Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tombolán nyerik a közmunkát Nyíregyházán
  2015-07-27 20:44:04, hétfő
 
 


Tombolán nyerik a közmunkát Nyíregyházán

Koncz TamásKoncz Tamás2015.07.27. 11:07

Sepregetsz, vagy annyi a segélynek - diplomás, képzett munkanélkülieket is takarításra fognak Nyíregyházán. Naponta százak tolonganak a helyi közfoglalkoztatási irodában, ahol lassú az ügyintézés, nincs levegő, és tombolaszelvénnyel hívják be a jelentkezőket.


Hajnali hatkor kezdődik a sorban állás a Tüzér utcában, amióta meghirdették az új közmunkákat, pedig a felvételi iroda csak nyolckor nyit.
Cigányút

Nagy a tömeg, néha százan is állnak az ügyfélszolgálat udvarán a tűző napon, bár érkezésünkkor kevesebben vannak, mert a csütörtök rövid napnak számít, négyórás fogadási idővel.

A hangulat mindenesetre így is parázslik, és nem csak a meleg miatt. "Itt a szakmunkás-bizonyítványom, láthatod, hogy szakács vagyok, aztán csak sepregetni küldenének.

Ha cigány vagy, ez az esélyed,

Csapról viszik a vizet a Tüzér utcai cigánytelepre. Sok roma is jelentkezik a nyíregyházi közfoglalkoztatásra, napokig várnak, míg sorra kerülnek
Fotó: Koncz Tamás - Origo

mehetsz a Mák utcai takarítós telepre" - csapkodja papírjait idegesen egy negyvenes férfi.
A papírt nem nézik

Barátai bólogatnak, ők is mutatják a bizonyítványukat: húszéves munkatapasztalattal bíró hentes, kőműves várja, hogy sorra kerüljön, és ötvenezer forintért takaríthassa Nyíregyháza utcáit.

Nincs sok választási lehetőség, a jelentkezők többségét sepregetni, takarítani küldik
Fotó: Koncz Tamás - Origo

Később kiderül, hogy mások sem járnak jobban. A választási lehetőség ugyanis származástól, végzettségtől függetlenül ugyanaz:

takarító és kisegítő segédmunkás állás, három hónapra, nyolc órában

- mindössze ennyit árul el behívó levelében a NyírVV közfoglalkoztatási irodája.
Oda a 22 800

A munkát elfogadni persze nem kötelező, de erősen ajánlott. Aki nem teszi, azt huzamosabb ideig törlik a regisztrált álláskeresők köréből,

elveszíti a 22 800 forintot, vagyis a foglalkoztatást helyettesítő támogatást

és az egyéb járulékokat. Ez történik akkor is, ha az értesített nem jelenik meg az irodában.
Hiába tanultak?

Azt mondták, hogy három évre kizárhatnak a rendszerből, ha visszautasítom - mesélte Viola, aki óvodai vagy konyhai kisegítés közül választhatott. "Nem ezért érettségiztem, végeztem négy OKJ-s képzést. Persze mit jár a szám,

innen már háromdiplomást is sepregetni küldtek.

Ő végül nagy nehezen elérte, hogy teremőrnek vegyék fel a helyi múzeumba."
Kitör a lázadás

Violát hallgatva egyre többen kapcsolódnak be a beszélgetésbe:

térinformatikussal, kereskedelmi ügyintézővel, logisztikai menedzserrel találkozunk

a foglalkoztatási iroda fülledt, levegőtlen ügyfélvárójában, ahol legalább harmincan ültek érkezésünkkor.

Telt ház a NyírVV ügyfélvárójában, a szerencsések ülhetnek, és jó esetben egy napon belül behívják őket
Fotó: Koncz Tamás - Origo

Talán a hőség, talán az araszoló ügyintézés miatt, de kérdéseinkre robban a feszültség, kisebb lázadás tör ki a folyosón. Itt vagyok egy fél napja, de még nem kerültem be - háborog egy asszony, aztán csak sorjáznak a panaszok:

vizet a kánikula ellenére sem adnak
a pénzes kávéautomatát csak az irodisták használhatják
az értesítőn feltüntetett ügyintéző-telefonszám nem él, nincs eligazítás sem
Napjában 40-50 emberre jut idő, miközben ennek a sokszorosát hívják be

Elkapkodják a tombolát

Az sem garancia, ha valaki betartja a játékszabályokat. "Hiába érünk ide nyitásra, ha pár perc alatt elfogy az aznapra kiadott sorszám" - mutatja a Tombola feliratú, számozott papírfecnit egy férfi - "ráadásul ha ma nem hívnak be,

holnap kezdheted elölről az egészet.

Tombola. A nyertesek ötvennapos munkaszerződést vihetnek haza
Fotó: Koncz Tamás - Origo
Nem várnak senkire

"Én nem vállaltam", fordul ki az irodából egy fiatal lány. Mint mesélte, évek óta alkalmi munkából él, 15 napot dolgozik egy hónapban, de ezt a biztosnak számító bevételt elveszítené, ha aláírja az ötvennapos munkaszerződést - munkaadói nem várnak rá három hónapon át.
A fele visszamondja

Nem ő az egyetlen: egy állásra jelentkezőtől úgy tudjuk, hogy a behívottak 50 százaléka visszautasítja a felajánlott munkát, a várakozók pedig arról pusmognak, hogy valójában ez a cél,

minél több embertől megvonni a segélyt.
Milliárdos program

Levélben érdeklődtünk a NyírVV Közfoglalkoztatási Nonprofit Kft.-nél. Szerettük volna megtudni, mi akadályozza a gyorsabb ügyintézést, mekkora keretből hány álláshelyet kínálnak a nyári közfoglalkoztatási projektben, és konkrétan milyen állásokat fed a kisegítő segédmunka kifejezés.

Szögesdrótos kerítés mögött dől el, ki jut munkához, ki veszíti el a segélyt
Fotó: Koncz Tamás - Origo
Az nem úgy van

Választ csak több nap késéssel, a cikk megjelenése után kaptunk - a NyírVV ebben főként az írásban megjelent állításokra reagált. A cég szóvivője hangsúlyozta, ők csak munkáltatóként vesznek részt a közmunka-programban, segélyeket tehát nem is nem vonhatnak meg.

A NyírVV tételesen cáfolta a közmunkára behívottak állításait is,

például azt, hogy nem minden behívott kerül sorra egy nap alatt, hogy több embert értesítenek egyszerre a szükségesnél, vagy hogy a kávéautomatát csak a dolgozók használhatják.

Levelük szerint július 13-ától három hónapon át összesen 775 főnek kínálnak kisegítői és segédmunkákat, az álláskeresők pedig kevesebb mint tizede utasította vissza a felajánlott állást.

Az nem derült ki, hogy a nyári programra mekkora összeget fordítottak. Az augusztus végén kifutó tavaszi közmunkaprojektben mindenesetre több mint ezer embernek kínált állást a város, 1,6 milliárdos keretösszegből.
Kipörögnek az emberek

A közmunkás-huzavona kicsiben tükrözi Nyíregyháza foglalkoztatási helyzetét is: az utóbbi években hiába javult némileg a munkanélküliségi ráta, a helyiek nem érzik, hogy jobb lenne a helyzet.

"Csak a Michelin meg a Lego ad munkát, de

onnan is pörögnek ki az emberek, minimálbéren vannak,

12 órás műszakban. Gazdálkodni se éri meg nagyon, amikor a konzervgyár 60 forintért veszi meg a meggy kilóját" - legyint a taxis, miközben elhagyjuk a Tüzér utcát.

"Ha ma nem hívnak be, holnap kezdheted a sorban állást elölről"
Fotó: Koncz Tamás - Origo

A hivatal kapuja előtt is közmunkás dolgozik: kézzel szedegeti zacskóba a járdára dobált szemetet. Pár méterrel arrébb biztonsági őr cigizik ráérősen.

Még látjuk, ahogy a földre pöccinti a csikket,

bár a kuka néhány lépésnyire van. Ő így veszi ki a részét a közfoglalkoztatásból.


http://www.origo.hu/itthon/20150724-kozmunka-nyiregyhaza-tombola-kozfoglalkoztata s-burokracia.html#
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: munkanélkülieket, munkanélküliségi, bizonyítványukat, játékszabályokat, ügyfélvárójában, ügyfélszolgálat, foglalkoztatást, foglalkoztatási, munkaszerződést, háromdiplomást, bizonyítványom, keretösszegből, visszautasítom, visszautasítja, munkáltatóként, kávéautomatát, jelentkezőket, segédmunkákat, használhatják, jelentkezőtől, beszélgetésbe, választhatott, érkezésünkkor, végzettségtől, cigánytelepre, érettségiztem, szögesdrótos, kérdéseinkre, menedzserrel, érdeklődtünk, álláskeresők, mindenesetre, ügyintézővel, feltüntetett, szerencsések, hangsúlyozta, közmunkát Nyíregyházán, sorban állás, felvételi iroda, ügyfélszolgálat udvarán, tűző napon, csütörtök rövid, hangulat mindenesetre, meleg miatt, negyvenes férfi, jelentkezők többségét, választási lehetőség, munkát elfogadni, regisztrált álláskeresők, foglalkoztatást helyettesítő, egyéb járulékokat, helyi múzeumba, Koncz TamásKoncz Tamás2015, Koncz Tamás, NyírVV Közfoglalkoztatási Nonprofit Kft,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A jó emberek mindig szépek mar...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép álmokat!  A kételkedés kezelése  Png férfi  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  A sors  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Alvó cicák  Nagyi telefonál  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Kövesd a cowboyt!  Adakozás  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Még csak most kezdődik a nap  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Adakozás  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  képre írva  Png csokor  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Ne kapaszkodj magasabbra,  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Irgalom és ítélet  Idő  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nagyi telefonál  Jó éjszakát  Még csak most kezdődik a nap  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Reggel van  Paul David Tripp Április 21  Irgalom és ítélet  Png csokor  Png nő  Png virág  A sors  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Jónás Tamás – Végtelen b...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Png kutya  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Szép estét  Varga János Veniam - Fontos sz...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Reggel van  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png férfi  Varga János Veniam - Fontos sz...  Varga János Veniam - Fontos sz...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Kerüld el az evangélium örömén...  Png telefon  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Hiányzik  Alázat  Nem számIt  Gonosz démon-álarc  Egy bizonyos határt  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
közmunkát Nyíregyházán, sorban állás, felvételi iroda, ügyfélszolgálat udvarán, tűző napon, csütörtök rövid, hangulat mindenesetre, meleg miatt, negyvenes férfi, jelentkezők többségét, választási lehetőség, munkát elfogadni, regisztrált álláskeresők, foglalkoztatást helyettesítő, egyéb járulékokat, helyi múzeumba, foglalkoztatási iroda, szerencsések ülhetnek, napon belül, araszoló ügyintézés, kánikula ellenére, pénzes kávéautomatát, irodisták használhatják, értesítőn feltüntetett, sokszorosát hívják, aznapra kiadott, nyertesek ötvennapos, fiatal lány, biztosnak számító, ötvennapos munkaszerződést, fele visszamondja, állásra jelentkezőtől, felajánlott munkát, várakozók pedig, gyorsabb ügyintézést, kisegítő segédmunka, cikk megjelenése, írásban megjelent, közmunkára behívottak, kávéautomatát csak, dolgozók használhatják, álláskeresők pedig, felajánlott állást, nyári programra, augusztus végén, utóbbi években, munkanélküliségi ráta, meggy kilóját, sorban állást, hivatal kapuja, járdára dobált, földre pöccinti, kuka néhány, munkanélkülieket, munkanélküliségi, bizonyítványukat, játékszabályokat, ügyfélvárójában, ügyfélszolgálat, foglalkoztatást, foglalkoztatási, munkaszerződést, háromdiplomást, bizonyítványom, keretösszegből, visszautasítom, visszautasítja, munkáltatóként, kávéautomatát, jelentkezőket, segédmunkákat, használhatják, jelentkezőtől, beszélgetésbe, választhatott, érkezésünkkor, végzettségtől, cigánytelepre, érettségiztem, szögesdrótos, kérdéseinkre, menedzserrel, érdeklődtünk, álláskeresők, mindenesetre, ügyintézővel, feltüntetett, szerencsések, hangsúlyozta, szükségesnél, származástól, kereskedelmi, kapcsolódnak, nyíregyházán, visszamondja, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1502
  • e Hét: 7234
  • e Hónap: 18345
  • e Év: 171841
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.