Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tenyészállatokat akartak a zsidókért
  2015-11-22 19:41:08, vasárnap
 
 
Tenyészállatokat akartak a zsidókért


Az írás a Népszabadság 2015. 06. 13. számában jelent meg.



Szőcs Levente
Népszabadság

,,Számunkra a zsidók, a németek és a kőolaj a legjövedelmezőbb exporttermék." Az 1978-ban ,,kiugrott" egykori román kémfőnök, Ion Mihai Pacepa által Nicolae Ceausescunak tulajdonított kijelentés talán nem pontosan így hangzott el, de a valóságtartalmában nincs oka kételkedni annak, aki fellapozza Radu Ioanid legújabb kötetét.
hirdetés

A Securitate és a zsidók kiárusítása címmel, a Polirom kiadónál megjelent kötetben a washingtoni holokauszt-múzeum nemzetközi levéltárak programjának igazgatója minden korábbinál világosabb képet fest a közelmúlt történelmének egyik legszégyenteljesebb fejezetéről. A 342 dokumentumból kiderül: a románok éveken át gépekre, luxusautókra, exkluzív fegyverekre, sőt tenyészállatokra cserélték az Izraelbe emigrálni, alijázni akaró állampolgáraikat.


A zsidók (és az erdélyi szászok) kiárusításának a feltárásában és a jelenség dokumentálásában új lehetőségek nyíltak, amikor a román Legfelsőbb Védelmi Tanács feloldotta a Dunarea Külkereskedelmi Vállalat (ICE Dunarea) irattárának titkosítását, így 2014 márciusa végétől kutathatóvá váltak a különleges valutaügyletek dokumentumai. Az ICE Dunarea valójában AVS 0107 jelzéssel katonai egységként működött, és küldetése a rendszer működéséhez elengedhetetlen kemény valuta megszerzése volt.



Radu Ioanid más hivatalos és kevésbé hivatalos forrás - diplomáciai levélváltások, az ügyletekben érintett egykori tisztségviselőkkel készített interjúk - alapján vázolja fel a zsidók kiárusításának mechanizmusait. Mint a könyv bemutatóján is kiemelte:

egyes források 25 évvel a Securitate feloszlatása után még mindig nem mernek a nyilvánosság elé állni.

A zsidókkal való üzletelés már Ion Antonescu diktatúrája idején, 1942-ben felmerült. A marsall helyettesei és küldöttei az Ira Hirschmannel, az American War Refugee Board képviselőjével folytatott tárgyalásokon - a szövetségesek győzelmére gondolva - hajlandónak mutatkoztak elengedni a román fennhatóság alatt működő haláltáborokba elhurcolt zsidók egy részét, ha ezzel megvásárolhatják a saját szabadságukat. Néhány ezer zsidó hajóra is szállhatott a britek által igazgatott Palesztina felé.

Az Antonescu elleni 1944-es puccs és a II. világháború befejeződése után rövid időre javult a zsidók helyzete, de az 1946-47-es éhínség idején ismét lábra kapott az antiszemitizmus. A következő években pedig fokozatosan eltávolították őket a befolyásos állami tisztségekből, sőt, bizonyos szakmákból is.
hirdetés

A románok attitűdjét jól szemléltetik Petru Groza miniszterelnök Emil Bodnaras védelmi miniszterhez intézett szavai: ,,Az amerikaiak most a zsidókártyát játsszák ki, és egy olyan országban, ahol van 400 ezer zsidó, és több tízezren közülük beépültek az állami, gazdasági, politikai és kulturális struktúrákba, nem nehéz ezt a kártyát kijátszani.

Tele vagyunk zsidóval, mindenfelé csak zsidók!

Hogy képzeled, hogy a tervezésnél (az Állami Tervezési Hivatal) alkalmazott zsidók tisztességesen és korrektül dolgoznak, amikor azokkal a gyárakkal és kereskedelmi vállalatokkal kell tervezniük, amelyeket éppen tőlük koboztunk el?"

A háború után Romániának pótolnia kellett a szovjetek által hadizsákmánynak tekintett és elhurcolt kőolajipari berendezéseket, amelyek mellesleg amerikai és brit cégek tulajdonát képezték. A kommunista diktatúra felállása után Washington megszakította a berendezések pótlásáról folytatott tárgyalásokat. Ezek végül izraeli ügynökök útján jutottak el Romániába - gyakorlatilag csempészáruként, az embargó megsértésével.

Ez utóbbi körülménnyel magyarázható, miért titkolta hosszú ideig Izrael, hogy pénzzel vásárolta meg zsidók szabadságát. Az olajfúró tornyokért cserébe két év alatt Romániát 100 ezer zsidó hagyhatta el.

Az üzlet simának ígérkezett, hiszen az izraelieknek voltak már tapasztalataik a jugoszlávokkal. 1949-ben az alijázásban kulcsszerepet játszó izraeli ügynök, Shai ke Dan létrehozott egy izraeli-jugoszláv közös vállalkozást, amelynek révén olyan nyugati technológiát vitt be Jugoszláviába, amelyet a belgrádi hatóságok közvetlenül nem vásárolhattak meg. Egy komplett acélkohó mellett 12 olajfúró berendezés és 8 nyugati luxusautó is szerepelt a ,,bevásárlólistán". Dan később kulcsszerepet játszott a román hatóságokkal való egyezkedésekben is.
hirdetés

1952 márciusában a Constanta és Haifa között ingázó Transilvaniát sürgős javításokra hivatkozva egy dokkba vontatták, s a kivándorlás gyakorlatilag leállt. A következő öt évben mindössze 1657 zsidó hagyhatta el Romániát. 1958 azonban változást hozott. Gheorghe Gheorghiu Dej függetleníteni akarta Romániát a Szovjetuniótól, ennek érdekében pedig a Nyugattal folytatott kereskedelmet próbálta fellendíteni. Ha ennek fejében engedélyezni kellett a zsidók emigrálását, kész volt ezt az árat megfizetni.

Arra viszont nem volt felkészülve a rezsim, hogy a rendőrséget elárasztják a kérelmezők.

Október-decemberben százezernél is többen jelezték kitelepedési szándékukat, amit a kommunisták pofonként, árulásként értékeltek. Iszonyú megtorlási hullám következett: az ,,árulókat" eltávolították a munkahelyükről, iskolából, egyetemről, egész ágazatokat ,,zsidótlanítottak", százával tartóztatták le a ,,cionista kémeket".

Az alija viszont folytatódott, az arab országok nyomásgyakorlása ellenére is, azzal a feltétellel, hogy az izraeli újságok diszkréten kezelik a kérdést. A Haaretz kivételével a média el is fogadta az önkéntes cenzúrát. Később a Kneszet törvényt fogadott el, amely megtiltotta információk nyilvánosságra hozatalát az alijázásról.

Az alku része volt az is, hogy Izrael közbenjár Washingtonnál Románia érdekében. Románia 1958-ban elérte a szovjet hadsereg kivonását, az 1960-as évektől kezdve pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a Moszkvától független kül- és gazdaságpolitikára. De ahogy romlottak Románia kapcsolatai Moszkvával, úgy nőtt a valutaigénye. Az emberkereskedelmet az 1956-ban alapjaiban átszervezett Securitate kémszolgálata (DGIE) intézte, az ötvenes évek végén Henry Jakober londoni üzletember közvetítésével.

A munkácsi születésű magyar zsidó 4-6 ezer dollárt fizetett egy-egy vízumért, de nagyon sok esetben a törlesztés természetben történt. Olyan tenyészállatokat, tenyészanyagot és technológiát szállított, amelyhez az embargó alatt lévő Románia nem férhetett hozzá. A DGIE londoni kirendeltsége 1958. május 10-én jelentette a központnak, hogy lehetőség nyílt Landrace fajtájú sertések beszerzésére. Ezzel veszi kezdetét Jakober és a Securitate üzleti kapcsolata, amely rövidesen emberekre is kiterjed.


A Securitate Tereza fedőnevű ügynöke alig egy évvel később, 1959. augusztus 10-én jelenti először, hogy legutóbbi romániai látogatása során Jakober felajánlotta Dániából kicsempészett sertés- vagy marhatenyészanyag leszállítását 10 ezer dollár értékben, ha megtesznek neki egy szívességet: Franciaországban élő barátja idős és beteg apjának, bizonyos doktor Frighernek megadják a kilépési vízumot.

A Securitate dokumentumai Jakober-kombinációként emlegetik az állatért embert típusú csereügyleteket. 1959. április 6-án Alexandru Draghici belügyminiszter jóváhagyja dr. Preminger O., felesége és 19 éves leánya, Marcu Eugenia nevű sógornője, valamint a valutaüzérkedésért elítélt Bery Marcu és felesége kiutazását. Cserébe Jakobertől 100 darab ausztrál merinó juhot, 25 jersey tehenet és két bikát kérnek. Az átirat szerint Jakober állja az állatok szállítását Ausztráliából.

A tiszta haszon 35 100 dollár.

A következő hónapokban és években egymást érik a hasonló ügyletek, a tét pedig folyamatosan nő. A procedúra mindig ugyanaz. Az emigrálni óhajtó román állampolgár rokonai vagy barátai felkeresik Londonban Jakobert, aki a román kémszolgálattal megállapodik az árban. A pénzt Jakober svájci, a Credit Suisse-nél nyitott bankszámlájára fizetik be. 1961 októberében Jakober Bécsből táviratozik Bukarestbe: ,,Aláírtam a megállapodást Münchennel 500 személyről, ahogy Bukarestben ígértem. Stop. Szükségem van az útlevélszámokra, a többségre október 15. előtt, különben nem tudok utalni, ahogy ígértem. Stop. Indulok Londonba. Stop. Sürgönyözzenek! Jakober".

Komplett vágóhidak, precíziós műszerek, egyéb gépek kerültek Romániába Henry Jakober révén, több millió dollár értékben. Egy 1967. augusztus 22-i keltezésű DGIE-jelentés szerint a ,,Jakober-kombinációk" révén 23 566 zsidó kapott kitelepedési engedélyt, Románia pedig 9,02 millió dollár készpénzre és 3,4 millió dollár értékű nyugati gyártmányú berendezésre tett szert.

1964 végére Románia belügyminisztériuma az ország legnagyobb hústermelőjévé vált.

Dej 1965-ös halála után hatalomra került Nicolae Ceausescu állítólag hisztérikus rohamot kapott, amikor tudomást szerzett a ,,kombinációkról", és kirúgta a DGIE-től a Jakoberrel tárgyaló Gheorghe Marcu tábornokot. Az alijázás drasztikusan csökkent, részben a hatnapos háborúként ismert izraeli-arab konfliktus hatására is. Két évvel később azonban Ceausescu már aziránt érdeklődött, hogy él-e még Jakober. Röviddel később Marcut visszahelyezik tisztségébe.

A rezsimnek valutára volt szüksége. A diktátor elrendeli, hogy

a régi csereügyletekről át kell térni a ,,modern külkereskedelemre": megállapodást kell kötni, amely szerint Bukarest minden egyes zsidó emigránsért cserébe adott összegű készpénzt kap az illető kora, iskolázottsága, foglalkozása, munkahelye és családi állapota függvényében.

Ceausescu utasítására Marcu közvetlenül a Moszaddal veszi fel a kapcsolatot. A Bécsben havonta rendezett találkozókra a jóváhagyott vízumok listáját, a Jakober kizárása után ismét előtérbe kerülő Shaike Dan pedig bőröndnyi pénzt visz magával.

Az utolsó ilyen megállapodás 1988 decemberében járt le, de nem egészen két hónappal később már elkészült az új, öt évre szóló egyezség, amely az alijázásra ugyancsak a családegyesítés körülírást használta. Az emberkereskedelem gyakorlatilag a diktatúra utolsó napjáig, a Ceausescu házaspár 1989. december 25-i kivégzéséig tartott. Ioanid számításai szerint 1968 és 1989 között Ceausescu 112,5 millió dollár bevételre tett szert a zsidók eladásából készpénzben, összességében viszont a rezsim haszna több százmillióra tehető.


Izrael kedvezményes hitelekkel, megrendelésekkel, diplomáciai támogatással is segítette Romániát, miközben gyakran eleget tett a kommunista vezetők nem egyszer furcsa kívánságainak is.

A kívánságlistán luxus autó, öleb és nagy értékű vadászfegyver egyaránt szerepelt.

A szokatlan ajándékok közé sorolható egy Centurion típusú orosz gyártású tank is, amelyet Izrael a ,,hatnapos háború" idején zsákmányolt Egyiptomban - ahogy azt a kelet-európai zsidók repatriálásával megbízott Liaison Bureau egyik tagja megerősítette.

1997-ben Adrian Severin akkori külügyminiszter elismerte, hogy a román állam eladta állampolgárait a Német Szövetségi Köztársaságnak, és ezért megkövette az erdélyi szászokat. A zsidók kiárusításáért ellenben a mai napig nem kért bocsánatot Románia.

http://nol.hu/kulfold/tenyeszallatot-zsidokert-1539735

--------------------------------------------------------------------------------- ------------


Ami a bocsánatkérést illeti: az ügylet kétoldalú volt.

Ha Románia határai nyitva lettek volna (persze az akkor egy másik Románia lett volna), a zsidók egy része nyilván elhagyta volna az országot. DE EGYÁLTALÁN NEM BIZTOS, HOGY IZRAEL FELÉ.

Ebben a formában viszont nem kivándorlás, hanem embervásár volt. Amihez kettő kell: egy eladó és egy vevő. Románia embereket adott el, Izrael embereket vásárolt. Ahhoz ugyanis, hogy tovább erősödhessen, emberanyagra volt szüksége. Senki ne higgye, hogy Izraelt - a Moszadot! - valamiféle emberbaráti idealizmus motiválta. A szabad nyugati államok felől nem érkezett már érdemi mennyiségű bevándorló, Izrael tehát ott keresett utánpótlást, ahol tudott. Romániában talált zsidókat, megvásárolta őket. Így Izraelnek jutottak olyan zsidók is, akik esetleg - ha szabadon választhatnak - szívesebben vándoroltak volna ki máshova. Pl. az Egyesült Államokba, Argentínába, Franciaországba vagy Svédországba vagy bárhova.
Persze sokan maguktól is Izraelt választották volna. Nyilván az arányok ma már rekonstruálhatatlanok.

Viszont nyilván nem véletlen, hogy az ügyletet MINDKÉT FÉL részéről hallgatás övezte és övezi a mai napig is. Izrael nem véletlenül nem kampányolt soha azért, hogy a kommunista országokban élő zsidókat engedjék oda menni, ahova akarnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvásárolhatják, tenyészállatokat, dokumentálásában, legjövedelmezőbb, zsidótlanítottak, tenyészállatokra, megrendelésekkel, állampolgáraikat, nyomásgyakorlása, csereügyletekről, franciaországban, családegyesítés, repatriálásával, csereügyleteket, külügyminiszter, elengedhetetlen, bevásárlólistán, hadizsákmánynak, kémszolgálattal, franciaországba, útlevélszámokra, csempészáruként, külkereskedelmi, antiszemitizmus, belügyminiszter, egyezkedésekben, visszahelyezik, hústermelőjévé, sürgönyözzenek, bankszámlájára, nyilvánosságra, eltávolították, valutaügyletek, tenyészanyagot, iskolázottsága, kiárusításának, legjövedelmezőbb exporttermék, 1978-ban „, zsidók kiárusítása, washingtoni holokauszt-múzeum, közelmúlt történelmének, románok éveken, erdélyi szászok, jelenség dokumentálásában, román Legfelsőbb, különleges valutaügyletek, rendszer működéséhez, ügyletekben érintett, zsidók kiárusításának, könyv bemutatóján, zsidókkal való, marsall helyettesei, Szőcs Levente, Mihai Pacepa, Nicolae Ceausescunak, Radu Ioanid, Legfelsőbb Védelmi Tanács, Dunarea Külkereskedelmi Vállalat, American War Refugee Board, Petru Groza, Emil Bodnaras, Állami Tervezési Hivatal, Gheorghe Gheorghiu Dej, Washingtonnál Románia, Henry Jakober, Securitate Tereza, Alexandru Draghici, Preminger, Marcu Eugenia, Bery Marcu, Cserébe Jakobertől, Londonban Jakobert, Credit Suisse-nél, Jakober Bécsből, Indulok Londonba, Romániába Henry Jakober, Nicolae Ceausescu, Gheorghe Marcu, Shaike Dan, Liaison Bureau, Adrian Severin, Német Szövetségi Köztársaságnak, EGYÁLTALÁN NEM BIZTOS, HOGY IZRAEL FELÉ, Egyesült Államokba, MINDKÉT FÉL,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  39 ígéret  Szép estét kedves látogatóimna...  Otthon  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Isten hűségének mértéke  Magamnak  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Spenót fasírttal  Magamnak  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Van néhány kérdés, amin gondol...  József Attila - Kopogtatás nél...  Paul David Tripp Április 13  képre írva  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  A felvilágosodás...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Alvó cicák  Zilahy Lajos gondolata  Annyira tisztelem a szabadságo...  Pitypang szökőkút  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Ott van  Sík Sándor - Ha jő a perc  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Az ember emlékekből áll  Andrássy Réka - A bolond Böske  Alvó cica  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Egyszerű  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
legjövedelmezőbb exporttermék, 1978-ban &#8222, zsidók kiárusítása, washingtoni holokauszt-múzeum, közelmúlt történelmének, románok éveken, erdélyi szászok, jelenség dokumentálásában, román Legfelsőbb, különleges valutaügyletek, rendszer működéséhez, ügyletekben érintett, zsidók kiárusításának, könyv bemutatóján, zsidókkal való, marsall helyettesei, szövetségesek győzelmére, román fennhatóság, saját szabadságukat, britek által, zsidók helyzete, következő években, befolyásos állami, románok attitűdjét, amerikaiak most, zsidókártyát játsszák, olyan országban, kártyát kijátszani, háború után, szovjetek által, kommunista diktatúra, berendezések pótlásáról, embargó megsértésével, olajfúró tornyokért, üzlet simának, izraelieknek voltak, alijázásban kulcsszerepet, belgrádi hatóságok, komplett acélkohó, román hatóságokkal, dokkba vontatták, kivándorlás gyakorlatilag, zsidók emigrálását, árat megfizetni, rendőrséget elárasztják, kommunisták pofonként, alija viszont, arab országok, izraeli újságok, önkéntes cenzúrát, alku része, szovjet hadsereg, 1960-as évektől, 1956-ban alapjaiban, ötvenes évek, munkácsi születésű, törlesztés természetben, embargó alatt, évvel később, kilépési vízumot, állatért embert, átirat szerint, állatok szállítását, tiszta haszon, következő hónapokban, hasonló ügyletek, procedúra mindig, emigrálni óhajtó, román kémszolgálattal, pénzt Jakober, megállapodást Münchennel, többségre október, ország legnagyobb, alijázás drasztikusan, hatnapos háborúként, rezsimnek valutára, diktátor elrendeli, régi csereügyletekről, illető kora, jóváhagyott vízumok, utolsó ilyen, alijázásra ugyancsak, családegyesítés körülírást, emberkereskedelem gyakorlatilag, diktatúra utolsó, zsidók eladásából, rezsim haszna, kommunista vezetők, kívánságlistán luxus, szokatlan ajándékok, kelet-európai zsidók, román állam, erdélyi szászokat, zsidók kiárusításáért, bocsánatkérést illeti, ügylet kétoldalú, másik Románia, része nyilván, formában viszont, szabad nyugati, ügyletet MINDKÉT, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 649
  • e Hét: 4413
  • e Hónap: 8158
  • e Év: 161654
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.