Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nem működött a magyarok géppuskája Afganisztánban
  2015-06-30 11:09:06, kedd
 
  Nem működött a magyarok géppuskája Afganisztánban


Parancsmegtagadás miatt egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonát tavaly tavasszal, mert nem volt hajlandó megbízhatatlan fegyverrel járőrszolgálatba menni.

A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa a szakaszvezetőt tegnap másodfokon felmentette, mert még a parancs kihirdetése előtt jelentette, hogy egy korábbi fegyveres összecsapás után - amikor több géppuska is működésképtelennek bizonyult - olyan rossz idegállapotba került, hogy alkalmatlannak érezte magát a feladat ellátására. A még nem létező parancsot így nem is tagadhatta meg.

Beleznai Mihály 2002-től szolgált szerződéses katonaként. Megjárta Irakot, Koszovót, Szarajevót, majd 2010 augusztusában Afganisztánba, a tartományi újjáépítési csoporthoz vezényelték. Alig érkezett meg Baglan tartományba, amikor éles bevetésre küldték: egymás után két esetben is összeütközésbe kerültek afgán fegyveres csoportokkal. Így augusztus 23-án is, amikor másik helyszínen két magyar katona életét vesztette.

A fegyverekkel mindkét alkalommal gondok voltak, s előfordult, hogy a hat géppuskából öt meghibásodott - az egyik már az első lövés után működésképtelenné vált -, és csak Beleznai fegyvere maradt működőképes.

A katona ezután még többször látott el járőrszolgálatot, az eset azonban olyannyira megviselte, hogy amikor pár hét múlva újabb bevetésre küldték volna, több órával a parancshirdetés előtt jelezte, hogy pszichés állapota miatt és a megfelelő feltételek - tehát üzembiztos fegyverek - hiányában nem tudja teljesíteni kötelezettségeit. A kétségkívül korszerű, amerikai gyártmányú páncélozott járművekre ugyanis a második világháború előtt tervezett szovjet DSK, illetve a valamivel fiatalabb, ötven éve rendszeresített PKM típusú géppuskákat szereltek fel, amelyek többsége éles helyzetben csütörtököt mondott. Ezekkel a szakaszvezető szerint elfogadhatatlanul nagy kockázatot vállaltak.

A parancsnok azonban a géppuskást válaszút elé állította: vagy teljesíti az utasítást, vagy azonnal hazazavarják, és hadbíróság elé állítják. Beleznai - akit pszichológus is megvizsgált, de szolgálatra alkalmasnak talált - az utóbbi mellett döntött. Kérdésünkre az egykori szakaszvezető leszögezte: Irakban is lőttek a magyar egységre, illetve robbanóeszközökkel is megtámadták őket, a harci helyzet nem volt újdonság számára. De egyébként is tudta, hogy 2002-ben mit írt alá. Vagyis számolt azzal, hogy esetleg soha nem tér haza. Arra viszont gondolni sem mert volna, hogy a parancs végrehajtásához szükséges eszközöket nem biztosítják a katonáknak.

A hatvan-hetven éves géppuskák pedig egyértelműen alkalmatlannak bizonyultak a folyamatos használatra, mert gyakran beszorult a lőszer, illetve más problémák jelentkeztek. Beleznai úgy emlékszik, hogy erről egymás között többször szót ejtettek a társaival, de az ügyben ismeretei szerint hivatalos jelentés is született. Azt egyébként honvédségi források ugyancsak megerősítették, hogy az Afganisztánban harcoló magyar egységnél 2010-ben biztosan használták még a szovjet fegyvereket, és a vezérkarnál a technikai problémákról is tudtak.

Beleznait 2010 szeptemberében ennek ellenére hazaküldték, és a szolnoki repülőtéren már a katonai ügyészség várta. A parancsmegtagadás miatt előzetes letartóztatásba helyezték, és egy hónap múlva azzal a feltétellel engedték ki, hogy maga kéri a leszerelését. A szakaszvezető így ,,önként" távozott a hadsereg kötelékéből, bár a szerződése még további öt évre szólt. Ezt követően a férfi - az Afganisztánban történtek hatására kialakult poszttraumás stressz miatt - fél évig gyógyszeres kezelésre szorult.

A büntetőeljárást a volt katona elég jól megúszta, hiszen aki háború idején tagadja meg a parancs végrehajtását, kettőtől nyolc évig terjedő börtönre számíthat. A katonai bíróság azonban mindössze egy év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta, és előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól is. A szokatlanul enyhe ítélet oka Beleznai szerint az volt, hogy a bíróság mérlegelte az afganisztáni missziónál uralkodó körülményeket, így a felszerelés hiányosságait is. A volt katona szerint a büntetőeljárás felmentéssel is zárulhatott volna, ha az igazságügyi orvosszakértő már korábban megvizsgálja. Az kiderült ugyan, hogy a vádlott poszttraumás stresszben szenved, de a szakértő az afganisztáni eset óta eltelt hosszú idő miatt azt nem tudta egyértelműen megállapítani: Beleznai akkori állapota mennyiben játszhatott szerepet elhatározásában.

A bíróság másodfokon ezt már nem vizsgálta, mert abból indultak ki: a volt katona nem tagadhatott meg olyan parancsot, amelyet még hivatalosan nem hirdettek ki. Korábban súlyosbító körülményként értékelték azt is, hogy más alárendeltek jelenlétében tagadta meg a szolgálatot, ám Beleznai a szándékát csak közvetlen felettesének jelezte. A Fővárosi Ítélőtábla ítélete egyébként nem jogerős, mert miután az első és másodfokon más verdikt született, a döntés ellen az ügyész - aki személyesen nem vett részt a tárgyaláson - még fellebbezhet.

Az üggyel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztériumban annyit közöltek: miután Beleznai 2010. november 5-én lemondott szerződéses szolgálati viszonyáról és leszerelt, az eljárásról a tárca, illetve a HM semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott.
,,Nyugdíjazták" a 12,7-es DSK-t

A külföldi misszióknál használt fegyverzettel kapcsolatos kérdéseinkre a honvédelmi tárca sajtóirodájától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a 7,62-es PKM (PKMSZ) géppuskák a honvédségnél rendszeresített kollektív fegyverek, és azokat csaknem mindenütt alkalmazzák. A PKM géppuska világszerte sok helyen rendszeresített típus, amelyre nem jellemzők a meghibásodások. A honvédség nem rendelkezik más, hasonló rendeltetésű és űrméretű fegyverrel.

A 12,7-es DSK légvédelmi géppuskákat - tehát a régebbi, még a múlt század első felében tervezett fegyvert - a sajtóiroda tájékoztatása szerint az afganisztáni műveleti területen szolgálatot teljesítő magyar kontingensnél alkalmazták a műveleti képességének növelése érdekében. Azokat az alegységeket látták el ezzel a fegyverzettel, amelyeket az USA-tól átvett MRAP és HMMWW harcjárművekkel erősítettek meg, tekintettel arra, hogy az amerikai fél nem biztosított toronyfegyvert azokhoz. A 12,7-es DSK légvédelmi géppuskákat később az azonos technikai paraméterekkel bíró és ugyancsak szovjet NSZVT légvédelmi géppuskákkal váltották fel - ezt a típust az 1970-es évektől alkalmazzák -, jelenleg pedig az amerikai gyártmányú, ugyancsak 12,7 milliméteres űrméretű M2HB QCB típusú - a NATO-tagországok hadseregeiben széles körben elterjedt - géppuskákat használják. A DSK-kat 2012 áprilisában vonták ki a rendszerből, jelenleg hazaszállításra várnak.

A válságkezelő és békeműveletekben rendszeresített technikai eszközök pontos darabszáma és diszlokációja minősített információ, ezért további részletekkel nem szolgáltak. Azt azonban leszögezték, hogy elegendő felszerelés állt és áll rendelkezésre, s a honvédség megfelelő tartalékról is gondoskodik. (Sz. T. L.)


http://nol.hu/belfold/20120414-nem_mukodott_a_geppuska-1306136
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kötelezettségeit, járőrszolgálatba, járőrszolgálatot, békeműveletekben, rendszeresített, hazaszállításra, büntetőeljárást, letartóztatásba, harcjárművekkel, sajtóirodájától, végrehajtásához, minisztériumban, parancshirdetés, elhatározásában, szakaszvezetőt, afganisztánban, felfüggesztett, büntetőeljárás, alkalmatlannak, összeütközésbe, toronyfegyvert, meghibásodások, paraméterekkel, megerősítették, szeptemberében, megbízhatatlan, fegyverzettel, afganisztánba, rendelkezésre, tájékoztatása, hiányosságait, körülményként, kontingensnél, szakaszvezető, augusztusában, körülményeket, magyarok géppuskája, szakaszvezetőt tegnap, parancs kihirdetése, korábbi fegyveres, feladat ellátására, tartományi újjáépítési, fegyverekkel mindkét, első lövés, katona ezután, eset azonban, parancshirdetés előtt, megfelelő feltételek, kétségkívül korszerű, második világháború, valamivel fiatalabb, szakaszvezető szerint, Fővárosi Ítélőtábla, Beleznai Mihály, Megjárta Irakot, Honvédelmi Minisztériumban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
József Attila – Keresek ...  Szép álmokat!  Szívek  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Ma van a magyar költészet napj...  Erdei gyöngyvirág  Szép estét kedves látogatóimn...  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Egyszerű  Eduardo Sacheri gondolata  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Különleges  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A felvilágosodás...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Sík Sándor - Ha jő a perc  Segíts neki dicsérni Téged  Borzasztó  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Szép estét  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  képre írva  Emlékezz  Vannak emberek  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Krisztinától  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Erdei gyöngyvirág  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Borzasztó  Egy gondolat  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  A pitypang legendája  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Eduardo Sacheri gondolata  Az ember emlékekből áll  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Egy tavasz  Ady Endre - Mindegy átka  Erdei gyöngyvirág  Paul David Tripp Április 15  Különleges  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam Krisztina b...  Önmaga ellenére  James Allen  Facebookon kaptam  különleges  Különleges  Tavaszi este  Magyar költészet napja 
Bejegyzés Címkék
magyarok géppuskája, szakaszvezetőt tegnap, parancs kihirdetése, korábbi fegyveres, feladat ellátására, tartományi újjáépítési, fegyverekkel mindkét, első lövés, katona ezután, eset azonban, parancshirdetés előtt, megfelelő feltételek, kétségkívül korszerű, második világháború, valamivel fiatalabb, szakaszvezető szerint, parancsnok azonban, géppuskást válaszút, utóbbi mellett, egykori szakaszvezető, magyar egységre, harci helyzet, parancs végrehajtásához, hatvan-hetven éves, folyamatos használatra, ügyben ismeretei, szovjet fegyvereket, technikai problémákról, szolnoki repülőtéren, katonai ügyészség, parancsmegtagadás miatt, hónap múlva, feltétellel engedték, hadsereg kötelékéből, férfi &#8211, volt katona, parancs végrehajtását, katonai bíróság, büntetett előélethez, szokatlanul enyhe, bíróság mérlegelte, afganisztáni missziónál, felszerelés hiányosságait, büntetőeljárás felmentéssel, igazságügyi orvosszakértő, kiderült ugyan, vádlott poszttraumás, afganisztáni eset, bíróság másodfokon, szándékát csak, döntés ellen, ügyész &#8211, tárgyaláson &#8211, üggyel kapcsolatban, külföldi misszióknál, honvédelmi tárca, tájékoztatást kaptuk, honvédségnél rendszeresített, múlt század, sajtóiroda tájékoztatása, afganisztáni műveleti, műveleti képességének, alegységeket látták, azonos technikai, 1970-es évektől, amerikai gyártmányú, honvédség megfelelő, kötelezettségeit, járőrszolgálatba, járőrszolgálatot, békeműveletekben, rendszeresített, hazaszállításra, büntetőeljárást, letartóztatásba, harcjárművekkel, sajtóirodájától, végrehajtásához, minisztériumban, parancshirdetés, elhatározásában, szakaszvezetőt, afganisztánban, felfüggesztett, büntetőeljárás, alkalmatlannak, összeütközésbe, toronyfegyvert, meghibásodások, paraméterekkel, megerősítették, szeptemberében, megbízhatatlan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1310
  • e Hét: 5074
  • e Hónap: 8819
  • e Év: 162315
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.