Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A bihari gazdák nem értik azt sem, hogy ha néhány évtizedde
  2015-07-08 14:27:36, szerda
 
  Bihari földbotrány: már az EU is foglalkozik a helyi gazdák ügyével

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2015. jún. 30., 08:06



Úgy tudni, pár győztes visszaadta földjét az országos felháborodás miatt, ezeken most lehet legeltetni. Akár egy évig is kihúzhatják az állattartók, akiknek Morvai Krisztina segít.

,,Úgy maradtunk legelő nélkül, hogy közben üres a puszta" - kezdi panaszát a magyarnarancs.hu-nak Rezes Gábor bihari gazda, akit azért kerestünk fel, hogy érdeklődjünk, mi a helyzet a föld nélkül maradt bihari juhászok háza táján. Korábbi riportunkban részletesen beszámoltunk arról a sokkról, ami azután alakult ki, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park földjeinek újraosztása után 60 család maradt megélhetés nélkül. Akkor folytatott beszélgetéseinkből úgy tűnt, hogy a nyerteseket igazából csak az uniós földtámogatás érdekli.

Egy évig még kihúzzák

De vissza Rezeshez, akinek fia családi vállalkozásban tart állatokat. A fiatal gazda korábban hiába pályázott, nem nyert legelőt. Rezes most azt mondja, a többi állattartóhoz hasonlóan idén kihúzzák valahogy, de meg kell oldani, hogy a bihari állattartók ismét legeltethessék az állataikat, hiszen hely lenne elég. ,,A bihari legelőket nem a tényleges, sok esetben évtizedek óta ezen a területen legeltető állattartók nyerték. Természetes, hogy a győztesek nem veszik figyelembe a helyi gazdák érdekeit, hiszen ez a földosztás nem az állattartásról és a környezet rehabilitációjáról, hanem csak és kizárólag a földalapú támogatásról szól. Errefelé száz hektárért úgy hétmillió forintot lehet kapni, ami nagyon sok pénz egy ilyen szegény vidéken."
false



Fotó: A szerző felvétele

Azt, hogy milyen állapotban vészeli át a legelő nélkül maradt 8 ezer juh és 1500 szarvasmarha a nyarat Hajdú-Biharban, egyelőre senki sem tudja.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint aggodalomra nincs ok, hiszen van elegendő takarmánya a hodályokba szorult állatoknak. A Földművelésügyi Minisztérium a tőle megszokott könnyedséggel foglalt állást akkor is, amikor a Hortobágyi Nemzeti Park földjeinek tavalyi újraosztása után kiderült, hogy a földek zömét új bérlők nyerték el a helyi állattartók elől. Akkor a juhászok panaszára az volt az FM válasza, hogy ,,ahol föld van, ott vita is van". Ennél többre azóta sem futotta a földvagyon kezelőitől, hiszen a hortobágyi, köztük a bihari gazdák, akiknek többsége kimaradt az állami földosztásból, márciustól nem tudja hova kihajtani az állatait. Pedig a jószágnak nyáron legelőn a helye, nem bezárva a hodályokba, és nem szénát kellene enniük, hanem kint kéne járniuk a földet, hogy kopjon a körmük és letapossák a gyomot. Ugyanis ez tartaná fenn a puszta egészséges biológiai egyensúlyát, arról nem is beszélve, hogy az uniós támogatás célja éppen az elmaradott régiók felzárkóztatása a kis- és középvállalkozások finanszírozásával.

Esetek

Zsákán egy 80 hektáros területen három juhász osztozott évtizedek óta, most egy ismeretlen személy kapta meg, a juhászok pedig nem tudják hová kihajtani a jószágot, amely ráadásul a tanyájukkal szemben fekszik.

Rezes azt mondja, senki nem legeltet rajta azóta, olyan magas ott a fű és a tövis, mint az ő terepjárója. ,,Ez környezetrombolás, készítjük a fotókat, mert Brüsszel kéri, és reménykedünk, hogy emiatt megütik a bokájukat, mindenesetre a bírósági perek folyamatban vannak, és elszántak vagyunk, hogy elmenjünk a végsőkig." Rezes korábban többedmagával demonstrációt szervezett a Parlament előtt, útlezárást tartottak a falujuk mellett: mindhiába. Sem az FM, sem a gazdák érdekeit képviselni hivatott MAGOSZ nem foglalkozott azzal, hogy a területen élő juhállomány jelentős része a legújabb állami földosztás óta legelő nélkül maradt, miközben az új bérlők közül sokan nem rendelkeznek az előírt állatállománnyal. Így alakulhatott ki, hogy üres a puszta, mégis tiltott helyen legeltetnek a ténylegesen állatot tartó, de most hoppon maradt gazdák.

Úgy értesültünk, hogy a sajtónyilvánosság hatására néhány új bérlő visszaadta az elnyert területet. Korábban írtunk Szabó László mezőpeterdi juhászról, aki negyven éve legeltet a falu melletti területen, és most 110 birkája maradt legelő nélkül. Az általa használt legelőt Budai Diana műkörömépítő nyerte el, mialatt Angliában dolgozott a szintén sikeresen pályázó testvérével együtt. Szabó juhász azonban ezután sem hagyta el korábbi legelőjét. Tehette, mivel az új nyertesnek nem voltak állatai, majd később le is mondott a 90 hektárjáról, amelyet Szabó most egy társával közösen használhat augusztus 31-ig ideiglenesen, de földhasználati jog bejelentésére és állami támogatás igénybevételére nem jogosult.

Az út másik oldalán, Váncsod határában a másik Budai lány, Budai Ibolya nyert 140 hektár földet, amelyet addig a váncsodi Rákóczi Gazdaszövetkezet használt. Mint korábban megírtuk, a társaság több évtizede foglalkozik állattartással és ad munkát húsz embernek. Úgy tudjuk, Budai Ibolya szintén visszaadta az elnyert területet a Földalapkezelőnek, amelyen augusztus 31-ig ideiglenesen a Rákóczi Gazdaszövetkezet szarvasmarhái legelhetnek, de a földalapú támogatást itt is valószínűleg az eredeti nyertes kapja, nem a tényleges állattartó, akinek télire takarmányt is be kell szereznie.

A korábbi cikkünkben szintén nyilatkozó Buj Gyulától nem csak a legelőt, de az addig használt tanyáját is elnyerte az új bérlő. Azóta mindennaposak a cirkuszok, rendőri intézkedésre is sor került már. Az új birtokosnak ugyanis Buj Gyula néhány hektáros, saját legelőjén kell kihajtania a saját kétszáz birkáját az elnyert tanyáról. Buj pedig nem engedheti állatait a régi, megszokott helyükre, ahol eleget tudnának legelni. Hasonlóan járt Fábián Zoltán, aki a tanyájáról most csak az új földbérlő területén keresztül tudja kihajtani hatszáz birkáját a saját legelőjére.

A cigánybúza is kiszárad

Rezes szerint ilyen módon az uniós támogatás nem szolgálja a környezet megóvását és az állattartást, hiszen a nyertesek sok esetben ugyan nem engedik rá a legelőiktől megfosztott állattartókat az éppen előlük elnyert legelőkre, nekik viszont általában nincs vagy kevés állatuk van, így a területek szép lassan elgyomosodnak, tönkremennek - a juhászokkal együtt.

A kisemmizett állattartók azt mondják, ma már egyetlen reményük Brüsszel. Ezért fordultak Morvai Krisztina EU-képviselőhöz, aki június elején egy operatőr kíséretében bejárta a bihari pusztát, és az erről készült filmet eljuttatta az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság biztosához, valamint a strasbourgi plenáris ülésen ismertette a kialakult áldatlan állapotokat. Morvai Krisztina azt mondta ebben a júniusi videóban (21:30-tól), hogy örül annak, hogy az EP mezőgazdasági biztosa partner abban, hogy a hortobágyi földügyeket - lévén uniós forrásokat is érint - kivizsgálják.

A bihari gazdák nem értik azt sem, hogy ha néhány évtizeddel ezelőtt a két és félszer annyi
állatnak jutott elég legelő, akkor hogy történhetett meg, hogy idén állatok százai néhány méterre a legelőktől bezárt hodályokban és istállókban kénytelenek kihúzni a nyarat, amitől természetesen változik a hús és a tej minősége is.

A birkák kedvenc eledele, a zsenge cigánybúza több ezer hektáron épp most van kiszáradóban, juhot ráengedni már nem is lehetne, mert belemegy a lábába, és lesántul tőle az állat. A gazdák azt mondják, egy darabig bíztak benne, hogy nyárra megoldódik a helyzetük, de egyre fogy a reményük, hogy a jogtalan földbérleteket uniós nyomásra visszavennék az új nyertesektől. Mint mondják, eltartott egy ideig, amíg elhitték, hogy egyetlen tollvonással elvették tőlük, ami évtizedek óta a megélhetést adta nekik, és hogy ez a történet már rég nem róluk, nem is az állatokról, csak a pénzről szól.


http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/bihari-foldbotrany-mar-az-eu-is-foglalkoz ik-a-helyi-gazdak-ugyevel-95542
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gazdaszövetkezet, vidékfejlesztési, állatállománnyal, kismagyarorszag, földművelésügyi, igénybevételére, felzárkóztatása, földbérleteket, vállalkozásban, legeltethessék, állattartásról, földhasználati, állattartással, szarvasmarhái, földosztásból, természetesen, magyarnarancs, mezőgazdasági, állattartóhoz, elgyomosodnak, állattartókat, könnyedséggel, bejelentésére, mindennaposak, demonstrációt, földtámogatás, többedmagával, alakulhatott, foglalkozott, ideiglenesen, rendelkeznek, riportunkban, képviselőhöz, történhetett, reménykedünk, beszámoltunk, helyi gazdák, országos felháborodás, föld nélkül, nyerteseket igazából, uniós földtámogatás, fiatal gazda, többi állattartóhoz, bihari állattartók, bihari legelőket, területen legeltető, földalapú támogatásról, ilyen szegény, szerző felvétele, legelő nélkül, nyarat Hajdú-Biharban, hodályokba szorult, Matkovich Ilona, Morvai Krisztina, Rezes Gábor, Hortobágyi Nemzeti Park, Földművelésügyi Minisztérium, Szabó László, Budai Diana, Budai Ibolya, Rákóczi Gazdaszövetkezet, Fábián Zoltán, Morvai Krisztina EU-képviselőhöz, Európai Parlament Mezőgazdasági, Vidékfejlesztési Bizottság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Fekete-erdő desszert  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Png kutya  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Krisztinától  Idő  Tavaszi kép  Soha ne kedvezz...  Nem méltó hozzád  Makszim Gorkij gondolata  Png kislány  Popper Péter szavai  Bertolt Brecht -től idézet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Irgalom és ítélet  Makszim Gorkij gondolata  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Elköszönt  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Makszim Gorkij gondolata  Egy bizonyos határt  Idő  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Png telefon  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Elköszönt  Png kutya  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hiányzik  Png csokor  Facebookon kaptam  Erdőn  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Radikális szeretet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Leonardo da Vinci gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  képre írva  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Krisztinától  210 éve született a SZÓZAT meg...  képre írva  Mindig jusson idő nevetni  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Png virág  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  Szívem  Kaffka_Margit 
Bejegyzés Címkék
helyi gazdák, országos felháborodás, föld nélkül, nyerteseket igazából, uniós földtámogatás, fiatal gazda, többi állattartóhoz, bihari állattartók, bihari legelőket, területen legeltető, földalapú támogatásról, ilyen szegény, szerző felvétele, legelő nélkül, nyarat Hajdú-Biharban, hodályokba szorult, tőle megszokott, földek zömét, helyi állattartók, juhászok panaszára, földvagyon kezelőitől, bihari gazdák, állami földosztásból, jószágnak nyáron, puszta egészséges, uniós támogatás, elmaradott régiók, ismeretlen személy, juhászok pedig, tanyájukkal szemben, bírósági perek, falujuk mellett, gazdák érdekeit, legújabb állami, előírt állatállománnyal, ténylegesen állatot, sajtónyilvánosság hatására, elnyert területet, falu melletti, általa használt, szintén sikeresen, társával közösen, másik Budai, váncsodi Rákóczi, társaság több, földalapú támogatást, eredeti nyertes, tényleges állattartó, korábbi cikkünkben, addig használt, saját kétszáz, elnyert tanyáról, tanyájáról most, saját legelőjére, környezet megóvását, legelőiktől megfosztott, éppen előlük, területek szép, juhászokkal együtt, kisemmizett állattartók, operatőr kíséretében, bihari pusztát, erről készült, strasbourgi plenáris, kialakult áldatlan, júniusi videóban, hortobágyi földügyeket, legelőktől bezárt, birkák kedvenc, zsenge cigánybúza, darabig bíztak, jogtalan földbérleteket, megélhetést adta, pénzről szól, gazdaszövetkezet, vidékfejlesztési, állatállománnyal, kismagyarorszag, földművelésügyi, igénybevételére, felzárkóztatása, földbérleteket, vállalkozásban, legeltethessék, állattartásról, földhasználati, állattartással, szarvasmarhái, földosztásból, természetesen, magyarnarancs, mezőgazdasági, állattartóhoz, elgyomosodnak, állattartókat, könnyedséggel, bejelentésére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 529
  • e Hét: 6261
  • e Hónap: 17372
  • e Év: 170868
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.