Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A magánnyugdíjpénzek nyomában - Feloszt, kiró, elvesz
  2015-11-18 21:21:50, szerda
 
  A magánnyugdíjpénzek nyomában - Feloszt, kiró, elvesz

szerző
Keller-Alánt Ákos
publikálva
2015/45. (11. 05.)

A 2011-ben államosított 3000 milliárd forintnyi nyugdíjvagyon utolsó részleteit a múlt héten verte el az állam. A GDP tíz százalékát kitevő összeg a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz került, ám az elmúlt négy évben az alap kiürült, az adósság alig csökkent, nyugdíjreformról pedig már nem is beszél senki.

A 2010-es választások után az Orbán-kormány politikai okokból nem folytathatta a korábbi évek megszorító intézkedéseit, a hiánycélok elengedéséhez pedig Brüsszel engedélyére lett volna szükség. Azért, hogy a költségvetés hiánya és az államadósság mértéke magasabb lehessen a korábban vállaltnál, és így nagyobb mozgástere legyen a kormánynak, Orbán Viktor a nyár elején Brüsszelbe utazott. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke azonban világossá tette, hogy az EU nem enged a korábbi megállapodásokból, így a kormánynak sürgősen pénz után kellett néznie. Így merült fel már júniusban, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az állami kasszába irányítsák. Orbán Viktor 2010 októberében jelentette be hivatalosan, hogy egy átmeneti, 14 hónapos idő­szakra felfüggesztik az átutalásokat. A 2011 végéig tartó felfüggesztés során hárommillió magyar havonta átlagosan tízezer forintnyi magán-nyugdíjbefizetése nem a pénztárakba, hanem az állami kasszába vándorolt. Matolcsy György gazdasági miniszter szerint ezzel nem ért volna kár senkit, hiszen az elvont összeget utólag jóváírták volna a számlákon. Azt, hogy majd vissza lehet térni az állami rendszerbe, már ekkor elkezdték pedzegetni, a helyzet komolyságát demonstrálandó ki is nevezték nyugdíjvédelmi miniszterelnöki meg­bízottnak Selmeczi Gabriellát. Az összesen 420 milliárd forintos elvonást a 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél miatti kényszerrel indokolták.

Eleinte nem mondták ki, hogy a cél a második pillér teljes beszántása, az erre utaló jelek azonban egyre sűrűsödtek. Megszüntették az újonnan munkába állók kötelező tagságát, kiderült, hogy a pénztáraknál maradókat mégsem kompenzálják, leállították a Pénztárak Garanciaalapjának kölcsönfelvételi lehetőségét a Magyar Nemzeti Banktól, és eltörölték az állami készfizető kezességet. Novemberben jött a fenyegetés, hogy aki nem lép vissza az állami rendszerbe, az nem kap majd állami nyugdíjat, viszont a visszatérőket örökölhető egyéni számla várja majd a ,,szabad pénztárválasztás" jegyében. 2011 elején végül automatikusan átléptettek mindenkit az állami rendszerbe, aki nem kérte az ellenkezőjét: a tagok mindössze 3 százaléka, 102 ezer fő tartott ki ekkor valamelyik pénztár mellett. A visszalépők korábban befizetett teljes vagyona az Államadósság Kezelő Központ működtette Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz került. A kivéreztetés indoka az volt, hogy a pénztárak tipikus példái a magánérdeknek a közérdek kárára való térnyerésére: Orbán szerint ugyanis arra kötelezték az embe­reket, hogy a kasszákban kockáztassák és a rulettasztallal egy lapon említhető tőzsdére vigyék a pénzüket, pedig a nyugdíjak értékét csak az állam tudja garantálni. Selmeczi a pénztárak ,,luxusprofitjáról" és drága működésükről beszélt: a miniszterelnöki megbízott szerint a pénztárak a befizetések 5,8 százalékát költötték saját magukra, ám a PSZÁF beszámolója szerint ez mindössze egy százalék körüli összeget tett ki.

Elszállt a hat és fél négyes metró

2011 júniusában kezdték el a pénztárak átutalni volt tagjaik befizetéseit az államnak, a teljes vagyon 3000 milliárd forintot tett ki. A pénz elköltésének azonnal neki is látott a kormány. A mintegy 1400 milliárd forint értékű állampapír azonnal megsemmisült, hiszen visszakerült a kibocsátóhoz, 233 milliárdot pedig hozamként megkaptak a korábbi pénztártagok. A központi költségvetésnek 459 milliárd jutott, a különböző értékpapírok eladásán 18 milliárdot, az árfolyam gyengülésén pedig 200 milliárdot bukott az állam - fél év elteltével kevesebb mint 690 milliárdnyi vagyon maradt az alapnál. A következő évek is hasonlóan teltek: jutott pár százmilliárd az államadósság csökkentésére (közte az IMF-hitel visszafizetésére), az önkormányzatok adósságának törlesztésére. Évről évre kisegítették a költségvetést is, ha kellett, hol a tb, hol a nyugdíjkassza hiányát pótolták ki, de jutott a Mol-felvásárlásra, a gáztározók megvételére és egyéb folyó kiadások finanszírozására is a nyugdíjvagyonból. 2012 végén egy törvénymódosítással lehetővé tették, hogy az alap az eszközeit térítésmentesen átadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek (MNV). E lehetőséggel azonnal éltek is, év végén több mint 136 mil­liárd forintnyi papírt - főleg részvényeket - kapott meg ingyen az MNV. 2012 végén 316 milliárd forint volt az alap vagyona (úgy, hogy új átlépők további 51 milliárdot vittek magukkal), 2013 végére viszont már csak 200 millió forint maradt az alapnál, mely egy év alatt megfeleződött, és idénre valószínűleg teljesen el is fogyott. A rosszkor eladott részvényeken és befektetési jegyeken összesen 110 milliárd forint, az átvett ingatlanokon pedig 300 milliárd volt a veszteség az elmúlt négy évben. Az MNV a megkapott részvényeket hol beépítette az egyre növekvő állami tulajdonba (Rába, Mol), hol pedig eladta azokat. Október végén a teljes OTP-pakettet sikerült értékesíteni, 74,5 mil­liárd forintért (ez 6 százalékkal alacsonyabb ár, mint az eladást megelőző napi tőzsdei érték, igaz, 15 százalékkal magasabb, mint a részvények nyilvántartási értéke volt). Nem lehet tudni azonban, mi lett a sorsa azoknak a külföldi részvényeknek és ingatlanalapoknak, melyeket (mivel a kincstár nem kezelheti) pályázat útján az ING kezelésébe adtak.
Mit csináltatok a pénzünkkel?

Mit csináltatok a pénzünkkel?

Fotó: Marjai János / MTI



Nyugdíjreform és államadósság

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyona tehát elfogyott, de lett-e nyugdíjreform vagy csökkent-e az adósság? A 3000 milliárd forint a magyar GDP tíz százalékával csökkenthette volna az államadósságot, ám ez - amint a fentiek nyomán gyanítható - nem történt meg. A pénz nagyobb része (az NGM szerint 2500 milliárd) valóban az államadósság csökkentésére ment el, és részben ennek eredményeként a 2010 végén még 81,8 százalékon álló GDP-arányos mutató 2014 végére 77,3 százalékra csökkent. A változás tehát nem éri el a GDP 10 százalékát, sőt, ha nem a gazdaság bővülése miatt is egyre alacsonyabb GDP-arányos százalékot, hanem a bruttó összeget nézzük, akkor az államadósság nőtt is, nagyjából 2700 milliárd forinttal. Az adósságpálya valóban csökkenő, ám az utóbbi években ezt többször is csak kis rásegítéssel sikerült elérni. Mivel az államadósság értékelésekor a befektetők és az intézmények a december 31-i állapotot nézik, be lehet vetni apróbb trükköket. Ilyen például az állami vállalatoknál lévő államkötvények ideiglenes visszavásár­lása, de 2013 végén feltehetően az MNB is ­be­avatkozott a forintárfolyamba, hogy a devizában denominált adósság értéke kedvező legyen (erre utal legalábbis, hogy december végén pont annyi volt a forint-euró árfolyam, amennyivel a korábban elfogadott költségvetés számolt).

Ami a nyugdíjreformot illeti, nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elmaradt. A nyugdíjkorhatár folyamatosan emelkedik (férfiak esetében már vészesen közelíti a várható élettartamot), és több lépést nemigen tett a kormány a rendszer fenntarthatóságáért. Az egyéni számlák ígéretéből mindössze annyi valósult meg, hogy a nyugdíjfolyósító honlapján elérhető, mennyi járulékot vontak le tőlünk eddig (csak 2013-tól és 40 ezer főnek él egyelőre a szolgáltatás). Ez azonban nem valódi számla, mert a nyugdíjrendszer nem tőkefedezeti: a mutatott összeg virtuális érték, ami alapján valamikor, valahogyan kiszámolják a nyugdíjunkat. Maradt tehát a magától hamarosan összeomló felosztó-kirovó rendszer, amit a tehetősek önkéntesen kiegészíthetnek (lásd keretes írásunkat). A pénztárak és tagjaik száma pedig folyamatosan csökken. 2012 elejétől újra át lehetett lépni az állami rendszerbe, így idén év elejére már csak kevesebb mint 60 ezren maradtak tagok.

Az új rendszernek 10 pénztár vágott neki négy évvel ezelőtt, mára mindössze négy tartja a frontot. Pedig a kormány mindent megtett, hogy elmeszelje a pénztárakat. A csökkenő taglétszám és a csökkentett bevételek miatt (korábban a díjak 4,5 százalékát lehetett működési költségre fordítani, aztán már csak 0,9 százalékot, ezt emelték vissza idén januártól 2,5 százalékra) azonnal megszűnt az Erste, az Aegon, és később feladta az OTP, a Pannónia, az Aranykor és az ING is. 2011 elején még törvényt is módosítottak annak érdekében, hogy a Kehi vizsgálódhasson (mondván, közpénzekről van szó) a pénztá­raknál. A szervezet kapott is extra 240 millió forintot a vizsgálódásra, amelynek a vége három pénztár elleni kilenc büntetőfeljelentés lett sikkasztás és hűtlen kezelés gyanújával. Ezek aztán ennyiben is maradtak, az ügyeket ugyanis a Nemzeti Nyomozó Iroda részben bűncselekmény hiányában, részben bizonyítottság hiányában megszüntette. De legalább a PSZÁF ki tudott osztani néhány millió forintos bírságot a pénztáraknak, jellemzően adminisztratív hibákra hivatkozva.

Azt talán már felesleges is megjegyezni, hogy a kormányzati retorikával szemben a kasszák kifejezetten jól gazdálkodtak a rájuk bízott pénzzel. A válság után már 2010-ben megindult a korrekció, és már akkor is jóval az inflációt meghaladó hozamokkal dolgoztak, amikor Orbánék ,,rulettezésről" beszéltek. Az elmúlt évekre a 9-12 százalékos infláció feletti reálhozam volt a jellemző, így a pénztárak kezelésében lévő vagyon folyamatosan nő, szemben az állami kézbe került nyugdíjvagyonnal.

A kormánynak azonban a négy megmaradt pénztár (Budapest Bank, Horizont, MKB, Szövetség) 200 milliárdos vagyonára is fáj a foga, ezért idéntől törvény mondja ki: meg kell szüntetni azt a pénztárat, ahol a megelőző hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a tagok kevesebb mint 70 százaléka fizette be a kötelező havi tagdíjat. Ezt a lécet eddig mind a négy talpon maradt pénztár megugrotta. Hiába maradt valaki azonban a pénztárnál, és menne nyugdíjba, nem fér hozzá a pénzéhez. Az egyösszegű kifizetési forma január elsejével megszűnt, a járadékszolgáltatást a törvény nehezíti meg. Annak a pénztárnak ugyanis, amely nyugdíjat fizetne, 100 millió forintos saját tartalékkal kell rendelkeznie, és szükséges az MNB engedélye is. Ezek nélkül csak biztosítón keresztül lehet kifizetni a nyugdíjakat, ez pedig szintén a pénztárak költségeit növeli. Mivel a részletszabályok nem egyértelműek, kifizetésekről még egyik pénztár sem állapodott meg biztosítóval, így azok tisztázá­sáig a kifizetések biztosan állnak.

Emlékeztető

A hagyományos felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényege, hogy az aktív keresők járulékaiból fizetik ki a jelenlegi nyugdíjasokat. Ha egy társadalomban a keresők és a nyugdíjasok aránya állandó és a fiatalok vannak többen,
a rendszer elvileg stabil hosszú távon is, bár ekkor is problémás lehet, hogy a majdani nyugdíj mértékét nem lehet előre tudni. Ám ahogy a legtöbb modern társadalom, a magyar is rohamosan öregszik: pár évtized múlva olyan sok nyugdíjas és olyan kevés fiatal lesz, hogy külső beavatkozás nélkül a rendszer összeomlik. Ezt a nem túl bonyolult összefüggést ismerte fel 1997-ben a Horn-kormány, amikor részben lehetővé, felmenő rendszerben pedig kötelezővé tette a magán-nyugdíjpénztári tagságot, létrehozva ezzel a nyugdíjrendszer második pillérét. A tagok a nyugdíjjárulékuk egy részét tehát nem az államnak utalták el, hanem az általuk választott pénztárnak, amely azt különböző értékpapírokba fektetve igyekezett évről évre nagyobb hozamot elérni. A tagok az állami nyugdíj 75 százalékára lettek volna jogosultak, amit a magánnyugdíjként befizetett pénzük és azok hozamai egészítettek volna ki. Ezzel hosszú távon jól jár az állam (hiszen kevesebb nyugdíjat kell kifizetnie, és öngondoskodásra neveli polgárait) és a nyugdíjas is, hiszen kiszámíthatóbb ellátást kap, az egyéni nyugdíjszámlák értékét ugyanis folyamatosan követni lehetett. Harmadik pillérként pedig megjelentek az önkéntes nyugdíjpénztárak is, melyek igénybevételét az állam adókedvezményekkel ösztönzi.


http://magyarnarancs.hu/belpol/feloszt-kiro-elvesz-97070
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: luxusprofitjáról, nyugdíjfolyósító, kölcsönfelvételi, nyugdíjreformról, nyugdíjvagyonnal, adósságcsökkentő, visszafizetésére, finanszírozására, részletszabályok, nyugdíjjárulékuk, nyugdíjvagyonból, magánnyugdíjként, pénztárválasztás, forintárfolyamba, nyugdíjpénztárak, öngondoskodásra, rulettasztallal, kiegészíthetnek, költségvetésnek, nyugdíjrendszer, miniszterelnöki, vizsgálódhasson, vagyonkezelőnek, térítésmentesen, nyugdíjpénztári, nyugdíjreformot, nyugdíjkorhatár, nyilvántartási, bizonyítottság, értékpapírokba, nyugdíjvédelmi, önkormányzatok, kijelenthetjük, demonstrálandó, adminisztratív, kiszámíthatóbb, 2011-ben államosított, múlt héten, elmúlt négy, alap kiürült, adósság alig, 2010-es választások, korábbi évek, hiánycélok elengedéséhez, költségvetés hiánya, államadósság mértéke, korábban vállaltnál, nyár elején, korábbi megállapodásokból, kormánynak sürgősen, állami kasszába, 2011 végéig, Keller-Alánt Ákos, Adósságcsökkentő Alaphoz, Orbán Viktor, José Manuel Barroso, Európai Bizottság, Matolcsy György, Selmeczi Gabriellát, Pénztárak Garanciaalapjának, Magyar Nemzeti Banktól, Államadósság Kezelő Központ, Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, Marjai János, Adósságcsökkentő Alap, Nemzeti Nyomozó Iroda, Budapest Bank,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alázat  Nagyon különös  Elköszönt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Jó éjszakát  Akarat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Rátalálsz  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Ágai Ágnes – Csendélet  képre írva  Szabolcska Mihály – Ákác...  Hiányzik  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Rátalálsz  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Adakozás  Hiányzik  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Jó éjszakát  Fehér virág  Nem tudhatod  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  képre írva  Akarat  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Éretlen vers  210 éve született a SZÓZAT meg...  Őrizkednünk kell...  Akarat  Nagyi telefonál  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Png férfi  Mai harmónia kártyám  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Örülök, hogy látlak!  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  A sors  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Albert Einstein gondolata  Png csokor  Csak a fogyatkozás látható  Kövesd a cowboyt!  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  Lóhere  Alázat  Egy lelki imádság  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Tanuld meg ezt a versemet  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
2011-ben államosított, múlt héten, elmúlt négy, alap kiürült, adósság alig, 2010-es választások, korábbi évek, hiánycélok elengedéséhez, költségvetés hiánya, államadósság mértéke, korábban vállaltnál, nyár elején, korábbi megállapodásokból, kormánynak sürgősen, állami kasszába, 2011 végéig, elvont összeget, állami rendszerbe, helyzet komolyságát, második pillér, erre utaló, újonnan munkába, pénztáraknál maradókat, állami készfizető, visszatérőket örökölhető, tagok mindössze, visszalépők korábban, kivéreztetés indoka, közérdek kárára, kasszákban kockáztassák, lapon említhető, nyugdíjak értékét, állam tudja, pénztárak &#8222, miniszterelnöki megbízott, százalék körüli, pénztárak átutalni, teljes vagyon, pénz elköltésének, mintegy 1400, korábbi pénztártagok, központi költségvetésnek, különböző értékpapírok, árfolyam gyengülésén, állam &#8211, következő évek, államadósság csökkentésére, önkormányzatok adósságának, nyugdíjkassza hiányát, gáztározók megvételére, eszközeit térítésmentesen, alap vagyona, rosszkor eladott, átvett ingatlanokon, megkapott részvényeket, egyre növekvő, teljes OTP-pakettet, eladást megelőző, részvények nyilvántartási, sorsa azoknak, külföldi részvényeknek, 3000 milliárd, fentiek nyomán, pénz nagyobb, 2010 végén, változás tehát, gazdaság bővülése, bruttó összeget, államadósság nőtt, adósságpálya valóban, utóbbi években, államadósság értékelésekor, december 31-i, állami vállalatoknál, devizában denominált, forint-euró árfolyam, korábban elfogadott, nyugdíjreformot illeti, nyugdíjkorhatár folyamatosan, várható élettartamot, egyéni számlák, nyugdíjfolyósító honlapján, mutatott összeg, magától hamarosan, tehetősek önkéntesen, kormány mindent, csökkenő taglétszám, csökkentett bevételek, szervezet kapott, vége három, ügyeket ugyanis, kormányzati retorikával, kasszák kifejezetten, rájuk bízott, válság után, inflációt meghaladó, elmúlt évekre, pénztárak kezelésében, állami kézbe, kormánynak azonban, négy megmaradt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2609
  • e Hét: 8341
  • e Hónap: 19452
  • e Év: 172948
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.