Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Óriásit zuhan a magyar tartalék: mi lesz ebből?
  2015-11-20 16:47:03, péntek
 
  Óriásit zuhan a magyar tartalék: mi lesz ebből?

Gáspár András, 2015. november 19., 11:20
Privátbankár

Két év alatt eltűnhet a magyar devizatartalék harmada - jelentette be friss előrejelzését a jegybank. Azt ígérik, ez nem okoz gondot, mert a rövid távú adósságunk is nagyot esik ezzel egyidejűleg. Úgy számolnak, rövid idő alatt több ezer milliárd forint ömlik így a bankoktól magyar állampapírokba és kkv-hitelezésre.


Az MNB devizatartalékamillió euró (hó végén)2011. okt.decemberfebruáráprilisjúniusaugusztusoktóberdecemberfebruáráprilisjúniusaugus ztusoktóberdecemberfebruáráprilisjúniusaugusztusoktóberdecemberfebruáráprilisjúni usaugusztusoktóber30 00032 50035 00037 50040 000
millió euró (hó végén)
2011. okt. 36874
november 35771
december 37774
2012. január 37242
február 34770
március 34697
április 35167
május 35555
június 35575
július 35898
augusztus 35237
szeptember 34576.7
október 34972.6
november 33865
december 33881
2013. január 34397
február 35897
március 35467
április 35894
május 35309
június 34329
július 33734
augusztus 30551
szeptember 30815
október 32757
november 34729
december 33782
2014. január 34112
február 33788
március 36197
április 36058
május 36273
június 36080
július 35225
augusztus 35535
szeptember 35684
október 34218
november 34135
december 34578
2015. január 38231
február 36407
március 36908
április 36946
május 37147
június 34761
július 34615
augusztus 33536
szeptember 32127
október 32112
Forrás: MNB / Privátbankár
2 év alatt 10 milliárd eurós zuhanás jön

Most nem új programot jelentünk be, de az üzeneteink azért erősek lesznek - harangozta be a jegybank mai háttérbeszélgetését Hoffmann Mihály igazgató. Ennek megfelelően rögtön azzal kezdte: két év alatt akár 10 milliárd euróval, 22 milliárd euróra is mérséklődhetnek a jegybank devizatartalékai. Magyarán 2017-re közel harmadával szűkülhet a tartalék szintje.

3000 milliárd forint keres majd magának új helyet

A jegybanki mérleg alapján ennek megfelelően a bankrendszer forintlikviditása érdemben szűkülhet: a sterilizációs állomány (azaz a bankoknak a jegybanknál tartott 2 hetes illetve 3 hónapos betéteinek összege) jelentősen, 1000 milliárd forint alá csökkenhet. A csökkenés tényleg jelentős: jelenleg 4000 milliárd forint körül van az állomány, ami azt jelenti, hogy 2 év alatt 3000 milliárd forint kereshet magának új helyet. Ha a forgalomban lévő készpénzállomány az eddigi ütemben emelkedik tovább, az még további 500 milliárd forint körüli összeget adhat hozzá a 3000 milliárdos csökkenéshez.

Ez pedig minden bizonnyal alkalmazkodásra ösztönzi a bankrendszert - az összeg egy része a bankok állampapírállományát növelheti tovább, másik része pedig és a jegybank reményei szerint a piaci kkv-hitelezést bővíti majd.

A tartalék ilyen mértékű csökkenése első halllásra riasztónak tűnik, az igazgató azonban felhívta a figyelmet: az ország rövid távú külső adóssága is csökkenni fog, ennek fedezetével tehát nem lesz gond.

Mitől csökken a devizatartalék?

Egyrészt az önfinanszírozási programhoz (amit az ország külső kitettségének csökkentése érdekében indítottak) köthetően az Államadósság Kezelő Központ nem új devizakötvényeket bocsát ki, hanem forintból finanszírozza a lejáró devizakötvényeket, a devizát pedig a jegybanknál a tartalék terhére váltja át forintra.

Másrészt a lakossági devizahitelek kivezetésekor kötött, a bankok és az MNB közötti devizatenderek lejáratai is folyamatosan mérséklik a tartalékot.

Csökkenti a tartalék szintjét az is, hogy az euróban jegyzett állami devizakötvényeket az MNB devizatartalékból vásárolja (ez a REPHUN-vásárlás)

Szintén csökkenti a tartalékot a deviza NHP is: ez nem más, mint a jegybank által nemrég bejelentett 300 milliárdos keretösszegű hitelprogram. Januártól a bankok devizahitelt nyújthatnak azoknak a vállalkozásoknak, melyeknek bevétele jórészt devizában keletkezik. Az MNB 0 százalék kamat mellett nyújt forinthitelt a bankoknak, és ezt egy piaci árazású devizacsereügylet keretében euróra cseréli.

Mitől csökken a rövidtávú külső adósság?

A Guidotti-Greenspan-szabály néven ismert elmélet szerint a devizatartalékoknak fedezniük kell az ország rövid lejáratú, azaz egy éven belül lejáró külső adósságát. Ezért nagyon fontos, hogy a rövid adósság is csökkenjen a tartalékok csökkenésével kapcsolatban. Az MNB szerint ezzel nem lesz gond.

Egyrészt ugyanis a devizahitelek kivezetésének köszönhetően a bankrendszer alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez: leépíti külső forrásait.

Másrészt a devizaegyensúlyi és a devizamegfelelési mutató bevezetése illetve módosítása következtében csökken a bankrendszer swap-állománya, ezzel a rövid lejáratú adósság is csökkenhet. Erről a változásról itt írtunk bővebben >>

A tartalékok szintjét csökkentő deviza-államkötvény (azaz REPHUN) vásárlás értelemszerűen az adósságot is csökkenti. Az mnb nyáron kezdett devizakötvény-vásárlási programja keretében október végén már 200 milliárd forint értékű deviza államkötvény szerepelt.

Végül egy kis technikai segítséget is kap az adósságcsökkentés: az EU-transzferek elszámolásához kapcsolódó módszertant felülvizsgálják. Az EU-tól beérkezett, de még ki nem fizetett támogatások ugyanis eddig rövid külső adósságként jelentkeztek, a jövőben ezen változtatnak.

Nem lesz gond a Guidottival?

A jegybank szerint a jelenleg magas többlettartalékok szintje (az a szint, amivel a tartalék meghaladja a rövid távú adósságok szintjét) ugyan csökkenni fog, ám az előrejelzésük szerint a tartalék szintje nem esik a rövid kötelezettségek szintje alá.

Kérdésre válaszolva elmondták: a hitelminősítés szempontjából nem a tartalék csökkentése negatív tényező, hanem sokkal inkább az adósság csökkenésén keresztül a sérülékenység csökkenése pozitív tényező. A folyamatoknak a forint árfolyamára gyakorolt hatásával kapcsolatban feltett kérdést nem kommentálta a jegybank.


http://privatbankar.hu/makro/oriasit-zuhan-a-magyar-tartalek-mi-lesz-ebbol-287670
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: vállalkozásoknak, devizaegyensúlyi, készpénzállomány, devizatartalékai, önfinanszírozási, kötelezettségek, felülvizsgálják, mérséklődhetnek, alkalmazkodásra, hitelminősítés, körülményekhez, devizatenderek, állampapírokba, értelemszerűen, devizatartalék, elszámolásához, finanszírozza, kivezetésekor, csökkenésével, folyamatoknak, előrejelzését, következtében, kitettségének, devizahitelek, sterilizációs, sérülékenység, devizakötvény, előrejelzésük, bankrendszert, kivezetésének, szempontjából, alkalmazkodik, keretösszegű, bankrendszer, államkötvény, privátbankár, magyar tartalék, magyar devizatartalék, rövid távú, bankoktól magyar, üzeneteink azért, jegybank devizatartalékai, tartalék szintje, jegybanki mérleg, bankrendszer forintlikviditása, sterilizációs állomány, jegybanknál tartott, csökkenés tényleg, forgalomban lévő, eddigi ütemben, 3000 milliárdos, bankrendszert –, Gáspár András, Hoffmann Mihály, Államadósság Kezelő Központ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mi lenne ha  Reménység és erő Krisztustól e...  Rátalálsz  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png nő  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nevem  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  George Gordon Lord Byron: Inez...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Popper Péter szavai  Még csak most kezdődik a nap  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Reggel van  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Erdőn  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jó éjszakát  Alázat  Alvó cicák  Png virág  Tanuld meg ezt a versemet  Png csokor  Őrizkednünk kell...  Kövesd a cowboyt!  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szívem tiéd  Akarat  Png nő  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Png telefon  Akarat  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png virág  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Mi lenne ha  Nagyi telefonál  Szép álmokat!  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Leonardo da Vinci gondolata  Png nő  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Png fotel  A jó emberek mindig szépek mar...  Még csak most kezdődik a nap  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png nő  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Adakozás  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png fotel  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar tartalék, magyar devizatartalék, rövid távú, bankoktól magyar, üzeneteink azért, jegybank devizatartalékai, tartalék szintje, jegybanki mérleg, bankrendszer forintlikviditása, sterilizációs állomány, jegybanknál tartott, csökkenés tényleg, forgalomban lévő, eddigi ütemben, 3000 milliárdos, bankrendszert &#8211, jegybank reményei, piaci kkv-hitelezést, tartalék ilyen, igazgató azonban, ország rövid, önfinanszírozási programhoz, ország külső, lejáró devizakötvényeket, devizát pedig, tartalék terhére, lakossági devizahitelek, tartalék szintjét, euróban jegyzett, jegybank által, bankok devizahitelt, piaci árazású, rövidtávú külső, éven belül, rövid adósság, tartalékok csökkenésével, devizahitelek kivezetésének, bankrendszer alkalmazkodik, megváltozott körülményekhez, devizamegfelelési mutató, bankrendszer swap-állománya, rövid lejáratú, tartalékok szintjét, jövőben ezen, jegybank szerint, jelenleg magas, tartalék meghaladja, előrejelzésük szerint, rövid kötelezettségek, hitelminősítés szempontjából, tartalék csökkentése, adósság csökkenésén, sérülékenység csökkenése, forint árfolyamára, vállalkozásoknak, devizaegyensúlyi, készpénzállomány, devizatartalékai, önfinanszírozási, kötelezettségek, felülvizsgálják, mérséklődhetnek, alkalmazkodásra, hitelminősítés, körülményekhez, devizatenderek, állampapírokba, értelemszerűen, devizatartalék, elszámolásához, finanszírozza, kivezetésekor, csökkenésével, folyamatoknak, előrejelzését, következtében, kitettségének, devizahitelek, sterilizációs, sérülékenység, devizakötvény, előrejelzésük, bankrendszert, kivezetésének, szempontjából, alkalmazkodik, keretösszegű, bankrendszer, államkötvény, privátbankár, csökkenéshez, megváltozott, kapcsolatban, köszönhetően, folyamatosan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 1675
  • e Hónap: 12786
  • e Év: 166282
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.