Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nyert a Sziriza, Ciprasz visszatért, helló, Európa
  2015-09-26 21:27:24, szombat
 
   
 
Minden borulhat, Görögország az északi határfal megnyitásán gondolkozik

2015.09.26. 18:34

A bevándorláspolitikáért felelős görög miniszterhelyettes szombaton arról beszélt a tévében, hogy gondolkoznak az Évrosz-kerítés megnyitásán. A 2012-re a görög-török határon elkészült kerítés azonnal hatásosnak bizonyult és visszafogta a szárazföldi útvonalon érkező menekültáradatot, viszont azzal a lendülettel az Égei-tengerre terelte azt. Novembertől az egyre veszélyesebb hullámzás miatt a tengeren útnak induló menekültek száma drasztikusan lecsökkent az elmúlt években, de a görög-török határfal megnyitása alaposan felforgathat mindent. Ez azonban még csak egy ötlet, nem terv, és nem is konkrét bejelentés.

Teljesen megváltozhat az Európába érkező menekültáradat útvonala és intenzitása is, ha a görögök megnyitják a görög-török határon felhúzott kerítést. Márpedig szombat reggel Iohannis Mouzalas bevándorláspolitikáért felelős miniszterhelyettes a görög Mega tévének többek között arról beszélt:

Gondolkoznak rajta, hogy megnyitják az Évrosz-kerítést a menekültek előtt, és szárazföldön regisztrálják őket.

Mouzalas szerint ahhoz, hogy a menekülteken segítsenek, segíteni kell azon a helyi lakosságon is, amelyik elszenvedője a migrációs nyomásnak, különben a szélsőjobboldalnak, a xenofóbiának és a rasszizmusnak nyitnak csak teret.
Iohannis Mouzalas

Fotó: John Thys

Az utóbbi időben ez a nyomás elsősorban Lérosz, Kósz és Leszbosz, valamint Számosz, Kalimnosz és Agatoniszi szigeteit érintette. A görög kormány most Athén és Thesszaloniki közelében is nyit egy-egy új befogadóállomást és regisztrációs pontot a menekülteknek a miniszterhelyettes szerint.

A menekültek nem fognak csak úgy eltűnni, nincs varázspálcánk,

mondta Mouzalas, aki szerint az új rendszer a menekültek és a helyi lakosok életét is megkönnyítik majd. Ugyanakkor újra megnyitják azt a hírhedt Amygdaleza menekülttábort is, ahonnan azután kezdték el kiengedni a menekülteket, hogy ott ketten öngyilkosságot követtek el.
A magyar drótkerítés előképe

A görögök 2012-ben kezdték el építeni kerítésüket a török határra, a két ország határán lévő Évrosz folyó gyenge pontjainál, Oresztiada város környékén. A négy méter magas rendszer 12 kilométer hosszan húzódik az amúgy 200 kilométeres határszakaszon. A hárommillió eurós, azaz közel 1 milliárdos beruházást
EU-s politikusok kezdetben ugyanúgy elítélték, mint a magyar kerítést, a görögök pedig ismerős módon szintén azzal érveltek, hogy ők az EU-t is védik.

Aztán szépen-lassan elfelejtődött a görög fal. Pedig ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a fizikai határzár mellé Görögország is megalkotta annak jogi párját, mintegy ebben is előképét adva a magyar intézkedéseknek. Kemény menekültellenes törvényeket hoztak, illegális határátlépésért 3-10 ezer eurós büntetést és féléves börtönt lehet kapni. Hogy könnyebben elkapják az átszökőket, a határon több ezer határőr mellett 175 Frontex-járőr is tevékenykedik.

Az emberi jogi szervezetek jelentései szerint mindennaposak voltak a menekültekkel szembeni kegyetlenkedések a kerítésnél, a görög területen elfogott menekülteket megverik és visszatoloncolják Törökországba. Egy beszámoló megemlékezik 25 iraki menekültről, akiket a görög határőrök dobtak vissza Törökországba. A török erők azonban nem engedték be őket az országukba, így a csoport két oldalról érkező kegyetlenkedések közé került. A határőrök embertelen hozzáállása miatt végül két iraki meghalt, hármat megerőszakoltak, a többi, a háború elől menekülő szerencsétlen pedig a köztes zónában, egy bokrosban rejtőzött hosszú ideig.
Tengerre kényszerültek a menekültek

A görög fal megépülésekor már az első adatok szerint is drasztikusan, 95 százalékkal visszaesett az ott átjutni próbálkozó menekültek száma - tehát ugyanúgy hatékonynak bizonyult, mint a magyar-szerb határszakaszon felhúzott kerítés. Csak éppen míg a menekültek a Balkán északi részén találtak maguknak egy másik biztonságos szárazföldi utat Horvátország felé kerülve, addig Görögországnál a szárazföldi határ lezárásával az Égei-tengerre kényszerültek. Ez azt jelenti, hogy

az összhatás görög szempontból az lett, hogy az észak-görögországi települések helyett a török partokhoz legközelebb eső görög szigetek kerültek nyomás alá,
a menekültek szempontjából az, hogy gumicsónakokkal, tengeri úton, a vízbe fulladást kockáztatva kellet útnak indulniuk,
de legjobban az embercsempészek jártak, hiszen a sokkal nagyobb szervezést, helyismeretet és több eszközt igénylő tengeri utazásért nagyobb pénzeket is tudtak elkérni. Ahogy a csempészfővárosból, Izmirből írt helyszíni riportunkból kiderül, manapság fejenként 1200 dollárt, de korábban akár 4-5 ezer dollárt is elkértek a csempészek az átkelésért.

Úgy pörög a török embercsempész város, mint Las Vegas
Így csempészik ezrével Európába a szíreket. Felderítettük az árakat, és a szereplőket. Az alvilági bizniszben nyakig benne vannak a török hatóságok. Kiderül az is, miért tűnt embercsempésznek a vízbe fulladt kisfiú apja.
Tovább
Az Évrosz-fal tehát ugyanúgy, ahogy a magyar határzár, nem állította meg a menekülteket, csak más útvonalra terelte őket. Sokkal veszélyesebb útra.
Fotó: Angelos Tzortzinis

A Frontex statisztikái szerint 2014-ben a menekültek kilencven százaléka valamelyik tengeri útvonalon lépett be az Európai Unióba. A tengeri útvonalak azonban a tél közeledtével még a korábbinál is sokkal veszélyesebbek lesznek. Ez egyrészt persze vissza is fogja a menekülthullámot, másrészt azonban rengeteg menekült halálát okozza. Hogy mennyire mindennapos a vízbefulladás, amit gyakran egyenesen a partiőrség fellépése, tehát végső soron gyilkosság okoz, arról ebben a megrázó riportban olvashat.
Van értelme megnyitni, de

Ahogy egy korábbi cikkükben már idéztük a Frontex kérdésünkre adott válaszát:

Az időjárás jelentősen befolyásolja a tengeri útvonalakat. Az adatok szerint a novembertől áprilisig tartó időszakban, a viharok miatt jelentősen esik a határátlépések száma.

A visszaesés egyik oka, hogy az olcsó átkeléshez gumicsónakokat használnak a menekültek, ezek azonban télen az erősebb hullámzás miatt felfordulnak a tengeren. A fémből készült, nagyobb és stabilabb hajók pedig túl drágák ahhoz, hogy a csempészek azokat használják, míg a gumicsónakokat a menekültek egyszerűen csak otthagyják a görög tengerparton, amint biztonságosan szárazföldre értek.

Az Évrosz-fal megnyitása mellett tehát erős érvek szólnak:

A fal nem állítja meg a menekültáradatot, csak veszélyesebb útra tereli őket, ez bebizonyosodott. Sokkal humánusabb megoldás, ha a menekülteknek nem kell a vízbe fulladást kockáztatniuk.
A tengeri út nem csak veszélyesebb, de az ottani szigetek lakosságnak is rengeteg gondot okozott az elmúlt időszakban.
És hát nem csak a lakosságnak, hanem a kormánynak is: sokkal több erőforrást igényel a menekültek továbbszállítása a kis szigetekről, illetve a helyben történő ellátásuk.

Fontos hangsúlyozni, hogy Mouzalas nem konkrét tervről beszélt és főleg nem jelentett be semmit, csak annyit állított, gondolkoznak ezen is a kormányban. A fal esetleges megnyitásával azonban a biztonságos szárazföldi útvonal ismét népszerű opció lesz, ami azt is jelenti, hogy még az eddigi legrosszabb forgatókönyveknél is nagyságrendekkel több menekült indulhat útnak Németország felé. Ehhez azonban nyilván az Európai Uniónak is lesz néhány szava - főleg, hogy a görögországi, menekülteket regisztráló hotspotok helyét már ki is jelölték a görög szigeteken. A hotspotokat az EU-csúcson elfogadottak szerint november 15-ig fel is kellene állítani.

Az ötlet valósággá válását ugyanakkor Mouzalas azon megjegyzése tovább csökkenti, hogy ő is arról beszélt: a tél beálltával kevesebb menekültre számítanak, így marad idejük, hogy az új táborok, regisztrációs pontok, a menekülteket ellátó rendszer fejlesztése elkészüljön.
Mindent széttrollkodhatnak a görögök

Mivel a görögök eddig gyakorlatilag elszabotálták uniós kötelezettségeiket a határvédelemben, feltételezhető, hogy az alapvető hozzáállásuk továbbra is hasonló. A Sziriza választási győzelme után pedig Cipraszék ismét nyeregben érezhetik magukat, és talán azt gondolják, eljött az ideje, hogy törlesszenek a németeknek, na meg az egész EU-nak.
Gondoljunk bele, mekkora trollkodás lenne, ha Görögország egyszer csak megnyitná az északi falat! De mennyire jó ezzel akár csak fenyegetni is az EU-t!

Bár a miniszterhelyettes arról beszélt, az Évrosz megnyitása esetén ott, a szárazföldön is "regisztrálnák" a menekülteket, látthattuk már eddig is, milyen az, amikor a görögök regisztrálják a menekülteket. Nagyjából olyan, mint amit manapság a horvátok vagy a magyarok csinálnak: regisztráció nélkül továbbpasszolják őket a következő uniós országnak.

Sőt, igazából meg sem kell nyitniuk a határt a görögöknek, elég, ha ezt politikai fegyverként használják. Viszont látva, hogy egy-egy rosszul időzített, véletlenül elejtett vagy csak szándékolatlan politikusi üzenetnek milyen hatása lehet a menekültáradatra - lásd a németek példáját -, igazából már a fal megnyitásáról szóló terveknek a híre is elég lehet ahhoz, hogy súlyosan megdobja az Európa felé induló tömegek számát.

És szintén látva, hogy mi történt akkor, amikor akár a Keleti pályaudvarnál, akár a magyar-szerb határnál akár csak három-négyezres tömeg gyűlt fel, előállhat egy olyan szituáció, ahol a görögök már nyugodtan hivatkozhatnak arra, hogy ők ugyan védenék továbbra is a falat, csak hát ekkora nyomással szemben tehetetlenek. Ez pedig reális veszély: Oresztiadával szemközt a török oldalon, Edirne városában egy héttel ezelőtt szeptember 19-én menekültek kétezres tömege torlódott föl és követelte a határ megnyitását, hogy ne kelljen tengerre szállniuk.
Fotó: Milos Bicanski

Egy ilyen forgatókönyv esetén - ismét hangsúlyozzuk, az Évrosz-fal megnyitása tényleg csak egy elképzelés egyelőre - az EU-nak egyrészt az Orbán Viktor által hangoztatott közös uniós, elsősorban Görögországra összpontosító határvédelem felé kellene lépnie, illetve Brüsszelnek -ahogy ez már eleve tervben van Erdogan török elnök október 5-i látogatásával - azt kell elérnie, hogy valamilyen módon már a török hatóságok is hatékonyabban fogják fel a menekültáradatot. És hát külön érdekes belegondolni, hogy a szerb határon felhúzott magyar fal és a ,,falak Európája" ellen felszólaló külföldi politikusok vajon hogyan reagálnának az annak előképéül szolgáló görög kerítés megnyitására, jól tudva, hogy a határnyitás mivel járhat.http://index.hu/kulfold/2015/09/26/gorogorszag_megnyithatja_a_gorog-torok_kerites t_a_menekultek_elott/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: befogadóállomást, nagyságrendekkel, továbbszállítása, továbbpasszolják, menekültáradatra, kegyetlenkedések, menekülthullámot, menekültáradatot, embercsempésznek, embercsempészek, megerőszakoltak, bebizonyosodott, határvédelemben, gumicsónakokkal, határátlépésért, menekültellenes, intézkedéseknek, öngyilkosságot, görögországnál, határszakaszon, feltételezhető, menekülttábort, menekültáradat, veszélyesebbek, szándékolatlan, határátlépések, gumicsónakokat, hivatkozhatnak, rasszizmusnak, elfelejtődött, biztonságosan, vízbefulladás, menekülteknek, hatékonyabban, hangsúlyozzuk, menekültekkel, északi határfal, görög-török határon, szárazföldi útvonalon, egyre veszélyesebb, tengeren útnak, elmúlt években, görög-török határfal, görögök megnyitják, görög Mega, menekültek előtt, menekülteken segítsenek, helyi lakosságon, migrációs nyomásnak, rasszizmusnak nyitnak, utóbbi időben, nyomás elsősorban, Iohannis Mouzalas, John Thys, Angelos Tzortzinis, Európai Unióba, Európai Uniónak, Milos Bicanski, Orbán Viktor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.01. 21:24 Koronavírus - Pelosi: a képviselőháznak minél előbb napirendre kell vennie ...
04.01. 21:23 MNB: a befektetési alapok is hozzáférhetnek a hosszabb lejáratú hiteleszköz...
04.01. 21:23 Putyin: a kitermelőknek és a fogyasztóknak együtt kell kidolgozniuk a megol...
04.01. 21:13 Serie A - Milik érkezhet Ibrahimovic helyére
04.01. 21:03 Putyin felhatalmazta az orosz kormányt a rendkívüli állapot kihirdetésére
04.01. 20:54 Koronavírus - New York állam egész területén egy nap alatt csaknem kilencez...
04.01. 20:53 Koronavírus - A cseh kormány a szükségállapot meghosszabbítását kéri
04.01. 20:44 Koronavírus - Kéthetes edzés-zárlat a külföldről hazatért magyar úszóknak
04.01. 20:43 NHL - Crosbyt tartják a társak a legsokoldalúbbnak
04.01. 20:43 Koronavírus - A lengyel elnök utólagos normakontrollt kér a járványról szól...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Sexy nők  Kellemes kávézást!  Mindent tönkreteszünk  Jézus szenvedésének hangulata ...  Facebookon kaptam  Pablényné Piroska: Virtuális ...  Napi 1000 légzést segítő készü...  Szikora Róberttel imáról, otth...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  kedd esti szentmise Déva 03.3...  A lélek nyugalmát . . .  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Kislány virág koszorúval  Esti kép  Tulipánok  Nyuszi sapkában  Vízcseppes rózsa  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  Naplemente  Facebookon kaptam  Nyuszi sapkában  A hit kapuja: Az iszlám és a b...  A világ legbátrabb tette  Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM  5 perc a munka, 30 perc sütés!  Szerettem a szívhez nyúlni  A királyság és a szenvedés  Hagyd, hogy az este...  Jézus szenvedésének hangulata ...  Csöndes eső  Esti kép  20 éve volt a magyar premierje  Szerettem a szívhez nyúlni  Alapvető szolgáltatás.........  A jót keresd..........  Néptelen utcákon  A világ legbátrabb tette  Imádkozzunk együtt napról napr...  Képmás Zenekar is csatlakozott...  Cica virág koszorúval  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Facebookon kaptam  Járvány idején 2020 évben  Margaretta csokor  Png nő  Mindent tönkreteszünk  Járvány idején 2020 évben  Mai harmónia kártyám  Margaretta csokor  3. Titkok, melyeket nem vihete...  A Szentírás üzenete - 2020. má...  Kislány virágok közt  Néha állj meg egy percre!  492 főre nőtt a beazonosított ...  Facebookon kaptam  Csöndes eső  kedd esti szentmise Déva 03.3...  A lélek nyugalmát . . .  Isten szomorúsága  Tavaszi kép  Kölyök cicák  Kellemes kávézást!  Kellemes kávézást!  Szikora Róberttel imáról, otth...  Alapvető szolgáltatás.........  Rózsák kosárban  Rózsa bimbó  Rózsa bimbó  Csodák csodája  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Kellemes délutáni pihenést  Hétfő esti szentmise Déváról ...  Szép délutánt.......  Gondold át !!!! ........  Nő virágok közt  „Én vagyok az élet kenye...  „Én vagyok az élet kenye...  Kellemes teázást!  Egy pohár bor jó hatásairól  Facebookon kaptam  Hagyd, hogy az este...  Facebookon kaptam  Alapvető szolgáltatás.........  Csöndes eső  Betty Boop  Vízcseppes rózsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csodák csodája  Változik az élet.......  3. Titkok, melyeket nem vihete...  Tavaszi kép  Esti kép  Virslis kifli kelt tésztából  Krókuszok  Avilai Szent Teréz minden erej...  Csöndes eső  Szép napot kívánok mindenkinek... 
Bejegyzés Címkék
északi határfal, görög-török határon, szárazföldi útvonalon, egyre veszélyesebb, tengeren útnak, elmúlt években, görög-török határfal, görögök megnyitják, görög Mega, menekültek előtt, menekülteken segítsenek, helyi lakosságon, migrációs nyomásnak, rasszizmusnak nyitnak, utóbbi időben, nyomás elsősorban, görög kormány, helyi lakosok, hírhedt Amygdaleza, magyar drótkerítés, görögök 2012-ben, török határra, négy méter, hárommillió eurós, magyar kerítést, görögök pedig, fizikai határzár, magyar intézkedéseknek, határon több, emberi jogi, menekültekkel szembeni, görög területen, beszámoló megemlékezik, görög határőrök, török erők, határőrök embertelen, háború elől, köztes zónában, bokrosban rejtőzött, első adatok, magyar-szerb határszakaszon, másik biztonságos, szárazföldi határ, összhatás görög, török partokhoz, menekültek szempontjából, vízbe fulladást, embercsempészek jártak, sokkal nagyobb, török embercsempész, alvilági bizniszben, török hatóságok, vízbe fulladt, magyar határzár, menekültek kilencven, tengeri útvonalak, partiőrség fellépése, megrázó riportban, korábbi cikkükben, időjárás jelentősen, tengeri útvonalakat, adatok szerint, novembertől áprilisig, viharok miatt, határátlépések száma, visszaesés egyik, olcsó átkeléshez, erősebb hullámzás, fémből készült, csempészek azokat, menekültek egyszerűen, görög tengerparton, ottani szigetek, elmúlt időszakban, menekültek továbbszállítása, helyben történő, biztonságos szárazföldi, eddigi legrosszabb, görög szigeteken, ötlet valósággá, menekülteket ellátó, görögök eddig, alapvető hozzáállásuk, egész EU-nak, északi falat, görögök regisztrálják, horvátok vagy, magyarok csinálnak, következő uniós, menekültáradatra &#8211, németek példáját, magyar-szerb határnál, olyan szituáció, török oldalon, héttel ezelőtt, határ megnyitását, ilyen forgatókönyv, elképzelés egyelőre, szerb határon, annak előképéül, határnyitás mivel, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1311
  • e Hét: 6387
  • e Hónap: 1311
  • e Év: 232329
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.