Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Félanalfabétákat nevelnek a magyar iskolákban
  2015-06-27 08:35:12, szombat
 
 
Félanalfabétákat nevelnek a magyar iskolákban


2015.06.27.


Bita Dániel-Pető Péter

Kétszázöt állami köznevelési intézményben nincs központi internetszolgáltatás. Ahol van, a sávszélesség sokszor arra sem elég, hogy egy osztálynyi gyerek egyszerre használja a netet. A közoktatás lemaradása évtizedes. Magánmegoldások eddig is voltak, most a kormányzat is lépni készül. A kérdés az, elég nagyot-e.


Az állami iskolafenntartó felmérése szerint 205 köznevelési intézményben nincs központi internetszolgáltatás. A lapunknak elküldött összesítés alapján Somogy kivételével minden megyében találni ilyet. Nemcsak kistelepüléseken - mint a borsodi Zádorfalva, a nógrádi Bér vagy a Vas megyei Viszák -, hanem megyeszékhelyeken, sőt, Budapesten is.

A listában sok a művészeti iskola, de vannak ,,sima" általánosok is.

Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy semmilyen hálózati kapcsolatuk nincs. Csupán pedagógiai szakszolgálatot és művészeti iskolát találtunk, ahol azt mondták, egyáltalán nem férnek hozzá a világhálóhoz. Volt, ahol arról számoltak be, az állami nyilvántartással ellentétben náluk van központi internet. Igaz, a nyugat-magyarországi község iskolaigazgatója hozzátette: ,,A minőségéről inkább ne beszéljünk."



Egy tiszántúli iskolavezető kérdésünkre azt mondta:

,,Az egyik épületben valóban nem volt internet. De már mindegy, mert úgy néz ki, bezárjuk."

Több helyen mobilinternetet használnak az alkalmazottak, ami oktatásra alkalmatlan. Arról is hallani, hogy a lista nem teljes, mivel - hiába a centralizálás - nem minden iskola szolgáltatott adatot. Lapunknak egy szakértő háromszázra saccolta a központi internet nélküli oktatási intézmények számát.
Egyszerre maximum nyolcan tudnak emailezni


Pedig minden jól kezdődött. Az iskolákat internetkapcsolattal ellátó Sulinet program 1996-ban indult el, és bár egy akkori felmérés szerint országszerte alig 1600 internetezésre alkalmas iskolai számítógép volt, a következő év őszén már többfelé sulinetes e-mail címeket osztottak a diákoknak. Hat- és nyolcosztályos budapesti gimnáziumokban a 13 évesek a programozás alapjaival ismerkedtek, és akinek nem volt otthon internet-hozzáférése, tanítás után használhatta a számítógéptermet. 1998 végéig több mint ezerötszáz iskola kapcsolódott be a programba, míg 2002-re lényegében az összes középiskolát felszerelték, illetve az általános iskolák ötödét.

Ám az iskolai internetszolgáltatás színvonala a kezdetben kiváltságosnak tűnő helyeken sem tartotta a lépést a technológiai fejlődéssel. Ma már az is előfordul, hogy a gyerekek hoznak létre hot spotot - vezeték nélküli hozzáférési pontot - a mobiltelefonjukon azért, hogy egy tanórán internetezni tudjanak.

A kormány most azt ígéri, 2016 végére minden köznevelési intézményben lesz központi internet. Ezért a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) felel, amely két és fél éve kapta feladatul a Sulinet működtetését. A program nagyjából kétezer-ötszáz településre jutott el, ám három-négyszáz olyan község, ahol van iskola, kimaradt belőle.

A Sulinet infrastruktúráját hét-nyolc éve nem fejlesztették, ezért idővel sok iskola inkább piaci alapú internetszolgáltatást vásárolt. Amelyek például alapítványi forrásból megtehették. A NIIFI adatai szerint a csaknem ötezer állami iskola felében, 2300-ban mára a Sulinetnél gyorsabb hozzáférésre tettek szert.

Hosszú fejlesztési szünet után a NIIFI hálózat-korszerűsítési programot indított az elavult routerek cseréjére, a régiek ugyanis nem tudták volna kezelni a nagyobb sávszélességet. Amely - hívta fel a figyelmet az IVSZ - Szövetség a Digitális Gazdaságért - a legutóbb közölt adatok szerint iskolánként átlagosan mindössze négy megabit másodpercenként. Miközben a cél az lenne, hogy ne csupán az informatikaoktatásban használják az internetet, ez a sávszélesség csak arra elég, hogy egyszerre nyolc tanuló szörföljön a weben vagy e-mailezzen, egy HD-felbontású videostreamet viszont legfeljebb egy diák nézhet ilyen kapacitás mellett megfelelő minőségben. A NIIFI ugyanakkor lapunkat arról tájékoztatta, a fejlesztés részeként az adatátviteli sebességet is növelték, így az idén márciusra - jelentős intézményenkénti eltéréssel - átlagosan 26,5 Mb/s lett. Ez azonban még mindig csak arra elég, hogy hat-hét gépen nézzenek egyszerre nagy felbontású videót, ezért szakemberek szerint

az iskolákban legalább másodpercenként 100 megabites sávszélességre van szükség.

A NIIFI a ma még internetelérés nélküli 205 iskola hálózatba kapcsolása mellett azt is vállalta, hogy 2016 végére a köznevelési intézmények átlagos sávszélessége 50 Mb/s lesz, de sehol sem megy 25 Mb/s alá. Mindez évente 300 millió forint költséget jelent, további 271 milliót pedig a Sulinet helyett használt alternatív kapcsolatok kiváltására szánnak. Ez pluszpénz a rendszer működtetésének évi 840 millió forintos költségén felül. Nagy Miklós, a NIIFI vezetője azt mondja: csaknem 1800 iskolában már megfelelő a sávszélesség, és a jövő év végére az iskolák több mint felében meglesz a 100 Mb/s.
Jó környék, jó számítógép

Lesújtó adatokat közöl az IVSZ oktatási kiáltványa a közoktatás teljesítményéről. A PISA-felmérés szerint a 15 évesek 60 százaléka digitálisan írástudatlan, vagyis nem rendelkezik a privát életben és a munkaerőpiacon is alapvető digitális képességekkel: nem tud megrendelni az interneten egy vonatjegyet, vagy úgy tárolni egy adatot, hogy később újra hozzáférjen. Míg az otthoni számítógép-használat és a digitális szövegértés között lineáris a kapcsolat - minél többször használja valaki információkeresésre a világhálót, annál többet fejlődik -, az iskolában számítógépezésre fordított időnél ez nem igaz, miután az informatikaórákon nem az alapképességeket fejlesztik: a gyerekek előbb tanulják meg, hogyan működik a processzor, mint azt, hogyan találnak meg egy adatot a neten.

Probléma, hogy az iskolai komputerek túlnyomó része informatikai laborokban van, más órákon nem vehető igénybe. Ráadásul a 240 ezer számítógép egy része is használhatatlan, háromévesnél újabbak szinte egyáltalán nincsenek. a gépeknek csak mintegy harmada kapcsolódik az internetre, de e téren is óriásiak az eltérések: a jómódú környékeken jobbak az iskolák számítógépei.

Nemzetközi ajánlások ezer diáknál már másodpercenként egy gigabites sávszélességet adnak meg ökölszabályként. Magyarországon ugyan kisebb létszámúak az iskolák, és a digitális oktatás is fejletlen, ám Horváth Ádám, az IVSZ oktatási igazgatója szerint a technológiaváltás, így az üvegszálalapú hálózatra való áttérés azért is szükséges, mert a tanórákon használt digitális, felhőalapú szolgáltatások száma egyre nő, ahogy az animációk, videók felbontása is. A Sulinet történetének tanulsága pedig az, hogy egy jelentős fejlesztés után hosszú évek telhetnek el a következőig.

Feladat pedig marad a következő évekre is,

a hosszú távú cél az, hogy a köznevelési intézmények internetellátottsága utolérje az egyetemekét.

Emellett a NIIFI egyre több iskolában szeretne vezeték nélküli internetet is biztosítani, ez ugyanis az alapja annak, hogy minél több tanteremben és tanórán használják a világhálót.

Ma még csak 85 iskola rendelkezik a Sulinet keretében wifivel, de még idén további háromszázban elérhetővé válik a vezeték nélküli kapcsolat. Nagy Miklós reményei szerint 2016 végére az iskolák egyharmadában lesz wifi.


http://nol.hu/belfold/felanalfabetanak-nevelik-a-magyar-gyerekeket-1548099?system =cachefrissit&ajax=1
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: nyilvántartással, alapképességeket, felanalfabetanak, félanalfabétákat, számítógépezésre, kistelepüléseken, iskolaigazgatója, számítógéptermet, teljesítményéről, intézményenkénti, másodpercenként, iskolafenntartó, magánmegoldások, ökölszabályként, mobilinternetet, szakszolgálatot, használhatatlan, kiváltságosnak, internetezésre, nyolcosztályos, gimnáziumokban, infrastruktúra, sávszélességet, működtetésének, sávszélességre, munkaerőpiacon, korszerűsítési, internetelérés, magyarországon, szolgáltatások, fejlesztették, videostreamet, sávszélessége, magyarországi, üvegszálalapú, képességekkel, magyar iskolákban, sávszélesség sokszor, osztálynyi gyerek, közoktatás lemaradása, állami iskolafenntartó, lapunknak elküldött, borsodi Zádorfalva, művészeti iskola, állami nyilvántartással, minőségéről inkább, tiszántúli iskolavezető, egyik épületben, centralizálás –, szakértő háromszázra, központi internet, akkori felmérés, Bita Dániel–, Pető Péter, Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet, Digitális Gazdaságért, Nagy Miklós, Horváth Ádám,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Egy hatékony szolga  Varga János Veniam - Fontos sz...  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A másik dolog,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Lóhere  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Reménység és erő Krisztustól e...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alvó cicák  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Png rózsa csokor  Paul David Tripp Április 19  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Adakozás  Kaffka_Margit  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Egy lelki imádság  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Png nő  Németh László tollából  Png fotel  Png kislány  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Tanuld meg ezt a versemet  A kételkedés kezelése  Png csokor  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hiányzik  Hazára minden embernek szükség...  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Próbálj meg ...  Makszim Gorkij gondolata  Adakozás  Ami embereknek lehetetlen, az...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Radikális szeretet  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Makszim Gorkij gondolata 
Bejegyzés Címkék
magyar iskolákban, sávszélesség sokszor, osztálynyi gyerek, közoktatás lemaradása, állami iskolafenntartó, lapunknak elküldött, borsodi Zádorfalva, művészeti iskola, állami nyilvántartással, minőségéről inkább, tiszántúli iskolavezető, egyik épületben, centralizálás &#8211, szakértő háromszázra, központi internet, akkori felmérés, programozás alapjaival, összes középiskolát, általános iskolák, kezdetben kiváltságosnak, technológiai fejlődéssel, gyerekek hoznak, mobiltelefonjukon azért, tanórán internetezni, kormány most, program nagyjából, csaknem ötezer, elavult routerek, régiek ugyanis, nagyobb sávszélességet, legutóbb közölt, sávszélesség csak, weben vagy, diák nézhet, fejlesztés részeként, adatátviteli sebességet, idén márciusra, iskolákban legalább, köznevelési intézmények, rendszer működtetésének, iskolák több, közoktatás teljesítményéről, privát életben, digitális szövegértés, kapcsolat &#8211, iskolában számítógépezésre, alapképességeket fejlesztik, gyerekek előbb, iskolai komputerek, gépeknek csak, jómódú környékeken, iskolák számítógépei, gigabites sávszélességet, digitális oktatás, üvegszálalapú hálózatra, tanórákon használt, jelentős fejlesztés, következő évekre, hosszú távú, alapja annak, vezeték nélküli, iskolák egyharmadában, nyilvántartással, alapképességeket, felanalfabetanak, félanalfabétákat, számítógépezésre, kistelepüléseken, iskolaigazgatója, számítógéptermet, teljesítményéről, intézményenkénti, másodpercenként, iskolafenntartó, magánmegoldások, ökölszabályként, mobilinternetet, szakszolgálatot, használhatatlan, kiváltságosnak, internetezésre, nyolcosztályos, gimnáziumokban, infrastruktúra, sávszélességet, működtetésének, sávszélességre, munkaerőpiacon, korszerűsítési, internetelérés, magyarországon, szolgáltatások, fejlesztették, videostreamet, sávszélessége, magyarországi, üvegszálalapú, képességekkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 217
  • e Hét: 1704
  • e Hónap: 12815
  • e Év: 166311
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.