Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kiderült, miből fizetnék ki az újabb rezsicsökkentést
  2015-11-21 08:28:24, szombat
 
   
  "Megszereztük a Minisztérium belső anyagát, amelyből kiderül, a rezsicsökkentést azokból a milliárdokból szeretnék fenntartani, amelyet a paksi blokkok leszerelésére tettünk volna félre."

a szokásos ner üzleti modell, add el az erdőt törmelék faanyag áron, tarvágás, fölperzselés. (a pillanat uralása, ugyebár)

--------------------------------------------------------------------------------- -------------------------


Kiderült, miből fizetnék ki az újabb rezsicsökkentést


Megszereztük a Minisztérium belső anyagát, amelyből kiderül, a rezsicsökkentést azokból a milliárdokból szeretnék fenntartani, amelyet a paksi blokkok leszerelésére tettünk volna félre.


2015.10.27. 14:21


Nukleáris Társaság: Ne rezsit csökkentsenek a paksi pénzből!

A paksi atomerőmű befizet évente 20 milliárdot egy pénzügyi alapba.
A pénzt 1998 óta gyűjtik, többek közt arra, hogy ha majd lejár az erőmű üzemideje, legyen miből leszerelni és elvinni a nukleáris hulladékot.
Megszereztünk egy miniszterelnökségi vitaanyagot, ami Paks befizetéseinek leállítását javasolja.
A pénzt rezsicsökkentésre fordítanák 2017-ben.
Meg arra, hogy kicsit felhizlalják az utóbbi években koplalásra fogott energiacégeket.
Amelyek addigra már szinte mind államiak lesznek.

540 milliárd forint - ez az az összeg, amit saját számításai szerint a paksi atomerőműnek még be kellene fizetnie a következő évtizedekben a nukleáris pénzügyi alapba (KNPA). Az alapot 1998-ban azért találták ki, hogy ne az unokáink zsebére menjen a radioaktív hulladékok tárolásának, végleges elhelyezésének, illetve az egész erőmű leszerelésének jövőbeli költsége. Hanem fizessük ki már most apránként mi, akik az erőműben termelt áramot használjuk.
000 APP2003053087154
Fotó: Kisbenedek Attila
Az RHK

Korábban a radioaktív hulladékokat kezelő állami cég (RHK) az Országos Atomerőmű Hivatal alá tartozott, 2013-ban viszont az alap kezelését átvette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az RHK pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő alá került. Azt, hogy melyik évben mennyit kell az alapba fizetni, egy viszonylag bonyolult módszertannal számolják ki, és a költségvetési törvényben határozzák meg. Hogy pontosan mit tervez közép- és hosszú távon az RHK a befizetett pénzzel, illetve hogy milyen negatív következménye lenne a források megcsappanásának, arról megkérdeztük a céget is, egyelőre várunk a válaszra.

A paksi erőmű évről évre félretesz erre a célra, tavaly például 21 milliárd forintot tett az alapba. Az állam ehhez az adófizetők pénzéből még hozzácsap évente nagyjából 10 milliárdot. Az így befizetett évi 30 milliárd körüli összegnek egy kisebb részét a radioaktív hulladékokat kezelő állami szervezet (RHK Kft.) el is költi év közben felmerülő feladatokra, a többi marad a későbbi időkre. Hogy melyik évben mennyit kell fizetni, az változik, jövőre például a költségvetés csak 5 milliárdot dob hozzá, de a paksi befizetésnél évek óta ez volt a nagyságrend.
millió forintA nukleáris alap bevételei és kiadásai1998-2014, millió forintbevételekkiadások1998199920002001200220032004200520062007200820092010201120 122013201405 00010 00015 00020 00025 00030 00035 00040 000
Nagyobb méret
Paks 17 év alatt összesen 324 milliárdot fizetett be, tavaly év végén összesen 243 milliárd forint későbbi célokra összegyűjtött pénz maradt a kasszában.
Félre a malacpersellyel

Egy birtokunkba került, a Miniszterelnökségen készült belső anyag szerint nagyrészt ennek a jövőben felhalmozandó vagyonnak a megcsapolásával juthatna pénz az állami közműholding megerősítésére, esetleg még egy újabb körös rezsicsökkentésre is 2017-ben. (A megszerzett vitairat egy másik részét, amely a felvásárlási tervekről szól, múlt heti cikkünkben már ismertettük, Németh Lászlóné később elismerte, ők készítették az anyagot.)

Az elképzelés a következő: azt az évi 20 milliárd forintot, amit eddig a paksi erőmű a hulladékok kezelésére tett félre, nem kellene félretennie, így kWh-ként 1,43 forinttal olcsóbban tudja adni az áramot. Ezzel párhuzamosan még két díjtételt csípnének le az árból. A Magyar Villamos Művek kereskedőcége, az MVMP nem számítana fel Paks felé 0,27 forint/kWh eredmény- és 0,16 Ft/kWh menedzsmentszolgáltatási díjat, ami így azt jelentené, hogy
1,86 Ft/kWh-tal, 9,56 Ft/kWh-ra csökkenne a paksi áram előállítási ára a mostani 11,42 Ft/kWh forintról.
Paks, a fejőstehén

A Pakson évente megtermelt árammennyiség kicsit kevesebb mint a felét, évente kb. 7,3 TWh-t odaadnák a lakosság ellátására a 9,56 forintos önköltségi áron, erre már csak az állami szolgáltató költségeit tennék rá, és néhány egyéb tételt, a lakosság tehát olcsó paksi áramot használhatna.

És nem járna rosszul az MVMP sem. Bár a már említett két, kis összegű díjat nem szedhetnék be Pakstól, az ott megtermelt áramot önköltségi áron kapnák, évente nagyjából 8,3 TWh-t pedig eladhatnának a szabadpiacon az olcsó áramból. A minisztérium úgy számol, hogy a manőverrel összességében az állami kereskedőcégnél 1,1 milliárd forinttal nagyobb profit landolhat.
GettyImages-110760279
Fotó: Xinhua / Europress / Getty

Rendszerszinten pedig a Miniszterelnökség kalkulációja szerint összesen 16,6 milliárd forintot spórolhatnának meg. A korábbi évek áramárcsökkentéséhez képest ez nem nagy összeg, de a választások előtt kommunikációs eszköznek ez is jól jöhet, bemutatva azt, hogy az állami holding mégiscsak életképes.
Milyen áron?

Csakhogy nehezen képzelhető el, hogy a nukleáris alapból így kivett pénz ne hiányozna majd a későbbiekben. Eddig egy bonyolult módszertan alapján kalkulálva tették bele évről évre Paks 20 milliárdját és a költségvetés plusz 10 milliárdját. Hiába tűnik úgy, hogy van most bőven pénz az alapban, és hogy néhány évig biztos nem okoz gondot, ha mellőzik a befizetéseket,
idővel valamiből nyilván ki kell majd pótolni azt, amit néhány év alatt rezsicsökkentésre elégetnek.

Eddig ugyanis nem véletlenül fizetett annyit Paks, mint amennyit fizetett. Az évente esedékes összeget úgy állapították meg, hogy a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. kidolgozott egy javaslatot arról, hogy közép- és hosszú távon milyen hulladékkezeléssel kapcsolatos feladatokat kellene megvalósítani, azok mennyibe kerülnek, és ehhez mennyit kellene az alapba fizetni. Ehhez kikérték az Országos Atomenergia Hivatal előzetes szakmai értékelését, majd elküldték a minisztériumnak. A javaslatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megvizsgálta, és ha egyetértett vele, az alap szakbizottságának előzetes állásfoglalásával együtt elküldte jóváhagyásra a fejlesztési miniszternek. A miniszter jóváhagyása után pedig beírták a központi költségvetésbe.

Megkérdeztük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, hogy eredetileg milyen szerepet szántak az így gyűlő összegnek, károsnak tartanák-e, ha Paks leállna a fizetéssel. (És bár az ügy szempontjából másodlagos, rákérdeztünk arra is, hogy az alapban lévő 243 milliárd fizikailag gyűlik-e, vagy a központi költségvetés részeként az állam tartozik-e ennyivel saját magának.)
A gáz árát a Mollal tartanák olcsón

A Miniszterelnökség tervei nem csak a villamos energiát érintik. A gázszektorban elsősorban a Mollal és a hazai kitermelésű gázzal számol a Miniszterelnökség anyaga, ezt önköltségi áron kellene eljuttatni a lakosságnak. Gázárcsökkentésre viszont ez valószínűleg önmagában nem lesz elég, ha le is tudják valamennyire szorítani az árakat, az legfeljebb arra jó, hogy az állami közműcég veszteségeit a gázszektorban is eltüntessék. Anélkül hogy közben árat kelljen emelni.
Úgy tűnik majd, hogy minden működik

Egyébként az, hogy a multiktól megvett áram- és gázcégeket hagyják kicsit többet keresni, nem választás kérdése, kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen, hogy ezt meglépje. Brüsszel ugyanis, miután a kormány korábban rezsicsökkentés címén présbe fogta a multik által uralt energiapiacot eljárást indított, és egyebek mellett előírta azt is, hogy a rendszer-üzemeltetők költségeit be kell építeni az árba.

A kormány pedig most megvárja, amíg a veszteségekkel küzdő külföldi energiacégek elhagyják az országot, majd 2017-től, amikor már tényleg csak az állam marad a piacon, helyreállítja a rendszert az Európai Bizottság által elvárt módon. Mivel ez önmagában megnehezíti, hogy a rezsicsökkentett fogyasztói árakat tartani tudják, mindenképpen szükségesnek látszik valamilyen beavatkozás.

Az, hogy az ehhez szükséges pénzt végül valóban a nukleáris alapból veszik-e el, arról egyelőre nem született döntés, de tervek szintjén biztosan jelen van Paks befizetéseinek legalább ideiglenes felfüggesztése. Hogy az ügyben a kormány is óvatos, mutatja, hogy egyelőre még kommunikációs szinten sem került elő, hogy újabb rezsicsökkentés jöhet, mindeddig az állami rezsiholdingot életre hívó Németh Lászlóné államtitkár is következetesen csak a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartásáról beszélt. És még a vitairat is csak érintőlegesen veti fel, hogy a választások előtt esetleg újabb körös csökkentés jöhet.

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy valóban tervezik-e a paksi befizetések leállítását, ha pedig nem, hogyan szeretnék ,,fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit". Tervezik-e esetleg, hogy a költségvetésből pótolják ki a lakossági árak szinten tartásához szükséges összeget? Amint válaszolnak, közzétesszük.

http://index.hu/gazdasag/2015/10/27/rezsicsokkentes/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: rezsicsökkentést, rezsicsökkentett, megcsappanásának, minisztériumnak, rezsicsökkentés, rendszerszinten, megcsapolásával, költségvetésből, rezsicsokkentes, kereskedőcégnél, malacpersellyel, spórolhatnának, megerősítésére, leszerelésének, elhelyezésének, rezsiholdingot, minisztériumot, energiacégeket, befizetéseinek, felfüggesztése, következetesen, költségvetésbe, fenntartásáról, veszteségekkel, szempontjából, eredményeinek, gázszektorban, milliárdokból, energiapiacot, csökkentsenek, befizetéseket, módszertannal, összességében, megszereztünk, következménye, összegyűjtött, rezsicsökkentést azokból, milliárdokból szeretnék, paksi blokkok, erdőt törmelék, pillanat uralása, újabb rezsicsökkentést, paksi pénzből, paksi atomerőmű, pénzügyi alapba, pénzt 1998, erőmű üzemideje, nukleáris hulladékot, pénzt rezsicsökkentésre, utóbbi években, paksi atomerőműnek, következő évtizedekben, Nukleáris Társaság, Kisbenedek Attila, Országos Atomerőmű Hivatal, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, Németh Lászlóné, Magyar Villamos Művek, Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft, Országos Atomenergia Hivatal, Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, Európai Bizottság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.31. 23:44 A Trump-kormányzat jelentősen enyhítette a gépkocsik károsanyag-kibocsátásá...
03.31. 23:34 Koronavírus - Schanda: a kormány mindent megtesz a magyar emberekért
03.31. 22:23 Koronavírus - Franciaországban csaknem ötszázzal nőtt a halottak száma az e...
03.31. 21:23 Koronavírus - Kreml: orvosi felszerelést szállító orosz katonai gép indul a...
03.31. 21:04 Koronavírus - Továbbra is várják a véradókat
03.31. 21:04 New York állam kormányzója nem pályázik a demokraták elnökjelöltségére
03.31. 21:03 Koronavírus - A Kisvárda felbontotta két román labdarúgója szerződését
03.31. 20:33 Koronavírus - Két héttel meghosszabbítja a leállást az esztergomi Suzuki gy...
03.31. 20:33 Koronavírus - A tőzsdei társaságok sorra mondják le közgyűlésüket
03.31. 20:13 Koronavírus - A koszovói alkotmánybíróság megsemmisítette a kijárási tilalo...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Szeretettel Mindenkinek !  Harmónia......  Hidd el minden szép a maga mód...  Nők virágos hajdísszel  Isten uralma  4 éve  Facebookon kaptam  Csöndes eső  Ma Erdély védőszentjét Szent L...  Nyugodalmas jó éjszakát kíváno...  Virágzó fa  Orchidea  Gyakori kézmosás után hasznos ...  Bordó rózsa  Hidd el minden szép a maga mód...  Kovács Gergely érsek videóüzen...  Fegyelem!! Önfegyelem!!  Szép napot kívánok mindenkinek...  Csöndes eső  A hit kapuja: Az iszlám és a b...  Szíved a lélek természetes ott...  Virágok vázában  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni pihenést  Rózsa csokor  Kislány virág koszorúval  Nők virágos hajdísszel  Gerbera koszorú  Így legyen.......  Rejtő Jenő : Anyám  5 perc a munka, 30 perc sütés!  Rózsák kosárban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Clematis terniflora  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok mindenkinek...  Csokor kancsóban  Fegyelem!! Önfegyelem!!  Bízzunk Teremtőnkben  A férfi legyen a család papja:...  Cica virág koszorúval  Csöndes eső  Betty Boop  Ez a legfinomabb házi kenyér!  Facebookon kaptam  Hétfő esti szentmise Déváról ...  Mai harmónia kártyám  Kellemes kávézást!  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  Imádkozzunk együtt napról napr...  Heti beszámoló és értékelés 20...  Facebookon kaptam  Járvány idején 2020 évben  Betty Boop  Csokor kancsóban  Kovács Gergely érsek videóüzen...  Isten kegyelme legyen rajtunk!  Ferenc pápa a hétfő reggeli sz...  Lazítós estét  Kávézó nő  Facebookon kaptam  Gerbera koszorú  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Bögrés vajas zsömle  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Savanyú a citrom  Nárciszok cserépben  Kellemes délutánt kívánok  Sexy nők  Kellemes kávézást!  Png csokor  Kerekes Károly: A kereszt  Betty Boop  Bezártságodban üljön melléd az...  Facebookon kaptam  Gondold át !!!! ........  A hit kapuja: Az élet létrejöt...  Ez a legfinomabb házi kenyér!  Napi 1000 légzést segítő készü...  Nyugodalmas jó éjszakát kíváno...  5. nagyböjti hét kedd 03.31  Facebookon kaptam  BRFK Facebook oldalán „M...  Szeretettel Mindenkinek !  Tavaszi kép  Betty Boop  Ez csak egy ajánló  Ez csak egy ajánló  Pablényné Piroska: Virtuális ...  kedd esti szentmise Déva 03.3...  Jöjjetek énhozzám mindnyájan ...  Szép délutánt.......  Nők virágos hajdísszel  Gondolat........  Néptelen utcákon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
rezsicsökkentést azokból, milliárdokból szeretnék, paksi blokkok, erdőt törmelék, pillanat uralása, újabb rezsicsökkentést, paksi pénzből, paksi atomerőmű, pénzügyi alapba, pénzt 1998, erőmű üzemideje, nukleáris hulladékot, pénzt rezsicsökkentésre, utóbbi években, paksi atomerőműnek, következő évtizedekben, nukleáris pénzügyi, alapot 1998-ban, unokáink zsebére, radioaktív hulladékok, egész erőmű, erőműben termelt, radioaktív hulladékokat, alap kezelését, alapba fizetni, viszonylag bonyolult, költségvetési törvényben, befizetett pénzzel, források megcsappanásának, paksi erőmű, állam ehhez, adófizetők pénzéből, kisebb részét, többi marad, későbbi időkre, költségvetés csak, paksi befizetésnél, birtokunkba került, jövőben felhalmozandó, megcsapolásával juthatna, állami közműholding, újabb körös, megszerzett vitairat, másik részét, felvásárlási tervekről, hulladékok kezelésére, paksi áram, lakosság ellátására, állami szolgáltató, lakosság tehát, olcsó áramból, manőverrel összességében, állami kereskedőcégnél, korábbi évek, választások előtt, állami holding, nukleáris alapból, bonyolult módszertan, költségvetés plusz, évente esedékes, javaslatot arról, alap szakbizottságának, fejlesztési miniszternek, miniszter jóváhagyása, központi költségvetésbe, alapban lévő, központi költségvetés, állam tartozik-e, villamos energiát, gázszektorban elsősorban, hazai kitermelésű, legfeljebb arra, állami közműcég, multiktól megvett, kormány korábban, multik által, kormány pedig, veszteségekkel küzdő, állam marad, rezsicsökkentett fogyasztói, ehhez szükséges, állami rezsiholdingot, rezsicsökkentés eredményeinek, paksi befizetések, rezsicsökkentés eredményeit&#8221, költségvetésből pótolják, lakossági árak, rezsicsökkentést, rezsicsökkentett, megcsappanásának, minisztériumnak, rezsicsökkentés, rendszerszinten, megcsapolásával, költségvetésből, rezsicsokkentes, kereskedőcégnél, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 70
  • e Hét: 5146
  • e Hónap: 70
  • e Év: 231088
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.