Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A földikutyán bukhat el Orbán kerítése
  2015-06-25 08:09:27, csütörtök
 
  A földikutyán bukhat el Orbán kerítése

2015. június 25., csütörtök, 06:30 Utolsó frissítés: 12 órája

Szerző: Unyatyinszki György

Akadályozná a vadállomány szabad mozgását, valamint védett élőhelyeket vágna ketté a szerb határra tervezett kerítés, ami egyúttal a több évtizedes szerb-magyar természetvédelmi együttműködésnek a végét is jelentheti - állítják egybehangzóan környezetvédelmi szakemberek. Erre hivatkozva közbeavatkozhat az Európai Unió, amelynek ellenőrzési és engedélyezési jogköre van az érintett terület részét képező Natura 2000-es területek felett.

Mindeddig senki nem vizsgálta annak a helyzetnek a következményeit, hogy a déli határszakaszra tervezett 175 kilométeres kerítésből nagyjából 30-40 kilométer az Európai Unió ökológiai hálózata, a Natura 2000 programterület része. A kerítés megépítése természetvédelmi hatóságok munkatársai és szakemberek egyöntetű véleménye szerint súlyosan károsítaná a vadon élő állat- és növényfajok természetes élőhelyét a főként a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatása alá tartozó területen.

Natura 2000-es védettséget élvez az az öt kilométernyi határszakasz Ásotthalom és Kelebia mellett, ahol jelenleg a legtöbb migráns - naponta 100-200 fő - igyekszik átszökni a határon. A hvg.hu-nak nyilatkozó, a környéket jól ismerő szakember szerint eddig elhanyagolható volt a migránsok vonulásának környezetre gyakorolt hatása, a kormány a kerítéssel azonban egyébként is kisszámú, védett populációkat szakítana ketté, és a nagyvadak mozgása is teljes mértékben ellehetetlenülne.

Ritka földikutyák szabadon engedése Baja közelében 2013 május 29-én

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Földikutya: a kihalás szélén

Megkerestük az érintett magyarországi nemzeti parkokat is (Kiskunsági Nemzeti Park, Kőrös-Maros Nemzeti Park), a nevükben a Miniszterelnökség válaszolt. Megerősítették, hogy ugyan még nem történtek egyeztetések, de már megkezdődött a kivitelezési munkák előkészítése. Meglátásuk szerint a térségben nem jellemzőek a nagy testű védett fajok (farkas, hiúz, medve stb.) és a kisebb testű fajoknak várhatóan nem okoz problémát a kerítés. Az érintett Natura 2000 területen, a Déli-Homokhátság kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területen pedig szerintük nincs olyan jelölő faj, amely élettevékenységét jelentősen befolyásolná egy kerítés építése, így azzal kalkulálnak, hogy nem kell az EU-hoz fordulni, és minden törvényi lehetőség adott az építkezéshez.

Bojtos Ferenc, a CSEMETE Egyesület munkatársa érdeklődésünkre ugyanakkor közölte, hogy a környéken él Európa egyik legveszélyeztetettebb emlősfajtája, a rágcsálók rendjébe tartozó, fokozottan védett délvidéki földikutya (Nannospalax montanosyrmiensis), melynek megmentésére 2012-ben külön program indult, miután kevesebb példány él belőle a világon, mint az óriás pandából. (Körülbelül 200 egyedet ölel fel a populáció.) A kerítés bebetonozott alapja akadályozná a földikutya föld alatti mozgását, de az egyik érintett nemzeti park munkatársa szerint a röpképtelen állatok is biztosan elszigetelődnének a fajtársaiktól, a kerítés minőségétől függően pedig 4 méteres magasság alatt még lepkék sem tudnának átrepülni a határszakaszon.

EU-s akadály a kerítés ellen

Az európai uniós csatlakozásunk feltétele volt, hogy Magyarország csatlakozzon két természetvédelmi egyezményhez, melyek a különleges madárvédelmi és a természet-megőrzési területek magasabb, európai védettségét célozták meg. Magyarország területének 15 százaléka tartozik valamilyen védettségi besorolás alá, a Natura 2000 szinte az összes ilyen területet felöleli, és továbbiakkal kiegészülve az ország 21 százalékát lefedi. A területeket Magyarország jelölte ki, a kijelölésénél kizárólag szakmai szempontokat vehettek figyelembe, gazdasági-társadalmi megfontolások nem játszhattak szerepet.

Az ellenőrzési jogkört az Európai Bizottság gyakorolja a magyar hatóságokon kívül, így vizsgálhatják, hogy a terület kiterjedése valóban felöleli az élőlények teljes populációját. Minden esetben, ha valamilyen építményt terveznek felhúzni egy védett területen, kötelező hatástanulmányt készíteni, amit az Európai Bizottság szintén ellenőrizhet. Amennyiben olyan tervekkel találkoznak, melyek veszélyeztetik a fokozott védettség alatt álló természeti értékeket, megtagadhatják az építési engedély kiadását. Jellemzően abban az esetben folytat vizsgálatot a Bizottság, ha panasz érkezik egy tagállamra a hiányos teljesítés kapcsán. Először többnyire informális konzultációt kezdeményeznek a tagállammal, majd a konzultáció kedvezőtlen kimenetele vagy nyilvánvaló mulasztás esetén kötelezettségszegési eljárást indítanak a tagállam ellen, ami kedvezőtlen esetben az Európai Bíróságig is eljuthat. A Miniszterelnökség szerint az Európai Bizottság véleményét csak kiemelt jelentőségű érték várhatóan jelentős mértékű károsodása esetén kell kikérni, egyéb esetekben nem.

Nemzeti parki forrásunk saját szakterületéről egyébként ismer olyan példát, amikor hiába volt elmarasztaló az EU határozata, nem volt érdemi következménye magyar oldalon. Ezért nem gondolja, hogy a jogszabályok megakadályoznák a kormányt a terveiben. ,,Nem látszik, hogy meg lehetne szakmai érvekkel törni a kormányzat lendületét a kérdésben" - mondta. A döntés előkészítetlenségére azért jellemző, hogy előzetesen nem keresték meg a nemzeti parkok szakembereit az ügyben. Igaz, az elmúlt évekbeli tapasztalataik szerint, ha volt is egyeztetési kötelezettsége a kormánynak, az ott elhangzottakat minimális arányban fogadták be. ,,Jellemzően csak kipipálták, hogy megtörtént az egyeztetés, de az észrevételekkel érdemben nem foglalkoztak" - állította forrásunk.

Egy barátság vége

A tervezett kerítéssel nemcsak uniós jogszabályokat sérthet a kormány, hanem saját törvényeit sem tartaná be. A környezetvédelemről szóló törvény alapján tilos olyan építményt, nyomvonalas létesítményt, berendezést létesíteni, amely a védett terület jellegét és állapotát veszélyezteti, vagy a tájképi egységet megbontja. A kerítés nyilvánvalóan a tilalom megszegésének megtestesülése lenne. Natura 2000-es területen egyébként még a gyep elfedése is engedélyhez kötött, nemhogy egy kerítés építése.

Földmérés a magyar-szerb határon 2015 júniusában

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Ha mégsem épülne kerítés a természetvédelmi területeken - például Ásotthalom és Kelebia térségében -, akkor pont a védett területek jelentenének egyfajta ,,kaput" a migránsok számára. Ezt a kérdésünkre a Miniszterelnökség is aláhúzta. A szakemberek szerint azonban még ez is elfogadhatóbb, mint a kerítés megépítése. ,,20 éve dolgozom a szakmámban, érzelmileg is megviselnek a történtek" - mondta nemzeti parki forrásunk. A természeti károkon túl kiemelte, hogy évtizedek óta építik, és mára kiváló lett a szakmai kapcsolat a szerb kollégákkal. Részben az ilyen kapcsolatok erősítése is a Natura 2000 hálózat célja - ennek is véget vetne a kerítés.


A kerítés lesz Áder Zengője?
A kormány 1999-ben vállalta a NATO felé, hogy három új radarállomást épít a légtér katonai ellenőrzésére, ezek egyike a Mecsek legmagasabb pontján a Zengőn épült volna meg. 2004. február 13-án a hivatalos engedélyek birtokában felvonuló munkások környezetvédőket találtak a hegycsúcson, akik megakadályozták a fakivágások megkezdését. Az aktivisták a bánáti bazsarózsa védettségére hivatkoztak. Az ügy mellé állt Sólyom László alkotmánybíró, későbbi köztársasági elnök is, és az erősödő társadalmi nyomás, valamint a természetkárosítás megkerülhetetlensége miatt a kormánynak végül visszakoznia kellett, és a radarállomás a Tolna megyei Medinán épült meg. Kérdés, a kerítés-ügy környezetvédelmi aspektusaival kapcsolatban mit lép Áder János köztársasági elnök, aki hivatalba lépése óta maga is zöld elnökként viselkedik, fellépett a Budapesten megrendezett Víz Konferencián és a dél-koreai Víz Világfórumán, csatlakozott Al Gore párizsi klímacsúccsal kapcsolatos kezdeményezéséhez.


http://hvg.hu/itthon/20150625_foldikutya_elbukhat_orban_keritese
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: természetvédelmi, környezetvédelmi, együttműködésnek, ellehetetlenülne, környezetvédőket, érdeklődésünkre, észrevételekkel, következményeit, szakterületéről, megakadályoznák, közbeavatkozhat, hatástanulmányt, megakadályozták, csatlakozásunk, határszakaszon, elhanyagolható, tapasztalataik, jogszabályokat, határszakaszra, veszélyeztetik, megerősítették, megtagadhatják, megtestesülése, programterület, kötelezettsége, elhangzottakat, kezdeményeznek, magyarországi, engedélyezési, elfogadhatóbb, nyilvánvalóan, alkotmánybíró, veszélyezteti, radarállomást, megszegésének, ellenőrzésére, földikutyán bukhat, vadállomány szabad, szerb határra, több évtizedes, érintett terület, déli határszakaszra, kerítés megépítése, legtöbb migráns, migránsok vonulásának, kerítéssel azonban, nagyvadak mozgása, kihalás szélén, érintett magyarországi, kivitelezési munkák, nagy testű, kisebb testű, Unyatyinszki György, Európai Unió, Kiskunsági Nemzeti Park, Ujvári Sándor, Kőrös-Maros Nemzeti Park, Bojtos Ferenc, CSEMETE Egyesület, Európai Bizottság, Európai Bíróságig, Kelemen Zoltán Gergely, Áder Zengője, Sólyom László, Áder János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  A magyar sajtó napja március 1...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Az ünnepről  Jó éjszakát  Nem kell ide békemenet  A halolaj és a hal még a migré...  Egyet értesz?  Házi botox  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Dóró Sándor: Tétova lét  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  1848. március 15-én  Dóró Sándor: Ma  Mindig tud adni ,  Egyet értesz?  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Nem foghatunk rá minden sérülé...  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Éljen a magyar szabadság!  Por  Síró nő  A tékozló és Isten gondviselés...  Benned is ezerféle szín van  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A Mindenható Istenben bízva  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Amikor 5 éves voltam,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Cicus virággal  Facebookon kaptam  Por  Szép estét  képre írva Március 15 -re emlé...  Törött csészék  Az embernek fiatal korában van  Az élet  Imádkozás Krisztus értelméért  Éljen a magyar szabadság!  Könnyáztatta asszonysorsok  Meghitt estéken . . .  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Március 15 emlékére virágba bo...  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Üdvözöllek az oldalamon  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Nem kell ide békemenet  Síró nő  Fújjad márciusi szél . . .  Kezdet  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  A gyomorrontás tojással is kez...  Vágy, élet és sugár  Szent-Györgyi Albert gondolata  Alvó kislány  Amikor még rangja volt...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Dóró Sándor: Ma  Tavaszról álmodom,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Hernádkak  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Intelem  Dóró Sándor: Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó baby  Paul David Tripp Március 16  Nagy László - Szerelem emléke  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kakaós piskóta  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
földikutyán bukhat, vadállomány szabad, szerb határra, több évtizedes, érintett terület, déli határszakaszra, kerítés megépítése, legtöbb migráns, migránsok vonulásának, kerítéssel azonban, nagyvadak mozgása, kihalás szélén, érintett magyarországi, kivitelezési munkák, nagy testű, kisebb testű, érintett Natura, kerítés építése, rágcsálók rendjébe, óriás pandából, kerítés bebetonozott, földikutya föld, egyik érintett, röpképtelen állatok, kerítés minőségétől, kerítés ellen, európai uniós, különleges madárvédelmi, összes ilyen, területeket Magyarország, kijelölésénél kizárólag, ellenőrzési jogkört, magyar hatóságokon, terület kiterjedése, élőlények teljes, védett területen, fokozott védettség, építési engedély, esetben folytat, hiányos teljesítés, konzultáció kedvezőtlen, tagállam ellen, jogszabályok megakadályoznák, kormányzat lendületét, nemzeti parkok, elmúlt évekbeli, észrevételekkel érdemben, barátság vége, tervezett kerítéssel, védett terület, tájképi egységet, kerítés nyilvánvalóan, tilalom megszegésének, gyep elfedése, magyar-szerb határon, természetvédelmi területeken, védett területek, migránsok számára, szakemberek szerint, természeti károkon, szakmai kapcsolat, szerb kollégákkal, ilyen kapcsolatok, kerítés lesz, kormány 1999-ben, légtér katonai, hivatalos engedélyek, fakivágások megkezdését, bánáti bazsarózsa, erősödő társadalmi, kormánynak végül, kerítés-ügy környezetvédelmi, természetvédelmi, környezetvédelmi, együttműködésnek, ellehetetlenülne, környezetvédőket, érdeklődésünkre, észrevételekkel, következményeit, szakterületéről, megakadályoznák, közbeavatkozhat, hatástanulmányt, megakadályozták, csatlakozásunk, határszakaszon, elhanyagolható, tapasztalataik, jogszabályokat, határszakaszra, veszélyeztetik, megerősítették, megtagadhatják, megtestesülése, programterület, kötelezettsége, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 167
  • e Hét: 1825
  • e Hónap: 18618
  • e Év: 151535
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.