Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mikor ébred a magyar társadalom a mély hipnózisból?
  2015-10-16 08:11:01, péntek
 
   
  Mikor ébred a magyar társadalom a mély hipnózisból?

Interjú Ángyán Józseffel

AZ ÁLLAMI FÖLDEK bérbeadásának visszásságait feltáró hatodik jelentésének közzétételét követően, bő egy évvel ezelőtt beszélgettünk legutóbb Ángyán József professzorral. Azóta újabb fordulat következett be a magyarországi termőföldek krónikájában: amit akkor bérbe adtak, azt most dobra verik.

Fotó: Üveges Zsolt

- Professzor úr, számított erre a fordulatra?

- Szinte biztos voltam benne, de azt nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan bekövetkezik. Valami miatt sürgős lett a játékosoknak, hogy amit eddig béreltek, azt most a nevükre is írják. Szeptember 21-én írta alá a kormányhatározatot a miniszterelnök, és az év végéig be is akarják fejezni.

- Miért baj a földvásárlás lehetősége? Hiszen nagy - az árverés révén a lehető legnagyobb - összeghez juthat általa az államháztartás.

- Ez utóbbiban azért annyira nem vagyok biztos, hiszen bérelt földeket dobnak piacra. Olyan ez, mint amikor lakottan vesz valaki házat. Először is az állam nem tulajdonosa, hanem csak kezelője a közös nemzeti földvagyonunknak. Azért bíztuk rá, hogy azzal a közjót szolgálja, és nem azért, hogy dobra verve a spekuláns tőkeérdekeltségek magánvagyonait gyarapítsa, ami egyúttal minden eddiginél nagyobb birtokkoncentrációt tesz lehetővé. Hiszen gondoljon bele: az árverés során az tud többet adni a földért, akinek többje van. S ez biztos nem a valóban ,,kérges tenyerű" gazda. A nagyok el tudnak menni akár több millió forintos - ám a nyugat-európaihoz képest még mindig töredéknyi - hektárárig is. Ez - harminc-ötven-száz hektáros birtokméret esetén, mely egy család tisztességes megélhetéséhez ma Európában szükséges - akár százmillió forintot is jelenthet. Rendelkeznek a gazdálkodó családok vagy a fiatalok ekkora szabad összeggel?!

- A Magyar Fejlesztési Bank igen kedvezményes, 2,5 százalékkal terhelt hitelt kínál.

- Az említett alaptőke azonban olyan hatalmas, amennyit a mezőgazdaságból igen nehéz kitermelni. Ha pedig bedől a gazdaság, akkor a föld a bank tulajdonába kerül, a gazdálkodó család pedig földönfutóvá válik. Sok család - jogosan - nem mer majd belemenni egy ilyen kockázatos vállalkozásba.

- A 300 hektáros földszerzési korlát azonban ezúttal is érvényes.

- Viszont továbbra sincs családi összeszámítás és együttes plafon a földforgalmi törvényben. Papa, mama, testvér, feleség, sógor, koma nevére szintén kerülhetnek 300 hektárok, ami egész szép kis birtok kialakulásához vezethet, ahogy azt például a felcsúti Mészáros Lőrinc esetében a földbérleteknél is látjuk. Emellett a tőkeerős nagy cégek, társaságok tagjai, tulajdonosai, azok rokonai és alkalmazottai is vásárolhatnak ,,földművesként" majd földet. Ha azután ezt bérbe adják a saját cégüknek, azt be se kell jelenteni, és az 1200 hektáros elvi birtokmaximumba sem számít be ez a terület. Így jöhetnek, és jönnek is létre több tízezer hektáros birtokok, s kerül az ország termőterülete néhány száz érdekeltség kezébe.

- Biztos abban, hogy egyetlen családi gazda sem jut majd birtokhoz?

- Dehogynem! A tájékoztatás szerint összesen 380 ezer hektárnyi területet 52 ezer földrészletben szándékoznak árverésre bocsátani. Ebből 41 ezer legfeljebb néhány hektárnyi. Valószínű, hogy e diribdarab, rossz fekvésű, alig használható földek többsége családokhoz kerül. A maradék 11 ezer földrészlet viszont nagy területű, ezek lesznek a nagybirtokosoké. Az állami földbérletekhez hasonló szemfényvesztés része, hogy sokakhoz kerül majd egy kevéske föld. Kevesekhez viszont annál több.

- A mezőgazdasági hasznosítású állami földek területe mintegy 500 ezer hektár. Mi lesz a maradék 120 ezer hektárral?

- A kormányhatározat utolsó bekezdése szerint ez lesz a tartósan állami tulajdonban maradó mintagazdaságok földalapja.

- Végre egy jó hír...

- Jó lenne, de ez a terület ,,véletlenül" éppen akkora, mint amekkorát a különböző régiókban elhelyezkedő hét legnagyobb agrár/élelmiszer-ipari tőkeérdekeltség ma is bérel. Az Alaptörvény harmadik, földügyi módosítása után nem kizárt, hogy az állam mintagazdaságként, koncessziós vagy más keretek között integrátori feladatokat bíz majd rájuk, monopolhelyzetet biztosítva számukra az adott régió élelmiszer-gazdaságában. A termelés, feldolgozás, értékesítés gyakorlatilag csak rajtuk keresztül lesz lehetséges. Ez pedig a teljes kiszolgáltatottságot jelenti.

- Mi lenne a helyes megoldás?

- Éppen az ellenkezője annak, mint amit a kormány tesz. Ahogy azt a miniszterelnök 2010-ben még fennen hangoztatta: földet nem eladunk, hanem vásárolunk, és kedvező feltételű, tartós bérbe adásával a családi gazdaságok földalapját gyarapítjuk. A családokat, a fiatalokat hozzuk így helyzetbe anélkül, hogy az állam alaperőforrását és a folyamatokra gyakorolt befolyásolóképességét elveszítené. Ehelyett az állam a meglévő és ma még viszonylag olcsó földet is egyfajta ,,hűbéri birtokadományként" tőkeerős érdekeltségeknek juttatja, hogy azután azok - kivárva a föld reális árának a kialakulását - jelentős haszonnal akár külföldiek számára túladhassanak rajta.

- A jogszabály ezt húsz évre megtiltja.

- De ezt nem törvény, még csak nem is kormányrendelet, hanem csupán kormányhatározat rögzíti, ami bármikor megváltoztatható. A kommunikátorok pedig majd kitalálják, hogy miért is ez a legjobb megoldás. Mint ahogyan bármikor privatizálható a Magyar Fejlesztési Bank is, amelyhez a bebukott gazdák földjei kerülnek.

- Egy éven belül túl kell adni rajtuk a banknak.

- Igen ám, de a tartozás fejében igen alacsony értéken beszámított birtokot a bank már a mindenkori piaci áron értékesíti. A család földönfutóvá válik, a hitelező pénzintézet pedig igen jelentős haszonra tesz szert a tranzakcióval.

- Jogilag milyen eszköz van a helyzet orvoslására?

- Lehet törvénymódosítást kezdeményezni, amit persze a többség lesöpör. Lehet Alkotmánybírósághoz fordulni, hiszen az Alaptörvény kimondja, hogy a közös vagyonunkat meg kell őriznünk a jövő számára. A parlamenti képviselők negyedének kell ezt támogatnia, ami vélhetően meglesz. És lehet népszavazást kezdeményezni.

- Ön a termőfölddel kapcsolatos visszásságokat azonnal a nyilvánosság elé tárta, amint azok tudomására jutottak. Miért nem állnak tömegek a professzor úr mögött?

- Egyrészt - ahogy a költő írta - fortélyos félelem igazgat. Hiszen ilyen-olyan megélhetésük a legtöbbeknek még van. Félnek attól, hogy még azt a kicsit is elveszíthetik. Ahogy a miniszterelnök 2012 februárjában a gyulai kihelyezett frakcióülésen világossá tette: aki tisztességesen viselkedik, és megsebesül, azt kihozzuk a csatatérről, de aki nem, arra mi is lőni fogunk. Másrészt a hangadóknak löknek valamit, és akkor ők befogják a szájukat. Végül, de nem utolsósorban a gazdatársadalom magára maradt, vezetői elárulták.

- Mégis elég furcsa, hogy a nagy gazdatüntetések idején, 2005-ben több tízezren indultak el a fővárosba, sokan traktorral. Most pedig...

- Ehhez annak idején kellett az is, hogy az akkori kormány nem csak érzéketlen volt a gazdák gondjai iránt, de ügyetlenül is kezelte azokat. 2005 januárjában a miniszter, Németh Imre arra sem vette a fáradságot, hogy küldjön valakit a gazdák országos gyűlésére, ha már maga nem is tette a tiszteletét. Nosza, akkor majd megyünk mi hozzá, gondolták a gazdák, és elindultak traktorjaikkal a főváros felé.

- Akkor tehát minden felhívás pusztába kiáltott szó?

- Hiszem, hogy nem. A gazdák és általában a magyar társadalom ma egyfajta mély hipnózisban él. A kérdés, hogy mikor ébred belőle, és mi lesz a varázsló sorsa. Thomas Mann elbeszélése szerint Márió lőtt, amikor felébredt, és rádöbbent, hogy mennyire átverték, megalázták. Reméljük, erre nem kerül sor. A mi feladatunk ebben a helyzetben az lehet, hogy átmentsük értékeinket a ,,túlsó partra". Ez sem egyszerű, mert a folyó sodrása erős, de nem lehetetlen. Én mindenesetre dokumentálom a tényeket, amelyekért egyszer majd felelniük kell valakiknek. S próbálom ébresztgetni a hipnózisból a népet. Ahová beszélgetni vagy előadni hívnak, oda elmegyek. A többit pedig a Gondviselésre bízom.

Hardi Péter

Forrás: Szabad Föld

Emlékeztető: ,,Szükségünk van a nemzeti vagyon, azon belül is a termőföld és a vízkészlet alkotmányos védelmére." (Orbán Viktor miniszterelnök, 2011. március 28.) Nem helyezte alkotmányos védelem alá a második Orbán-kormány és kétharmados parlamenti többsége a magyar termőföldet, a vízbázist, az egészségügyet és a nyugdíjat!

http://www.sokkaljobb.hu/content/mikor-%C3%A9bred-a-magyar-t%C3%A1rsadalom-a-m%C3 %A9ly-hipn%C3%B3zisb%C3%B3l
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: érdekeltségeknek, kormányhatározat, megváltoztatható, földvagyonunknak, monopolhelyzetet, mintagazdaságok, földbérletekhez, birtokmaximumba, földbérleteknél, gazdatüntetések, gazdatársadalom, kormányrendelet, tőkeérdekeltség, szemfényvesztés, alaperőforrását, mezőgazdaságból, nagybirtokosoké, miniszterelnök, tisztességesen, magánvagyonait, kialakulásához, államháztartás, földrészletben, traktorjaikkal, megélhetéséhez, visszásságokat, kommunikátorok, privatizálható, vállalkozásba, gyakorlatilag, egészségügyet, vásárolhatnak, alkalmazottai, termőterülete, elveszíthetik, magyarországi, magyar társadalom, mély hipnózisból, évvel ezelőtt, magyarországi termőföldek, földvásárlás lehetősége, árverés révén, lehető legnagyobb, közös nemzeti, közjót szolgálja, spekuláns tőkeérdekeltségek, árverés során, valóban „, nyugat-európaihoz képest, család tisztességes, gazdálkodó családok, fiatalok ekkora, Interjú Ángyán Józseffel, ÁLLAMI FÖLDEK, Ángyán József, Üveges Zsolt, Magyar Fejlesztési Bank, Mészáros Lőrinc, Lehet Alkotmánybírósághoz, Németh Imre, Thomas Mann, Hardi Péter, Szabad Föld, Orbán Viktor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.04. 20:52 Online Fonogram-díjátadót tartottak
04.04. 20:02 Koronavírus - Orbán Viktor megtekintette a sátoraljaújhelyi börtönben a mas...
04.04. 19:42 Koronavírus - Andrew Cuomo: Kína ezer lélegeztetőgépet adományoz New York á...
04.04. 19:42 Koronavírus - Olaszországban csökkent a halottak száma
04.04. 19:32 Halálos baleset történt Galgamácsánál
04.04. 19:12 Koronavírus - BKK: péntek óta megfelelő szintű a járatok kihasználtsága
04.04. 18:32 Koronavírus - Közgyűlési "koalíciós" kerületi polgármesterek együttműködést...
04.04. 18:12 Tokió 2020 - A kajak-kenusok igyekeznek kihasználni a halasztással keletkez...
04.04. 18:02 Koronavírus - A spanyol kormány a szükségállapot újabb meghosszabbítását ke...
04.04. 18:02 Koronavírus - Fidesz: az ellenzék javaslatai hiteltelenek
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Tulipánok  ÁPRILIS – SZENT GYÖRGY H...  Az, ami volt, már elmúlt, már ...  Vízcseppes virágok  Hat nővér hunyt el egy olasz k...  Gerberák  Szentmise közvetítés nagyböjt ...  Pilinszky János költő  Naponta 13 órától 14 óráig Sze...  Facebookon kaptam  5. nagyböjti hét péntek 04.03  Vízcseppes virágok  Rúzsa Magdi - Most élsz (Marad...  Narancssárga rózsák  Ibolya csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szentmise 2020.04.02 -Emlékezé...  71. Szülinap :) ISTEN ÉLTESSEN...  Szentmise 04. 02. Veszprém  Értetlen vagyok! Az, hogy ne m...  Migrén ellen  Kozmopolita himnusz Mindenhat...  Kilenced Szent Pió Atyához.......  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  5. Hittanóra Csaba testvérrel ...  Facebookon kaptam  Ma negyven éve fogadta el II. ...  Facebookon kaptam  623 főre nőtt a beazonosított ...  A tengeri só előnyei  Szentmise 04. 02. Veszprém  Facebookon kaptam  Nagyböjt a mi ítéletünk ideje ...  Kellemes délutánt kívánok  Ünnepi szentmise 2020.04.12 -é...  Csokor bögrében  Facebookon kaptam  Ne a pánikot, hanem a reményt ...  Szentmise a Szent István-bazil...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt  Facebookon kaptam  Francba  Erősödjünk meg a szeretet tűzé...  A szavak  Facebookon kaptam  Az egész ország területén növe...  Gerberák  Facebookon kaptam  Ferenc pápa: Örömmel haladunk ...  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Png egér lufival  Háromszor nappal  Az élet győz!  Vártalak...  Ibolya csokor  Szent Klára, jöjj taníts minke...  9. állomás Jézus harmadszor es...  Jó reggelt , Fejér megye !  Ablaknál  Ibolya csokor  Facebookon kaptam  Gerberák  Húsvéti képeslapjaim  Clematis  Kellemes teázást!  Az egész ország területén növe...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Betty Boop  Szentmise közvetítés nagyböjt ...  Facebookon kaptam  A gyógyulás zsoltára  Nárciszok  Az, ami volt, már elmúlt, már ...  Kapcsolódjunk be, imádkozzuk e...  Facebookon kaptam  Ima  Facebookon kaptam Cs ildikótól  Facebookon kaptam  Betty Boop  Szentmise 04. 02. Veszprém  Kellemes kávézást!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszt köszöntők  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  5. nagyböjti hét péntek 04.03  Gerberák  Az ujjfájdalom okai  Háromszor nappal  Pilinszky János költő  Kapcsolódjunk be, imádkozzuk e...  Isten szeret  Ünnepi szentmise 2020.04.12 -é...  Sárga tulipánok  Naponta 13 órától 14 óráig Sze... 
Bejegyzés Címkék
magyar társadalom, mély hipnózisból, évvel ezelőtt, magyarországi termőföldek, földvásárlás lehetősége, árverés révén, lehető legnagyobb, közös nemzeti, közjót szolgálja, spekuláns tőkeérdekeltségek, árverés során, valóban &#8222, nyugat-európaihoz képest, család tisztességes, gazdálkodó családok, fiatalok ekkora, említett alaptőke, mezőgazdaságból igen, bank tulajdonába, gazdálkodó család, ilyen kockázatos, földforgalmi törvényben, felcsúti Mészáros, tőkeerős nagy, saját cégüknek, 1200 hektáros, ország termőterülete, tájékoztatás szerint, állami földbérletekhez, kevéske föld, mezőgazdasági hasznosítású, kormányhatározat utolsó, tartósan állami, terület &#8222, különböző régiókban, állam mintagazdaságként, adott régió, helyes megoldás, ellenkezője annak, kormány tesz, miniszterelnök 2010-ben, családi gazdaságok, fiatalokat hozzuk, állam alaperőforrását, folyamatokra gyakorolt, föld reális, kialakulását &#8211, kommunikátorok pedig, legjobb megoldás, bebukott gazdák, éven belül, tartozás fejében, mindenkori piaci, család földönfutóvá, hitelező pénzintézet, helyzet orvoslására, többség lesöpör, közös vagyonunkat, jövő számára, parlamenti képviselők, termőfölddel kapcsolatos, költő írta, miniszterelnök 2012, gyulai kihelyezett, hangadóknak löknek, gazdatársadalom magára, nagy gazdatüntetések, akkori kormány, gazdák gondjai, gazdák országos, főváros felé, varázsló sorsa, folyó sodrása, többit pedig, nemzeti vagyon, vízkészlet alkotmányos, második Orbán-kormány, magyar termőföldet, érdekeltségeknek, kormányhatározat, megváltoztatható, földvagyonunknak, monopolhelyzetet, mintagazdaságok, földbérletekhez, birtokmaximumba, földbérleteknél, gazdatüntetések, gazdatársadalom, kormányrendelet, tőkeérdekeltség, szemfényvesztés, alaperőforrását, mezőgazdaságból, nagybirtokosoké, miniszterelnök, tisztességesen, magánvagyonait, kialakulásához, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1744
  • e Hét: 11970
  • e Hónap: 6894
  • e Év: 237912
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.