Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hetven éve árulták el az erdélyi magyarságot a Magyar Népi S
  2015-11-24 17:15:48, kedd
 
 
Hetven éve árulták el az erdélyi magyarságot a Magyar Népi Szövetség vezetői - párhuzamok

Egy nemzet történetében vannak olyan pillanatok, amikor a politikai mozgástér jelentősen kiszélesedik. Ezekben a pillanatokban viszont a meghozott döntés többnyire mozgástérszűkítően hat ki a jövőre.


2015-11-15 18:24

Egy nemzet történetében vannak olyan pillanatok, amikor a politikai mozgástér jelentősen kiszélesedik. Ezekben a pillanatokban viszont a meghozott döntés többnyire mozgástérszűkítően hat ki a jövőre.

Az erdélyi magyarság sorsának alapvető létkereteit - jelen pillanatban úgy tűnik, hogy hosszú távon - két békediktátum határozta meg: a trianoni és a párizsi. A trianoni békeparancs aláírásakor Magyarország teljes mértékben kiszolgáltatott helyzetben volt, már nem tehette meg, hogy szembeszegüljön a nagyhatalmak akaratával, mint tette azt Kemal Atatürk, aki megmentette Törökországot egy hasonló méretű szétszaggattatástól. A mozgástérszűkítő pillanat, amikor lehetett volna még másként is dönteni, az volt, amikor Károlyiék leszerelték a magyar hadsereget 1918 késő őszén. Magyarország területén egyetlen idegen katona nem volt, csapataink az ellenség földjén állomásoztak, onnan tértek vissza veretlenül, hatalmas harci tapasztalattal. A nem sokkal később bevonuló kisantant csapatoknak esélyük nem lett volna velük szemben. Károlyiék akkor vették ki a fegyvert a magyar katonák kezéből, amikor négy évi idegen érdekekért folytatott harc után a saját, függetlenné vált hazát védhették volna. Ráadásképpen az ország vezetését puccsszerűen megragadó Károlyi-klikk meg is üzente a magyar területre éhes szomszédoknak, hogy nem fognak fegyvert rájuk, jöhetnek nyugodtan. Jöttek is. A folytatást ismerjük.

A párizsi békediktátumot megelőzően, bár akad, aki ezt másként gondolja, nem sok választása volt Magyarországnak s nagy biztonsággal leszögezhető, hogy ha sikerül az 1944. október 15.-i Horthy-féle kiugrás, akkor sem tarthattuk volna meg Észak-Erdélyt. Ezt viszont nem lehetett tudni, amikor a Román Kommunista Párt magyar fiókszervezete, a Magyar Népi Szövetség, (mely fennállásának idején éppen úgy monopolizálta az erdélyi magyarság politikai érdekképviseletét, mint az RMDSZ 1990-től 2008-ig) ,,százas" Intéző Bizottsága 1945. november 15. és 18. között összeült és hosszaz vita után lényegében Erdély Romániához tartozása mellett tette le a voksot. Ezt ugyan egy olyan sajátos retorikai fordulattal tette, mely Erdély kettéosztását ítéli el, de mivel akkor senki nem gondolta komolyan, hogy a háborút elvesztő Magyarország az egész Erdélyt megkaphatná a háborút a győztesek oldalán befejező Romániától, a nyilatkozat lényegében azt jelentette, hogy egész Erdély maradjon román fennhatóság alatt. Tény, hogy akadt néhány küldött, aki nemmel szavazott és akadt néhány felelős magyar értelmiségi (Márton Áron és társai), aki kiállt a nemzeti érdekek mellett, azzal együtt, hogy azokban az időkben ez a kiállás konkrét életveszélyt jelentett.

1990-ben ismét kitágult a politikai mozgástér. Trianon óta első ízben volt lehetősége az idegen uralom alatt élő magyar nemzetrészeknek arra, hogy saját politikai akaratukat kifejezzék. Sajnos az akkor megalakult és hónapok alatt a legnagyobb magyar szervezetté terebélyesedő RMDSZ (ennek tagsága nagyobb volt, mint az összes magyarországi párt tagsága együttvéve) élére egy olyan ember került Domokos Géza személyében, aki a magyar érdekek képviseletét a vélt román tűrőképességhez szabta. Az általa fémjelzett önfeladó, kijárásos politika 1992 és 1996 között háttérbe szorulni látszott, de politikai utódai, Markó Béla és a neptuni vonal (Domokos 1993 januárjában megtartott brassói kongresszuson visszavonult az aktív politizálástól) a Szövetségi Képviselők Tanácsának 1996. november 28.-án megtartott gyűlésén visszatértek a domokosi paradigmához. Feladták az önálló külpolitikát és koalíciós szerződés megkötése nélkül, néhány ígéretre hivatkozva vettek részt az ország kormányzásában. Csapó József, Eva Maria Barki, Katona Ádám és mások előre figyelmeztettek arra, hogy a kormányon belülről, a hatalom részeként nem fog sikerülni az erdélyi magyar nemzeti közösség számára kicsikarni a közösségi jogokat, nem fog sikerülni megteremteni az erdélyi magyar nemzetrész önkormányzását, elérni a konszenzusban elfogadott legfőbb nemzetstratégiai célkitűzést, a három szintű autonómiát. S lőn. Az RMDSZ azóta is, valahányszor lehetősége van rá, a román diplomácia megszorítása, nyomás alá helyezése helyett a kormányzati hatalom felé kacsingat, mint teszi ezekben a napokban is.

Visszatérve a ,,százas" Intéző Bizottság döntéséhez, mely nagyobb súlyúnak tűnik az 1996-os döntésnél. Valójában nagyobb kérdésben nyilvánítottak akkor véleményt a küldöttek, s nagyobb a közösségi szégyen, mely rájuk hárul, de ők de facto nem tudták már abban a pillanatban befolyásolni a jövőt. Erdély sorsa 1945-ben, az ominózus nyilatkozat elfogadásának idején már eldőlt. Erkölcsileg tehát nagyobbat buktak, de politikailag inkább csak a néplélek szintjén ártottak, nem a szóban forgó kérdést befolyásolták.

1996. november 28.-án viszont még semmi nem volt eldőlve. A román euroatlanti csatlakozási törekvés és a magyar integrációs fáziselőny azzal kecsegtetett, hogy a magyar fél feltételeket szabhat a román csatlakozás támogatásának kérdésében. Ez lett volna az erdélyi magyar érdekképviselet és az anyaországi politikai erők közös feladata. A kormány részeként viszont csak arra futotta, hogy Tokay György mint kisebbségi miniszter még azt is elutasította, hogy Magyarország pozitívan diszkriminálja az erdélyi magyarokat az ,,etnikai vízum" intézményével. Magyarán az RMDSZ teljes mértékben belesimult a román nemzetstratégiai érdekek képviseletébe, s aktívan hozzájárult a ,,modellértékű román kisebbségpolitika" hazug mítoszának szárba szökkenéséhez.

1996 novemberében tehát az erdélyi magyarság jövőjére sorsmeghatározóan kiható súlyos döntést hoztak a küldöttek, s bizony ekkori is csak három ellenszavazat és két tartózkodás akadt.

szerző: Borbély Zsolt Attila


http://szekelyfold.ma/hirek/hetven-eve-arultak-el-az-erdelyi-magyarsagot-a-magyar -nepi-szovetseg-vezetoi-parhuzamok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: mozgástérszűkítő, nemzetstratégiai, nemzetrészeknek, kiszolgáltatott, szembeszegüljön, figyelmeztettek, érdekképviselet, tűrőképességhez, magyarországnak, diszkriminálja, fiókszervezete, kormányzásában, önkormányzását, tapasztalattal, nyilvánítottak, békediktátumot, politizálástól, konszenzusban, befolyásolták, kongresszuson, pillanatokban, elfogadásának, magyarországi, terebélyesedő, törökországot, szomszédoknak, ellenszavazat, intézményével, fennállásának, monopolizálta, kettéosztását, támogatásának, képviseletébe, szökkenéséhez, külpolitikát, magyarország, erdélyi magyarságot, nemzet történetében, politikai mozgástér, pillanatokban viszont, meghozott döntés, erdélyi magyarság, trianoni békeparancs, nagyhatalmak akaratával, hasonló méretű, mozgástérszűkítő pillanat, magyar hadsereget, ellenség földjén, magyar katonák, ország vezetését, magyar területre, folytatást ismerjük, Magyar Népi, Magyar Népi Szövetség, Kemal Atatürk, Román Kommunista Párt, Intéző Bizottsága, Erdély Romániához, Márton Áron, Domokos Géza, Markó Béla, Szövetségi Képviselők Tanácsának, Csapó József, Maria Barki, Katona Ádám, Intéző Bizottság, Tokay György, Borbély Zsolt Attila,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hamvas Béla  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  A Magyar Költészet napja alkal...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Márai Sándor tollából  Tavaszi este  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Ma van a magyar költészet napj...  Paul Éluard - És egy mosoly  Egy párkányon  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Paul David Tripp Április 14  Robert Merle tollából  Tanácsok egy pszichológustól  Egy barátság története  Facebookon kaptam Krisztinától  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Tavaszi este  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Alvó cica  40 felett  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Kertem  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Borzasztó  Zilahy Lajos mondta  Hamvas Béla  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Robin Wight pitypang szobra  képre írva  Robert Merle tollából  Különleges  Facebookon kaptam  Emlékezz  különleges  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szép estét kedves látogatóimna...  A felvilágosodás...  Jó éjszakát  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  IGEN így  Zilahy Lajos mondta  Isten hűségének mértéke  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  A sorsod  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12 
Bejegyzés Címkék
erdélyi magyarságot, nemzet történetében, politikai mozgástér, pillanatokban viszont, meghozott döntés, erdélyi magyarság, trianoni békeparancs, nagyhatalmak akaratával, hasonló méretű, mozgástérszűkítő pillanat, magyar hadsereget, ellenség földjén, magyar katonák, ország vezetését, magyar területre, folytatást ismerjük, párizsi békediktátumot, olyan sajátos, háborút elvesztő, egész Erdélyt, győztesek oldalán, nyilatkozat lényegében, nemzeti érdekek, kiállás konkrét, idegen uralom, akkor megalakult, legnagyobb magyar, összes magyarországi, olyan ember, magyar érdekek, vélt román, általa fémjelzett, neptuni vonal, aktív politizálástól, domokosi paradigmához, önálló külpolitikát, ország kormányzásában, kormányon belülről, hatalom részeként, erdélyi magyar, közösségi jogokat, konszenzusban elfogadott, három szintű, román diplomácia, kormányzati hatalom, 1996-os döntésnél, közösségi szégyen, pillanatban befolyásolni, ominózus nyilatkozat, néplélek szintjén, szóban forgó, román euroatlanti, magyar integrációs, román csatlakozás, anyaországi politikai, kormány részeként, erdélyi magyarokat, román nemzetstratégiai, mozgástérszűkítő, nemzetstratégiai, nemzetrészeknek, kiszolgáltatott, szembeszegüljön, figyelmeztettek, érdekképviselet, tűrőképességhez, magyarországnak, diszkriminálja, fiókszervezete, kormányzásában, önkormányzását, tapasztalattal, nyilvánítottak, békediktátumot, politizálástól, konszenzusban, befolyásolták, kongresszuson, pillanatokban, elfogadásának, magyarországi, terebélyesedő, törökországot, szomszédoknak, ellenszavazat, intézményével, fennállásának, monopolizálta, kettéosztását, támogatásának, képviseletébe, szökkenéséhez, külpolitikát, magyarország, ráadásképpen, puccsszerűen, állomásoztak, megteremteni, visszavonult, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1033
  • e Hét: 6785
  • e Hónap: 10530
  • e Év: 164026
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.