Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elárulta titkos tervét a görög guru
  2015-07-30 20:38:36, csütörtök
 
  2015. július 30., csütörtök 13:18 Napi.hu

Elárulta titkos tervét a görög guru


Az adóhivatal adóelszámolási rendszerén keresztül egymással szembe lehetne állítani a vállalatok és a magánszemélyek állammal szembeni követeléseit és tartozásait, majd le lehetne írni ezeket. Egyebek mellett egy ilyen újítással akarta mozgásba hozni a görög gazdaságot az ország volt pénzügyminisztere.

A görög gazdaság krónikus likviditási gondjainak, azaz pénzhiányának enyhítésével kapcsolatos elképzeléseiről írt cikket a Financial Timesba Jánisz Varufakisz közgazdász professzor, a januárban hatalomra került radikális baloldali kormány volt pénzügyminisztere. Kiindulópontként az eurózóna egyik alapproblémájára hívja fel a figyelmet.

Eszerint a közös jegybank miatt a tagállamok nem támaszkodhatnak saját központi bankjukra, amely például monetáris politikájával szükség esetén növelhetné a gazdaság pénzellátását, miközben az Európai Központi Bank nem támaszkodhat egy kormányra, amely például költekezésének kézben tartásával elejét venné, hogy a pluszpénz felpörgesse az inflációt. Ennek a helyzetnek a megváltoztatása alapvető intézményi reformokat - például közös kormányt - igényel, ám addig is keresni kell a lehetőségeket a gazdaságirányítás hiányzó láncszemének pótlására.

Körbetartozás

Ennek szellemében a Varufakisz vezette pénzügyminisztériumban egyebek mellett keresték a költségvetési szektorban mutatkozó krónikus pénzhiány enyhítésének lehetőségeit. Ez a pénzszűke visszahat a magánszektor pénzellátására is.

Az athéni kormány a 2008-as pénzügyi válságot követően, amikor egyre nehezebben jutott kölcsönhöz a nemzetközi kötvénypiacokról, egyre nagyobb tartozásokat halmozott fel. Azóta is krónikusan késik, az áfa- és jövedelemadó-visszautalásokkal, illetve a királyi szállítók kifizetésével. A probléma jelentőségét mutatja, hogy ezek a tartozások az elmúlt öt évben elérték a GDP három százalékát.

Tartozásai kifizetésének halogatásával a kormány körbetartozást indít el, mivel azok a cégek, amelyeknek tartozik, jó eséllyel a hiányzó bevétel miatt nem tudják kifizetni saját számláikat. A minisztériumban azon dolgoztak, hogyan lehetne egymás mellé állítani az állam követeléseit és tartozásait, majd kölcsönösen leírni ezeket, amivel mérsékelni lehetne a körbetartozás káros hatását.

Számpélda
Akcióba lép a főügyész
A görög főügyész vizsgálatot indít azzal kapcsolatban, hogy a Varufakisz vezette pénzügyminisztérium párhozamos bankrendszer kiépítésének tervén dolgozott. Az eljárást két magánember beadványai alapján kezdeményezik. Az egyik indítvány szerint a volt pénzügyért azért kell bíróság elé állítani, mert eltolta a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokat, a másik szerint azt kockáztatta, hogy Görögországgal szemben megtorló intézkedéseket léptetnek életbe. Bármilyen eljárást parlamenti vizsgálatnak kell megelőznie, amit egyébként öt képviselő kezdeményezett is, mivel azt gyanítják, hogy a miniszter irányítása alatt megsértették a görög devizatörvényeket.

Az egyik ötlet ezzel kapcsolatban úgy szólt, hogy a magánemberek és a cégek adószámához kapcsolva tartalékszámlákat hoznának létre az adóhivatal internetes portálján. Ezeken keresztül az adóalanyok az egymással szembeni pénzügyi elszámolásaikban figyelembe vehetnék és az állammal szembeni követeléseiket és tartozásaikat.

Varufakisz hoz egy számpéldát is. Az A jelű vállalatnak tartozik az állam egymillió euróval (áfa-visszatérítéssel vagy valamilyen szállítás ellenértékével), miközben a cég tartozik egy alkalmazottjának 30 ezerrel, illetve az egyik szállítójának - a B jelű vállalatnak -, 500 ezer euróval. Eközben az alkalmazott 10 ezer, a B cég 200 ezer euróval tartozik az államnak.

Adóhivatali számláik segítségével megtehetnék, hogy az A vállalat átvállalja az alkalmazott és a B vállalat adótartozását, ennyivel csökkenti a nekik járó összeget, majd az adótartozást "befizeti" helyettük az adóhivatalba, oly módon, hogy csökkenti az állam vele szembeni tartozását. Ezzel máris kiesik a rendszerből 210 ezer euró befagyott pénz, enyhülnek minden érintett pénzügyi terhei. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy így akarják rendezni a számláikat.

Adósság-cserebere

Az újítás második fázisa, amelyet nem idő hiányában tudtak kidolgozni, utat nyitna azelőtt, hogy az államkötvényeket vásárló cégek, illetve magánszemélyek állampapírjaikat, mint az állammal szembeni követelésüket adójukkal, mint az állammal szembeni tartozásukkal állíthassák szembe. Ez különösen akkor jönne jól, amikor a kormánynak fizetési nehézségei támadnak. A kötvénytulajdonosok ugyanis lemondhatnának követelésük egy részéről, cserébe azért, hogy a kormány hasonló értékben elengedje egy későbbi adótartozásukat.

Mindezek eredményeként átlátható módon, a költségvetésen belül növelhetnék a kormány pénzügyi mozgásterét, illetve javíthatnák a pénz áramlását a gazdaság különböző szférái között. A volt pénzügyér megjegyzi, hogy ezeket a tervezeteket átadta utódjának, miután július 6-án lemondott posztjáról.

A sajtót más érdekelte

A sajtót akkor semmi sem érdekelte ebből. Amikor azonban egy kiszivárgott telefonbeszélgetésből a sajtómunkások azt a következtetést vonhatták le, hogy Varufakisz és emberei azt fontolgatták, hogy "unortodox módon férnek hozzá az adóhatóság adatbázisában lévő adószámokhoz" (azaz meghekkelik a rendszert), akkor nagy patáliát csaptak. Ez érthető, ám a volt pénzügyminiszter szerint minden baj oka, hogy Görögország hitelezői korlátozzák a kormány minisztereinek mozgásterét, megakadályozzák, hogy innovatív megoldásokat keressenek az ország gondjainak megoldására.


http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/elarulta_titkos_tervet_a_gorog_guru.601087 .html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiindulópontként, elszámolásaikban, alkalmazottjának, visszatérítéssel, kötvénypiacokról, pénzügyminiszter, állampapírjaikat, államkötvényeket, alapproblémájára, elképzeléseiről, támaszkodhatnak, megváltoztatása, adótartozásukat, minisztériumban, megakadályozzák, ellenértékével, követeléseiket, pénzellátására, költekezésének, következtetést, intézkedéseket, minisztereinek, adóelszámolási, magánszemélyek, görögországgal, kezdeményezett, lemondhatnának, körbetartozást, költségvetésen, kifizetésével, kifizetésének, eredményeként, körbetartozás, halogatásával, adatbázisában, kezdeményezik, görög guru, adóhivatal adóelszámolási, magánszemélyek állammal, ilyen újítással, görög gazdaságot, ország volt, görög gazdaság, januárban hatalomra, eurózóna egyik, közös jegybank, gazdaság pénzellátását, pluszpénz felpörgesse, megváltoztatása alapvető, gazdaságirányítás hiányzó, költségvetési szektorban, pénzszűke visszahat, Financial Timesba Jánisz Varufakisz, Európai Központi Bank,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 12  József Attila - Kopogtatás nél...  Egy barátság története  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Robert Merle tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  Bornyi Veronika haiku verse  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Nevelőszülőkhöz adták,  Magamnak  A pitypang legendája  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 15  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Borzasztó  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Esterházy Péterre emlékezünk  Azért kaptad  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Szép estét  Ott van  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Csend  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Paul David Tripp Április 15  Esterházy Péterre emlékezünk  Különleges  Alvó cica  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam Krisztinától  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Egyszerű  Önmaga ellenére  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  Szép álmokat!  Márai Sándor tollából  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Egyszerű  40 felett  Isten hűségének mértéke  40 felett  Martin Buber, A haszidim meséi  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Spenót fasírttal  Van néhány kérdés, amin gondol...  A Magyar Költészet napja alkal...  Zilahy Lajos gondolata  Isten hűségének mértéke  Szép estét  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
görög guru, adóhivatal adóelszámolási, magánszemélyek állammal, ilyen újítással, görög gazdaságot, ország volt, görög gazdaság, januárban hatalomra, eurózóna egyik, közös jegybank, gazdaság pénzellátását, pluszpénz felpörgesse, megváltoztatása alapvető, gazdaságirányítás hiányzó, költségvetési szektorban, pénzszűke visszahat, magánszektor pénzellátására, athéni kormány, 2008-as pénzügyi, nemzetközi kötvénypiacokról, királyi szállítók, probléma jelentőségét, kormány körbetartozást, hiányzó bevétel, minisztériumban azon, állam követeléseit, körbetartozás káros, görög főügyész, egyik indítvány, volt pénzügyért, hitelezőkkel folytatott, másik szerint, miniszter irányítása, görög devizatörvényeket, egyik ötlet, cégek adószámához, adóhivatal internetes, egymással szembeni, állammal szembeni, állam egymillió, egyik szállítójának, nekik járó, állam vele, újítás második, államkötvényeket vásárló, kormánynak fizetési, kormány hasonló, későbbi adótartozásukat, költségvetésen belül, kormány pénzügyi, pénz áramlását, gazdaság különböző, volt pénzügyér, tervezeteket átadta, sajtót akkor, következtetést vonhatták, adóhatóság adatbázisában, volt pénzügyminiszter, kormány minisztereinek, ország gondjainak, kiindulópontként, elszámolásaikban, alkalmazottjának, visszatérítéssel, kötvénypiacokról, pénzügyminiszter, állampapírjaikat, államkötvényeket, alapproblémájára, elképzeléseiről, támaszkodhatnak, megváltoztatása, adótartozásukat, minisztériumban, megakadályozzák, ellenértékével, követeléseiket, pénzellátására, költekezésének, következtetést, intézkedéseket, minisztereinek, adóelszámolási, magánszemélyek, görögországgal, kezdeményezett, lemondhatnának, körbetartozást, költségvetésen, kifizetésével, kifizetésének, eredményeként, körbetartozás, halogatásával, adatbázisában, kezdeményezik, pénzhiányának, tárgyalásokat, tartozásaikat, követelésüket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 988
  • e Hét: 4752
  • e Hónap: 8497
  • e Év: 161993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.