Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Félmillióan vécé nélkül – így működnek a magyar reform
  2015-10-30 08:19:36, péntek
 
   
  Félmillióan vécé nélkül - így működnek a magyar reformok

2015. október 30., péntek, 06:30

Szerző: Kálmán Attila

Tudta, hogy másfél millióan élhetnek Magyarországon olyan családban, ahol papíron egyetlen fő sem dolgozik? Hogy minden negyedik magyar penészes, vizesedő lakásban lakik? És hogy 200 ezer gyerek úgy él, hogy az otthonában áram sincs? Átgondolta, mennyit segítene, ha a 11 ezer üresen álló önkormányzati lakással valamit végre kezdenének? Megdöbbentő adatok egy friss kutatásból!

A kormányzati plakátkampány nem hazudik, a reformok működnek. Csakhogy sokan vannak, akik azt kívánják, bárcsak ne működnének! - olvasható ki a lakhatási kérdésekkel foglalkozó Habitat for Humanity Magyarország csütörtökön megjelent jelentéséből. A 2014-es év lakhatási szegénységéről szóló tanulmány megerősíti, hasad az ország, csak a propaganda tartja egyben.

Ami a kormányzati propagandában 210 ezerrel több foglalkoztatott, lenullázódott infláció, 3,5 százalékos GDP növekedés, az a szegények Magyarországán a közfoglalkoztatotti létszám megduplázása (tavaly 183 ezer közfoglalkoztatott volt, 2013-ban ennek csak a fele), valamint a fogyasztás visszaesésének és a rezsicsökkentésnek a szegényeket kevéssé érintő hatása. És a GDP-növekedés? Átol Dorottya, a jelentés egyik szerzője szerint az sem a szegények helyzetén változtat.

Budapesti önkormányzati szükséglakásban

Fotó: MTI / Kallos Bea

Az már sokkal inkább, hogy a segélyek szigorúbb feltételekhez és közmunkához kötésének az lett a következménye, hogy

150-200 ezer embert zártak ki a szociális ellátásból

- ha pedig ehhez még hozzászámolhatjuk az ezekben a háztartásokban élő gyerekeket is, mint a rendszer veszteseit, akkor kimondhatjuk: másfélmillió ember élt olyan háztartásban, amelyben papíron senki nem dolgozott. Összességében a 380 ezer álláskeresőből 210 ezren maradtak ellátások nélkül, ami jól példázza, hogy a "munka alapú társadalom" nem csak kormányzati lózung. Sokan talán egyet is értenek az "aki nem dolgozik, ne is egyék"-elvvel, az azonban már semmilyen körben nem arat sikert, amikor ezt leginkább a gyerekek szívják meg:

a három- vagy több gyerekes családok fele,
a gyereküket egyedül nevelők harmada

volt potenciális szegény, amiből következik, hogy a gyerekek 22 százalékát fenyegeti a szegénység.

Nekik egyáltalán nem nagy segítség a családi adókedvezmény, sokkal inkább célzott, központi finanszírozású segélyekre lenne szükségük. 2015 március elsejével pontosan ezzel ellentétes szabályozás lépett életbe: önkormányzati hatáskörbe utaltak és összevontak segélyeket, és ezeket már adni sem kötelező. Az így sok településen kivezetett vagy lecsökkentett lakhatási segélyeket nem elensúlyozza a rezsicsökkentés: ha továbbra sem lesz állami lakáspolitika, akkor borítékolható a lakhatási válság elmélyülése.

Üres lakások és lakás nélküli emberek - sosem futnak össze

A lakhatáshoz való jogot nem ismeri el a magyar jogrend alapjogként, az Alaptörvény mégis úgy fogalmaz: Magyarország "törekszik", hogy "az emberhez méltó lakhatás feltételeit biztosítsa." A jelentés szerint a lakáspolitka nem ezt tükrözi, márpedig abban széles a szakmai konszenzus, hogy a megoldatlan lakhatás automatikus út a szegénységbe, és a magas lakhatási költségek növelik a szegénnyé válás esélyét.

Szekér András, a Habitat igazgatója szerint az Alaptörvényben kifejtett törekvés akár a jelenlegi helyzetben is gyakorlattá válhatna. Ugyanis lakásból van elég, a probléma az erőforrások kihasználásával van, amit "száraz számok és százalékok mutatnak", de Szekér megfogalmazásában érdemes ezeket úgy nézni, hogy mögé képzeljük "a sötét szobában tanuló gyerekek, a kunyhóból munkába járók, a hideg lakásban kuporgó nyugdíjasok, az egy szobában összezsúfolódó nagycsaládosok és a megélhetésüket kigazdálkodni képtelenek" százezreit.

A tények:

1,5 millió ember él lakhatási szegénységben és körülbelü 30 ezer hajléktalanságban
minden negyedik magyar vizesedő, penészes lakásban él, ez azt jelenti, hogy 555 ezer gyerek érintett
rossz minőségű vagy szegregált lakhatásban a roma lakosság 29 százaléka érintett, a nem romáknál ez mindössze 8 százalék: összesen 300 ezer ember él szegregátumokban

A riasztó számsort nagyban magyarázza, hogy nincs szociális bérlakás rendszer: a teljes lakásállomány 1,5 százalékát, 67 ezer lakást adtak ki tavaly szociális alapon. Ráadásul a tendencia is kedvezőtlen: folyamatosan csökken az önkormányzati bérlakások száma a privatizációnak köszönhetően. Az önkormányzatok inkább felélik ingatlanvagyonuk, mintsem felújítanák a leromlott állapotú lakásokat, aminek egyebek mellett az az oka, hogy jelenleg ezt saját büdzséből kellene megoldaniuk. Ennek köszönhetően 2013-ban legalább 11 ezer önkormányzati lakás állt üresen, miközben összesen 2 százalékukban végeztek valamilyen felújítást. Így hiába a legnagyobb bérlakás-állománybővülés a rendszerváltás óta a Nemzeti Eszközkezelő Társaság lakásvásárlási-programja, ez is csak a devizahitelesek egy szűk körén segíthet, a probléma gyökerét érintetlenül hagyja.

Fotó: Habitat for Humanity Magyarország

Ha ehhez hozzávesszük, hogy kevesen engedhetik meg maguknak egy magántulajdonú lakás vásárlását, valamint a piaci alapon kiadott ingatlanok bérleti díjainak a megfizetését, akkor máris összeáll a kép. A kormányzati szakpolitikákra (erről lásd keretes írásunkat a cikk végén) viszont az jellemző, hogy inkább csak a tulajdonszerzést segítik, ami kizárólag a szűkülő középosztálynak járható út. A lakhatási problémákkal küzdők ezeket az állami támogatásokat nehezen vagy sehogy nem tudják kihaszálni, ellenben létfontosságú juttatásoktól esnek el.

Sokat spóroltam a rezsicsökkentéssel!

A kevés szociális bérlakás oda vezet, hogy a lakhatási költségek terhei az egekbe szöknek: a magyarok - bőven verve az EU-átlagot - bevételeik negyedét költötték ilyen célra. Legrosszabbul a piaci árú bérletben élők jártak: ők átlagosan 100-ból 40 forintot költenek erre, de a gyereküket egyedül nevelők is szorosan a nyomukban vannak. A rezsicsökkentés hangyányit javított ezen a képen: legjobban a társadalom középső ötöde járt, de ők is csak 3,2 százalékos költségcsökkenéssel számolhattak.

Fotó: Habitat for Humanity Magyarország

A legmegdöbbentőbb számokról érdemes külön is megemlékezni:

800 ezer háztartás energiaszegény, azaz számláik befizetése után ennyien kerülnek a szegénységi küszöb alá
522 ezer ember él olyan lakásban, amelyben nincs WC, 240 ezer lakásban vezetékes víz sincs, 1 millió háztartás maradt csatorna nélkül
196 ezer gyerek él olyan helyen, ahol nincs áram
a lakosság 11,2 százaléka nem tudta rendesen fűteni a lakását, a szegényeknél ez már 30 százalék.

A lakosság 25 százalékának van valamilyen hátraléka, ami az uniós átlag két és félszerese. A szegénységi küszöb alatt ez az arány már 60 százalék, amivel csak Görögországot sikerül megelőzni az EU-ban. Közműtartozással kevesebben rendelkeztek tavaly, mint 2013-ban, de így is 108 ezer háztartásban kapcsoltak ki közműszolgáltatást. A hiteltörlesztéssel, illetve lakbérrel tartozók aránya ezzel szemben nőtt: 2014 végére már 182 ezer nem-teljesítő jelzáloghitel szerződés volt.

Fotó: Habitat for Humanity Magyarország
Ezt írtuk eddig lakhatási kérdésekről

Első a lakhatás, utána minden könnyebb"Ma Magyarországon lakhatási válság van"Kilakoltatásra érdemes: Hogyan tologatnak tömegeket az önkormányzatok?Eltérő segélyek Pesten és BudánFelújítás helyett bontás: a "problémás bérlőknek" menniük kell"Uram, magát itt le fogják ütni"Miből látszik, hogy hazudik a rezsicsökkentés sikerpropagandája?Néhány millió, és van visszaút az utcárólKét hete bedobtak egy papírt a postaládájukba, ma kilakoltatták őketMilliók élnek méltatlanul, a lakások meg üresek

A hátralékok egyik szomorú következménye a hajléktalanná válás, ami az alulszabályozott vagy problémás jogszabályoknak is köszönhető. A lakásbérleteket 30 napos felmondási idővel meg lehet szüntetni, az önkormányzatok pedig a lejárt szerződésű lakók bérleti díjait tetszőlegesen megemelhetik. Aki viszont egyszer az utcára került, annak hiába van jövedelme, ez még ha munkából származik is - mint minden 12. hajléktalannak - sokszor csak egy hajléktalanellátó intézmény kifizetésére elég. Az utcáról lakásba programok pedig nagyon kicsi hatókörűek. (Lásd lakhatási kérdésekkel kapcsolatos cikkeinket a keretesben - szerk.)

A lakáshoz juttatással szemben a "közterületen életvitelszerűen tartózkodók" vegzálása jellemző: tavaly 354 ilyen eljárás indult, amire mindent egybevéve 284,5 milliót költött az állam. És nem ez az egyedüli terület, ahol a lakhatás megoldása helyett költ feleslegesen sokat az állam: a lakhatási problémák miatt kiemelt gyerekek állami gondozása is többe kerül, mintha megoldanák magát a problémát.

2013-ban 21 ezer gyerek élt gyermekvédelmi szakellátásban, közülük minden harmadik lakhatási okok miatt került ide. Történt ez úgy, hogy mindez emberi jogi és gyermekvédelmi alapelvekkel is homlokegyenest szembe megy. Egy nevelőszülőnél élő gyerekre 91 ezer, egy intézményben elhelyezett gyerekre 210 ezer forintot költött az állam havonta. Ha ezt lakhatási támogatásként vagy szociális bérlakás fedezeteként kapná meg a család, akkor a gyerek jó eséllyel nem kerülne állami gondoskodásba.

Fotó: Habitat for Humanity Magyarország

Megoldási javaslatok

A Habitat egy sor közpolitikai lépést javasolt, amelyek enyhíthetnék, vagy akár meg is oldhatnák a kritikus helyzetet:

megfelelő segítséget nyújtó normatív lakásfentartási támogatás
hatékony adósságkezelési szolgáltatás
kiterjedt szociális bérlakás-állomány megteremtése
lakhatási-típusú megoldás a hajléktalanságra a közterületen élők büntetése helyett
energiafelhasználás mennyiségét csökkentő intézkedések
lakhatási szegregáció felszámolása
szociálisan célzott állami lakhatási kiadások.

Hogy ezek megvalósulására mennyi esélyt látnak a Habitatnál, arra választ adhat, hogy jelentésüket a 2014-es költségvetés elemzésével zárják. Tavaly mindent összeadva 191 milliárd forintot költött az állam valamilyen formában lakhatási támogatásra. A legnagyobb tétel (56 milliárd forint) a lakásvásárlási hitelek támogatása volt, a második pedig a lakás-takarékpénztári megtakarítások támogatása (41 milliárd forint). Ezzel szemben hajléktalanellátásra 8 milliárd, az állami gondozásból kikerült fiatalok lakhatsi támogatására 1,8 milliárd jutott.

Összességében az állami költések kétharmada nem a rászorulókhoz, hanem döntően a tulajdonszerzésre képes középosztályhoz csordogált.
Így változtak az állami támogatások

Megszüntették a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelést. Ezeket települési támogatás címen az önkormányzat adhatja. Előbbit 2014-ben 450 ezren vették igénybe és átlagosan havi 3870 forintot kaptak. Utóbbival 10 ezer háztartás élt, ők egy év alatt 107 ezer forintot kaptak átlagban.

Bevezették a szocpol helyett a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK). A CSOK-ot már használt ingatlan felújítására és vásárlására, kisebb alapterületű ingatlan esetén, akár egy gyerekkel is lehet igényelni, a korábbinál tágabb összeghatárban. Viszont szigorú szűkítő feltétel, hogy az egyik félnek rendelkeznie kell 180 napja tartó társadalombiztosítási biztosított státusszal: így kiesnek a gyesen levők, a segélyben részesülők, valamint a be nem jelentett- és alkalmi munkavállalók. Nagyobb baj a CSOK-kal, hogy nem szociálisan célzott és a tulajdonszerzést támogatja.

A devizahitelesek megsegítésére tett kormányzati lépésekről (forintosítás, elszámolási törvény, adósságfék) átfogóan azt jegyzi meg a tanulmány, hogy ezek a devizahitelesek szűk, jobb helyzetű csoportján segítettek.

Az EU-s pénzből finanszírozott marginalizált közösségeket célzó lakhatási programok (Komplex-telep program, TIOP Lakhatási beruházások) a jelentés szerint a szegregátumok ,,szépítgetésére" jók, de telepfelszámolásokra és lakhatási megoldásokra már nem annyira.

Az energiahatékonyság javítása is fontos EU-s stratégiai cél, azonban a 2020-ra tett vállalásokat Magyarország nem ültette saját jogrendjébe. A Nemzeti Energiastratégia 2030 című dokumentumban ugyan energiahatékonyság növelést vállalt Magyarország ártámogatás helyett. A panelprogramon kívül mégis a rezsicsökkentés mindmáig a legfontosabb kormányzati lépés energiaár-ügyben.


http://hvg.hu/itthon/20151030_igy_mukodnek_a_magyar_reformok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: közműtartozással, tulajdonszerzést, legmegdöbbentőbb, életvitelszerűen, ingatlanvagyonuk, energiastratégia, hajléktalanságra, lakásfenntartási, szegregátumokban, alulszabályozott, devizahitelesek, megvalósulására, lakásbérleteket, adósságkezelést, állománybővülés, rezsicsökkentés, lakásfentartási, középosztálynak, adósságkezelési, otthonteremtési, foglalkoztatott, szakpolitikákra, takarékpénztári, szükséglakásban, kihasználásával, privatizációnak, középosztályhoz, jogszabályoknak, gyermekvédelmi, álláskeresőből, kilakoltatásra, magyarországon, megélhetésüket, szakellátásban, összeghatárban, lakásvásárlási, magyar reformok, otthonában áram, friss kutatásból, kormányzati plakátkampány, reformok működnek, lakhatási kérdésekkel, propaganda tartja, kormányzati propagandában, fogyasztás visszaesésének, szegényeket kevéssé, jelentés egyik, szegények helyzetén, segélyek szigorúbb, szociális ellátásból, rendszer veszteseit, gyerekek szívják, Kálmán Attila, Humanity Magyarország, Átol Dorottya, Kallos Bea, Szekér András, Nemzeti Eszközkezelő Társaság, Családi Otthonteremtési Kedvezményt, TIOP Lakhatási, Nemzeti Energiastratégia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.20. 14:52 Kormánybiztos: 227 millió forinttal támogatta a kormány síterepek fejleszté...
01.20. 14:52 Magyar Nemzet - Erősödik az igény a házi pálinkára
01.20. 14:42 Világbajnok norvég kapust igazolt a Siófoktól a győri női kézilabdacsapat
01.20. 14:42 Párbeszéd: mesterségesen tartja 4-5 százalékon a növekedést a kormány
01.20. 14:32 Orbán Viktor Indonéziában tárgyal a héten
01.20. 14:22 Vízilabda Eb - Szlovák és francia siker az alsóházban
01.20. 14:13 Stoltenberg: fontos lépés a Eurowings és a Lufthansa német légicégek Belgrá...
01.20. 14:13 Grezsa: a Katolikus Karitász orvosmissziója a magyarság megmaradását is szo...
01.20. 14:12 Erdő Péter megnyitotta a Boldog Özséb-emlékévet
01.20. 14:12 Începând cu acest an, Suzuki va produce în Esztergom doar automobile hibrid...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Aprórózsás torta  Posertube  Női vízilabda E.B. mérkőzése...  Szép téli, havas napokat! Elvé...  Aprórózsás torta  Esti mese  Az idő csak egy pillanat  Készüljünk együtt testben és l...  5 táplálék, amely felgyorsítja...  Mentális betegségek és a táplá...  Athena Pronania templom Görögo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért jutott idáig a világ?  Rózsaszín rózsa  Egy haldokló tanya  Kávészemek  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok!  Téli kép  Haiku  Minyon  Jégcsapok  9. parancsról szóló elmélkedés...  Az idő csak egy pillanat  Athena Pronania templom Görögo...  Deres környezetben a Máriagyűd...  Chillon vára Svájcban  Minyon  Katica  Kaffka Margit : Nem hiszek  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Rózsaszín rózsa  Png virág  Posertube  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rózsa a fa odvában  Rózsaszín rózsa  Az emberi szív . . .  Bereményi Géza kapta idén a Kö...  Kaffka Margit : Nem hiszek  A mindennaposban is látni tudj...  Posertube  Évközi 2. vasárnap 01.19 Csíks...  Apám árnyéka  Esti mese  Fázós január  Facebookon kaptam Krisztina...  Eged hegy - természeti fotó  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Téli kép  Facebookon kaptam  EGY NŐNEK KELL, HOGY LEGYEN...  Profi munka........  Évközi 2. vasárnap 01.19  Évközi 2. vasárnap 01.19 Csíks...  Orazio Vecchi - Néked zeng ez ...  A boldogság olyan  Facebookon kaptam  Téli kép  Siklósi vár képeken  Facebookon kaptam  Téli este  Jó éjszakát  A Természet őszinte barát  Létem  A nap képe.......  Téli kép  Miért jutott idáig a világ?  Képes üzenet !  Stop a gondolatnak  Rózsaszín rózsa  Dr. Székely János megyéspüspök...  Elegem van  Téli kép  Orchídea  Tündérkés torta  Egy 120 éves nagymama elmondta...  Az élet igazságai  Egy tál cseresznye  Napraforgók  Virágfüzéres torta  Szamár fűl  Facebookon kaptam  Kaffka Margit : Nem hiszek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tengerpart  Kellemes napot  Posertube  Kókusz  Rózsafüzér KIRÁLYNÉJA - Vallás...  Vannak helyek  Egy 120 éves nagymama elmondta...  Kellemes kávézást!  Kellemes kávézást!  Posertube  Szép francia kép 
Bejegyzés Címkék
magyar reformok, otthonában áram, friss kutatásból, kormányzati plakátkampány, reformok működnek, lakhatási kérdésekkel, propaganda tartja, kormányzati propagandában, fogyasztás visszaesésének, szegényeket kevéssé, jelentés egyik, szegények helyzetén, segélyek szigorúbb, szociális ellátásból, rendszer veszteseit, gyerekek szívják, három- vagy, gyereküket egyedül, családi adókedvezmény, lakhatási válság, lakhatáshoz való, magyar jogrend, emberhez méltó, jelentés szerint, szakmai konszenzus, megoldatlan lakhatás, magas lakhatási, szegénnyé válás, jelenlegi helyzetben, erőforrások kihasználásával, sötét szobában, kunyhóból munkába, hideg lakásban, megélhetésüket kigazdálkodni, roma lakosság, riasztó számsort, teljes lakásállomány, önkormányzati bérlakások, privatizációnak köszönhetően, önkormányzatok inkább, leromlott állapotú, szűk körén, probléma gyökerét, magántulajdonú lakás, piaci alapon, kormányzati szakpolitikákra, cikk végén, tulajdonszerzést segítik, szűkülő középosztálynak, lakhatási problémákkal, állami támogatásokat, kevés szociális, lakhatási költségek, egekbe szöknek, nyomukban vannak, rezsicsökkentés hangyányit, társadalom középső, legmegdöbbentőbb számokról, szegénységi küszöb, uniós átlag, rezsicsökkentés sikerpropagandája, hátralékok egyik, hajléktalanná válás, alulszabályozott vagy, önkormányzatok pedig, lejárt szerződésű, utcára került, hajléktalanellátó intézmény, utcáról lakásba, lakáshoz juttatással, egyedüli terület, lakhatás megoldása, lakhatási problémák, intézményben elhelyezett, állam havonta, kritikus helyzetet, közterületen élők, 2014-es költségvetés, állam valamilyen, legnagyobb tétel, lakásvásárlási hitelek, második pedig, állami gondozásból, állami költések, tulajdonszerzésre képes, állami támogatások, lakásfenntartási támogatást, önkormányzat adhatja, szocpol helyett, korábbinál tágabb, egyik félnek, gyesen levők, segélyben részesülők, tulajdonszerzést támogatja, devizahitelesek megsegítésére, devizahitelesek szűk, szegregátumok &#8222, 2020-ra tett, panelprogramon kívül, rezsicsökkentés mindmáig, legfontosabb kormányzati, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1758
  • e Hét: 6088
  • e Hónap: 65196
  • e Év: 65196
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.