkor az ágazatban foglalkoztatottak száma és a termelés szintje is csökkenhet.


http://nol.hu/belfold/orban-megtalalta-a-kovetkezo-ellenseget-1531825
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tőkeellátottsága, beleroppanhatnak, nagybirtokosokba, birtokrendszerek, szolgáltatásokat, mezőgazdaságban, nagybirtokokat, mezőgazdaságot, kisvállalkozók, földbérleteken, átalakításának, legnagyobbakat, kritériumoknak, konfliktusáról, irányvonalával, kapcsolatokkal, kormányoldalon, hatékonyságban, középbirtokosi, miniszterelnök, ellehetetlenül, állatállomány, kisgazdavilág, támogatásokra, érdekeltségei, mezőgazdasági, borítékolható, maximalizálná, tevékenységük, gazdálkodások, foglalkozókat, agrárpolitika, megfeledkezne, bejelentkezni, felépítéséről, vállalkozások, következő ellenséget, nagybirtokok arányát, területalapú támogatásokra, mezőgazdaság nyolcvan, kisgazdavilág konfliktusáról, kormányfő arra, egykori barátnak, legnagyobb támogatási, miniszterelnök szavai, nagybirtokok súlyát, ezekhez köthető, támadás azonban, nagybirtokosoknak kikiáltott, eddigi „, kisvállalkozók arányát, nagybirtokok ellenében, Ábrahám Ambrus, Orbán Viktor, Simicska Lajossal, Echo Televízióban, Bayer Zsoltnak, Szabó Sándor, Simicska Lajos–, Nyerges Zsolt, Csányi Sándor, Leisztinger Tamás, Lázár János, Simicska Lajosnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vidámság  Esterházy Péterre emlékezünk  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  A Magyar Költészet napja alkal...  Nevelőszülőkhöz adták,  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Alvó cicák  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  A hagyma antibakteriális hatás...  Jan Twardowski - Siessünk  Töröld le  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  képre írva  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Hamvas Béla  Facebookon kaptam Krisztinától  A pitypang legendája  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  József Attila – Keresek ...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Kertem  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  A hagyma antibakteriális hatás...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Kertem  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Walter Chrysler mondta  Szép álmokat!  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép estét kedves látogatóimn...  40 felett  Isten hűségének mértéke  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Töröld le  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szívek  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Egyszerű  Szép estét kedves látogatóimna...  Anyámról való emlékek  Jó éjszakát  Azért kaptad  képre írva  39 ígéret  Martin Buber, A haszidim meséi  Annyira tisztelem a szabadságo...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  James Allen  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a... 
Bejegyzés Címkék
következő ellenséget, nagybirtokok arányát, területalapú támogatásokra, mezőgazdaság nyolcvan, kisgazdavilág konfliktusáról, kormányfő arra, egykori barátnak, legnagyobb támogatási, miniszterelnök szavai, nagybirtokok súlyát, ezekhez köthető, támadás azonban, nagybirtokosoknak kikiáltott, eddigi &#8222, kisvállalkozók arányát, nagybirtokok ellenében, kormánytól &#8211, kertészeti családi, nagybirtokok elleni, napokban kell, témával most, agrárium átalakításának, irányvonalával azonban, piac felépítéséről, egyik forrásunk, törpebirtokok számának, átalakítási szándék, kormányfő szeretne, azonban kérdés, sebesültek köre, hazai agrárpolitika, birtokrendszerek éppen, 1200 hektár, környező falvakban, magántulajdonukat összeadó, gazdálkodók maguknak, gazdálkodó szervezetek, politikai vezetőknek, kis- vagy, őstermelők számára, szükséges szolgáltatásokat, tömörülések szétverése, földbérleti szerződéseket, földtörvény viszont, érkezők egyáltalán, újak rendelkeznek, korábbi ügymenet, kormány nagybirtokokat, terv rosszul, magyar mezőgazdasági, honi állatállomány, szántóföldi vetőmagok, gazdaságok állítják, ágazatban foglalkoztatottak, termelés szintje, tőkeellátottsága, beleroppanhatnak, nagybirtokosokba, birtokrendszerek, szolgáltatásokat, mezőgazdaságban, nagybirtokokat, mezőgazdaságot, kisvállalkozók, földbérleteken, átalakításának, legnagyobbakat, kritériumoknak, konfliktusáról, irányvonalával, kapcsolatokkal, kormányoldalon, hatékonyságban, középbirtokosi, miniszterelnök, ellehetetlenül, állatállomány, kisgazdavilág, támogatásokra, érdekeltségei, mezőgazdasági, borítékolható, maximalizálná, tevékenységük, gazdálkodások, foglalkozókat, agrárpolitika, megfeledkezne, bejelentkezni, felépítéséről, vállalkozások, törpebirtokok, szerződéseket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1513
  • e Hét: 5277
  • e Hónap: 9022
  • e Év: 162518
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.