Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Van-e értelme az életnek műköröm nélkül?
  2015-07-04 20:43:27, szombat
 
  2015. júl 04.
Van-e értelme az életnek műköröm nélkül?
írta: Edgar Swan

Beszélgettem egy ismerősömmel. Három gyerek, két nagykamasz lány és egy pici. Nem tehetős család. A szülők dolgoznak, szűkösen megélnek. A tanulási lehetőséget biztosítani tudják a szülők, a "luxust" nem. A lányok nem kaphatják meg azokat a dolgokat, amiket a jómódúbb gyerekek igen. Azt mondja az ismerősöm, ez hátrány, van olyan osztálytárs, aki ezért kigúnyolja, esetleg ki is közösíti a szegényebb családból származó fiatalokat.

Sok, egyre több ilyen család van Magyarországon. Alig-megélők, nélkülözők és van nem kevés olyan család, ahol bőven van mit a tejbe aprítani. Ez utóbbi jó dolog, mindenki szeretne gazdag lenni. A pénz biztonság, pénzért meg lehet venni egy csomó mindent. De van, amikor éppen a pénz vesz, pontosabban vehet el valamit, ami pedig nagyon fontos. Az értékrendet, néhány esetben a család összetartó erejét, az összetartozás biztonságát.

Amikor én voltam gyerek, még nem voltak ilyen nagy különbségek ember és ember között. Mindenki megélt, mindenki dolgozott. Valahogy akkor nem volt illendő hencegni a vagyonnal. De mi is különbözni akartunk, ha csak az ing gallérjával, a pulóver kivágásának formájával, akkor azzal. Valamivel. Mára ez, ahogy a világ is, megváltozott. Nem feltétlenül jobb, vagy rosszabb, csak más. Látom a tizenéves fiatalokat sokmilliós autóban menősködni, a legújabb mobiltelefont, laptopot nyomkodni. Sokszor látom-hallom, hogyan követelik a szülőktől a ma divatos, holnapra szemétre szánt ruhákat, kenik magukra a menő sminket, festik a hajukat elképesztő színekre. Teszik ezt azért, mert úgy hiszik: ettől lesznek valakik. Ettől mások, mint mindenki más, ettől különlegesek. Pedig nem így van. Az ember különlegességét az egyénisége adja. A másra nem jellemző gondolkodása, a saját értékrendje.

Az egyik kopaszra borotvált fejű, napszemüveges, kapucnis fiú pont olyan, mint a másik. A divatosan nyírt hajú, divatos sminket viselő, legújabb divat szerint öltözött lányok valójában egyformák. Egyfajta birkaszellem kell ahhoz, hogy a felnőttkorhoz közelítő (vagy egyre gyakrabban már a felnőtt fiatal) úgy gondolja: csak akkor ér valamit, ha követi a trendet. Mindig, mindenben. Mindenáron.

Ezek a fiatalok olyan dologra büszkék, olyan dologtól érzik magukat különlegesnek, amiért semmit nem tettek. A szülők pénzét nem ők keresték meg, ők csak haszonélvezői annak. Többnyire ezt fel sem fogják. Számtalanszor hallottam már: most vettem ezt a laptopot, veszek egy autót, lecserélem a mobilomat. Nem azt mondják: kaptam a szüleimtől egy laptopot, vesznek nekem egy autót, lecserélik a mobilomat. Már a kiindulási pont is hibás, mégpedig nagyon hibás. Innen egy lépés az, hogy a másik, kevésbé tehetős fiatalt kigúnyolják azért, mert az farmerben jár, amikor éppen más a menő. Képesek kinevetni azt a telefont, amivel csak telefonálni lehet, mást nem. Valójában a szüleik pénzével kérkedők kérik számon más fiatalokon az ő szüleik pénzét. Mert aki nem gazdag, az béna, élhetetlen, értéktelen.

Látszat-világban élnek, külsőségeket hisznek értéknek. Ebben elsősorban nem a fiatalok, hanem a szülők hibásak. Hiszen egyszerűbb a gyerek kezébe nyomni a pénzt és azzal nyugtatni magunkat: mindent megadok a gyereknek. De a pénz nem minden. Önmagában a pénz semmi. Addig fontos, ameddig az alapvető szükségleteket ki lehet elégíteni a segítségével, ami ezen felül van, az már más dolog. Bármennyi pénz sem képes adni egy testvért. Valakit, akivel mindig lehet beszélgetni, a titkokat megosztani, veszekedni, vitázni, nevetni. A pénz nem tudja pótolni az anya simogatását, amikor fáj. Az apa bölcssségét, amikor nagyon kell egy jó tanács. Vagy az apa simogatását, az anya bölcsességét.

Mi a baj a mai fitalokkal? A világon semmi. Pontosan olyanok, mint mi voltunk, mint a szüleink, a nagyszüleink voltak. Talán csak abban térnek el, hogy nem kell olyan gyorsan felnőniük. A többségnek több ideje van gyereknek maradni. De egyszer fel fognak nőni. Amikor ki kell lépniük a védett kis világukból, akkor már nem fog számítani, hogy évekkel korábban neki volt először a legújabb mobiltelefonja, hogy ő bulizott a legmenőbb helyeken. Amikor számot kell adnia önmagáról, az emberi, szakmai milyenségéről, akkor senki sem kérdezi meg: hány lóerős autóval száguldozott éjjel? Akkor az fog számítani, mit tud, mennyire jó ember.

Addig azonban borzasztóan fontos tud lenni a heti fodrász, a trendi ruha, cipő, smink, a kigyúrt izmok, a műköröm. Mert - ahogy mi sem hittük, most ők sem hiszik - soha, senki nem marad fiatal. A gyönyörű izmok, a feszes bőr csak kölcsön, vissza kell adni. Az egyéniség, a szilárd belső értékrend, az évek alatt megszerzett tapasztalat, tudás pedig velünk marad. Onnan visszanézve rohadtul nem lesz jelentősége azoknak a dolgoknak, amik most mindennél fontosabbnak tűnnek. Jó esetben. Rossz esetben 30-40-50-60 éves korban is ezek a külsőségek jelentik az értéket.

Nagyobb pazarlást elképzelni sem tudok, mint hogy valaki idősödő korában is a fitalaságot hajszolja, miközben reménytelen a dolog és közben elfelejt örülni annak, amije van. Jó esetben (ha elég sokáig élünk) sokkal tovább vagyunk középkorúak és idősek, mint fiatalok.

Az igazi érték az, amit önmagunk teremtünk meg. Az igazi egyéniség az, amilyenné mi válni tudunk. A fontos dolgok nem divatosak, hanem értékesek. De ameddig ide eljut az ember, még sokszor el fog gondolkodni olyan fajsúlyos marhaságokon, mint például: "Van-e értelme az életemnek műköröm nélkül?"


http://orditok.blog.hu/2015/07/04/erdemes-e_elni_mukorom_nelkul
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: különlegességét, magyarországon, mobiltelefonja, szükségleteket, felnőttkorhoz, összetartozás, számtalanszor, napszemüveges, különlegesnek, haszonélvezői, milyenségéről, mobiltelefont, fontosabbnak, megváltozott, segítségével, külsőségeket, bölcsességét, birkaszellem, száguldozott, gondolkodása, különlegesek, ismerősömmel, marhaságokon, nagyszüleink, beszélgettem, beszélgetni, értékrendet, különbségek, biztonságát, simogatását, osztálytárs, bölcssségét, megszerzett, tapasztalat, pontosabban, visszanézve, életnek műköröm, szülők dolgoznak, tanulási lehetőséget, jómódúbb gyerekek, szegényebb családból, tejbe aprítani, pénz biztonság, csomó mindent, pénz vesz, család összetartó, összetartozás biztonságát, pulóver kivágásának, tizenéves fiatalokat, legújabb mobiltelefont, menő sminket, hajukat elképesztő, Edgar Swan,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Reggel van  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Rátalálsz  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Akarat  Soha ne kedvezz...  Akarat  Facebookon kaptam  A sors  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Paul David Tripp Április 20  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Alázat  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Csak a fogyatkozás látható  Png férfi  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A boldog családok mind hasonló...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Alázat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nevem  Sokan azt tartják  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png fotel  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Facebookon kaptam  képre írva  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Krisztinától  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Szép estét  Ami embereknek lehetetlen, az...  Reggel van  képre írva  Makszim Gorkij gondolata  A kételkedés kezelése  A jó emberek mindig szépek mar...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hiányzik  Paul David Tripp Április 21  Szép álmokat!  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szép álmokat!  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
életnek műköröm, szülők dolgoznak, tanulási lehetőséget, jómódúbb gyerekek, szegényebb családból, tejbe aprítani, pénz biztonság, csomó mindent, pénz vesz, család összetartó, összetartozás biztonságát, pulóver kivágásának, tizenéves fiatalokat, legújabb mobiltelefont, menő sminket, hajukat elképesztő, ember különlegességét, egyénisége adja, saját értékrendje, egyik kopaszra, divatosan nyírt, felnőttkorhoz közelítő, felnőtt fiatal, fiatalok olyan, szülők pénzét, kiindulási pont, szüleik pénzével, szülők hibásak, gyerek kezébe, pénz semmi, alapvető szükségleteket, titkokat megosztani, anya simogatását, anya bölcsességét, világon semmi, nagyszüleink voltak, többségnek több, legújabb mobiltelefonja, legmenőbb helyeken, heti fodrász, trendi ruha, kigyúrt izmok, gyönyörű izmok, szilárd belső, évek alatt, külsőségek jelentik, fitalaságot hajszolja, igazi érték, igazi egyéniség, fontos dolgok, életemnek műköröm, különlegességét, magyarországon, mobiltelefonja, szükségleteket, felnőttkorhoz, összetartozás, számtalanszor, napszemüveges, különlegesnek, haszonélvezői, milyenségéről, mobiltelefont, fontosabbnak, megváltozott, segítségével, külsőségeket, bölcsességét, birkaszellem, száguldozott, gondolkodása, különlegesek, ismerősömmel, marhaságokon, nagyszüleink, beszélgettem, beszélgetni, értékrendet, különbségek, biztonságát, simogatását, osztálytárs, bölcssségét, megszerzett, tapasztalat, pontosabban, visszanézve, jelentősége, telefonálni, lehetőséget, kigúnyolják, kivágásának, reménytelen, középkorúak, feltétlenül, gallérjával, biztosítani, fitalaságot, borzasztóan, értékrendje, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1064
  • e Hét: 4166
  • e Hónap: 15277
  • e Év: 168773
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.