Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A zsidók, akik Hitler oldalán harcoltak
  2015-06-03 07:52:58, szerda
 
   
  A zsidók, akik Hitler oldalán harcoltak

2014. március 11. 10:37
Meghökkentő halálesetek: megjelent a Múlt-kor nyári száma

Meghasonlott állapotba kerültek a finnországi zsidók a második világháborúban: mialatt önvédelmi harcot folytattak a Szovjetunió ellen, azzal a náci Németországgal kerültek egy térfélre, amelynek politikai-katonai vezetése a zsidóság teljes megsemmisítésére törekedett. Az élet azonban furcsa forgatókönyvíró: három finn zsidó is Vaskeresztet kapott, miközben sebesült német katonák vallottak szerelmet zsidó nővéreknek, egy zsidó orvos pedig halált megvető bátorsággal mentette övéit és az SS-tisztek életét.


Zsidók a németek oldalán

1941 szeptemberében különleges megtiszteltetés érte Leo Skurnikot. A bátor katonaorvos, miután életét kockáztatva a szovjet ágyútűz zajában sikeresen megszervezte a finn-orosz határon álló egyik tábori kórház evakuálását, több mint hatszáz ember - köztük SS-tisztek- életét mentette meg, s megkapta a német Vaskeresztet.

Bár az eredetileg koncertzongoristának készülő, később orvosi pályát választó, rákkutatóként dolgozó férfi számára az elismerés nem volt magától értetődő, a Harmadik Birodalom nem bizonyult szűkmarkúnak a Vaskereszttel: a második világháborúban összesen 4 millióan részesültek az eredetileg 1813-ban, a Napóleon elleni felszabadító háborúban küzdő katonák számára létrehozott, később többször rehabilitált kitüntetésben. Egy valami azonban kiemelte sorstársai közül Skurnikot: zsidó származása. A zenész-orvos helyzete abból a szempontból persze korántsem egyedülálló, hogy mintegy háromszáz finnországi zsidó harcolt a németek oldalán a második világháborúban.

A németek és a finnországi zsidók kapcsolata a második világégés egyik kevéssé ismert epizódja, olyannyira, hogy sok finn egyáltalán nem hallott róla. A később árulással vádolt, egy 1946-os tel-avivi veterántalálkozón gyakorlatilag megbélyegzett finn veteránok közül ráadásul ma már alig élnek, ám ők egybehangzóan állítják: bármit tettek, azt a hazájukért tették, így semmi szégyellnivalójuk nincs.

Aron Livson egy viborgi divatkereskedő fia volt, a Finnország ellen megindított szovjet offenzíva (1939. november 30.) során sorozták be 23 éves korában. Zsidó társaival egyetemben az ő szeme előtt is csak egy valami lebegett: hazáját akár az élete árán is megvédeni az orosz agresszióval szemben. Finnország maroknyi zsidósága különleges helyzetben volt, hiszen szinte kivétel nélkül mindannyian az egykoron a katonai szolgálatukat a skandináv országban töltő orosz zsidók leszármazottjai voltak, így a többségi társadalom ferde szemmel tekintett rájuk (az orosz törvények értelmében a zsidók tízéves korukban kerültek az orosz hadsereg kötelékébe, s 25 éven át szolgáltak.)A haza mindenekelőtt

Oroszország 1809-ben annektálta Finnországot, amely 1917-ig a cári orosz birodalom autonóm nagyhercegsége volt. A finnek az orosz forradalmat követően, 1917. december 6-án kiáltották ki a függetlenséget, s 1919. július 17-én fogadták el a köztársasági alkotmányt. Az ország függetlenségét és határait az 1920-as tartui finn-orosz békeszerződés erősítette meg. Bár Finnország 1932-ben megnemtámadási szerződést kötött Moszkvával, a Szovjetunió területi követelésekkel lépett fel, ami 1939 novemberében háborúhoz vezetett.

Leo Skurnik és Salomon Klass

A háború kivételes alkalmat kínált a maroknyi finnországi zsidóságnak, hogy egyszer és mindenkorra kinyilvánítsa lojalitását Finnország felé. Livson az Oroszországot és Finnországot összekötő Karéliai-földszoroson harcolt, s bár a finn hadsereg az orosz támadást követően visszavonulót fújt, a férfit harci érdemei elismeréseként őrmesterré léptették elő. A nagyobb létszámú és jobban felszerelt Vörös Hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett a téli háborúban, de a harcokban kimerült Finnország 1940. március 12-én kénytelen volt aláírni a békét: területének 10 százalékáról, mintegy 40 000 km²-ről kellett lemondania.

Miután Hitler 1941. június 22-én megindította a Barbarossa-hadműveletet a Szovjetunió ellen, Finnország előtt felcsillant a remény, hogy a németek oldalán visszaszerezze a téli háborúban elveszített területeit. Livson tudott a németországi zsidók elleni náci pogromokról, s a több mint hatmillió európai zsidó halálához vezető zsidóüldözés kezdetét jelentő Kristályéjszakáról is hallott, ám amikor megkapta behívóját, nem sokat tétlenkedett. "Tettem a kötelességemet, ahogy mindenki" - emlékszik vissza a ma 97 éves férfi. "Nem a finn hadseregben harcoló zsidók voltunk, hanem finnek, finn katonák, akik a hazánkért küzdöttünk" - teszi hozzá.

A finn veteránok azóta sokszor és sok helyütt elmondták már, hogy Finnország és Németország két különböző háborút vívott: az egyik önvédelmit, a másik hódítót. "Semmi közöm a németekhez. Egyetlen némettel sem szolgáltam együtt, a németek kétszáz kilométerre északra voltak az ezredemtől" - hangsúlyozta Livson.

Persze nem minden finn zsidó volt ilyen szerencsés. A ma az Oroszországi Föderációhoz tartozó Karéliában a finnek és a németek együtt harcoltak, így a zsidók egyszerre két ellenséggel néztek farkasszemet: egyrészt a szovjetekkel, másfelől a német katonákkal. A származásuk lelepleződése miatti állandó félelem erősen rányomta kapcsolatukra a bélyeget, ám ha ez ki is derült olykor, a németeket gyakorlatilag hidegen hagyta: ők ott akkor finn katonák voltak.

Rebellis finnek

A finn kormány nem hajolt meg Heinrich Himmlernek a zsidók deportálására felszólító parancsa előtt sem. Mikor a "végső megoldás" (Endlösung) kidolgozója 1942 augusztusában személyesen érdeklődött Jukka Rangell finn kormányfőnél a zsidókérdésről, a finn politikus ellentmondást nem tűrően kijelentette: "Nálunk nincs zsidókérdés". Igaz, Helsinki érzékenysége már nem terjedt ki a külföldi zsidó menekültekre, illetve a hadifoglyokra, akik közül sokat kényszermunkatáborokba küldtek, 1942 novemberében pedig nyolc zsidó menekültet adtak át a Harmadik Birodalomnak, amiért 2000-ben Paavo Lipponen akkori finn miniszterelnök hivatalosan is bocsánatot kért.

Az egyik tábornok, Hjalmar Siilasvuo különösen büszke volt katonái származására. Egy másik finn zsidó, a téli háborúban az egyik szemét elveszítő, a szintén Vaskeresztre érdemesített Salomon Klass memoárjában jegyezte fel, hogy a tábornok - "aki nagyon is tudatában volt származásomnak" - német tiszteknek mutatta be Klasst, "az egyik legjobb századparancsnokomat", ám a németek semmit nem szóltak.

A Steinbock-album

Legalább ilyen érdekes az a képes album, amit Chaje Steinbock, a Botteni-öböl partján található oului kórház zsidó nővére hagyott hátra, s amely számos, sebesült német katonák által írt őszinte vallomást tartalmaz. "Kedvesem, amit te jelentesz nekem, már elmondtam" - kezdi levelét a magát Rudynak nevező katona. "Hogy mit jelentek én neked, még soha nem kérdeztem. Nem akarom tudni, nem akarom hallani, mivel ha túl sokat megtudok, az tönkreteszi a boldogságomat. Csak egy valamit mondok: mindent megadok, amit a szíved kíván. Te vagy az a nő, akit mindennél jobban szeretek. Nem hittem volna, hogy létezik ilyen (érzés)".

Ha hinni lehet a visszaemlékezéseknek, a német katonák azokat a zsinagógákat is felkeresték, amelyeket a zsidók a front közelében emeltek. "Hihetetlen volt" - fogalmazott Rony Smolar, az egyik zsinagóga alapító, Isak Smolar fia még 2008-ban egy amerikai konferencián. "A német tisztek ott ültek uniformisban, s együtt imádkoztak a zsidókkal. Néhány zsidó ekkor észrevette, hogy egyesek közülük tiszteletet tanúsítottak a zsidó szertartás iránt".

Finn zsidók a zsinagóga előtt

A különleges német-finn kapcsolatok talán legszebb példáját Skurnik esete mutatja. A katonaorvos olyan helyen látott el szolgálatot, ahol ezrede, az 53. gyalogezred és a német SS-hadosztály is komoly emberveszteséget szenvedett. Skurnik áldozatos munkáját megnehezítette, hogy nem állt rendelkezésre elegendő orvosság, de így is megtett minden tőle telhetőt, sőt egyszer egy egész tábori kórház evakuálását is megszervezte egy több kilométeres mocsaras szakaszon át. A katonaorvos eme bátor tettéért kapta meg a Vaskeresztet, ám két másik zsidó társához hasonlóan ő is visszautasította a kitüntetést.

http://mult-kor.hu/20140311_a_zsidok_akik_hitler_oldalan_harcoltak?pIdx=3

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megsemmisítésére, visszautasította, emberveszteséget, megtiszteltetés, leszármazottjai, forgatókönyvíró, világháborúban, kötelességemet, zsidókérdésről, függetlenséget, megnemtámadási, németországgal, visszaszerezze, nagyhercegsége, miniszterelnök, származásomnak, függetlenségét, szeptemberében, megnehezítette, követelésekkel, elismeréseként, divatkereskedő, szolgálatukat, békeszerződés, oroszországot, visszavonulót, veszteségeket, mindenekelőtt, kinyilvánítsa, megbélyegzett, kitüntetésben, gyakorlatilag, vaskereszttel, boldogságomat, rendelkezésre, rákkutatóként, finnországi zsidók, második világháborúban, náci Németországgal, zsidóság teljes, élet azonban, zsidó orvos, németek oldalán, bátor katonaorvos, szovjet ágyútűz, finn-orosz határon, német Vaskeresztet, eredetileg 1813-ban, valami azonban, zenész-orvos helyzete, szempontból persze, második világégés, Harmadik Birodalom, Aron Livson, Salomon Klass, Vörös Hadsereg, Miután Hitler, Oroszországi Föderációhoz, Heinrich Himmlernek, Jukka Rangell, Harmadik Birodalomnak, Paavo Lipponen, Hjalmar Siilasvuo, Chaje Steinbock, Rony Smolar, Isak Smolar,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Őszi eső  Mindenkinek szeretettel  Madárkák ringó ágakon  1956 nemzeti ünnepünkre emléke...  Png rózsa  Png maci  A világon páratlan szabadságha...  Facebookon kaptam  Szentírás üzenete - 2020. októ...  Én veletek vagyok...  A mókus napernyője  Hatékony téli szorongásoldó g...  Gyönyörködjél az Úrban...  Faludy György - Nem értjük őke...  Kun Magdolna: Menni kell továb...  Koncz Zsuzsa: Zeng az Ének  Útravaló – 2020. október...  Png virág  29. évközi hét csütörtök 10.22  ... de csak akkor villan föl  Nincs a világon...  Jézus  Danboo az esőben  Png nő  85 éves, és ragaszkodik ahhoz,...  Facebookon kaptam  Esti szentmise Csaba testvérre...  Egyházi személyeket tüntettek ...  Png cica cipőben  A gomba és a mókus  Emlékezünk  Szép őszi napot!  Óriási élmény volt!  A Te angyalod ....  Kun Magdolna: El ne feledd soh...  Facebookon kaptam  A gomba és a mókus  Zsiráf és a struccbari  Így Mindenszentek előtt...Egy ...  A paradicsom gyógyhatásai  Png virág  Gyönyörködjél az Úrban...  Harmónia......  Pelikán és a kutyabari  Emlékezés okt. 23-ra Bartha An...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Utunk  Engedd meg magadnak  Png maci  Stop  Harmónia......  1956 november  Kapisztrán Szent János áldozóp...  Png kutya  Ima az elesettekért  Szép estét, jó éjt!  Kenneth Klára: Anyu, tüntetni ...  Piros a vér a Pesti utcán  Ne ítéljetek....  Harmónia......  Harmónia......  Hajnali ébrenlét  Png cica cipőben  Kutya rózsákkal  Utunk  Sokoldalú gyógynövény a szúrós...  Jézus műhelyében 19. rész  József Attila: KÉSZ A LELTÁR  Lyukas zászló  Két fajta ember létezik. Az eg...  Ernesto Pinto: Dal azokról, ak...  Mindig az áldozatnak van igaza  Harmónia......  A szeretet....  Egyensúlyozó mókus  Png rózsa  Az Úr angyala...  Minden nap mikor felébredsz ka...  Harmónia......  Vatican Media Live - élő adása  Október 23.-a  Harmónia......  A Te angyalod ....  Bagoly és a kutyabari  Őszi levelek  Csöng a telefonod  Őszi eső  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Békés, szép ünnepet!  Esti szentmise Csaba testvérre...  Demokratikus kommunisták - Ava...  Facebookon kaptam  Demokratikus kommunisták - Ava...  Png rózsa  Útravaló – 2020. október...  Facebookon kaptam  Emlékezés okt. 23-ra Bartha An...  Facebookon kaptam  Hol a legmagasabb a koronavíru...  Hálás vagyok mindenért, köszön... 
Bejegyzés Címkék
finnországi zsidók, második világháborúban, náci Németországgal, zsidóság teljes, élet azonban, zsidó orvos, németek oldalán, bátor katonaorvos, szovjet ágyútűz, finn-orosz határon, német Vaskeresztet, eredetileg 1813-ban, valami azonban, zenész-orvos helyzete, szempontból persze, második világégés, később árulással, 1946-os tel-avivi, hazájukért tették, viborgi divatkereskedő, valami lebegett, élete árán, orosz agresszióval, katonai szolgálatukat, skandináv országban, többségi társadalom, orosz törvények, zsidók tízéves, orosz hadsereg, haza mindenekelőtt, cári orosz, orosz forradalmat, köztársasági alkotmányt, ország függetlenségét, 1920-as tartui, háború kivételes, maroknyi finnországi, finn hadsereg, orosz támadást, férfit harci, nagyobb létszámú, téli háborúban, harcokban kimerült, németországi zsidók, több mint, finn hadseregben, hazánkért küzdöttünk, finn veteránok, egyik önvédelmit, másik hódítót, németek kétszáz, németek együtt, zsidók egyszerre, német katonákkal, származásuk lelepleződése, németeket gyakorlatilag, finn kormány, zsidók deportálására, finn politikus, külföldi zsidó, egyik tábornok, másik finn, egyik szemét, szintén Vaskeresztre, egyik legjobb, németek semmit, magát Rudynak, valamit mondok, szíved kíván, német katonák, front közelében, egyik zsinagóga, amerikai konferencián, német tisztek, zsidó szertartás, zsinagóga előtt, különleges német-finn, katonaorvos olyan, német SS-hadosztály, egész tábori, több kilométeres, megsemmisítésére, visszautasította, emberveszteséget, megtiszteltetés, leszármazottjai, forgatókönyvíró, világháborúban, kötelességemet, zsidókérdésről, függetlenséget, megnemtámadási, németországgal, visszaszerezze, nagyhercegsége, miniszterelnök, származásomnak, függetlenségét, szeptemberében, megnehezítette, , ,
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4505
  • e Hét: 29848
  • e Hónap: 121693
  • e Év: 1012067
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.