Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A forintgyengítés lehet Matolcsyék új csodafegyvere?
  2015-06-11 20:51:19, csütörtök
 
 
A forintgyengítés lehet Matolcsyék új csodafegyvere?


2015. június 11

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forint gyengítésén keresztül próbálhatja meg tovább élénkíteni a gazdaságot.

Ennek előjele, hogy a jegybank a lakossági deviza alapú jelzáloghitelek forintosítása után meg akar szabadulni a többi devizaadósságtól is. Az MNB kedden közölte, hogy készen áll 1,1 milliárd euró összegű devizát adni arra a célra, hogy a megmaradt lakossági devizaadósságot (autó, személyi és egyéb hitel) is forintosítsák. A múlt héten pedig bejelentették az önfinanszírozási program folytatását, amellyel a jelenlegi 34 százalékról 30 alá csökkentheti az államadósság devizaarányát.

Mindez támogatja azt, hogy a magyar gazdaság árfolyam-ingadozás miatti sérülékenysége csökkenjen, ráadásul a monetáris politika transzmissziója akár javulhat is, hiszen a lazítás (ami esetleg az árfolyam gyengülésével járhat) nem okoz majd problémát a hiteleit törlesztő lakosságnak. Az államadósság szempontjából is sokkal kisebb lehet a negatív hatás. Szakértők azonban rámutattak, hogy az önfinanszírozási program egyelőre önmagában nem hatott az ország megítélésére.

Örvendetes, hogy 13 év után a rövid lejáratú magyar állampapír hozama a lengyel alá csökkent az MNB bejelentésének hatására, de a kockázati felárunk nem változott - mondta a Világgazdaságnak egy bank treasury osztályának szakértője. Hozzátette, hogy a 3 hónapos hozam bőven az MNB 1,65 százalékos irányadó rátája alatt, 1,1 százalék közelében van, és a hozamgörbe egyre meredekebb.

Ráadásul a forintot máris gyengítette az MNB program. A hazai deviza 312-314-es szintek között mozog az euróval szemben, ami 1,5 százalék körüli gyengülés a jegybanki eszköztár változásának bejelentése óta. ,,Régebben ilyen mértékű gyengülés és árfolyam-ingadozás után szóbeli intervenció következett, amivel az MNB igyekezett meggátolni a hirtelen leértékelődést. Mostanra leszokott erről az MNB" - emelte ki a szakértő.

Vélhetően már csak azért sem szól bele az árfolyam alakulásába az MNB - azon túl, hogy elméletileg nincs árfolyamcélja -, mert nincs ellenére a gyenge forint. A Deutsche Bank friss elemzése szerint azonban a forint ,,fair" árfolyama 304-es szint körül lehet az euróval szemben, vagyis közel tíz forinttal erősebb, mint a jelenlegi kurzus. Ezt számos szakértő hasonlóan gondolja, sőt, vannak, akik szerint még ennél is erősebb lehet az egyensúlyi árfolyam. A legtöbben mégis azt gondolják, hogy a forint 12 hónapos időtávban gyengülni fog, és 315-320 közé kerülhet.

Nem tűnik alaptalannak ez a várakozás, már csak azért sem, mert a gazdasági növekedésnek újabb motorokat kell keresni, ha majd kifutnak az olyan egyszeri hatások, mint az alacsony olajárak, a rezsicsökkentés, az uniós források gyorsuló lehívása vagy a banki elszámoltatás. Miután újabb belső motorokat nem könnyű találni, elképzelhető, hogy a devizahitelek kivezetése után a forint leértékelésén keresztüli exportvezérelt növekedés irányába tesz lépéseket az MNB.

Igaz, az export importtartalma még most is jelentős, így ez valószínűleg csak korlátozottan hathat a növekedésre. Ha nem emelkedik meg jelentősen az infláció (májusban tért vissza a pozitív tartományba nyolc hónapnyi defláció után, és egyből 0,5 százalék lett), akkor a jegybank érdemben tovább lazíthatja a monetáris kondíciókat annak ellenére, hogy a kibocsátási rés (a gazdaság tényleges és hosszú távon elérhető növekedése közötti különbség) lassan minden elemzés szerint bezárul, így az újabb élénkítések akár túlfűtötté is tehetik a gazdaságot. Az MNB azonban valószínűleg inkább azt tartja majd fontosnak, hogy tartósan magas, 3 százalék feletti legyen a gazdasági növekedés.

http://civilhetes.net/belfold/a-forintgyengites-lehet-matolcsyek-uj-csodafegyvere
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: önfinanszírozási, világgazdaságnak, devizaadósságtól, jelzáloghitelek, devizaadósságot, transzmissziója, rezsicsökkentés, forintgyengites, forintgyengítés, importtartalma, leértékelődést, exportvezérelt, sérülékenysége, bejelentésének, csodafegyvere, korlátozottan, devizaarányát, leértékelésén, bejelentették, devizahitelek, forintosítsák, forintosítása, elszámoltatás, árfolyamcélja, szempontjából, gyengülésével, csökkentheti, államadósság, alaptalannak, változásának, növekedésnek, megítélésére, valószínűleg, elképzelhető, növekedésre, gyengítésén, forintgyengítés lehet, forint gyengítésén, lakossági deviza, többi devizaadósságtól, megmaradt lakossági, múlt héten, önfinanszírozási program, államadósság devizaarányát, magyar gazdaság, monetáris politika, árfolyam gyengülésével, hiteleit törlesztő, államadósság szempontjából, negatív hatás, ország megítélésére, rövid lejáratú, Matolcsy György, Magyar Nemzeti Bank, Deutsche Bank,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Annyira tisztelem a szabadságo...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Különleges  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Borzasztó  Egy párkányon  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Esterházy Péterre emlékezünk  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Paul Éluard - És egy mosoly  Szép estét kedves látogatóimna...  Különleges  Sík Sándor - Ha jő a perc  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Baranyi Ferenc - N i n c s  A Magyar Költészet napja alkal...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ott van  Ady Endre - Mindegy átka  Müller Péter tollából  Az ember  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  James Allen  Walter Chrysler mondta  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  József Attila - Kopogtatás nél...  "Ez egy csoda"  Esterházy Péterre emlékezünk  Anyák napjára  Gebhardt Nóra versei II.  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Alvó cica  Annyira tisztelem a szabadságo...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Esterházy Péter: Harmonia c...  Bornyi Veronika haiku verse  Van néhány kérdés, amin gondol...  Különleges  különleges  Különleges  A hagyma antibakteriális hatás...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Eduardo Sacheri gondolata  Töröld le  Zilahy Lajos gondolata  A felvilágosodás...  Magyar költészet napja  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Az ember  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Különleges  Borzasztó  Eduardo Sacheri gondolata  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  képre írva  Egy tavasz  Ki akarják dobni a pajzsmirigy... 
Bejegyzés Címkék
forintgyengítés lehet, forint gyengítésén, lakossági deviza, többi devizaadósságtól, megmaradt lakossági, múlt héten, önfinanszírozási program, államadósság devizaarányát, magyar gazdaság, monetáris politika, árfolyam gyengülésével, hiteleit törlesztő, államadósság szempontjából, negatív hatás, ország megítélésére, rövid lejáratú, kockázati felárunk, bank treasury, hozamgörbe egyre, forintot máris, hazai deviza, euróval szemben, jegybanki eszköztár, hirtelen leértékelődést, árfolyam alakulásába, gyenge forint, forint &#8222, jelenlegi kurzus, egyensúlyi árfolyam, legtöbben mégis, gazdasági növekedésnek, olyan egyszeri, alacsony olajárak, uniós források, banki elszámoltatás, devizahitelek kivezetése, forint leértékelésén, export importtartalma, pozitív tartományba, jegybank érdemben, monetáris kondíciókat, gazdaság tényleges, újabb élénkítések, gazdasági növekedés, önfinanszírozási, világgazdaságnak, devizaadósságtól, jelzáloghitelek, devizaadósságot, transzmissziója, rezsicsökkentés, forintgyengites, forintgyengítés, importtartalma, leértékelődést, exportvezérelt, sérülékenysége, bejelentésének, csodafegyvere, korlátozottan, devizaarányát, leértékelésén, bejelentették, devizahitelek, forintosítsák, forintosítása, elszámoltatás, árfolyamcélja, szempontjából, gyengülésével, csökkentheti, államadósság, alaptalannak, változásának, növekedésnek, megítélésére, valószínűleg, elképzelhető, növekedésre, gyengítésén, gyengítette, intervenció, osztályának, kondíciókat, bejelentése, kibocsátási, lakosságnak, folytatását, élénkítések, elméletileg, alakulásába, tartományba, következett, próbálhatja, százalékról, hozzátette, hozamgörbe, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 988
  • e Hét: 4752
  • e Hónap: 8497
  • e Év: 161993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.