Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mintha lenne itt némi aggodalom 2018-cal kapcsolatban…
  2015-08-13 22:07:06, csütörtök
 
  Mintha lenne itt némi aggodalom 2018-cal kapcsolatban...



“A jövő keddi kormányülésen azt fogom javasolni, hogy a korábbi gyakorlattal szemben a 2014-2020-as uniós támogatási keret összes, azaz mintegy 12000 milliárd forintnyi forrását 2017. június 30-ig megpályáztassuk, azaz kiírjuk az összes ehhez kapcsolódó pályázatot" - ahahahahahahha

Most kell lenyúlni mindent, mert érik a bukta.


******************

Rendkívüli horderejű bejelentést tett Lázár!

Ma, 14:46

Weinhardt Attila

A jövő keddi kormányülésen azt fogom javasolni, hogy a korábbi gyakorlattal szemben a 2014-2020-as uniós támogatási keret összes, azaz mintegy 12000 milliárd forintnyi forrását 2017. június 30-ig megpályáztassuk, azaz kiírjuk az összes ehhez kapcsolódó pályázatot - jelentette be a mai Kormányinfó nevű sajtótájékoztatón Lázár János.
A Miniszterelnökség vezetőjének bejelentése azért rendkívüli horderejű, mert ezt a pályázati keretet normál esetben és az elfogadott Operatív Programok menetrendje alapján csak 2020-ig elosztva tervezték meghirdetni, de ezt most a következő 2 évre előrehozzák, ami igen jelentősen megváltoztatja a magyar makrogazdaság következő évekbeli pályáját.

Nagy kérdés persze, hogy a kiírt pályázatokban a projektötletek be tudnak-e érkezni olyan számban, hogy ezzel ilyen "orrnehéz módon" le lehessen kötni a forrásokat, másrészt lesz-e annyi pénz a brüsszeli kasszában, hogy ezt a felgyorsított forráslehívást ők ki tudják fizetni Magyarországnak. Az eddigi menetrend szerint egyébként egy-egy új pályázatot 2 évig terveznek nyitva tartani, tehát ha 2017. június végéig meghirdetnek minden pályázatot, az egyébként is csak azt jelentené, hogy 2019 nyaráig elhúzódik a projektek benyújtása az összes forrásra. (Megjegyzendő, hogy egyébként sem 12000 milliárd forintnyi lesz az előrehozott pályázati keret, hanem mai árfolyamon "csak" 7800 milliárd forint, mivel az agrárpénzek egy külön történetet jelentenek, és ott a közvetlen földalapú támogatások kifizetését valószínűleg nem lehet így felpörgetni).

Ha 2019 nyaráig elhúzódik a pályázatok benyújtása, akkor ezek elbírálásának időigénye nyomán végül 2020 közepére lehetne elvileg az összes EU-forrást lehívni, addigra, amikorra egyébként is véget ér a 2014-2020-as ciklus normál szakasza (a "meghosszabbított" szakasz 2022 végéig tart majd).

A felgyorsított pályázati kiírás Lázár szavai szerint azt célozza, hogy elkerüljük a közelmúltbeli tapasztalatokat, amikor a 2007-2013-as ciklus terhére még idén is pályázatokat kellett meghirdetni, illetve az egyes kiírások kereteit át kellett írni a forrásvesztés elkerülése érdekében.

Arra egyébként, hogy ne húzzuk el 5 évig a pályázatok meghirdetését, többek között Krisán László a KAVOSZ vezére is javaslatot tett már a Portfolio-nak adott közelmúltbeli nyilatkozatában.

Az 5 (valójában 7) évre járó forráskeretből adódó pályázatok meghirdetésének előrehozása kapcsán tehát az alábbi fontos kérdések merülnek fel:

Valóban képes-e úgy összehangolni a szerteágazó feladatokat a magyar intézményrendszer, hogy a pályázatokat futószalagon meg tudja hirdetni 2017. június végéig (a pályázatok menetrendjét egy évre előre rögzítő ún. éves fejlesztési keretek rendszerét is át kell gondolni)
A tömegével megjelenő pályázatokra a vállalkozói és az állami/önkormányzati szféra képviselői valóban tömegével be tudnak-e felgyorsított ütemben nyújtani jól alátámasztott, hiteles projektterveket, vagy csak a pénzek minél előbbi gyors kifizetése lesz továbbra is a cél
Lesz-e elég finanszírozási forrás, amely ezt az előrehozott pályázati dömpinget képes lesz magyar állami (15%-os állami önrész), fejlesztési (MFB) és hitelintézeti, illetve refinanszírozási oldalról (pl. MNB, KAVOSZ, egyéb) megfinanszírozni ennyire koncentráltan, valamint a pályázók önrésze, illetve a projekt megvalósítás során az átmenetileg betett pénze rendelkezésre áll-e
Nagy kérdés, hogy ezt az előrehozott pályázati meghirdetést maga az Európai Bizottság támogatja-e, hiszen az elfogadott Operatív Programok 2020-ig minden évre hasonló volumenű EU-s támogatás kifizetésével kalkulálnak, ezt viszont jelentősen átírja a fenti bejelentés, így akár egyes keretek újratárgyalása is szükségessé válhat
Ennél is sokkal nagyobb kérdés (illetve korlát) lehet a terv megvalósításában az, hogy a tömeges pályáztatással keletkező számlaállományt Brüsszel időben képes lesz-e a saját költségvetéséből (előre rögzített, egyenletes tagállami befizetésekből) számunkra kifizetni. Főként annak tükrében, hogy a 2007-2013-as közös uniós kasszában még most is rendkívül, nagy, 22-23 milliárd euró körüli kifizetetlen számlaállomány torlódik (kötelezettségvállalás már van rá, de a tagállamok késlekedő befizetése miatt ennyi az elmaradás, sőt az egyes évek végén olykor azért nem tud fizetni Brüsszel, mert "kong" a közös kassza az ürességtől, ami így a kötelezettségvállalás és a kifizetés közti nagy különbséget tovább növeli. Az elmaradások lefaragására már van terve egyébként Brüsszelnek).
Mindez tehát azt a kérdést is felveti, hogy ha a Brüsszel felőli utófinanszírozás jelentős késedelmet szenved, akkor a pályázati dömpinggel járó magyarországi támogatás-kifizetés igencsak megugraszthatja a következő évek pénzforgalmi (NEM ESA-2010 szerinti!) államháztartási hiányát, azaz az egyes években az állam átmeneti forrásigényét. Ez "kicsiben" már idén is bekövetkezett: a viták miatt felfüggesztett brüsszeli kifizetés hatására átmenetileg 300 milliárddal megugrott az idei évi államháztartási hiány.
Mivel a magyar államadósság finanszírozási stratégiájában az ÁKK egyre hangsúlyosabban a magyar forintalapú piacra támaszkodik, így ez elvezet ahhoz a kérdéshez is, hogy a forintalapú állampapír piacról képes lesz-e a szükséges volumenben rövidebb távú (pl. 3-12 hónapos) diszkontkincstárjegyek formában megfelelő volumenű forrást bevonni az állam, ill. milyen áron tudja azt majd megtenni.
A fenti bejelentés kapcsán érdemes azt is megjegyezni, hogy az a 2018-as parlamenti választások előtti, a 2020-ig tartó keretek minél nagyobb arányú forráslekötését és kihelyezését, egyúttal a gazdaság élénkítését is célozhatja, illetve szolgálhatja. Erre egyébként egy idén tavaszi kormányrendelet már utalt, amely a 2016-os forráslehívás felpörgetését célozta, hogy az idén véget érő régi ciklus után az új ciklusbeli pénzkihelyezés és így GDP-növekedés ne lassuljon le túlságosan.
A fenti bejelentés tehát jórészt azt az eddigi magyar, illetve szerteágazó külföldi tapasztalatot igyekszik átírni, hogy a 7 éves uniós ciklus első éveiben még viszonylag lassú a forráslehívás (ezt most a 2016-2018 közötti periódust érintené), majd ahogy haladunk a ciklus vége felé (2020-2022), ez fokozatosan felpörög, illetve csúcsra jár. A Portfolio májusi elemzésében azt járta körbe, hogy az akkori információk alapján várhatóan mekkora lehet majd az EU-források lehívásának visszaesése és emiatt a GDP-növekedés lassulása 2015-ről 2016-ra. Ehhez képest az MNB elemző stábja pesszimistább képet vázolt mind a Portfolio, mind az NGM kalkulációjánál, azaz ezeket a kedvezőtlen jóslatokat igyekszik most "átírni" a felpörgetett pályázati kiírással és kifizetéssel a kormány.

Rendkívüli horderejű bejelentést tett Lázár!
Az előrehozott pályázati meghirdetés és az ezzel járó felpörgetett pénzkifizetés következménye az is lehet, hogy a 2018-as választások után az elosztható források szűkössége miatt a növekedés jócskán lassulhat, amit a fenti ábrán a vörös vonal legörbülése illusztrációként mutat. Ráadásul a kormány rendszeresen azt hangsúlyozza, hogy Magyarországnak már csak a következő 5 éve van, amikor igen jelentős vissza nem térítendő EU-forrásokat használhat fel, a 2020 utáni kohéziós politika ugyanis jelentősen megváltozhat, így csak a töredékét kaphatja majd az ország a 2014-2020-as (vissza nem térítendő) forráskeretnek.


http://m.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/rendkivuli_hordereju_beje lentest_tett_lazar.218243.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: illusztrációként, meghosszabbított, refinanszírozási, költségvetéséből, utófinanszírozás, megvalósításában, megfinanszírozni, nyilatkozatában, forráslekötését, államháztartási, tapasztalatokat, kormányrendelet, megpályáztassuk, meghirdetésének, hangsúlyosabban, magyarországnak, számlaállományt, projektterveket, megugraszthatja, kalkulációjánál, finanszírozási, felfüggesztett, újratárgyalása, pályáztatással, forráslehívást, stratégiájában, számlaállomány, megváltoztatja, projektötletek, befizetésekből, ahahahahahahha, forráskeretnek, pénzkihelyezés, forráskeretből, pályázatokban, közelmúltbeli, jövő keddi, korábbi gyakorlattal, 2014-2020-as uniós, összes ehhez, pályázati keretet, elfogadott Operatív, magyar makrogazdaság, kiírt pályázatokban, brüsszeli kasszában, felgyorsított forráslehívást, eddigi menetrend, projektek benyújtása, összes forrásra, előrehozott pályázati, külön történetet, közvetlen földalapú, Weinhardt Attila, Lázár János, Operatív Programok, Krisán László, Európai Bizottság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Alázat  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szép napot kívánok  Ágai Ágnes – Csendélet  Szívem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Egy maradéktalanul uralt világ  Julian Brass gondolata  Szép estét  Facebookon kaptam  Png kutya  A másik dolog,  Facebookon kaptam Krisztinától  Png csokor  Png csokor  Alázat  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  Szép estét  Akarat  A kételkedés kezelése  Varga János Veniam - Fontos sz...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Elköszönt  Png ház  Nem méltó hozzád  s immár én is felragyogva, ért...  Hazára minden embernek szükség...  Reggel van  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Akarat  Popper Péter szavai  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Alázat  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Akarat  Egy hatékony szolga  Soha ne kedvezz...  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Az engedelmesség miért nem vál...  képre írva  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png csokor  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  210 éve született a SZÓZAT meg...  Ágai Ágnes – Csendélet  A boldog családok mind hasonló...  Png fotel  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Szabolcska Mihály – Ákác...  s immár én is felragyogva, ért...  Zilahy Lajos gondolata  Őrizkednünk kell...  Gonosz démon-álarc  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Mi lenne ha  Kövesd a cowboyt!  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fehér virág  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
jövő keddi, korábbi gyakorlattal, 2014-2020-as uniós, összes ehhez, pályázati keretet, elfogadott Operatív, magyar makrogazdaság, kiírt pályázatokban, brüsszeli kasszában, felgyorsított forráslehívást, eddigi menetrend, projektek benyújtása, összes forrásra, előrehozott pályázati, külön történetet, közvetlen földalapú, pályázatok benyújtása, összes EU-forrást, 2014-2020-as ciklus, felgyorsított pályázati, közelmúltbeli tapasztalatokat, 2007-2013-as ciklus, egyes kiírások, forrásvesztés elkerülése, pályázatok meghirdetését, alábbi fontos, szerteágazó feladatokat, magyar intézményrendszer, pályázatokat futószalagon, pályázatok menetrendjét, évre előre, tömegével megjelenő, pénzek minél, pályázók önrésze, projekt megvalósítás, átmenetileg betett, fenti bejelentés, terv megvalósításában, tömeges pályáztatással, saját költségvetéséből, 2007-2013-as közös, tagállamok késlekedő, egyes évek, közös kassza, kifizetés közti, elmaradások lefaragására, pályázati dömpinggel, következő évek, egyes években, állam átmeneti, viták miatt, magyar államadósság, magyar forintalapú, forintalapú állampapír, szükséges volumenben, 2020-ig tartó, gazdaság élénkítését, idén tavaszi, 2016-os forráslehívás, idén véget, eddigi magyar, 2016-2018 közötti, ciklus vége, akkori információk, kedvezőtlen jóslatokat, felpörgetett pályázati, ezzel járó, 2018-as választások, elosztható források, növekedés jócskán, fenti ábrán, vörös vonal, kormány rendszeresen, 2020 utáni, töredékét kaphatja, illusztrációként, meghosszabbított, refinanszírozási, költségvetéséből, utófinanszírozás, megvalósításában, megfinanszírozni, nyilatkozatában, forráslekötését, államháztartási, tapasztalatokat, kormányrendelet, megpályáztassuk, meghirdetésének, hangsúlyosabban, magyarországnak, számlaállományt, projektterveket, megugraszthatja, kalkulációjánál, finanszírozási, felfüggesztett, újratárgyalása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3598
  • e Hét: 9330
  • e Hónap: 20441
  • e Év: 173937
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.