Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
"Ha ez Kínában történik meg, már a halálos ítéleteket is vég
  2015-08-19 08:06:58, szerda
 
  2015. 08. 18. 15:23

"Ha ez Kínában történik meg, már a halálos ítéleteket is végrehajtották volna"

Csak Magyarországon fordulhat az elő, hogy egy 10 halálos áldozattal járó, milliárdos károkat okozó ipari katasztrófáért senki sem felel. Öt év telt el a Mal Zrt. ajkai zagytározójának átszakadása óta, ám nemhogy jogerős ítélet nem született az ügyben, hanem még a vád is fokozatosan gyengül.
Amint hétfőn megírtuk, az ügyészség több pontban is enyhítette a vörösiszap-katasztrófa nyomán indult büntető-eljárásban a vádiratot. Ennek kapcsán tartott sajtótájékoztatót Kepli Lajos, a Jobbik Környezetvédelmi Kabinetjének vezetője. A nemzeti párt szakpolitikusa kiemelte, a Mal Zrt. esete ékes példája annak, ahogy

az MSZP-kormányok alatti rablóprivatizáció haszonélvezőit megmenti a Fidesz által kézi vezérelt ügyészség.

Kepli emlékeztetett: az 1990-es években a szemünk előtt zajlott le, ahogy az aktuális kormányokhoz közeli vállalkozók fillérekért szereztek meg komplett gyárakat, és lettek így később az ország leggazdagabb emberei. Így volt ez a Mal Zrt. esetében is, amelyet 10 millió forintért vásárolt meg az a kör, amelyik a katasztrófa napján is a tulajdonosa és egyben felelős vezetője is volt ennek a létesítménynek - fűzte hozzá a jobbikos országgyűlési képviselő.

A rövid történeti áttekintés után talán nem is meglepő, hogy a 2010. október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófát követő 5 esztendőben senkit nem vontak felelősségre a 10 halálos áldozatot követelő ügyben, senki sem ül börtönben, amiért a maró lúg elárasztotta Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt, és egyetlen fillér magánvagyon sem lett zárolva, miközben költségvetési pénzekből már sok-sok milliárd forintot költettek el kármentesítésre és kártalanításra.

Nem született elsőfokú ítélet sem, az ügyészség most pedig enyhítene a vádiraton. Azon a 2011-ben megírt vádiraton, amelyet egyébként a parlamenti vizsgálóbizottság egykori elnökeként azért is tartottam megfelelőnek, mert abban szerepelt minden olyan ténymegállapítás, amelyet a vizsgálóbizottság is a katasztrófa kiváltó okaként jelölt meg - emelte ki az ellenzéki képviselő, majd figyelmeztetett: a vád egyértelműen kimondta a tulajdonosok felelősségét is.

Az N1TV Felderítő című műsora

https://youtu.be/jQQXbYYbtrQ


Kepli Lajos véleménye szerint most az ügy elkenése, elmaszatolása zajlik, és félő, hogy beigazolódik az a több éves gyanú, hogy végül senkit nem fognak felelősségre vonni, és a hátunk mögött politikai-gazdasági összefonódások elsikálják egymás közt az ügyet.

Lássuk, miben változott a vádirat!

Halált okozó veszélyeztetés volt korábban a vád, de ma már különösen nagy vagyoni hátrányt okozó veszélyeztetésről beszélünk.
Mintha az a 10 ember meg sem halt volna, és ezért senkinek nem kellene felelnie a törvény színe előtt - értetlenkedett a politikus; hiszen az tagadhatatlan, hogy a vörösiszap okozta az áldozatok halálát.
A legújabb vádirat szerint nem volt előre jelezhető a katasztrófa bekövetkezése.
Ha valaki egy veszélyes vegyi anyagokat tároló ipari létesítményt üzemeltet, és a tevékenysége során több millió tonna erősen maró lúg keletkezik, amit egy hatalmas tárolókazettába űrit ki, akkor nem kellene számolnia azzal a lehetőséggel, hogy ha kijut a környezetbe ez a folyadék, akkor annak milyen következményei lesznek? - vitatja az ügyészség érveit Kepli. Szerinte már csak azért is várható volt a katasztrófa, mert a megengedettnél jóval nagyobb mennyiségű, - és a technológiai szabályokat figyelmen kívül hagyva - nem sűrű iszapot, hanem híg lét tároltak a tározóban.
A Mal Zrt. tulajdonosai már a kezdetektől részt vettek a kárelhárításban és nem felelősek azért, hogy csak később sikerült azonosítani a kiömlő anyagot.
Ennek a kijelentésnek minden szava cáfolható - szögezte le a szakpolitikus, aki felelevenítette: a katasztrófa estéjén ő is részt vett a Védelmi Bizottság Kolontár polgármesteri hivatalában megtartott ülésén, és aki ott volt, azok azt is tudják, hogy a vállalat vezetői elérhetetlenek voltak aznap, egyszerűen elbújtak. Így a bizottság arra sem kapott választ, hogy milyen anyag ömlött a Torna patakba, és azt vajon hogyan lehet semlegesíteni.

Azonban másnap a Mal tulajdonosai, arcpirító és vérlázító módon képesek voltak azzal a sajtó elé állni, hogy a kiömlött vörösiszap egy semleges anyag, veszélytelen, miközben akkor már 100-nál is több sérültje volt a katasztrófának.

Kepli Lajos a vádirat ijedtén átalakítása mögött felsőbb, kormányzati döntést sejt, és kevésbé tartja azt valószínűnek, hogy ezt az egészet az ügyész találta volna ki.

Véleménye szerint a vádlottaknak az a szerencséje, hogy egy teljesen következmények nélküli országban élnek, ugyanis csak Magyarországon fordulhat az elő, hogy egy 10 halálos áldozattal járó, milliárdos károkat okozó ipari katasztrófáért senki sem felel a törvény színe előtt.

Az ügy elmaszatolása zajlik - Kepli Lajos (fotó: Béli Balázs / Alfahír)
Ha ugyanez Kínában történik meg, valószínűleg már a halálos ítéleteket is végrehajtották volna rajtuk - hangzott el egy ellenpélda.
A Jobbik azt kéri a Legfőbb Ügyésztől, hogy vizsgálja felül az ügyben eljáró ügyészt, mert erre szakmai alapon lehetősége van, majd indokolja is meg a vádirat módosítását a parlament számára, amely korábban egyhangúan elfogadta a Kepli Lajos által vezetett vizsgáló bizottság jelentését. Ne feledjük, a vádirat egyértelműen kimondta: a Mal Zrt. tulajdonosai, vezetői (külön kiemelve Bakonyi Zoltánt) a felelősök a katasztrófáért. A nemzeti párt a felelősök szigorú és példás megbüntetését követeli.

Kepli leszögezte, mindent megtesznek annak érdekében, hogy ehhez hasonló esetek többé ne történhessenek meg, hogy a magyar emberek biztonság-érzete ne sérüljön, és hogy a 10 áldozat emlékéhez méltóan zárja le végre a magyar hatóság a vörösiszap-katasztrófa ügyét.

A kárrendezést firtató újságírói kérdésre a politikus válaszában arra emlékeztetett, hogy a károsultaknak szánt összeg lényegében költségvetési pénz, nem pedig a Mal vezetőinek magánvagyonából fizették azt ki. Pedig az ország leggazdagabb embereiről beszélünk, akik az egykori Alumínium Vállalat vagyonából kiprivatizált Balatonalmádi nyaralóban élik gondtalan mindennapjaikat, mindenféle retorzió nélkül.

https://youtu.be/SnbANecTqNg

Ehhez kapcsolódóan megjegyezte: sajnálatos módon a Fidesz kormány egy kifizető helynek tekintette a kártalanítási alapot, aki közelebb volt a tűzhöz, az jobb árat kapott az elszennyezett földjeiért, a többiek viszont bottal üthették a kártalanítás nyomát. De maradéktalanul elégedett csak akkor lennék, ha a károkozók vagyonából kapná meg minden károsult a neki járó összeget - húzta alá.


http://alfahir.hu/ha_ez_kinaban_tortenik_meg_mar_a_halalos_iteleteket_is_vegrehaj tottak_volna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: ténymegállapítás, környezetvédelmi, felelevenítette, mindennapjaikat, magánvagyonából, zagytározójának, somlóvásárhelyt, kármentesítésre, kárelhárításban, tárolókazettába, figyelmeztetett, következményei, veszélyeztetés, történhessenek, szakpolitikusa, haszonélvezőit, összefonódások, értetlenkedett, végrehajtották, elérhetetlenek, megengedettnél, kártalanításra, katasztrófának, következmények, katasztrófáért, magyarországon, létesítménynek, maradéktalanul, vegrehajtottak, károsultaknak, bekövetkezett, semlegesíteni, emlékeztetett, költségvetési, elmaszatolása, kártalanítási, halálos ítéleteket, ügyészség több, nemzeti párt, 1990-es években, szemünk előtt, aktuális kormányokhoz, ország leggazdagabb, katasztrófa napján, jobbikos országgyűlési, rövid történeti, ügyészség most, 2011-ben megírt, parlamenti vizsgálóbizottság, katasztrófa kiváltó, ellenzéki képviselő, tulajdonosok felelősségét, Csak Magyarországon, Kepli Lajos, Jobbik Környezetvédelmi Kabinetjének, N1TV Felderítő, Védelmi Bizottság Kolontár, Béli Balázs, Legfőbb Ügyésztől, Bakonyi Zoltánt, Alumínium Vállalat,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az engedelmesség miért nem vál...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Png kutya  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  A kételkedés kezelése  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Fehér virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Nagyi telefonál  Png nő  Soha ne kedvezz...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Png kutya  Nem méltó hozzád  Kaffka_Margit  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Erdőn  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kellemes délutánt kívánok  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png nő  Png kutya  képre írva  Reménység és erő Krisztustól e...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Jó éjszakát  Mindig jusson idő nevetni  Szép napot kívánok  A sors  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Kövesd a cowboyt!  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Nem számIt  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Alázat  Radikális szeretet  Gonosz démon-álarc  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  A sors  A Megváltó szolgálatában  Nem tudhatod  Régi emberek, akikre máig büsz...  Alázat  Mi lenne ha  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Albert Einstein gondolata  Kaffka_Margit  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Még csak most kezdődik a nap  képre írva  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png telefon  Mi lenne ha  Fekete István - Akác  Az engedelmesség miért nem vál... 
Bejegyzés Címkék
halálos ítéleteket, ügyészség több, nemzeti párt, 1990-es években, szemünk előtt, aktuális kormányokhoz, ország leggazdagabb, katasztrófa napján, jobbikos országgyűlési, rövid történeti, ügyészség most, 2011-ben megírt, parlamenti vizsgálóbizottság, katasztrófa kiváltó, ellenzéki képviselő, tulajdonosok felelősségét, hátunk mögött, törvény színe, vörösiszap okozta, áldozatok halálát, legújabb vádirat, katasztrófa bekövetkezése, veszélyes vegyi, tevékenysége során, hatalmas tárolókazettába, ügyészség érveit, megengedettnél jóval, technológiai szabályokat, kezdetektől részt, kiömlő anyagot, kijelentésnek minden, katasztrófa estéjén, vállalat vezetői, bizottság arra, kiömlött vörösiszap, semleges anyag, vádirat ijedtén, ügyész találta, teljesen következmények, ügyben eljáró, vádirat módosítását, parlament számára, vádirat egyértelműen, felelősök szigorú, magyar emberek, magyar hatóság, kárrendezést firtató, politikus válaszában, károsultaknak szánt, egykori Alumínium, kifizető helynek, kártalanítási alapot, jobb árat, elszennyezett földjeiért, többiek viszont, kártalanítás nyomát, károkozók vagyonából, neki járó, ténymegállapítás, környezetvédelmi, felelevenítette, mindennapjaikat, magánvagyonából, zagytározójának, somlóvásárhelyt, kármentesítésre, kárelhárításban, tárolókazettába, figyelmeztetett, következményei, veszélyeztetés, történhessenek, szakpolitikusa, haszonélvezőit, összefonódások, értetlenkedett, végrehajtották, elérhetetlenek, megengedettnél, kártalanításra, katasztrófának, következmények, katasztrófáért, magyarországon, létesítménynek, maradéktalanul, vegrehajtottak, károsultaknak, bekövetkezett, semlegesíteni, emlékeztetett, költségvetési, elmaszatolása, kártalanítási, országgyűlési, polgármesteri, elszennyezett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1393
  • e Hét: 2880
  • e Hónap: 13991
  • e Év: 167487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.