Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ha ez bejön Putyinnak, országa újra szuperhatalom lehet
  2015-10-04 15:30:52, vasárnap
 
  Ha ez bejön Putyinnak, országa újra szuperhatalom lehet

Fellegi Tamás, 2015. október 01., 12:52
Privátbankár


Oroszország gyorsan cselekedett: két nappal azután, hogy az ENSZ-ben tárgyalt, és rögtön azután, hogy parlamentje hozzájárult, megkezdte a szíriai bombázásokat. Most ő az egyetlen komoly háborúzó a senkiföldjén, mondhatni betölti az űrt. Óriási lehetőséget kínálnak neki a szerencsétlenkedő nagyhatalmak.

Hatalmi vákum

A szíriai polgárháború bő négy éve, az arab tavasz idején kezdődött. Akkor Egyiptom, Líbia és Tunézia népe megdöntötte diktátorait, így Szíria népe is úgy gondolta, ők is megszabadulnak az évtizedek óta országló Aszad-dinasztiától. A nemzetközi erők eleinte támogatták is a dolgot, de amikor látták, hogy a 85 milliós Egyiptomban nehezen áll helyre a rend, Líbia pedig teljesen anarchiába csúszott, megrettentek, és leginkább visszavonultak.

Ott maradt a hatalmi űr, amit 3 évig senki nem töltött be, de tavaly jött néhány dzsihádista csoport, jó alaposan megszervezték harcoló erőiket, és kitöltötték az űrt: elfoglalták Irak és Szíria szunnita területeinek javát. Egyúttal egy állam szintjén működő szervezetet hoztak létre, birtokba vették az olajlelőhelyeket, így gazdasági alapjuk, pénzforrásuk is adott. Ugyanakkor brutálisak, tetszés szerint kiválasztott ellenségeiket, sőt újságírókat lefejeznek, élve megégetnek, és a helyi lakosságot sem kímélik, ha szigorú törvényeiket nem tisztelik.
Hirdetés

Kínos lett

A dolog kínos is lett a világnak, de csak annyi történt, hogy Amerika kisebb bombázásokat hajtott végre a leginkább iszlám állam néven futó, egyébként nehezen körülírható alakulat ellen, de nem túl nagy vehemenciával, legalábbis nem akkorával, aminek valami eredménye lehet. Alkalmazták azt a régi taktikát is, hogy nagy költséggel helyi harcosokat képeznek ki ellenük, ez sem hozott eredményt.

A helyzet viszont idén fokozódott: a polgárháború és a terror hatására több millió ember hagyta el otthonát, közülük legalább 2 millióan Törökországba húzódtak, majd hogy, hogy nem, Európa irányába, mindenekelőtt Németországba indult a menekültáradat. A világ nagyjából továbbra is csak tétován nézett, Szíriában pedig a szóba jöhető hatalmak csak esetlegesen, mindenki a maga kis külön elképzelésének megfelelően avatkozott be. Amerika az Aszad-, és egyúttal iszlám állam ellenes szunnita felkelőket támogatja kis sikerrel, a törökök időnként a kurdokat gyengítik, Oroszország pedig Aszad mellett foglalt állást.

A régi-új jelentkező

Most, hogy a helyzet drámai lett, és még mindig alig van konkrét nemzetközi összefogás az ügyben, Putyin remekül felismerte a lehetőséget, hogy itt a betölthető űr, és ha a világ számára valami hasznosat tesz, mégpedig határaitól távol és hadi eszközökkel, akkor nagyrészt visszanyeri a Szovjetunió által 1945-től 1990-ig birtokolt szuperhatalmi státuszt. Csak annyit kell tennie, hogy elvégzi a piszkos munkát, amihez senkinek nem fűlik a foga.

Nos, tegnap meg is kezdődött az aktív művelet: az orosz légierő viszonylag precíz bombázásokba kezdett. Elmondásuk szerint az iszlám állam bázisait, csoportosításait, raktárait, utánpótlási útvonalait támadják, és teljesen nyíltan, hivatalosan is Aszad erőit támogatják, mondván az övé az egyetlen nem külföldi erő, amelyik képes hathatós támogatással visszaszerezni az uralmat az ország fölött.

Az Aszad-ellenes erők természetesen kritizálják, és azt állítják, hogy őket is támadják az oroszok, Amerika pedig attól fél, nem alap nélkül, hogy miután ő is ott operál, esetleg véletlenül egymásba gabalyodnak. Ez persze most nem olyan nagy veszély, hisz eszük ágában sem lenne egymásnak esni, alapvetően egy oldalon állnak, legalábbis van egy közös nagy ellenségük. Amerikának pedig semmiféle újabb konfliktus nem hiányzik, pláne nem az oroszokkal. Legszívesebben semmiben nem venne részt a jövő év végi elnökválasztásokig.

Most lehet bizonyítani

Így aztán az oroszok előtt gyakorlatilag szabad a pálya. Most megmutathatják, mit tudnak. Akkor lehetnek hatékonyak, ha a levegőből pont úgy meg tudják gyengíteni az ellenséget, ahogy ezt Amerika tette a Talibánnal Afganisztánban majd Szaddam Husszein erőivel Irakban, és végül a földi erőkre csak kisebb munka maradna. A különbség csak annyi, hogy itt a földi erőket Aszad serege jelentené, nem az oroszoké, legalábbis nem a reguláris erők szintjén.

Ha sikertelen marad az orosz ténykedés, akkor ők is csak a félszívvel, eredménytelenül bombázgató gyengécskének mutatkozó közép-, és nagyhatalmak sorát fogják gazdagítani. Ha viszont végül sikerül nekik az iszlám államot legyőzni, megnő a tekintélyük, függetlenül attól, hogy utána milyen rendezési terv következik, Aszaddal vagy nélküle. Az oroszok katonai, nagyhatalmi tekintélye akkor ismét olyan lenne, mint Gorbacsov előtt volt.


http://privatbankar.hu/makro/ha-ez-bejon-putyinnak-orszaga-ujra-szuperhatalom-leh et-286110
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: olajlelőhelyeket, csoportosításait, eredménytelenül, visszavonultak, megmutathatják, afganisztánban, visszaszerezni, megszabadulnak, legszívesebben, elképzelésének, menekültáradat, gyakorlatilag, megszervezték, természetesen, szuperhatalom, törökországba, szuperhatalmi, mindenekelőtt, ellenségeiket, gyengécskének, németországba, vehemenciával, dinasztiától, polgárháború, nagyhatalmak, privatbankar, megrettentek, törvényeiket, senkiföldjén, kiválasztott, bombázásokba, bombázásokat, támogatással, pénzforrásuk, területeinek, privátbankár, szíriai bombázásokat, egyetlen komoly, szerencsétlenkedő nagyhatalmak, szíriai polgárháború, arab tavasz, nemzetközi erők, állam szintjén, helyi lakosságot, dolog kínos, leginkább iszlám, régi taktikát, helyzet viszont, terror hatására, világ nagyjából, szóba jöhető, törökök időnként, Fellegi Tamás, Akkor Egyiptom, Talibánnal Afganisztánban, Szaddam Husszein,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Otthon  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Szeretem ujjad karcsuságait,  Anyák napjára  Szabó T. Anna - Pitypang  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Somlyó Zoltán - Orgonával  A felvilágosodás...  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Magamnak  Bársony székben  Tanmese  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jó éjszakát  Különleges  Facebookon kaptam Krisztina b...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Nagy és kis csodák  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jó éjszakát  Megígért békesség  Spenót fasírttal  Esterházy Péterre emlékezünk  Szeretem ujjad karcsuságait,  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Otthon  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Különleges  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Szép estét  Nevelőszülőkhöz adták,  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Ma van a magyar költészet napj...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Egy gondolat  Szép estét  A felvilágosodás...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy gondolat  Jan Twardowski - Siessünk  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó cicák  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Magyar költészet napja 
Bejegyzés Címkék
szíriai bombázásokat, egyetlen komoly, szerencsétlenkedő nagyhatalmak, szíriai polgárháború, arab tavasz, nemzetközi erők, állam szintjén, helyi lakosságot, dolog kínos, leginkább iszlám, régi taktikát, helyzet viszont, terror hatására, világ nagyjából, szóba jöhető, törökök időnként, kurdokat gyengítik, régi-új jelentkező, helyzet drámai, világ számára, piszkos munkát, aktív művelet, orosz légierő, iszlám állam, ország fölött, oldalon állnak, közös nagy, oroszok előtt, levegőből pont, földi erőkre, különbség csak, földi erőket, reguláris erők, orosz ténykedés, iszlám államot, oroszok katonai, olajlelőhelyeket, csoportosításait, eredménytelenül, visszavonultak, megmutathatják, afganisztánban, visszaszerezni, megszabadulnak, legszívesebben, elképzelésének, menekültáradat, gyakorlatilag, megszervezték, természetesen, szuperhatalom, törökországba, szuperhatalmi, mindenekelőtt, ellenségeiket, gyengécskének, németországba, vehemenciával, dinasztiától, polgárháború, nagyhatalmak, privatbankar, megrettentek, törvényeiket, senkiföldjén, kiválasztott, bombázásokba, bombázásokat, támogatással, pénzforrásuk, területeinek, privátbankár, cselekedett, tekintélyük, újságírókat, függetlenül, gabalyodnak, hozzájárult, eszközökkel, visszanyeri, szovjetunió, diktátorait, szervezetet, bizonyítani, hivatalosan, parlamentje, nagyhatalmi, egyiptomban, dzsihádista, kritizálják, esetlegesen, elfoglalták, utánpótlási, kitöltötték, oroszország, megdöntötte, alkalmazták, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 239
  • e Hét: 578
  • e Hónap: 4323
  • e Év: 157819
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.