Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Elkaszálva Sallert osztanak a népnek
  2015-10-04 18:47:32, vasárnap
 
   
  Nyugdíj: kokit és sallert osztanak a népnek

A Fidesz nem véletlenül félt a férfiak korai nyugdíjazását lehetővé tevő népszavazástól: a teljes társadalom támogatta volna a kezdeményezést. Ugyanis a ma 60 év körüli férfiak jelentős része borzasztóan rossz egészségi állapotban van. Ezt a drámai helyzetet részben az Orbán-kormány teremtette meg azzal, hogy még az egészségre ártalmas munkakörökben is megszüntette a korai nyugdíjazás lehetőségét. Holott annak költségeit korábban a munkáltató fizette meg, tehát az államot vagy a nyugdíjkasszát ez esetben nem érte semmiféle veszteség.


***********************


Kardos Ernő írása
2015. október 4.

Elkaszálva


Sallert osztanak a népnek

Az Alkotmánybíróság érvénytelenítette a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. A taláros testület legújabb határozatával még az esélyét is elvette annak, hogy a társadalmi szolidaritás segítse ennek a rendkívül rossz egészségi állapotban lévő korosztálynak a nyugdíjba menekítését.
Kapcsolódó írásaink

AB: Alkotmányellenes a férfiak nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezés
Hányan érik meg a megemelt nyugdíjkorhatárt?
Együtt: Döntsön népszavazás a budapesti olimpiai pályázatról!

Az alkotmánybírósági verdikt szerint a nők azért mehetnek nyugdíjba 40 év munkaviszony után, mert az Alaptörvény külön intézkedéssel védi a nőket, a fogyatékkal élőket és az időseket. A taláros testület minapi népszavazást ellehetetlenítő határozatából tehát az is következik, hogy ha egy esetleges sikeres referendum a férfiak számára is lehetővé tenné a korai nyugdíjazást, azzal a nők fokozott védelme megszűnne Magyarországon.

Azonban ne engedjük magunkon elhatalmasodni a nőket a férfiakkal szembeállító politikai szándék gondolatát. Inkább menjünk tovább az ítélet böngészésében: az Alkotmánybíróság népszavazást elutasító határozatának másik fontos indoka, hogy költségvetést érintő ügyekben az Alaptörvény szerint nem lehet népszavazást tartani. A kivételes memóriával rendelkezőknek persze azonnal eszükbe jut, hogy a bírák korábban - a mostani döntéssel ellentétes módon - támogatták a vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetéséről szóló referendumot.

Javasoljuk azonban, hogy továbbra is hessegessük el magunktól a politikai döntés gyanúját, hisz normális körülmények között nem természetes, hogy a független alkotmánybírák - akik között szép számmal találunk egykori fideszes parlamenti képviselőket - pártkatonaként viselkedjenek, és a kormány szája íze szerinti döntést hozzanak. Mindenesetre a kisebbségben maradt bírák: Kis László, Lévay Miklós, de a szintén Fidesz által jelölt Stumpf István és Szalay Péter szerint a testületnek még csak nem is lett volna szabad a népszavazás témájával foglalkozni. Miután megtette, törvénysértést követett el.
Fotó: MTI

Ugyanis épp az Orbán-kormány fogadta el azt a jogszabályt, amelynek rendelkezése értelmében a népszavazásról mindig a Kúria mondja ki a végső szót. A Kúria viszont jogerősen zöld utat adott a kezdeményezésnek. Azzal, hogy az Alkotmánybíróság ezt a döntést megsemmisítette, egyszerűen magához vonta a Kúria jogkörét, és úgy tett, mintha plusz jogorvoslati fórumként működne, ami Hack Péter szerint elfogadhatatlan. Az alkotmányjogász - aki félti a nyugdíjkasszát az összeomlástól, ezért nem ért egyet a korengedményes nyugdíjazással - arra is felhívta a figyelmet, hogy bírósági ítélet ellen az eddigi gyakorlat szerint csak személyes érintettség címén lehetett az Alkotmánybírósághoz fordulni. Akik viszont most kértek indítványukkal jogorvoslatot, személyükben nem is érintettek. De a Fideszben szolgálatot teljesítő alkotmánybírákat saját korábbi ítéletük, joggyakorlatuk is teljesen hidegen hagyta.

A felsoroltakra hivatkozva nyilatkozta a 168 Órának Hack Péter azt, hogy a döntés újabb fejezet az Alkotmánybíróság haláltusájában. A testület elképesztő ütemben rombolja a saját tekintélyét. Már a döntés megszületése is tanulságos volt, ugyanis az elmúlt negyedszázadban még soha nem fordult elő, hogy előbb jelentették meg a döntés tartalmát, csak azután született a formális határozat, az indoklás nyilvánosságára pedig napokat kellett várni. Mindez egyébként nem teljesen ismeretlen számunkra: az ötvenes években játszódó Tanú című filmben a bírósági tárgyalás előtt Virág elvtárs a vallomás helyett az ítéletet nyújtja át Pelikánnak.

Az Alaptörvény értelmében a nők és a férfiak egyenjogúak, ebből következően - Kolláth György alkotmányjogász szerint - hiába egészül ki ez a passzus azzal, hogy az állam a nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelme érdekében ,,is" megállapíthatja. Ebből nem következik, hogy ha a férfiak is megkapnák a korai nyugdíjazás lehetőségét, az nem lenne alkotmányos. Kolláth szerint döntésével jogi bóvlit gyártott az Alkotmánybíróság, kokit és sallert osztva a népnek.

Erre mondja az utca népe: a mai kormány azt csinál, amit akar! Az Alkotmánybíróság első elnöke, Sólyom László ezt úgy fogalmazta: Magyarországon 2010 után elkezdődött az alkotmány napi politikai célok érdekében való felhasználása. A Fidesz által köztársasági elnöknek választott Sólyom szerint már csak a Kúria próbálkozik a határok tágításával. De úgy tűnik, erre a hatalom is rájött, és a kommunista időkre emlékeztető alkotmánybíráskodással immár felszámolta ezt a reményt.

A Fidesz persze nem véletlenül félt a férfiak korai nyugdíjazását lehetővé tevő népszavazástól. Farkas András, a téma egyik szakértője úgy látja, hogy a teljes társadalom támogatta volna a kezdeményezést. Ugyanis a ma 60 év körüli férfiak jelentős része borzasztóan rossz egészségi állapotban van. Friss statisztikai adatok szerint a nyugdíjasoknak csak a harmada férfi, az átlagéletkoruk nagyjából öt évvel rövidebb, mint a nőké. Miközben tehát a férfiak kevesebb ideig élvezik a nyugdíjas éveket, átlagosan sokkal hosszabb a szolgálati idejük és sokkal magasabb nyugdíjjárulékot fizetnek. Mindez maga az igazságtalanság. Még egy döbbenetes tény: Magyarországon 976 ezer özvegy él, ebből legfeljebb 152 ezer férfi.

Ezt a drámai helyzetet részben az Orbán-kormány teremtette meg azzal, hogy még az egészségre ártalmas munkakörökben is megszüntette a korai nyugdíjazás lehetőségét. Holott annak költségeit korábban a munkáltató fizette meg, tehát az államot vagy a nyugdíjkasszát ez esetben nem érte semmiféle veszteség.

A népszavazást Alaptörvény-ellenesnek minősítő alkotmánybírósági döntés ellenére Farkas indokoltnak tartaná a férfiak életkilátásainak javítását, a korengedményes nyugdíjazás visszaállítását. Ha a mai 60 éves vagy idősebb ember munkanélkülivé válik, elhelyezkedése szinte reménytelen, új vállalkozást indítani ebben a korban kilátástalan. A férfiak ,,zombikká" válnak, akik az álláskereseti segély három hónap utáni megszűnését követően rossz esetben az éhenhalás szélén billegve várják az öregségi nyugdíjra jogosító életkor betöltését, vagyis a 65 éves kort. Ez méltatlan helyzet, amit csak a célzott korengedményes nyugdíjba vonulás ismételt bevezetésével lehetne elkerülni. Ez lenne a nők érdeke is.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy minden 40 éves munkaviszonyát betöltő férfi idő előtt nyugdíjba mehetne, legfeljebb az, aki egészségügyi állapota alapján rászorul. Öt éven belül ez újabb 132 ezer embert érintene, ami a nyugdíjkasszának 220-260 milliárd pluszkiadást jelentene. Nagyjából ennyibe került a nők kedvezményes nyugdíjazásának a lehetővé tétele is.

A nők 40 év utáni kedvezményes nyugdíjazását visszavonni egyenlő lenne a politikai bukással, a férfiakét bevezetni viszont egyenlő volna a nyugdíjkassza összeomlásával. Ezért fenyegetőzik olyan vehemensen a gazdasági miniszter, Varga Mihály azzal, hogy ha a népszavazás kikényszerítené a férfiak korai nyugdíjazását, akkor Magyarországon csökkenteni kéne a nyugdíjak összegét.

De nyugodjunk meg, ez nem következhet be, mert az Alkotmánybíróság jól teljesített, és elvonta a társadalomtól a népszavazás jogát. Egyébként Magyarországon már hat éve nem volt egyetlen népszavazás sem. A tapasztalat szerint a jogfosztást a magyar nép szótlanul tűri. Eddig.


http://www.168ora.hu/itthon/nyugdijkorhatar-alkotmanybirosag-nepszavazas-139400.h tml
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kezdeményezésnek, alkotmánybíróság, nyugdíjjárulékot, alkotmánybírákat, nyugdíjkorhatárt, alkotmányellenes, életkilátásainak, nyugdíjkasszának, megszüntetéséről, alkotmanybirosag, nyugdijkorhatar, kikényszerítené, nyugdíjazásáról, megsemmisítette, visszaállítását, alkotmányjogász, nyugdíjazásának, negyedszázadban, ellehetetlenítő, igazságtalanság, megállapíthatja, nyilvánosságára, elfogadhatatlan, kezdeményezést, magyarországon, elhelyezkedése, joggyakorlatuk, népszavazástól, alkotmánybírák, korengedményes, munkanélkülivé, nyugdíjkasszát, átlagéletkoruk, pártkatonaként, indítványukkal, elhatalmasodni, férfiak korai, teljes társadalom, drámai helyzetet, egészségre ártalmas, korai nyugdíjazás, munkáltató fizette, államot vagy, taláros testület, társadalmi szolidaritás, rendkívül rossz, nyugdíjba menekítését, férfiak nyugdíjazásáról, megemelt nyugdíjkorhatárt, budapesti olimpiai, alkotmánybírósági verdikt, fogyatékkal élőket, Kardos Ernő, Lévay Miklós, Stumpf István, Szalay Péter, Hack Péter, Órának Hack Péter, Kolláth György, Sólyom László, Farkas András, Varga Mihály, Egyébként Magyarországon,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.31. 19:24 Koronavírus - Berlin hitelt ad Kijevnek a járvány elleni küzdelemre, Szlová...
03.31. 19:23 Koronavírus - AM: a vendéglátók, közétkeztetők is válasszák a hazait!
03.31. 19:23 Koronavírus - A lengyel szejm véglegesen elfogadta a járvány kapcsán előter...
03.31. 19:23 Koronavírus - Fauci: a társadalmi távolságtartás eredményes, de a járvány t...
03.31. 18:53 Koronavírus - Újabb vidéki városokban lehet mobiltelefonnal közlekedési jeg...
03.31. 18:43 Épül az új kerékpáros híd a Dera-patak felett
03.31. 18:43 Koronavírus - Különböző módon próbálnak alkalmazkodni a vállalkozók a helyz...
03.31. 18:43 Devizapiac - Újabb történelmi mélypontra gyengült a forint
03.31. 18:33 Tőzsde - Mérsékelt nyereségekben zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék
03.31. 18:23 Koronavírus - Jelentősen romlott a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokba...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Dsida Jenő: Egyszerű vers a ke...  Diadalmas dicsőítés  Útravaló – 2020. március...  Png kislány  Kellemes napot és hetet kíván...  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  Facebookon kaptam  Diadalmas dicsőítés  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Szomorú valóság  Betty Boop  Png nő  Bízzunk Teremtőnkben  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  Betty Boop  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes napot és hetet kíván...  Böjte Csaba a rendkívüli pápai...  Nyári emlék  Betty Boop  Katolikus elmélkedés 2020. má...  Tulipánok  Kellemes kávézást!  Esti kép  Az igazakra világosság fénylik...  Facebookon kaptam  Útravaló – 2020. március...  Gondolat  Kis GIF képek  Facebookon kaptam  Reggeli ima  Kutyus sállal  Facebookon kaptam  Png rózsa  Árvai Feri atya megszívlelendő...  Gondolatok  Imádság  Facebookon kaptam  Tanulni kellene ebből a helyze...  Kovács Gergely érsek videóüzen...  Bordó rózsa  Hagyd, hadd nyugodjanak meg a ...  Bízzunk Teremtőnkben  Szent-Gály Kata: Keresztúton  Imádság  Az egyházi rend szentsége: A p...  Orchidea  Dsida Jenő: Egyszerű vers a ke...  Csokor kancsóban  Nyári emlék  Png cica  Angyal  Bűnbánó zsoltárok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Homályba hullnak a vágyak  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Ferenc pápa globális és azonna...  Facebookon kaptam  Igazság  Facebookon kaptam  Isten szabadítása  Betty Boop  Facebookon kaptam  Imádság  Árvai Feri atya megszívlelendő...  Római katolikus szentmise Debr...  Kislány virág koszorúval  Csokor kancsóban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Társ nélkül Mikor az ember ma...  Imádkozom Atyám!  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  Aranyosi Ervin: Óraátállítás (...  Giovanni Bocaccio  Tavaszi kép  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Ha magányos vagy  Facebookon kaptam  Fekete vasárnap az egyházakban  Útravaló – 2020. március...  Római riport 2020.03.29  Nagyböjt 5. vasárnap 03.29  Fehér rózsa  Facebookon kaptam  Harmónia......  Útravaló – 2020. március...  Római riport 2020.03.29  Kutyus sállal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tulipánok  Az igazakra világosság fénylik...  Vízcseppes rózsa  Az egészségügyi dolgozókért vi...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
férfiak korai, teljes társadalom, drámai helyzetet, egészségre ártalmas, korai nyugdíjazás, munkáltató fizette, államot vagy, taláros testület, társadalmi szolidaritás, rendkívül rossz, nyugdíjba menekítését, férfiak nyugdíjazásáról, megemelt nyugdíjkorhatárt, budapesti olimpiai, alkotmánybírósági verdikt, fogyatékkal élőket, esetleges sikeres, férfiak számára, korai nyugdíjazást, férfiakkal szembeállító, ítélet böngészésében, kivételes memóriával, bírák korábban, mostani döntéssel, kórházi napidíj, politikai döntés, független alkotmánybírák, kormány szája, kisebbségben maradt, szintén Fidesz, népszavazás témájával, népszavazásról mindig, végső szót, döntést megsemmisítette, alkotmányjogász &#8211, korengedményes nyugdíjazással, eddigi gyakorlat, felsoroltakra hivatkozva, döntés újabb, testület elképesztő, saját tekintélyét, döntés megszületése, elmúlt negyedszázadban, döntés tartalmát, formális határozat, indoklás nyilvánosságára, ötvenes években, bírósági tárgyalás, vallomás helyett, ítéletet nyújtja, férfiak egyenjogúak, passzus azzal, nyugdíjra való, utca népe, alkotmány napi, határok tágításával, kommunista időkre, téma egyik, nyugdíjasoknak csak, harmada férfi, átlagéletkoruk nagyjából, férfiak kevesebb, nyugdíjas éveket, szolgálati idejük, döbbenetes tény, férfiak életkilátásainak, korengedményes nyugdíjazás, korban kilátástalan, férfiak &#8222, álláskereseti segély, éhenhalás szélén, öregségi nyugdíjra, célzott korengedményes, nyugdíjkasszának 220-260, lehetővé tétele, politikai bukással, férfiakét bevezetni, nyugdíjkassza összeomlásával, gazdasági miniszter, népszavazás kikényszerítené, nyugdíjak összegét, népszavazás jogát, tapasztalat szerint, kezdeményezésnek, alkotmánybíróság, nyugdíjjárulékot, alkotmánybírákat, nyugdíjkorhatárt, alkotmányellenes, életkilátásainak, nyugdíjkasszának, megszüntetéséről, alkotmanybirosag, nyugdijkorhatar, kikényszerítené, , ,
2020.03 2020. Március 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1543
  • e Hét: 4707
  • e Hónap: 49758
  • e Év: 230649
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.