Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szégyellem a munkám, elhagyom a közszférát, mihelyt lehet
  2015-06-24 19:16:30, szerda
 
   
  Szégyellem a munkám, elhagyom a közszférát, mihelyt lehet

2015. június 22., hétfő, 06:30 Utolsó frissítés: 2015. június 22., hétfő, 08:17

Szerző: hvg.hu

Igaza van Lázár Jánosnak, tényleg riasztó állapotban van az államigazgatás, a bürokrácia belülről kész káosz, az inkompetens vezetők elől és az értelmetlen elvárások miatt menekülne, ki merre lát. De az ügyintézők is rengeteg bajt, visszásságot jeleztek. Bár egymást érték az államreformok, azok eredménye nem látszik. Itt a Lázár-konzultáció eredménye.

"Riasztó állapotban van az állam", a rendszer nagy, mozgásképtelen, elnehezült, túlszabályozott, bonyolultan adózunk, az állami ügyintézés pedig akadályokat állít az emberek elé - mondta Lázár János egy szekszárdi szakmai fórumon. Egyúttal jelezte azt is, ahhoz, hogy ezeket orvosolni tudja, információra van szüksége.

A nyilatkozattal Lázár lényegében beismerte, hogy az Orbán-kormány az elmúlt öt évben az állam átalakításában kudarcot vallott. Pedig már a 2010-es kormányprogram is a bürokráciacsökkentést tűzte ki célul, és azóta szünet nélkül folyik az átalakítás. Megtörtént az önkormányzati rendszer és a területi közigazgatás átszabása, a kormányhivatalok kialakítása, a járási rendszer létrehozása, az iskolák és egészségügy államosítása. Ezzel együtt zajlott a közigazgatás újabb és újabb fejlesztése, amelynek során a Jó Állam Fórumon bárki kifejthette javaslatait. Érkezett is közel négyezer ötlet, a kormány azt írja, foglalkozott is vele, de a kezdeményezésről sokat elárul, hogy a honlap csupán pár hónapig volt elérhető 2012-ben, azóta ez a kép fogadja a konstruktív állampolgárt:

Fotó: Kormány.hu

Ezért aztán arra kértük olvasóinkat, a hvg.hu-n keresztül küldjenek ötleteket Lázár Jánosnak. Most a legérdekesebbek megállapításokból közlünk egy kis ízelítőt. Összeállításunkkal nem akarjuk azt sugallni, hogy teljes képet ad a magyar állam állapotáról, az viszont megállapítható, hogy a levelek alapján igaza van Lázárnak: a magyar állam sok területen valóban nagyon rosszul, gyakran egészen abszurd módon működik.

A bürokrácia belülről

Néhány levélíró arról számolt be, milyen az élet, milyenek a munkakörülmények a hivatalokban. Több kormánytisztviselő megírta, lenne mit mesélnie a miniszternek - ha netán őket kérdeznék meg.

Ahhoz, hogy tényleg csökkenteni lehessen a bürokráciát és hatékonyabbá tenni az ügyintézést, nem az utca emberét kellene megkérdezni, hanem azokat, akik a közigazgatási szerveknél dolgoznak, és nem azokat, akik a csókos helyeken, felülről keserítik meg a munkát.

Egy kormányhivatalnok egyetértett a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy a legnagyobb baj a túlszabályozottság. A legapróbb részletekig le van írva, hogy egy ügyben hogyan kell eljárni, és

nincs mérlegelési lehetősége egy egyszerű ügyintézőnek arra, hogy ne pontosan kövesse az előírt pontokat, még akkor sem, ha tudja, hogy csak az idejét vagy bizonyos esetekben az állam pénzét is pazarolja.

Gyakran előírják, hogy bizonyos ügyekben meg kell keresni egy másik államigazgatási szervet, például valamilyen információért, holott nincs szükség rá. De a szabály az szabály, és általában bonyolítja az ügyintézést, nem szólva az eljárás díjáról és a postaköltségről.

Lázár János megtekint egy kormányhivatalt.

Fotó: MTI / Varga György

A dolgozók visszajelzése alapján a közigazgatásban minden a statisztikáról szól, arról, hogy egyre szebb számokat kell produkálni. Ezzel azt mutatják be, hogy a dolgozó termelékenysége napról napra nő. Még akkor is, ha egy ponton túl ez már kontraproduktív.

Az lényegtelen, hogy a költségeim is folyamatosan nőnek. A költségeimet pedig, amit az értelmetlen termelésre fordítok, máshonnan veszem el, mert több tőkét nem kapok -

írta egy tisztviselő, kerülve a részleteket, amelyek alapján a személye beazonosítható lenne. Szerinte az értelmetlen teljesítménykövetelmények duzzasztják az elvégzendő ügyek számát:

Több mint 1500 ügy van rajtam. Azt a felsőbb vezetők is belátják, hogy ez rengeteg, több mint az ötszörösével kellene naprakészen lennem annak, amit még normálisan, ésszerűen kezelni lehetne. És minden nap lehordanak mindennek, mert nem vagyok naprakész.

Többen írtak arról, hogy a vezetői és döntéshozói szinteken azok mondják meg, mit, hogyan kellene csinálni, akik nincsenek tisztában a munkafolyamatokkal.

Ezek az emberek úgy kerültek az államigazgatás vezetői posztjaira, hogy nem csak a bürokratikus működést illető érdemi és mélyreható tapasztalatuk és így tudásuk hiányzik, hanem valószínűleg semmilyen olyan munkaszervezetben nem dolgoztak korábban alsóbb, végrehajtói szinteken, ahol a munkavégzésre vonatkozó rendben, az előírt folyamatok betartásával kellett huzamosabb ideig dolgozni, és ez volt az eredményesség záloga. Kicsit másképp fogalmazva, nem bürokráciában, hanem burok-kráciában éltek eddig.

Ám ha valaki jelzi, hogy egy eljárásnak vagy a munkaszervezésnek így semmi értelme, a válasz nagyjából annyi: ,,Van a helyedre száz másik".

Ez persze nem minden esetben felelhet meg a valóságnak. Többen úgy vélik ugyanis, hogy a kormányhivatalok átszervezése következtében egyre több tisztviselő lép ki, akik pedig maradnak, két-három korábbi munkatársat helyettesítenek az osztályon belül, de időnként, kampányszerűen, más osztályok feladatait is át kell venni a létszámhiány miatt. Ha pedig sikerül pótolni a kiesett munkatársat, aki a helyére lép, csak egy-két év alatt lesz képben. Emiatt a maradó tisztviselők további munkahátralékot halmoznak fel.

A levélírók beszámolói szerint feletteseik szörnyűségesen bánnak velük. Állítólag a rendes munkaidő mellett van elvárt munkaidő is, a heti 40-en felül túlórázni kell, de nem jár érte se pénz, se szabadidő. Az egyik hivatali dolgozó azt írta, hogy az egyik hónapban körülbelül fél órával elmaradt az elvárt munkaidőtől, másnap már szóltak, hogy ez még egyszer elő ne forduljon.

A keresetek - a topot leszámítva - nem éppen imponálóak. Igaz, a közszférában lényegében 2008 óta bérstop van érvényben, az illetménytábla azóta változatlan.

A havi fizetésem 89.000 ft, 5 év közszolgálat után. Közben a köztudatban az a felfogás, milyen jól élek az adófizetők pénzéből. Már szégyellem a munkám. A külföldi munkavállalással is komolyan foglalkozom. De mindenképpen elhagyom a közszférát, mihelyt lehet. Munkát keresek már egy jó ideje. De nem csak én vagyok így, nagyon sok munkatársam menekülne ebből a káoszból.

A jelek szerint ők nem hallottak arról, hogy a közigazgatás szakmailag, erkölcsében és hivatástudatában is megerősödött, legalábbis az egyik tavalyi kormányzati nyilatkozat szerint.

A bürokrácia kívülről

Megszólaltak az ügyfelek is. Több olvasónk azt javasolja Lázár Jánosnak, hogy a hivatali informatikai rendszereket léptessék át a 21. századba. Egyik olvasónk nemrég ajánlott levelet kapott az egyik önkormányzattól arra a címére, ahonnan hét éve elköltözött - pedig az új címére azonnal átjelentkezett.Fotó: MTI / Balaton József

Az is megtörtént, hogy valaki végrehajtást kért, mivel évek óta nem tud behajtani egy követelést - erre rá küldték ki a behajtókat. Az ok állítólag az volt, hogy tucatneve van; egyébként egyetlen másik adata sem egyezett az adósáéval, akivel összekeverték. Az ügyet végül hosszas levelezés és telefonálgatás után sikerült megoldani.

De ez csak alapfokú adatelkeverés volt a következő esethez képest:

1978 óta tanítok egy iskolában. Tavaly novemberben a nyugdíjbiztosítótól kaptam egy levelet (aminek darabja 500 forint), hogy egyeztessük az adataim. Kiderült a nyilvántartásukból, hogy 16 helyről kaptam eddig a fizetésemet, és egy másik 500 forintos levélből az is, hogy nem tudják, hol dolgoztam 2012-ben. Én 500 forintos levélben elküldtem a pecsétes írást, hogy hol dolgoztam: ugyanott, ahol 1978-ban kineveztek. Mai napig nem kaptam értesítést, hogy hol tart az ügy.

Furcsa, hogy a nyugdíjbiztosító 2012-re vonatkozóan azt sem tudta, hol dolgozott, amiből olvasónk azt gyanítja, hogy az iskolák államosítása után az oktatást irányító állami szerv, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Klik keverhette el az adatokat.

És ha már az oktatásnál tartunk, itt egy másik eset arról, hogy döcög a rendszer. Az elmúlt években előírta a törvény, hogy a szakképzésben tanulóknak négy, illetve hathetes egybefüggő nyári gyakorlatot kell szerezniük. A kulcsszó az egybefüggő, több család belefutott ugyanis abba, hogy szeretne elmenni egy-két hétre nyaralni, vagy a gyereket elküldené nyári táborba, csakhogy a szakképzési szerződést nem tudja módosítani, mert ahhoz négy aláírás kellene beszereznie (a fogadó cégtől, az iskolától, a Kliktől és a kamarától).

Valaki kitalálta, hogy csak akkor érvényes a nyári gyakorlat, ha nem szakítják meg! Megfenyegetik a szülőt, ha a gyerek táborba megy, akkor kidobják a gyereket a gyakorlati helyről. Vagy: azt mondták egyik ismerősömnek, hogy amíg tanul a gyerek, ne menjenek üdülni. Miután 4 aláírás kell, nem lehet módosítani a szerződéseket, nem lehet rugalmasan kezelni.

Vegyünk egy másik sajátos esetet, amiből talán jobban megérthetjük, miért mondta Lázár, hogy mozgásképtelen, elnehezült a magyar állam. Külföldön élő olvasónknak gyereke született lengyel feleségétől, és szeretett volna a fiának magyar útlevelet beszerezni. A nagykövetségen viszont vázolták neki, hogy a házasság magyarországi bejegyzése legalább 2-3 hónapot igényel, a születésé ugyanennyit, és csak utána jöhet az útlevél elkészítése. És mi lett a sztori vége? Ez:

Kérdeztem, hogy mégis mit tehetünk, ha el szeretnénk hagyni az országot az elkövetkezendő fél évben. A hölgy azonnal rávágta, hogy a mi esetünkben ő azt tanácsolja, forduljunk inkább a lengyel nagykövetséghez, mert ő úgy hallotta, hogy ott sokkal gyorsabban mennek a dolgok. Egyébként igaza volt. Ott ugyanis egy hét alatt kiállítanak egy ideiglenes útlevelet, ami aztán egy évig érvényes.

És még sorolhatnánk

Sokszor kényelmetlenséget okoz az egészségügyi rendszer is (például az, hogy szakorvosi vizsgálatokra és kezelésekre gyakorlatilag kizárólag délelőtt, munkaidőben lehet menni), a gépkocsiátírásra azt mondják, kálvária, és gyakran az okmányirodai ügyintézéseket is így jellemzik. A bíróságok szabályozására is ráférne egy ráncfelvarrás, mert rengeteg az elhalasztott tárgyalás.

A munkáltatók még mindig arra panaszkodnak, hogy bonyolult az adózás. Például havonta hét átutalási megbízást kell kitölteni, ennyifelé kell elosztani a fizetendő közterheket, akkor is, ha csak egy alkalmazott van. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomtatványkitöltő programjai is sokszor okoznak bosszúságot: előfordul, hogy hibátlannak ítéli a bevallást, majd az adóhivatal mégis üzen, hogy javítsa ki a hibát a bevalló, de az is előfordul, hogy a program olyan hibát jelez, ami az elektronikus nyomtatványt kitöltő kisvállalkozás esetében nem releváns (ez egy áfabevallás volt, olvasónknak a NAV-nál azt mondták, nyugodtan küldje be a program által hibásnak jelzett bevallást).


http://hvg.hu/gazdasag/20150622_Szegyellem_a_munkam_elhagyom_a_kozszfera#utm_sour ce=hvg_weekly&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2015_06_24&type -id=HvgWeekly&user-id=572662BE&utm_content=normal
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kormányhivatalok, munkakörülmények, gépkocsiátírásra, kezdeményezésről, nyugdíjbiztosító, munkavállalással, hivatástudatában, munkahátralékot, nagykövetséghez, önkormányzattól, túlszabályozott, helyettesítenek, legérdekesebbek, termelékenysége, kormányhivatalt, postaköltségről, államigazgatási, kontraproduktív, közigazgatásban, statisztikáról, kampányszerűen, államigazgatás, megállapítható, kormányprogram, illetménytábla, nagykövetségen, szörnyűségesen, mozgásképtelen, átjelentkezett, kisvállalkozás, elkövetkezendő, beazonosítható, szabályozására, nyilatkozattal, átalakításában, ügyintézéseket, bürokrácia belülről, inkompetens vezetők, értelmetlen elvárások, rendszer nagy, állami ügyintézés, szekszárdi szakmai, nyilatkozattal Lázár, állam átalakításában, 2010-es kormányprogram, önkormányzati rendszer, területi közigazgatás, kormányhivatalok kialakítása, járási rendszer, közigazgatás újabb, kezdeményezésről sokat, honlap csupán, Lázár Jánosnak, Lázár János, Állam Fórumon, Varga György, Balaton József, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Nemzeti Adó-,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.28. 21:43 Koronavírus - Sürgős forrásokkal segítik a rászorulók élelmiszer-vásárlását...
03.28. 21:33 Koronavírus - Trump három amerikai állam karanténjára készül, New Yorkban e...
03.28. 21:33 Koronavírus - Hollik: hazudik az ellenzék az EU-s támogatásról
03.28. 21:13 Koronavírus - Franciaországban kétezer fölé emelkedett a halottak száma
03.28. 21:13 Koronavírus - Spanyol kormányfő: a nem létfontosságú ágazatok leállnak két ...
03.28. 21:03 Koronavírus - Nem szervezik meg a honvédelmi táborokat
03.28. 21:03 Koronavírus - Katonák is segítik a kijárási korlátozás betartását
03.28. 20:43 Egy órára lekapcsolták Budapest díszkivilágítását a Föld órája akcióhoz csa...
03.28. 20:43 Koronavírus - A Normafa mellőzését kéri a park igazgatója
03.28. 20:32 Volt egy telitalálatos szelvény az ötös lottón
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Piros rózsa  Boldogsághoz vezető út  Piros rózsa  Nő kalapban a mezőn  Róka virágok közt  Erre vártam  Szentmise online közvetítése 0...  Aranyosi Ervin: Esély a holnap...  Facebookon kaptam  Vásárlási korlátozás  Szèp napot kívánok  Virág pillangókkal  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  343-ra nőtt a beazonosított ko...  343-ra nőtt a beazonosított ko...  Életben maradás  Szentmise online közvetítése 0...  Szép francia kép  Szívemben ott lapul a békesség  Facebookon kaptam  Soha, soha ne érd be kevesebbe...  Kellemes délutánt  Kellemes délutánt ! ..........  Hervadó virágszál . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Látogatóimnak, szeretettel.......  Kellemes kávézást  Szèp estét kedves látogat...  Injekció  Facebookon kaptam  A Te szavad lélek és élet  Mai harmónia kártyám  A tavasz a kedvenc évszakom  Szentmise online közvetítése 0...  Facebookon kaptam  cicák  Kijárási korlátozás  Kislány cicával  Facebookon kaptam  Járvány, Félelem...avagy Kiút ...  Kellemes délutánt kívánok  Süni vízparton  Facebookon kaptam  Apostoli hitvallás  Maradj otthon videó gyűjtemény  Vihogó zebrák  Szívemben ott lapul a békesség  A látszat csal  Rózsák kosárban  Facebookon kaptam  Png nő  Szép Ernő idézet  Van úgy, hogy  Virág pillangókkal  Nő kalapban a mezőn  Tulipánok  Óraátállítás.....  Liliomok  Facebookon kaptam  Pihenő cica  Nő rózsákkal  Kellemes kávézást......  Kislány cicával  Tavaszi kép  Maradj otthon videó gyűjtemény  Tudtad? Ő maga is csodálatos  Orchidea  Kopogtatsz az ajtón  Szèp napot kívánok  Facebookon kaptam  Injekció  Szép napot kedves barátaim ! ....  Facebookon kaptam  Idősávos kijárási korlátozás  Gondolat........  A nap gondolata  Szép Ernő idézet  Keresztút és szentmise nagyböj...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Boldogsághoz vezető út  Süni vízparton  Kellemes hétvégét  Aranyosi Ervin: Együtt itthon  Egy dunántúli mandulafáról  Tavaszi kép  Képes üzenet !  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok  Légy türelmes . . .  KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁSRÓL márc28...  Szép napot  Tartsunk ki az imádságban... 0...  Png nő  Tulipánok  Szép Ernő idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi csokor kalappal  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
bürokrácia belülről, inkompetens vezetők, értelmetlen elvárások, rendszer nagy, állami ügyintézés, szekszárdi szakmai, nyilatkozattal Lázár, állam átalakításában, 2010-es kormányprogram, önkormányzati rendszer, területi közigazgatás, kormányhivatalok kialakítása, járási rendszer, közigazgatás újabb, kezdeményezésről sokat, honlap csupán, konstruktív állampolgárt, legérdekesebbek megállapításokból, magyar állam, viszont megállapítható, levelek alapján, miniszternek &#8211, utca emberét, közigazgatási szerveknél, csókos helyeken, kormányhivatalnok egyetértett, legapróbb részletekig, ügyben hogyan, egyszerű ügyintézőnek, előírt pontokat, idejét vagy, állam pénzét, másik államigazgatási, eljárás díjáról, dolgozók visszajelzése, közigazgatásban minden, statisztikáról szól, dolgozó termelékenysége, költségeimet pedig, értelmetlen termelésre, személye beazonosítható, elvégzendő ügyek, felsőbb vezetők, ötszörösével kellene, államigazgatás vezetői, bürokratikus működést, munkavégzésre vonatkozó, előírt folyamatok, eredményesség záloga, eljárásnak vagy, válasz nagyjából, helyedre száz, kormányhivatalok átszervezése, osztályon belül, létszámhiány miatt, kiesett munkatársat, maradó tisztviselők, levélírók beszámolói, rendes munkaidő, heti 40-en, egyik hivatali, egyik hónapban, elvárt munkaidőtől, keresetek &#8211, topot leszámítva, közszférában lényegében, illetménytábla azóta, havi fizetésem, adófizetők pénzéből, külföldi munkavállalással, jelek szerint, közigazgatás szakmailag, egyik tavalyi, bürokrácia kívülről, hivatali informatikai, egyik önkormányzattól, követelést &#8211, ügyet végül, következő esethez, pecsétes írást, nyugdíjbiztosító 2012-re, iskolák államosítása, oktatást irányító, oktatásnál tartunk, másik eset, elmúlt években, szakképzésben tanulóknak, gyereket elküldené, szakképzési szerződést, fogadó cégtől, nyári gyakorlat, gyerek táborba, gyakorlati helyről, másik sajátos, fiának magyar, nagykövetségen viszont, házasság magyarországi, születésé ugyanennyit, útlevél elkészítése, sztori vége, hölgy azonnal, , ,
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 210
  • e Hét: 210
  • e Hónap: 45261
  • e Év: 226152
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.