Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pozsgay Imre: Nem voltam kommunista 80-ban sem
  2015-06-03 21:44:28, szerda
 
   
  NEM A LÓF..SZT NEM!!!


Pozsgay Imre: Nem voltam kommunista 80-ban sem


Kemény diktatúrának tartja a Kádár-rendszert, amelynek egyik vezetője volt. Már 1958-ban kiábrándult Kádárból, és csak azért lett miniszter és MSZMP KB-tag, mert szerinte a kirakatban a vonzó személyiségeknek is ott kellett lenniük. Pozsgay Imre a művek betiltásáról, a rendszer évekig tartó bomlasztásáról, az 1989-ben kapott lórúgásról és a magukat átmentő ügynökökről is beszélt az Indexnek. Az elmúlt 25 év kormányfőit is jellemzi, elmondja, hogy került hozzá közel a Fidesz, és hogy Orbán Viktortól az illiberális államot is el tudja fogadni.


Szólítja még valaki Pozsgay elvtársnak?
Nem jellemző az elvtársazás, bár nem sért igazán.
De mikor és ki hívta önt utoljára Pozsgay elvtársnak?
Pár évvel ezelőtt fordult elő ilyesmi. Megismernek a boltban, az utcán még ma is, de nem sértésből elvtársaznak. Inkább köszönetet mondanak nekem a rendszerváltásért. Persze főleg az idősebb nemzedék ismer.
Nem is tartja a kapcsolatot a régi elvtársakkal?
Az egykori politikai partnerek közül többnyire Szűrös Mátyással beszélek. Az olyanoktól meg visszatartom magam, akiknek a sorsa nem tetszik nekem.
Akadhat olyan fiatalabb olvasónk, akinek fogalma sincs, hogy ön kicsoda. Egy mondatban hogyan mutatná be magát neki?
Azt, hogy most ficánkolhatsz, részben nekem köszönheted. Segítettem kiszabadítani a hazámat egy megszálló hatalom kebleiből és egy diktatórikus intézményrendszerből. Hogy most szabadon mozoghatsz, nekem is volt hozzájárulásom. Így.
Az ön története azért nem a rendszerváltással kezdődik.
A történelemkönyvekben itt szerepel a nevem, unokáim mindig mutatják, ha a tanulmányaik során a rendszerváltáshoz érnek, és találkoznak a nevemmel.
Biztosan, de a bemutatkozásában miért nem említi, hogy az ezt megelőző évtizedekben a kommunista rendszer egyik vezetője volt?
Nem rejtettem véka alá soha. Már 17 éves koromban beléptem a Magyar Dolgozók Pártjába, aztán 56-ban az MSZMP-be. A könyveimben is mindig leírtam ezeket, és felhívtam az olvasók figyelmét, hogy egy történelmi megtérésnek a tanúi.
Megbánta, hogy ilyen fiatalon a kommunista párthoz csatlakozott, majd nem is akármilyen karriert kezdett az MSZMP-ben?
Az önsajnálatot soha nem ismertem. Az önvádat is csak akkor, ha botor dolgokba keveredtem, és ilyenkor restelkedve vallottam be magamnak. A kérdésére tehát a válasz: ha valaki tizenévesen elkötelezi magát egy világnézet mellett, attól a legnehezebb szabadulni. Én egy falusi nádtetős parasztházból indultam el, innen emelkedtem fel. Korábbi életkörülményeim között legfeljebb inas lehettem volna. Úgy éreztem, hálával tartoztam azoknak, akik lehetővé tették a szellemi és társadalmi felemelkedést. Egyet viszont elmondhatok az egész, buktatóval teli, ám végül sikerhez vezető pályámról: soha emberellenes cselekedetet nem hajtottam végre.
Értem, hogy elkötelezte magát az ideológia mellett, de ön nem egyszerű tagja volt az MSZMP-nek, hanem miniszterségig, KB-tagságig jutó vezetője. Ez nem volt kötelező. Ezt nem bánta meg?
A pártban a karrierem viszonylag korán kezdődött. Egyetem után friss diplomásként Kecskemétre, a megyei pártbizottságra kerültem. 56 után még hálás is voltam az országot felszabadító kádári vezetésnek. De ez a lelkesedésem 58-ig tartott, amikor értesültem Nagy Imre kivégzéséről, ami számomra elfogadhatatlan volt. Túlkapásnak, törvényellenes cselekedetnek tartottam. Innentől kritikával viszonyultam a rendszerhez, bárhová, bármilyen posztra is kerültem.
Ezt csak most mondja, vagy akkor is szóvá tette valakinek?
A kritikáim legfőbb bizonyítéka, hogy a kandidátusi disszertációmat egy elég kockázatos témáról, a demokrácia fejlődéséről írtam. Méghozzá 1968-ban, a prágai tavasz idején. A disszertációmat elfogadták, a kiadását viszont a pártközpont megtiltotta. Zárt dobozba került, mint jó pár film annak idején.
Ha ennyire kritikus volt tényleg, akkor hogy kerülhetett ezután mégis egyre magasabb pozíciókba? 1976-ban már kulturális miniszter volt.
Ezen magam is sokat tűnődtem. Megalkuvást ugyanis sosem tanúsítottam. A Kádár-rendszer adottságaiból következett a sorsom. Kádár János a konszolidációt hirdető programjával vált az ország és világ kedvencévé, emlékezhetünk: aki nincs ellenünk, velünk van. Ebbe beletartozott, hogy a kirakatban olyan vonzó személyiségeknek is ott kell lenniük, mint én. Az értelmiséggel nekem volt a legjobb kapcsolatom. Ezt olyan dolgoknak köszönhettem, mint például, hogy Kecskeméten 1969-ben, a betiltása után nyilvános vetítésen mutattam be Bacsó Péter filmjét, A tanút. Odajárt hozzám a filmes értelmiség és a sajtó is szeretett. Én csakhamar a Kádár-rendszer értelmiségi kirakatfigurája lettem.
Ha már így említi a betiltásokat, kulturális miniszterként önnek is kellett olyan döntéseket hoznia, hogy betilt egy művet. Nem?
Kellett, nem tagadom. De ezekben a döntésekben mindig az értékszemlélet volt az elsődleges. A Kritika című lapnak 1977-ben adott interjúmban kimondtam, hogy a szövetségi politika néven folytatott tevékenység nem más, mint az értelmiség prominens szereplőinek lekenyerezése. Aczél ezt soha nem bocsátotta meg nekem.
Mit tiltott be például?
A ,,tilt, tűr, támogat" hármas kategóriából azért én mindig a ,,támogat" kategóriába próbáltam átjátszani azokat a műveket, amelyek esetleg csípték Kádár vagy Aczél György szemét (a Kádár-rendszer kulturális életének fő ideológusa, informális irányítója). Ezt úgy tudtam véghezvinni, hogy már akkor felismertem, amit előbb mondtam, hogy kirakatfigura vagyok. És emiatt bizonyos fokig védettségben részesülök.
De milyen esetekben nem tudott ellenállni, és járult hozzá a betiltáshoz?
A betiltás helyett helyesebb kifejezés az eltanácsolás. De ez nem úgy ment, hogy valaki a szervezet tetején ráüti a pecsétet. A diktatúra egyik alapelve, hogy nem szabályozott körülmények között adja a határozatait, hanem informálisan. A nagyobb hatalom felveszi a telefont, és megüzeni a kisebbnek, hogy mit kell csinálnia. És így nincs is nyoma a betiltásnak. Ezt az eljárást azért olykor kitribliztem. Egyszer felhívott Aczél, hogy mit tegyek. Megkérdeztem, hogy ,,Aczél elvtárs, van magának titkárnője? Akkor megtenné, hogy leülteti Sárikát az írógéphez, lediktálja neki, és elküldi írásban?". Aczél erre lecsapta a telefont. Tudta, ha leírja, ő lett volna a betiltó. Ilyen játszmákkal sikerült kivédenem, hogy ne a rossz oldalon álljak.
Olyan előfordult, hogy ön telefonált oda valakinek hasonlóképp?
De én akkor mindig a jó oldalon voltam.
Mindig csak a jó oldalon?
Ilyenekre gondolok például, hogy amikor a budai Várban lévő Népszínház vezetőségét Aczél rá akarta telepíteni a kecskeméti színházra, tudtam, hogy ez a helyi színjátszásban csődöt jelent. Meg akartam akadályozni, ezért felhívtam a megyei első párttitkárt, kértem, hogy ne engedd meg, hogy odavigyék őket. Végül odavitték. De nekem lett igazam, mert tényleg csődöt jelentett.
Az előbb a diktatúra működését elemezte. Tehát egyértelműen diktatúrának tartja az előző rendszert?
Mégpedig elég kemény diktatúrának. A kádárizmust is.
Ezzel azt is állítja, hogy ön ennek a kemény diktatúrának az egyik vezetője volt.
Hát, igen. És én rám volt szükség, hogy belülről szétszedjem.
Nem bánja, hogy ennyi ideig asszisztált ehhez a kemény diktatúrához?
Nem asszisztáltam, hanem részt vettem benne. A tények jól igazolják, hogy kritikusként vettem részt. Az volt a furcsa, hogy a rendszer ezt eltűrte.
Mikor érezte először, hogy a rendszer meg fog dőlni?
A nyolcvanas évek közepén, de Gorbacsov hatalomra kerülésekor már biztosan a meggyőződésem volt, hogy a rendszer nem reformálható. Emlékszem, 1983-ban a Hazafias Népfronttal kötelezővé tettük a többes jelölést a 85-ös választásokon. Amikor a hatalom betiltotta, hogy ellenzéki személy is jelölt lehessen, az ellenzék persze háborgott. Elmentem egy ellenzéki gyűlésre a budai Várba, ahol azt kérdezték tőlem: ,,Pozsgay Imre, valljon színt, a hatalom vagy a törvény oldalán áll?" Akkor kimondtam: a törvény oldalán állok, de nincs hatalmam, hogy megvédjem. Aztán így folytattam, van rá bizonyíték, nyilván a III/III-as is felvette: ,,Ha ez a rendszer így folytatja tovább, meg fog bukni, és egy rossz emlékű kísérletként marad meg az emberiség történetében." Ez 1985-ben elhangzott. Ezután a fordulat után semmilyen reformot nem fogadtam el.
Ezek után nem kapott fejmosást Kádártól vagy más pártvezetőtől? Vagy azok után, hogy részt vett a lakitelki találkozón? Vagy később, miután népfelkelésnek nevezte az 56-os eseményeket?
Már nem mertek ilyet tenni velem akkor. Pedig a nyolcvanas évek elején még kérdezték ismerőseim, hogy nem félek-e, hiszen azzal a Kádárral állok szembe, aki szemrebbenés nélkül kivégeztette Nagy Imrét. Itt azt válaszoltam, most már nem teheti meg.
Tavaly egy Lázár Jánossal közös fórumon részletesen beszélt a rendszerváltás időszakáról. Akkor mulasztásos rendszerváltásról beszélt. Ki mulasztott, és mit?
Én például elleneztem a spontán privatizációt. Nem vagyok a magántulajdon ellen, de csak társadalmi ellenőrzéssel lett volna szabad értékesíteni az állami tulajdont, és akkor nem történt volna meg ez a spontán rablás. A másik probléma a mezőgazdaság volt. Antall Józseffel is összekülönböztem emiatt. Mondtam neki, hogy ,,te egy fordított Rákosi Mátyás vagy: ő bekényszerítette a parasztot a tsz-be, te pedig kikényszeríted belőle". Akiket kikényszerített a rendszerváltás után, nem gazdák lettek, hanem földönfutók. Aztán fontos lett volna még az elszámoltatás is a titkosszolgálatokról.
Az ügynöklisták azóta sem nyilvánosak.
Most már nehéz is lenne ezt az ügyet tisztázni. Akkor kellett volna a felelősségre vonás.
Miért maradt el?
Már 1990-ben átcsúszott ez a politikai viadal körébe. Amikor egyszer Tölgyessy Péter akkori SZDSZ-frakcióvezető jött hozzám egyeztetni erről, én mondtam, hogy az MSZP-seket ez kevésbé érinti, a szocialista frakció tele van egykori védett személlyel, aki nem lehetett ügynök. Az SZDSZ-nek nagyobb a kockázat, ha kiderül, hány egykori ügynök ül a soraiban. Mire azt mondta cinikusan, hogy lehet, hogy 2-3 ügynök van az SZDSZ-ben, de az MDF-ben 15-20. Kár, hogy nem történt meg az ügynökügy tisztázása, a nemzeti megbékélés sínylette meg.
Tud olyan ügynökről, aki az elmúlt 25 évben fontos politikai vagy gazdasági funkciót töltött be?
Tudok. De nem mondok nevet.
Politikai vagy gazdasági szereplő?
Nem mondok nevet. A rendszerváltás után amúgy kikértem az aktámat, és kiderült, hogy engem is megfigyeltek, rólam is jelentettek, de trükkös módon. Azokat figyelték meg, akik kapcsolatba léptek velem. Elég vaskos aktám lett.
Ha ennyire kilógott az állampártból évtizedeken át, mint mondja, akkor miért az MSZP-t választotta az MSZMP feloszlatása után?
Az MSZP-ből létre lehetett volna hozni egy szociáldemokrata alapokon nyugvó, nyugati típusú, mindenkivel koalícióra képes baloldali pártot. De már 90 tavaszán látni lehetett, hogy a párt a volt nómenklatúra menedékháza lett. Mondtam is Nyers Rezsőnek (az MSZP első elnöke), hogy a 90-es májusi kongresszus küldöttnévsora úgy néz ki, mint 1982-ben. Ráadásul egyre erősödött az SZDSZ befolyása is a pártra.
Ekkor ön volt az MSZP alelnöke és parlamenti frakcióvezetője. Tehát volt némi felelőssége, nem?
Nem volt elég erőm, hogy ezen változtassak.
Ekkor már túl vagyunk a 89-es négyigenes népszavazáson, amely lényegében megfosztotta attól, hogy államfő legyen. Ez mennyire küldte padlóra?
Lórúgásként éltem meg, nem tagadom. Pedig lett volna dolgom államfőként. De ezt nem akarták az ellenfeleim. De utána nem süllyedtem az önsajnálatba, más feladatok után néztem. Megtaláltam egyetemi tanárként.
Az MSZP-ből 90 őszén távozott, aztán utána hiába próbálkozott új párttal, képviselő-jelöltséggel, csak a kudarcok jöttek. Nem bánta meg, hogy elhagyta a pártot?
Jogos a kérdés. A családomból is feltették. Ha bent maradtam volna, sok pozícióra lett volna még esélyem. De nem a személyes karrier érdekelt. 90-ben is tudtam, hogy a rendszerváltásban csalódott tömegek hatalomra segíthetik az MSZP-t. Ezt a hatalmat végképp nem akartam. 1990 decemberében ezt egy nyilatkozatomban el is mondtam a Magyar Nemzetnek, hogy az így várható karrier engem nem érdekel.
Akkor hogy jutott el a Fideszhez?
Egy interjúban már mondtam, hogy nem én jutottam el a Fideszhez, hanem a Fidesz jutott el hozzám. Ez azt jelenti, hogy én ugyanazt képviselem évtizedek óta: a nemzeti elkötelezettség híve, a liberális gazdaságpolitika ellenfele vagyok. A Fidesz 90-ben még az SZDSZ szövetségese volt. Aztán közeledett az én eszmerendszeremhez.
Amikor Orbán meghívta önt a nemzeti konzultációs testületbe 2005-ben, nem gondolta, hogy csak kirakatbábunak kell? Kellett, hogy megszólítsa a kádári nosztalgiára vágyó szavazókat.
Nyilván volt politikai indíttatása a meghívásomnak, de fontosnak tartottam a konzultáció tartalmát.
De nem tartja köpönyegforgatásnak, hogy egykori MSZMP-s, majd MSZP-sként akkor egy jobboldali párt mellé állt?
Nem jobboldali párt. És ettől nem lettem jobboldali. Ha gazdaságpolitikáról, szolidaritásról van szó, baloldali vagyok. Ha szabadságról, parlamentarizmusról, akkor liberális. Ha hazáról, iskoláról, történelemről, akkor konzervatív.
Akkor Orbán Viktor illiberális államról kifejtett nézeteivel nem ért egyet?
Látok homályt az elméletben, kétségtelen. Az illiberálist másként fogalmaztam volna meg, de végül is el tudom fogadni ezt is. Amiben Orbánnak igaza van, és ebben az elméletében is ezt képviseli: a haza minden előtt. Ezért támogatom.
2010 után ismét segítette a Fideszt: az új alaptörvény kidolgozásában vett részt. Büszke a végeredményre?
Büszke vagyok. A preambulummal volt igazán dolgom. Ebben helyreállítottuk Magyarország történelmi értékeit és az ezzel kapcsolatos társadalmi szemléletet.
A negyedik módosítás után bekerült az alaptörvénybe, hogy ,,az MSZMP, valamint a kommunista ideológia jegyében kiszolgálásukra létrehozott egyéb politikai szervezetek bűnöző szervezetek voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak". Ez önre vonatkozik, nem?
Rám biztosan nem.
Ez a szöveg az MSZMP-re és a Hazafias Népfrontra vonatkozik, amelyeknek ön az egyik vezetője volt. Ki másról szólna ez az idézet?
Ezeknek a szervezeteknek a felszámolásában volt részem.
Akkor hibásnak tartja, hogy ez így szerepel az alaptörvényben?
Ezt másként kellett volna megfogalmazni valóban.
Azt is kikéri magának, ha lekommunistázzák?
Nem voltam kommunista 80-ban sem. De marxista sem. Mint mondtam, a rendszer megdöntőjének tartom magam. Kevesen voltunk, de sokan maradtunk.
(index)
Bal-Rad komm: “...a rendszer megdöntőjének tartom magam...Korábbi életkörülményeim között legfeljebb inas lehettem volna...a kirakatban olyan vonzó személyiségeknek is ott kell lenniük, mint én...De én akkor mindig a jó oldalon voltam...rám volt szükség, hogy belülről szétszedjem...a rendszerváltás után, nem gazdák lettek, hanem földönfutók...Nem voltam kommunista 80-ban sem..."
-Hát ezért jutott idáig Magyarország! És ez a vén agyalágyult akasztófavirág még büszke is önmagára. Egy aljas hazaárulóként.
Egy teljesen szétesett-megzavarodott öregember beszél megdöbbentően elszállt-értelmetlen-felfoghatatlan elképesztőségeket, akinek fogalma sincsen már a valóságról. Se a múltról, se a jelenről. Érdekes, hogy milyen rohadtul-durván múlik az idő. Amint az a cikkhez mellékelt fotókon is látszik mellesleg. Azaz korántsem mellesleg.
Ráadásul hirtelen megjelenhet a lelki szemeink előtt egy pillanatra a 81,5 éves Orbán Viktor, és nem tudunk szabadulni a rémképtől.

https://balrad.wordpress.com/2015/06/03/pozsgay-imre-nem-voltam-kommunista-80-ban -sem/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nyilatkozatomban, életkörülményeim, bemutatkozásában, szociáldemokrata, lekommunistázzák, személyiségeknek, gazdaságpolitika, helyreállítottuk, összekülönböztem, bekényszerítette, elfogadhatatlan, disszertációmat, felszámolásában, kiszolgálásukra, kikényszerített, elkötelezettség, frakcióvezetője, pártbizottságra, szolidaritásról, kirakatfigurája, rendszerváltás, küldöttnévsora, törvényellenes, kidolgozásában, hozzájárulásom, szervezeteknek, népfelkelésnek, alaptörvényben, színjátszásban, miniszterségig, bomlasztásáról, akasztófavirág, értékszemlélet, felfoghatatlan, kirakatbábunak, kikényszeríted, vonzó személyiségeknek, művek betiltásáról, rendszer évekig, 1989-ben kapott, magukat átmentő, illiberális államot, idősebb nemzedék, régi elvtársakkal, egykori politikai, mondatban hogyan, megszálló hatalom, rendszerváltással kezdődik, tanulmányaik során, rendszerváltáshoz érnek, bemutatkozásában miért, kommunista rendszer, Pozsgay Imre, MSZMP KB-tag, Orbán Viktortól, Szűrös Mátyással, Magyar Dolgozók Pártjába, Nagy Imre, Kádár János, Bacsó Péter, Aczél György, Hazafias Népfronttal, Nagy Imrét, Lázár Jánossal, Antall Józseffel, Rákosi Mátyás, Tölgyessy Péter, Nyers Rezsőnek, Magyar Nemzetnek, Amikor Orbán, Akkor Orbán Viktor, Amiben Orbánnak, Hazafias Népfrontra, Orbán Viktor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.17. 22:16 Három amerikai nagyváros repülőterein bevezetik a kínai Vuhanból érkező uta...
01.17. 22:06 Férfi kézilabda Eb - Ismét kikapott a svéd válogatott
01.17. 22:06 Gimnáziumi vezetők: legkorábban 2021 szeptemberében lépjen hatályba az új N...
01.17. 21:46 Illegális bevándorlás - Bakondi: egyre több szír embercsempészt fognak el a...
01.17. 21:07 Gyöngyöspatai iskolaügy - Rétvári: Soros György által támogatott alapítvány...
01.17. 21:07 Hollik István: nem őszinte az Európai Néppárt
01.17. 21:06 Az ukrán elnök ad még egy esélyt a miniszterelnöknek
01.17. 21:06 Férfi kézilabda Eb - Gulyás István: a félénk hozzáállással volt bajunk
01.17. 21:06 Nemzetközi zenei díjat nyert a Harmed ez Eurosonicon
01.17. 21:06 Visszahívta a Rossmann az enerBIO Szójapelyhet
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Rózsa gömbben  Tények a csontritkulásról: a k...  Búza mező  Pilinszky János : Te győzz le  Facebookon kaptam  Fájdalmas sóhajok a hómezőn  Aranymise és Szent Kristóf-búc...  A hormonális egyensúlyhiány je...  Pár könyvtáramat töröltem  Ki ismerte meg Istent?  Weöres Sándor: A társ  Valahol Tetőled távol...  Csészék sütikkel  Orchidea  Szegénykék......  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  Hamarosan hidegfront jön és ...  Weöres Sándor: A társ  Fehér cica  Vízcseppes rózsa  Nő téli öltözékben  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Png madár sapkában  1. évközi hét csütörtök 01.16  Gyulladáscsökkentő gyógynövény...  Szép estét, jó éjszakát ! .......  Orchidea  Magányos fenyő  Esti ima  Szép estét  Fájdalmas sóhajok a hómezőn  Orchidea  Weöres Sándor: A társ  "Véreddel, mely el-kifolyt..."  "Véreddel, mely el-kifolyt..."  A természet ereje  Png rózsa  Facebookon kaptam  Png nő  Szép estét, jó éjszakát ! .......  Nő rózsával  Ha tudni akarod,mi a szeretet,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hangja megköveteli a lél...  1. évközi hét csütörtök 01.16  Facebookon kaptam  Png nő  Serfőző Simon : Ha  A vihar  Harmónia......  Krókuszok hóban  Vízcseppes rózsa  Csészék sütikkel  Sexy nők  Png kislány  Png nő  Png nő  Rajzos téli kép  A természet ereje  Bon bon  Lámpa  Nő rózsával  he Lonely Shepherd - André Rie...  Png virág  Kutya és cica kávézik  Facebookon kaptam  Húsvétig tart a karácsony! ...  Ha tudni akarod,mi a szeretet,...  Nő téli öltözékben  Maci séf sapkában  Mai harmónia kártyám  Png kutya  Kutya és cica kávézik  Útravaló – 2020. január ...  Búza mező  Facebookon kaptam  Bon bon  Kérded, hogy vagyok?  Png rózsa csokor  Serfőző Simon : Ha  Facebookon kaptam Krisztina...  Jó reggelt, itt a tej ébredezn...  Téli kép  Facebookon kaptam  Fehér cica  Fiatalító táplálékok  Útravaló – 2020. január ...  Női vízilabda E.B. mérkőzések...  Téli kép hó nélkül  A szív változásai 50 éves kor ...  Háború  Téli png  Legyen békesség!  Téli ablak  Téli kép  Facebookon kaptam  Útravaló – 2020. január ...  Png nő 
Bejegyzés Címkék
vonzó személyiségeknek, művek betiltásáról, rendszer évekig, 1989-ben kapott, magukat átmentő, illiberális államot, idősebb nemzedék, régi elvtársakkal, egykori politikai, mondatban hogyan, megszálló hatalom, rendszerváltással kezdődik, tanulmányaik során, rendszerváltáshoz érnek, bemutatkozásában miért, kommunista rendszer, olvasók figyelmét, történelmi megtérésnek, kommunista párthoz, önsajnálatot soha, kérdésére tehát, világnézet mellett, legnehezebb szabadulni, falusi nádtetős, ideológia mellett, karrierem viszonylag, megyei pártbizottságra, országot felszabadító, lelkesedésem 58-ig, kritikáim legfőbb, kandidátusi disszertációmat, elég kockázatos, demokrácia fejlődéséről, prágai tavasz, disszertációmat elfogadták, kiadását viszont, pártközpont megtiltotta, konszolidációt hirdető, kirakatban olyan, értelmiséggel nekem, legjobb kapcsolatom, betiltása után, filmes értelmiség, döntésekben mindig, értékszemlélet volt, szövetségi politika, értelmiség prominens, betiltás helyett, szervezet tetején, diktatúra egyik, nagyobb hatalom, eljárást azért, rossz oldalon, budai Várban, kecskeméti színházra, helyi színjátszásban, megyei első, diktatúra működését, előző rendszert, kemény diktatúrának, egyik vezetője, kemény diktatúrához, nyolcvanas évek, meggyőződésem volt, többes jelölést, 85-ös választásokon, hatalom betiltotta, ellenzék persze, ellenzéki gyűlésre, budai Várba, hatalom vagy, törvény oldalán, rossz emlékű, emberiség történetében, fordulat után, lakitelki találkozón, 56-os eseményeket, rendszerváltás időszakáról, spontán privatizációt, magántulajdon ellen, állami tulajdont, spontán rablás, másik probléma, mezőgazdaság volt, fordított Rákosi, rendszerváltás után, ügynöklisták azóta, ügyet tisztázni, felelősségre vonás, politikai viadal, szocialista frakció, ügynökügy tisztázása, nemzeti megbékélés, állampártból évtizedeken, szociáldemokrata alapokon, volt nómenklatúra, 90-es májusi, 89-es négyigenes, kudarcok jöttek, személyes karrier, rendszerváltásban csalódott, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 400
  • e Hét: 18644
  • e Hónap: 56783
  • e Év: 56783
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.