Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az Orbán-család esete a földprivatizációval
  2015-11-19 19:46:43, csütörtök
 
   
 
Az Orbán-család esete a földprivatizációval


2015-11-19 18:53:01Hargitai Miklós

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt került pont ,,Az Orbán család állami forrásból történő gazdagodása, különös tekintettel a szőlőbirtokokra" elnevezésű parlamenti vizsgálóbizottság részjelentésére. A dokumentum, amelyből alább idézeteket közlünk, ma is aktuális megállapításokat tartalmaz az állami vagyon politikus-közelbe kerülésének technikáiról.
hirdetés

A felcsúti sztori lényege, hogy Orbán 1999-ben kormányfőként először helyzetbe hozta bizalmi emberét a Herceghalmi Állami Gazdaságban, majd az illető összevásárolta és irreálisan alacsony áron továbbadta a miniszterelnök feleségének a Felcsút határában megszerezhető termőföldeket, cserébe pedig részt vehetett Herceghalom kedvezményes privatizálásban. Ezután a kormány értéknövelő belvízvédelmi beruházásokat hajtott végre az érintett területen.

,,A dr. Lévai Anikó által Orbán Viktor miniszterelnök házastársaként 2002 . január 31-én és azt követően benyújtott vagyonnyilatkozatokban szereplő, összesen 539.380 m2 területű, Felcsút környéki termőföldeket 2000. december 21-én 5.500.000 forintért vásárolta fel két eladótól Bognár Sándor, a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság (HKG) Rt . vezérigazgatója . A földeket 2001. október 31-én 6 millió forintért adta tovább dr. Lévai Anikónak. A beszerzési ár enyhén, a továbbadási ár mélyen a környékbeli termőföldek akkori átlagára alatt volt.

hirdetés

1999. nyarán váratlanul leváltották a HKG Rt . vezérigazgatóját . Helyébe július 10-én Bognár Sándort nevezték ki, olyan, meglehetősen szokatlan körülmények között, amelyek arra utalnak, hogy a kinevezésről szóló döntés hirtelen, minden, a tulajdonosi jogokat gyakorló ÁPV Rt -nél szokásos előkészítés nélkül született . 2001. október 19-én Bognár Sándor a 12 állami gazdaság privatizációjáról intézkedő kormányhatározat jóvoltából rendkívül kedvezményes körülmények között szerezhetett meghatározó tulajdonrészt a privatizált HKG Rt-ben.

Az Országgyűlés a kormány előterjesztésére 2001 . december 11-én elfogadott, 2001 . évi XCIV. törvénnyel mintegy 2.7 milliárd forintos támogatást biztosított Alcsútdoboznak, Felcsútnak és további négy környékbeli településnek belterületi vízelvezetés céljára. A támogatással a hasonló célra az adott évben megszavazott teljes összeg mintegy 90%-át egyetlen, még Fejér megyén belül sem a legkritikusabb vízügyi helyzetben lévő kistérség kapta. Ez az adott évben megszavazott legnagyobb összegű támogatás, mégpedig kirívóan alacsony, 10% önrész felmutatása mellett. A végrehajtott vízügyi beruházást követően a térségben a termőföld árak jelentősen megemelkedtek ; 2005-ben mind Alcsútdobozon, mind Felcsúton az átlagos földárak 150% -kal voltak magasabbak, mint 2002-ben, ezalatt a megyei átlagár csak 84%-kal növekedett.

A támogatási pályázatot csak az Országgyűlés döntését követően nyújtották be. Az összesen több mint 3 milliárdos beruházás az említett földterületek értékét jelentősen megnövelte. A Dr. Lévai Anikó tulajdonában lévő 539.380 m 2 földterület mai forgalmi értéke - a környékbeli termőföldek átlagárát alapul véve - 34.300.000 forintra becsülhető. Sem a Felcsút környéki ingatlanok felértékelődését eredményező, sem a Bognár Sándort kedvező helyzetbe hozó döntések nem tartoztak miniszterelnöki hatáskörbe, de nem születhettek meg Orbán Viktor jóváhagyása nélkül.
hirdetés

Az érintett, kilenc helyrajzi számon nyilvántartott földterület dr. Lévai Anikónak, Orbán Viktor feleségének a tulajdonában van. Dr. Lévai Anikó a Felcsút, 075/2, 079/17, 079/25, 079/26, 079/27, 0216/6, 0220/5, 0228/24 helyrajzi számon nyilvántartott földtulajdont vagyonnyilatkozataiban szabályosan feltüntette . (A vagyonnyilatkozatokat I/l/a, b és c megjelöléssel csatoltuk .) A felcsúti 0220/1 helyrajzi számú, 36.165 m2 nagyságú, 62,92 AK értékű ,,nádas, rét" művelési ágban nyilvántartott ingatlant azonban csak 2003. január 31-én benyújtott vagyonnyilatkozatában tüntette fel először, noha az I/2 .5/b megjelöléssel mellékelt adásvételi szerződés szerint ezt is 2001 . október 31-én vásárolta, a többivel együtt. Ezzel megsértette a képviselők jogállásáról szóló 1990 . évi LV. törvényt."

A másik történet a tokaji szőlőföldek és a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. sorsát vázolja. Ebben is visszatérő elem a földek olcsó megvásárlása, illetve olyan állami forású beruházások végrehajtása, amelyek a terület értéknövekedését eredményezték.

,,Dr. Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége 1997 és 2001 között összesen 80.564m2 termőföldet és 2478 m2 belterületi földet vásárolt Tokaj-hegyalján. Az ingatlan vásárlása mélyen a piaci árak alatt történt. Különösen kirívó, hogy Sárazsadány önkormányzata az 50 .529 m 2 zártkertet 2 Ft/m2, a belterületi ingatlant 44 Ft/m2 áron adta el az Orbán-családnak.

A Szárhegy Dűlő - Sárazsadány - Tokajhegyalja Kft. 1997-ben alakult. A Kft. megalakulása után két nappal szőlőtelepítéshez állami támogatásért folyamodott. A pályázathoz csatolandó hatósági hozzájárulásokat még a megalakulását megelőzően megkapta. A Kft.-be dr. Lévai Anikó a megalakulás másnapján az általa vásárolt termőföld törvénytelen apportálásával kísérelt meg belépni, ezt azonban a Cégbíróság nem jegyezte be (a társaság ezen határozata a termőföldről szóló 1994 . évi LV. Törvény 6.§ (1) bekezdésének azon rendelkezésébe ütközik, amely szerint belföldi jogi személy termőföld tulajdonjogát nem szerezheti meg - Dr. Lévai Anikó a szóban forgó termőföldet100 ezer forintért vásárolta, majd két hétre rá harmincszoros értéken kísérelte meg apportálmi, így az apport elfogadásával a tagok alaposan gyanúsíthatóak a valótlan érték megjelölése bűntettének elkövetésével, amelyet a BTK 298/C . § (1) bekezdése ugyancsak három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget). Ezt követően üzletrészt vásárolt a Kft.-ben, majd később készpénzes tőkeemeléssel növelte üzletrészének értékét. A lapokban megjelenő egyre kényelmetlenebb cikkek hatására dr. Lévai Anikó 2005-ben eladta üzletrészét, de megtartotta a földtulajdont.

A fentiek alapján dr. Lévai Anikó Tokaj-hegyaljai termőföld-tulajdona 80.564 m2, amelyet 1,6 millió Ft-ért vásárolt fel.

A földbirtok jelentős részét dr. Lévai Anikó haszonbérbe adta a Szárhegy Dűlő - Sárazsadány - Tokajhegyalja Kft-nek, de a haszonbérleti szerződést a bizottság nem ismerhette meg, és a földhivatali nyilvántartásban sincs nyoma. A Kft. a több lépcsőben kapott jelentős állami támogatással szőlőtelepítést hajtott végre - egyebek között dr . Lévai Anikó tulajdonán is. A telepítvény - a haszonbérlet lejártáig - a Kft. tulajdona. A földterület értéke a telepítés hatására jelentősen megemelkedett. A dr. Lévai Anikó sárazsadányi földjein telepített ültetvények a haszonbérleti szerződések lejárta után mindenképpen Lévai tulajdonába mennek át, ami jelentősen megnöveli a föld értékét. Az értékelés adatai alapján nem lehet meghatározni, hogy dr . Lévai Anikó sárazsadányi földtulajdona a megismert tények alapján milyen mértékű vagyongyarapodást eredményezett. A bizottság szükségesnek tartja a földterület jelenlegi piaci értékét független szakértővel fölbecsültetni, és ennek alapján megállapítani, mennyivel gyarapodott az Orbán-család vagyona dr. Lévai Anikó sárazsadányi földtulajdona révén."

http://nol.hu/belfold/az-orban-csalad-esete-a-foldprivatizacioval-1575951
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felértékelődését, hozzájárulásokat, nyilvántartásban, megállapításokat, értéknövekedését, vezérigazgatóját, előterjesztésére, kormányhatározat, részjelentésére, szőlőbirtokokra, vezérigazgatója, kényelmetlenebb, szőlőtelepítést, privatizálásban, miniszterelnöki, alcsútdoboznak, fölbecsültetni, apportálásával, összevásárolta, miniszterelnök, legkritikusabb, nyilvántartott, gyanúsíthatóak, rendelkezésébe, házastársaként, tokajhegyalja, eredményezett, belvízvédelmi, kormányfőként, beruházásokat, megszerezhető, megalakulását, földtulajdona, megállapítani, eredményezték, önkormányzata, állami vagyon, felcsúti sztori, illető összevásárolta, miniszterelnök feleségének, kormány értéknövelő, érintett területen, földeket 2001, környékbeli termőföldek, kinevezésről szóló, tulajdonosi jogokat, kormány előterjesztésére, hasonló célra, adott évben, legkritikusabb vízügyi, végrehajtott vízügyi, termőföld árak, Hargitai Miklós, Herceghalmi Állami Gazdaságban, Lévai Anikó, Orbán Viktor, Bognár Sándor, Herceghalmi Kísérleti Gazdaság, Lévai Anikónak, Bognár Sándort, Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft, Szárhegy Dűlő, Tokajhegyalja Kft, Lévai Anikó Tokaj-hegyaljai, Tokajhegyalja Kft-nek,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.10. 14:43 Koronavírus - A Szent Imre Kórházban folytatta kórházellenőrző körútját Orb...
04.10. 14:31 Koronavírus - Belgiumban átlépte a háromezret a halottak száma, és Hollandi...
04.10. 14:21 Koronavírus - György László: kiemelten támogatja a kormány a kutatás, fejle...
04.10. 14:11 Kigyulladt egy melléképület Cegléden, egy kisgyerek életét vesztette
04.10. 14:02 Koronavírus - Segélycsomagot kapnak a Tiszántúli Református Egyházkerület d...
04.10. 14:01 Koronavírus - Romániában csökkent az új megbetegedések száma, de nőtt az el...
04.10. 14:01 Koronavírus - Bodó Sándor: több százezer munkahely megőrzését szolgálja a b...
04.10. 13:51 Messi nem szerződik az Interhez
04.10. 13:31 Coronavirus - Guvernul Ungariei oferă comunităţilor maghiare de peste grani...
04.10. 12:51 Gyulay Zsolt: rengeteg forgatókönyv létezik a Magyar Nagydíjra
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Nyuszi tojásokkal  Ibolyák pohárban  10. Hittanóra: Hiszek a test f...  Kádár Hajnalka: Húsvét  Facebookon kaptam  Ferenc pápa a mai Júdásokért i...  Koloszár Zsófia: húsvét  Facebookon kaptam  Vegyétek, és egyetek. Ez az én...  Nagyszerda szentmise Csíksomly...  Png nő  Húsvét  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok  Nagycsütörtök napján két litur...  Facebookon kaptam  Tavaszi ajtódísz  Évforduló  fejlesztés alatt  Kávézó nő  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Hímes tojás ragyogd  Szentmise az utolsó vacsora em...  Tavaszi kép  Szentmise az utolsó vacsora em...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  Facebookon kaptam  Húsvét  fejlesztés alatt  Húsvét  Nagyhét  Kun Magdolna: Segíts Uram va...  Aranyosi Ervin: Amikor rajtad ...  Kellemes délutánt  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok  Keresztvíz  Szentmise Nagyszerda este 04.0...  Egyszerű arctisztítás (arcpako...  Facebookon kaptam  Nyuszi tojást fest  Kijárási korlátozás - megszűné...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Vegyétek, és egyetek. Ez az én...  Az igazak lakóhelyét megáldja ...  Tamkó Sirató Károly: Bíztató  Húsvét  Nagycsütörtökön az utolsó vacs...  Png nő  Kávézó nő  Ferenc pápa Twitter-üzenetei á...  A Krisztussal való találkozás  Nagycsütörtök az Oltáriszentsé...  Kellemes kávézást!  Hímes tojás ragyogd  Különös húsvét!  fejlesztés alatt  fejlesztés alatt  Húsvét  fejlesztés alatt  Vízcseppes rózsa  Andrea Bocelli húsvétvasárnapi...  Facebookon kaptam  Húsvét  Adjunk új esélyt minden napnak...  Bagamér * Nagycsütörtök  Húsvét  Húsvét  fejlesztés alatt  Nyuszi ünnep  Facebookon kaptam  Happy easter  Isten mindig méltó a szeretetü...  Nagycsütörtök napján két litur...  Andrea Bocelli húsvétvasárnapi...  Kellemes délutánt kívánok  Nagycsütörtökön az utolsó vacs...  Bagamér * Nagycsütörtök  Tavaszi kép  Kutya meleg van  Facebookon kaptam  Mit szeretnék húsvétra kérni -...  Szentmise Nagyszerda este 04.0...  Jeremiás próféta siralmai  Velünk lakó Szent Ostya - Szen...  Húsvét  Különös húsvét!  Tavaszi ajtódísz  Krizma szentelési szentmise Ka...  fejlesztés alatt  Facebookon kaptam  Rózsaszín virág  Magas vérnyomás ellen természe...  Új szív  Új szív  Virágvasárnap Jeruzsálemben  Hozzon a Húsvét: napfényt, áld...  Tamkó Sirató Károly: Bíztató  Ferenc pápa krizma szentelési ... 
Bejegyzés Címkék
állami vagyon, felcsúti sztori, illető összevásárolta, miniszterelnök feleségének, kormány értéknövelő, érintett területen, földeket 2001, környékbeli termőföldek, kinevezésről szóló, tulajdonosi jogokat, kormány előterjesztésére, hasonló célra, adott évben, legkritikusabb vízügyi, végrehajtott vízügyi, termőföld árak, átlagos földárak, megyei átlagár, támogatási pályázatot, összesen több, említett földterületek, felcsúti 0220, többivel együtt, képviselők jogállásáról, másik történet, tokaji szőlőföldek, földek olcsó, terület értéknövekedését, ingatlan vásárlása, piaci árak, belterületi ingatlant, pályázathoz csatolandó, megalakulását megelőzően, megalakulás másnapján, általa vásárolt, társaság ezen, termőföldről szóló, szóban forgó, apport elfogadásával, tagok alaposan, valótlan érték, lapokban megjelenő, fentiek alapján, földbirtok jelentős, haszonbérleti szerződést, földhivatali nyilvántartásban, több lépcsőben, haszonbérlet lejártáig, földterület értéke, telepítés hatására, haszonbérleti szerződések, föld értékét, értékelés adatai, megismert tények, bizottság szükségesnek, földterület jelenlegi, felértékelődését, hozzájárulásokat, nyilvántartásban, megállapításokat, értéknövekedését, vezérigazgatóját, előterjesztésére, kormányhatározat, részjelentésére, szőlőbirtokokra, vezérigazgatója, kényelmetlenebb, szőlőtelepítést, privatizálásban, miniszterelnöki, alcsútdoboznak, fölbecsültetni, apportálásával, összevásárolta, miniszterelnök, legkritikusabb, nyilvántartott, gyanúsíthatóak, rendelkezésébe, házastársaként, tokajhegyalja, eredményezett, belvízvédelmi, kormányfőként, beruházásokat, megszerezhető, megalakulását, földtulajdona, megállapítani, eredményezték, önkormányzata, haszonbérleti, termőföldeket, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 830
  • e Hét: 8526
  • e Hónap: 15758
  • e Év: 246776
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.