Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az "Orbán takarodj!" már kevés
  2015-05-26 20:42:50, kedd
 
  Az "Orbán takarodj!" már kevés

2015. május 26., kedd, 17:30

Szerző: Kálmán Attila

Hol vannak már a többezres ellenzéki tüntetések? Lassan már semmi nem veri ki a biztosítékot, az "Orbán-takarodj!" elfogadható alternatíva nélkül kiüresedett, a tüntetések szervezői elfáradtak.

Az ellenzéki tüntetések kifulladtak. A pártok nem is próbálkoztak az utóbbi időben nagyobb demonstrációval, de a magukat pártfüggetlennek valló, jobb híján civilnek nevezett szervezők tüntetései is rendre szinte észrevétlenek maradnak.

Pedig a tüntetés műfaja nem haldoklik: az egészségügyi dolgozók közel 10 ezren vonultak végig a belvároson, május 29-én a szociális szférában dolgozók tüntetésére is rengetegen érkeznek Budapesten kívülről is a szervezők szerint, és a valamennyire más jellegű Pride is nagy buli szokott lenni. Ha egy-egy jól körülhatárolható csoportot büntet a rendszer, és nem csak Budapest aktivizálódik, akkor általában nagyot üt egy tüntetés.

Egyszerűen arról van szó, hogy az “Orbán takarodj!" mantrára rágörcsölő kezdeményezések már képtelenek a korábbi tömegeket mozgósítani.

Az Összefogás 2014-es leszereplése, és az újabb kétharmados Fidesz-tarolás után érezhető volt a magukat baloldalinak vallók kétségbeesése, és eleinte a pártokból kiábrándultak minden tüntetésre rámozdultak. A demokonjunktúra kitermelt egy halom egymással is versengő csoportosulást, akik azonban képtelenek voltak csábító alternatívát felmutatni, a kormányzati politika tagadására meg ráuntak az emberek és fokozatosan elmaradoztak.

Tüntetnek az egészségügyi dolgozók

Fotó: Túry Gergely

Impotens szervezők, közönyös társadalom

Legutóbb a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezett tiltakozást a Humán Platform segítségével. És való igaz, hogy a zuhogó eső nem segített a tüntető pedagógusoknak, de az a körülbelül 300 ember, amennyit a 21 (!) támogató szervezet az utcára tudott vinni, a rossz idő ellenére is borzasztóan kevés.

Világosan látszik, hogy ha nincs érezhető eredmény vagy látható cél, akkor már a kutyát sem érdekli, hogy éppen ki akarja elkergetni Orbánékat. És ebben vastagon benne van a “civilek" impotenciája: gyakran minősíthetetlenül rossz, unalmas beszédek, állandóan ismétlődő forgatókönyv, kiszámíthatóság, fásultság.

A netadó kiverte a biztosítékot

Fotó: Túry Gergely

Ha lehet is eredményt elérni, az a Fidesz szétesése miatt van: amikor a legfelső vezetés a boszorkánykonyhában kitalál egy netadót, amivel a fideszesek többsége sem ért egyet, és a közönyösöket is sikerül felhergelniük, akkor kénytelenek meghátrálni. Az még kérdéses, hogy eléggé feldühíti-e az embereket a felsőoktatás újabb ad hoc áthangszerelése, a Corvinus ingatlanainak elkótyavetyélése, vagy megijed-e eléggé az agyondolgoztatott és méltatatlanul alulfizetett egészségügyi dolgozóktól a kormány ahhoz, hogy ne csak újabb bérpótlékokkal próbálja őket lekenyerezni.

Az eddigi forgatókönyveket elnézve kevéssé valószínű: a szolidaritás legfeljebb papíron tetszik a többségnek.

Esetleg még vidáman megnyomja valaki kétszer az autóban a dudát, ha tüntetőket lát, de az a legritkább, hogy csatlakozzanak olyan megmozduláshoz, ami nem őket érinti közvetlenül -- panaszkodnak általában a tüntetésszervezők.

“Ha végigsétál maximum ezer ember a Rákóczi úton egy buszsávban, attól melyik kormány fog meghátrálni? Mondjuk az a kormány, amelyik a társadalmi párbeszédet azzal tudja le, hogy amikor eszébe jut, akkor konzultál egyet? Az a csoda, hogy egyáltalán még vannak, akik veszik a fáradságot, hogy szabadidejüket egy jórészt értelmetlen sétálással töltsék, és eljátsszák a biodíszlet szerepét abban, hogy a szervezők a köztudatba lőhessék a médián keresztül a véleményüket" - írta egy kiábrándult aktivista, amikor arról kérdeztem, miért nem látni mostanság tüntetéseken.

Alig maradtak talpon

Egy korszak ért véget észrevétlenül, és nemcsak amiatt, mert a nem éppen makulátlan múltú Szabó Gábor “Tuareg" tábort bontott a Kossuth téren. Jóval komolyabbnak tűnő, friss szervezőgárdák is eltűntek a süllyesztőben. Az idén januárban zászlót bontó MostMi, amit az ex-Millás Takács Bori és az iWIW-alapító Várady Tibor hívott életre, szinte születése pillanatában halt el valós hátország hiányában. Váradyról azt mondják sokan, hogy nem politikus alkat, és sejtették, hamar ki fog esni ebből a körből; vissza is húzódott a háttérbe és egy civil kezdeményezéseket támogató közösségi oldal fejlesztésén dolgozik.

Manapság már nehezen háborodnak fel

Fotó: Túry Gergely

A netadó elleni tüntetéssel berobbanó Nem Némulunk El! csoport a “Közfelháborodás Napját" még megszervezte, de tavaly november óta ők is elnémultak. Egy bennfentes forrás azt mondta, Nemes Balázzsal egy politikai vitaesten futott össze, ahol kiscsoportos vitákat tartottak közéleti kérdésekről, amiről azt mondta: “Kedves volt, aranyos volt, semmi több."

A Nem Némulunk El! benne van Vágó Gábor volt LMP-s képviselő, jelenlegi antikorrupciós aktivista legújabb projektjében, ami a Demosz Vándorgyűlés. Ez olyan ernyőszervezet, amely különféle civil és aktivista csoportokat és szervezeteket koordinál, és városról városra járva szervezi az ellenállást. Vannak ismertebb tagszervezetek, mint például a Humán Platform, az Y-GEN (az Együtt ifjúsági szervezete), a Food Not Bombs, és ismeretlenebbek is, például a FASZOM (Fiatal Aktivisták Szerveződése Okosabb Magyarországért).

A Humán Platformról tagjai elmondták korábban, hogy ők semmiképpen nem lesznek párt, maradnak ernyőszervezet, de ebbéli mivoltukban sem történt sok előrelépés. A Tedd magad szabaddá! tüntetés utáni várt fellendülés is elmaradt. Az aktivisták és civilek összefonódása viszont olyan helyeknek köszönhetően, mint a Gólya vagy az Auróra spontán módon, nélkülük is öles léptekkel halad. Érdekképviseletben, szervezetek összefogásában és a tüntetésszervezési know-howban a Humán Platform továbbra is fontos szereplőnek számít, de a szervezet legemblematikusabb arcának, Gulyás Mártonnak a kiválásával a HP kifelé is elszürkült.

Gulyás Márton nélkül kicsit szürkébb minden

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A Százezren az internetadó ellen és a 60ezren a MAGÁN Nyugdíjukért, azaz Gulyás Balázs és Vajda Zoltán projektje tart ki a mai napig: ők együtt indították az Új Magyar Köztársaságot kezdeményezést. Ez az a formáció, amelyik március 15-én nem kevesebb, mint 19 kérdéssel sokkolt, majd kevésbé látványosan további 9-et is hozzáadott a már egyébként is terjedelmes listához. Korábban megírtuk, hogy a rendszerbontó népszavazás alkalmatlan formája a politikai ellenállásnak, de Gulyás és Vajda bíznak benne.

Vajda a PDSZ-tüntetésen azt mondta beszédében, hogy jelenleg ez az egyetlen épkézláb ellenzéki kezdeményezés, országosan 3000 szimpatizánsról és több száz potenciális aláírásgyűjtőről beszélt, ami erős túlzásnak tűnik annak a fényében, hogy Facebook-oldalukat mindössze 1425-en lájkolják.

Gulyás elmondta a hvg.hu-nak, hogy egyben kezelik a 28 kérdést, úgyhogy megvárják a Kúria döntését, ugyanis fellebbeztek a Nemzeti Választási Bizottságnál, mivel az elkaszált a 28 kérdésből 23-at. Bíznak abban, hogy a Kúria “nem akar veszíteni az arcából", ezért átenged még jó néhány kérdést, amire szükségük is lenne, ugyanis egyelőre kevésbé fajsúlyosakat hitelesített csak az NVB.

Akut pártundor

A pártokhoz való viszony még mindig központi kérdés ebben a tüntetésszervező körben: vannak, akik minden párttól egyaránt irtóznak, vannak, akik párttagok, és sokan a két végpont között vannak. A pedagógusok tüntetésén “civilként", az Új Magyar Köztársaságot képviselve Vajda Zoltán is mondott beszédet, ami azon túl, hogy háromgyerekes apaként érintett az oktatási rendszer átalakításában, nem szólt másról, mint a “rendszerbontó népszavazás" promózásáról. Vajda a XVI. kerületben az Együtt önkormányzati képviselője, emiatt az egyik szervező szerint voltak olyanok, akik otthon maradtak.

Vajda Zoltán: 28 kérdéssel bontanák a rendszert

Fotó: Fülöp Máté

A pártundort főleg a rendszerváltás óta levitézlett alakulatok magyarázzák, de ez a stigma ráégett az Összefogás fiatalabb alakulataira is, így az Együtt és a PM is vállalhatatlan sokak szemében. Valamint olyanok is vannak, akik a Milla betagozódását az Együttbe a civilség elárulásának tartják, és előre félik azt a pillanatot, amikor újra valami hasonló fog történni.

Két stratégia van kibontakozóban a tüntetésekben utazók között: idővel önálló pártot szerveznének - bár ezt próbálják titkolni, vagy a távoli jövőbe tolni. (Ez alól kivételt az elfuserált hídfoglalásaival elhíresült Büki Zoltán képez, aki éppen hétfőn indít pártot Demokratikus Magyarországért Civil Társaság néven.) Vagy belátják, hogy egy képviseleti demokráciában kénytelenek lesznek előbb-utóbb egy már létező párt szekerét tolni. Akik folytatnák a civil politizálást, már más utakat keresnek: mozgalom építésen törik a fejüket, illetve egy-egy ügyre specializálódó, a polgári engedetlenség más formáit is gyakorló szervezetben működnek.


http://hvg.hu/itthon/20150526_Az_Orban_takarodj_mar_keves
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: körülhatárolható, elkótyavetyélése, pártfüggetlennek, forgatókönyveket, hídfoglalásaival, tüntetésszervező, aláírásgyűjtőről, kezdeményezések, szimpatizánsról, magyarországért, ismeretlenebbek, kiszámíthatóság, közfelháborodás, áthangszerelése, demonstrációval, demokonjunktúra, szervezőgárdák, tagszervezetek, kibontakozóban, ernyőszervezet, szakszervezete, pedagógusoknak, vállalhatatlan, bérpótlékokkal, rendszerváltás, szabadidejüket, kezdeményezést, antikorrupciós, csoportosulást, átalakításában, csatlakozzanak, összefogásában, megmozduláshoz, specializálódó, önkormányzati, köztársaságot, többezres ellenzéki, tüntetések szervezői, ellenzéki tüntetések, utóbbi időben, magukat pártfüggetlennek, tüntetés műfaja, egészségügyi dolgozók, szociális szférában, szervezők szerint, korábbi tömegeket, újabb kétharmados, magukat baloldalinak, pártokból kiábrándultak, demokonjunktúra kitermelt, halom egymással, kormányzati politika, Kálmán Attila, Túry Gergely, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Humán Platform, Szabó Gábor, Takács Bori, Várady Tibor, Némulunk El, Közfelháborodás Napját”, Nemes Balázzsal, Vágó Gábor, Demosz Vándorgyűlés, Food Not Bombs, Fiatal Aktivisták Szerveződése Okosabb Magyarországért, Humán Platformról, Gulyás Mártonnak, Gulyás Márton, Szigetváry Zsolt, MAGÁN Nyugdíjukért, Gulyás Balázs, Vajda Zoltán, Magyar Köztársaságot, Nemzeti Választási Bizottságnál, Fülöp Máté, Büki Zoltán, Demokratikus Magyarországért Civil Társaság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Fekete-erdő desszert  Ami embereknek lehetetlen, az...  Lóhere  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Még csak most kezdődik a nap  Alvó cicák  Png rózsa csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Png kislány  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Leonardo da Vinci gondolata  Reggel van  Örülök, hogy látlak!  Png telefon  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Akarat  Png virág  Radikális szeretet  A kételkedés kezelése  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Irgalom és ítélet  Bounty krémes  Boldog születésnapot a ma ünne...  Irgalom és ítélet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Png csokor  Egy bizonyos határt  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Minden harmadik...  Akik bántanak téged  Png fotel  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Elköszönt  Jó éjszakát  Tavaszi kép  Nagyi telefonál  Julian Brass gondolata  képre írva  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Png ház  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Adakozás  Png rózsa csokor  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
többezres ellenzéki, tüntetések szervezői, ellenzéki tüntetések, utóbbi időben, magukat pártfüggetlennek, tüntetés műfaja, egészségügyi dolgozók, szociális szférában, szervezők szerint, korábbi tömegeket, újabb kétharmados, magukat baloldalinak, pártokból kiábrándultak, demokonjunktúra kitermelt, halom egymással, kormányzati politika, tüntető pedagógusoknak, utcára tudott, netadó kiverte, legfelső vezetés, fideszesek többsége, felsőoktatás újabb, kormány ahhoz, eddigi forgatókönyveket, szolidaritás legfeljebb, társadalmi párbeszédet, jórészt értelmetlen, biodíszlet szerepét, köztudatba lőhessék, médián keresztül, kiábrándult aktivista, idén januárban, ex-Millás Takács, iWIW-alapító Várady, civil kezdeményezéseket, netadó elleni, bennfentes forrás, politikai vitaesten, internetadó ellen, rendszerbontó népszavazás, politikai ellenállásnak, egyetlen épkézláb, pártokhoz való, tüntetésszervező körben, pedagógusok tüntetésén, oktatási rendszer, egyik szervező, pártundort főleg, stigma ráégett, civilség elárulásának, tüntetésekben utazók, távoli jövőbe, elfuserált hídfoglalásaival, képviseleti demokráciában, civil politizálást, polgári engedetlenség, körülhatárolható, elkótyavetyélése, pártfüggetlennek, forgatókönyveket, hídfoglalásaival, tüntetésszervező, aláírásgyűjtőről, kezdeményezések, szimpatizánsról, magyarországért, ismeretlenebbek, kiszámíthatóság, közfelháborodás, áthangszerelése, demonstrációval, demokonjunktúra, szervezőgárdák, tagszervezetek, kibontakozóban, ernyőszervezet, szakszervezete, pedagógusoknak, vállalhatatlan, bérpótlékokkal, rendszerváltás, szabadidejüket, kezdeményezést, antikorrupciós, csoportosulást, átalakításában, csatlakozzanak, összefogásában, megmozduláshoz, specializálódó, önkormányzati, köztársaságot, engedetlenség, észrevétlenek, demokráciában, szervezeteket, rendszerbontó, aktivizálódik, észrevétlenül, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1734
  • e Hét: 7466
  • e Hónap: 18577
  • e Év: 172073
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.