Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Így szakad le Magyarország - itt az új prognózis
  2015-06-22 20:58:43, hétfő
 
  2015. június 22., hétfő 13:11 Domokos László

Így szakad le Magyarország - itt az új prognózis


A piacgazdasággal szembemenő, külfölditőke-ellenes és kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt Magyarországról kiáramlik a tőke és a képzett munkaerő - állapított meg a GKI Gazdaságkutató Zrt. a legújabb prognózisában.

A magyar gazdaság ugyan a következő években is képes lesz 2 százalékos, az EU-támogatások fellendülő szakaszában ennél kissé gyorsabb növekedésre, ám de ez nemcsak az európai felzárkózáshoz kevés, de nem elegendő a már kialakult gazdasági-társadalmi feszültségek kezelésére sem - fogalmazott Vértes András, a GKI elnöke (képünkön).

A friss prognózis summája: a magyar gazdaság a korábban vártnál lassabban, de lassul: a GKI a tavalyi 3,6 százalékos GDP-ütem után idén 2,7, majd jövőre 2 százalék körüli növekedésre számít. Így a magyar gazdaság az EU és a régió 2015-2016-ban gyorsuló növekedésével szemben idén és jövőre is lassul. A kutatók szerint fő gond a beruházások várható stagnálása, majd visszaesése a következő években. A kedvezőtlen üzleti klíma miatt pedig a 2015-2017-ben erőteljesen visszaeső uniós pénzbeáramlást nem pótolják sem a külföldi, sem a hazai tőke befektetései. Ez azt jelenti, hogy a csökkenő beruházások lefelé húzzák a gazdaságot .- mondta Vértes.

Az agrárium teljesítménye az előző két évi rekord után 2015-ben valószínűleg nem nő tovább, de az egyelőre kedvező időjárás miatt csak szerény visszaesésre kell számítani. A szolgáltatási GDP 2015-ben a tavalyihoz hasonló, az átlagtól továbbra is jelentősen elmaradó ütemben bővül. A közösségi szolgáltatások nagyjából stagnálnak, de a kereskedelmi-turisztikai ágazat kivételével az üzleti szolgáltatók sem képesek a nemzetgazdasági átlagot meghaladó növekedésre.
Bár a világgazdasági környezet alapvetően kedvező, a világgazdasági és ezen belül az európai dinamikát visszafoghatják a megnövekedett politikai kockázatok; így az orosz-ukrán konfliktus, a közel-keleti és az észak-afrikai geopolitikai feszültség eszkalálódása, Görögország bizonytalan jövője.

Saját döntései igazolását látja a kabinet, holott

Az Orbán-kormány a kedvező 2014-es és 2015 első negyedévi adatokban gazdaságpolitikája igazolását látja, figyelmen kívül hagyva azok átmeneti és más területeken hozott áldozatokkal párosuló jellegét. Holott a sikerek részben az alkalmazott gazdaságpolitika ellenére, s nem eredményeként születtek - vélik a kutatók.

A GKI elemzői úgy látják, hogy Magyarországon a 2010-es kormányváltás óta folyik a piacgazdaságot és a hatalommegosztás intézményrendszerét mindinkább kiiktató modell kiteljesítése a kedvezményezett társadalmi és üzleti csoportok számára történő jövedelemátrendezés végett.

Ennek megfelelően hiányoznak a felzárkózást biztosító tartós növekedés feltételei; így mindenekelőtt a jogbiztonság helyreállítása, az állam közvetlen gazdasági szerepvállalásának csökkentése és kiszámíthatóvá tétele, a növekedést bénító ágazati adók folyamatos leépítése és a nagy állami rendszerek hatékonyságát javító strukturális reformok. Egyedül a bankrendszerrel való kiegyezés érdekében történnek lépések, de ott is ellentmondásosan.

A lakossági fogyasztás még nem a régi

A fogyasztás dinamikája 1,5 százalékról 2,5 százalékra nő a harmadik éve emelkedő reáljövedelem és a banki elszámolás nyomán lecsökkent hitelterhek, a fogyasztók jelentős részének némi megkönnyebbülése hatására. A lakosság fogyasztása azonban még idén is mintegy 5-6 százalékponttal elmarad a válság előttitől, és az egy évtizeddel ezelőtti szinten lesz. A lakosság 2015-ben is nettó hitel-visszafizető marad, sőt az elszámolások lezárultával hitelállománya jelentősen csökken (devizában minimálisra, forintban viszont emelkedik). Az új hitelek felvétele csak kissé növekszik.

A munkanélküliség még tovább csökken

A foglalkoztattak száma a tavalyi kiugró (statisztikailag 5,3 százalékos) emelkedés után idén 1százalékkal bővül, mivel a közfoglalkoztatás már alig emelkedik, a lassuló gazdasági növekedés pedig a versenyszektorban csak szerény bővülést valószínűsít, ugyanakkor folytatódik a külföldi munkavállalás terjedése. A munkanélküliségi ráta 2015-ben várhatóan 7,4 százalékra csökken, főként a közmunka bővítése, illetve az egyéb foglalkoztatáspolitikai eszközök drasztikus csökkentése következtében.

A közfoglalkoztatás megítélése már a kormányzat köreiben is meglehetősen ellentmondásos - vélik a kutatók. A 2015-ös és 2016-os költségvetés előirányzata alapján a létszám növekedésére lehet számítani, s hosszabb távon a "teljes foglalkoztatást" is részben ezzel az eszközzel kívánják elérni. Ugyanakkor már a kormányzat is kezdi érzékelni a felduzzasztott közfoglalkoztatás kedvezőtlen következményeit; így a verseny- és hagyományos költségvetési szféra működésére gyakorolt torzító hatását, a munkába való átvezetés helyett a valódi foglalkoztatás közmunkásokkal való helyettesítését, a minimálbér kikerülését, az érintettek álláskeresési aktivitásának jelentős visszaesését. Ráadásul a közmunka kiterjesztése nem olcsó.

Még nagyon rosszak a bankok számai

Az idei első negyedévében folytatódott a pénzügyi szektor és a hitelállomány mintegy évtizedes szűkülése. A GKI szerint 2015-ben még sem a keresleti, sem a kínálati oldalon nem várható hitelezési fordulat. A bankszféra tavaly elszenvedett rekordvesztesége egyedi állami döntések következménye, de a szektor jövedelmezősége idén tovább romlik, a kölcsönös bizalmatlanság alig oldódik.

Az idei első negyedévben a a leépülés üteme gyorsult, a teljes hitelállomány 5 százalékkal, 16 900 milliárd forintra csökkent, ami 2007 közepe óta a legalacsonyabb érték. Ezen belül a vállalati hitelállomány 6 százalékkal, 6 400 milliárd forintra mérséklődött, ami a 2005 végi összegnek felel meg. A háztartási hitelállomány pedig 8 százalékkal, 6 200 milliárd forintra csökkent, ami 2007 óta a legalacsonyabb. A bankrendszer a pénzügyi válság óta mintegy 2500 milliárd forint, 8-9 milliárd euró veszteséget szenvedett el, ennek mintegy felét a külföldi anyabankok állták, a másik felét a legnagyobb magyar bank saját maga - hívták fel a figyelmet a kutatók.

Baj van a büdzsé jövőjével

Idén elérhető a költségvetésben előirányzott 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási (áht) hiány, ami- az államosítások terhét is figyelembe véve - az államadósság 0,5 százalékpontos csökkenését is lehetővé teszi. Ha szükséges, ezt a kormány kisebb menet közbeni korrekciókkal, az év végi államadósság kreatív beállításával is biztosítani fogja. Arra számítok, hogy a hamarosan elfogadandó 2016-os költségvetés már idén ősszel változhat - mondta lapunk kérdésre Vértes. Véleménye szerint ezt kikényszerítheti például az Európai Bizottság novemberben esedékes prognózisa. Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy a 2014-es zárszámadásba is néhány "jó hírt" becsempészve kissé átírják a 2016-os büdzsét számait - tette hozzá Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese.

A probléma az, hogy a benyújtott különböző programok és kitekintések alapján nincs jól kialakított összhang a 2016-2019-re számított költségvetési és adósságfolyamatok között - vélik a kutatók.

Óvatosnak kell lennie az MNB-nek
Jönnek a felminősítések
Valószínűleg 2015 második felében minden minősítő pozitív kilátással látja el a magyar besorolást, de a befektetésre ajánlott kategóriába való átsorolás 2016-ra csúszhat.

Az MNB önfinanszírozási programja szeptember 23-tól új elemmel bővül, a az irányadó eszköz a kéthetes helyett a három hónapos betét lesz - ez kissé gyengítőleg hat a forintra. Az infláció idén májusban év/év alapon újra pozitív lett, amivel trendforduló kezdődött. A GKI idén éves átlagban nulla körüli vagy néhány tizeddel magasabb inflációt vár.

Az MNB kamatcsökkentési ciklusa várhatóan 1,5 százaléknál véget ér. A trendforduló az amerikai kamatemeléshez kapcsolódóan (ami ez év őszén vagy a jövő év elején) várható. Az ötéves és hosszabb lejáratú állampapírok hozama már elkezdett emelkedni, ami kockázatokat jelez és növeli a jegybanki kedvezményes hitelprogramok költségét - vélik a kutatók.

A forint gyengülő trendjében nem várható fordulat, éves átlagban a GKI 310 forintos euró árfolyamot vár, ami az első féléves 307 körüli átlag után érdemben gyengébb forintot jelent a második félévben. A forint erősödésének hosszú távon "politikailag" határt szab az euróhitelek forintosításánál használt 309 forintos árfolyam, valamint a folyamatos monetáris lazítás, aminek következtében az alacsonyabb hozamokon egyre kisebb a kínált kamatprémium.
Prognózisa 2015-re (éves változás, százalék)Megnevezés
Márciusi prognózis Júniusi prognózis
GDP 2,0 2,7
Magnövekedés 2,8 3,7
Egyéni fogyasztás 2,5 2,5
Állóeszköz-felhalmozás 0,0 0,0
Export 5,5 8,0
Import 5,5 6,5
Fogyasztói árak 0,0 0,0
Fizetési és tőkemérleg egyenl. (mrd euró) 7,2 8,2
- a GDP százalékában 6,8 7,6
Munkanélküliségi ráta (éves átlag) 7,4 7,4
Áht-egyenleg (ESA, GDP százalékában) -2,2 -2,4

Forrás: GKI


http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_szakad_le_magyarorszag_itt_az_uj_prognozis .599422.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: ellentmondásosan, forintosításánál, rekordvesztesége, kikényszerítheti, önfinanszírozási, gazdaságpolitika, megkönnyebbülése, kamatcsökkentési, kiszámíthatatlan, hatalommegosztás, munkanélküliségi, százalékponttal, elképzelhetőnek, munkanélküliség, foglalkoztattak, statisztikailag, államháztartási, nemzetgazdasági, kedvezményezett, visszafoghatják, helyettesítését, jövedelmezősége, foglalkoztatást, következményeit, bankrendszerrel, költségvetésben, piacgazdasággal, magyarországról, felzárkózáshoz, bizalmatlanság, felduzzasztott, legalacsonyabb, hitelprogramok, kiszámíthatóvá, foglalkoztatás, világgazdasági, piacgazdasággal szembemenő, képzett munkaerő, legújabb prognózisában, magyar gazdaság, következő években, európai felzárkózáshoz, friss prognózis, korábban vártnál, régió 2015-2016-ban, kutatók szerint, beruházások várható, kedvezőtlen üzleti, 2015-2017-ben erőteljesen, hazai tőke, csökkenő beruházások, agrárium teljesítménye, Domokos László, Gazdaságkutató Zrt, Vértes András, Európai Bizottság, Karsai Gábor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Márai Sándor tollából  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  József Attila - Kopogtatás nél...  Magamnak  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Ismeretlen: Ikarusz monda  Anyák napjára  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jó éjszakát  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Csend  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Tanmese  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Szívek  Facebookon kaptam  40 felett  Egyszerű  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Tanácsok egy pszichológustól  Szép estét kedves látogatóimna...  Vidámság  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  James Allen  képre írva  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  József Attila - Kopogtatás nél...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Emlékezz  Dóró Sándor: Embernek maradni  Mindig lesz olyan  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Alvó kislány  Az ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  James Allen  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Egyszerű  Az ember emlékekből áll  különleges  Facebookon kaptam  Borzasztó  Egy tavasz  különleges  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden tavaszból őrizz..  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Zilahy Lajos mondta  Ott van  Dóró Sándor: Embernek maradni  Tavaszi este  Bornyi Veronika haiku verse  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14 
Bejegyzés Címkék
piacgazdasággal szembemenő, képzett munkaerő, legújabb prognózisában, magyar gazdaság, következő években, európai felzárkózáshoz, friss prognózis, korábban vártnál, régió 2015-2016-ban, kutatók szerint, beruházások várható, kedvezőtlen üzleti, 2015-2017-ben erőteljesen, hazai tőke, csökkenő beruházások, agrárium teljesítménye, egyelőre kedvező, tavalyihoz hasonló, átlagtól továbbra, közösségi szolgáltatások, üzleti szolgáltatók, nemzetgazdasági átlagot, világgazdasági környezet, európai dinamikát, megnövekedett politikai, orosz-ukrán konfliktus, észak-afrikai geopolitikai, kedvező 2014-es, sikerek részben, alkalmazott gazdaságpolitika, 2010-es kormányváltás, kedvezményezett társadalmi, felzárkózást biztosító, jogbiztonság helyreállítása, állam közvetlen, növekedést bénító, nagy állami, bankrendszerrel való, lakossági fogyasztás, fogyasztás dinamikája, banki elszámolás, fogyasztók jelentős, lakosság fogyasztása, válság előttitől, lakosság 2015-ben, elszámolások lezárultával, foglalkoztattak száma, tavalyi kiugró, lassuló gazdasági, versenyszektorban csak, külföldi munkavállalás, munkanélküliségi ráta, közmunka bővítése, közfoglalkoztatás megítélése, kormányzat köreiben, létszám növekedésére, eszközzel kívánják, felduzzasztott közfoglalkoztatás, munkába való, valódi foglalkoztatás, minimálbér kikerülését, érintettek álláskeresési, közmunka kiterjesztése, bankok számai, idei első, pénzügyi szektor, hitelállomány mintegy, kínálati oldalon, bankszféra tavaly, szektor jövedelmezősége, kölcsönös bizalmatlanság, teljes hitelállomány, legalacsonyabb érték, vállalati hitelállomány, 2005 végi, háztartási hitelállomány, pénzügyi válság, külföldi anyabankok, másik felét, legnagyobb magyar, büdzsé jövőjével, költségvetésben előirányzott, államosítások terhét, kormány kisebb, hamarosan elfogadandó, 2014-es zárszámadásba, 2016-os büdzsét, benyújtott különböző, 2016-2019-re számított, magyar besorolást, befektetésre ajánlott, kéthetes helyett, három hónapos, infláció idén, amerikai kamatemeléshez, jegybanki kedvezményes, forint gyengülő, első féléves, második félévben, forint erősödésének, euróhitelek forintosításánál, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 197
  • e Hét: 3961
  • e Hónap: 7706
  • e Év: 161202
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.