Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Van még fideszes egyáltalán? Akkor azok nagyon birkák!
  2015-11-29 22:06:38, vasárnap
 
  Amiről hallgat a kormány: régen átlépte a négymilliót a létminimum alatt élők száma

2015.10.13. 08:04 Ténytár

A legfrissebb kutatások továbbra is azt mutatják, hogy a magyar lakosság jelentős hányada súlyos anyagi problémákkal néz szembe: milliók nélkülöznek, a szegények aránya pedig nemhogy nem csökkent az elmúlt években, hanem több 100 ezer fővel emelkedett. Ezzel nem szívesen szembesül a kormány, de persze semmi összefüggés nincs ebben és a tényben, hogy a KSH tavaly pénzhiányra hivatkozva nem akarta kiadni a létminimum-adatokat, idén pedig egyszerűen nem is méri őket.

Az egyes magyarországi régiók között óriási különbség van: Az iparosodottabb, fejlettebb, széles körű szolgáltatói szektorral rendelkező régiókban (Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Budapest) nemcsak a szegények aránya alacsonyabb, hanem a munkalehetőségek is jóval diverzifikáltabbak, emiatt pedig mind a munkanélküliségi ráta alacsonyabb, mind a bérek jóval magasabbak. Ezzel szemben a többi régiónak jelentős foglalkoztatási és szegénységi problémával kell szembenéznie, így nem véletlen, hogy az alföldi és észak-magyarországi régiók jobbára mindig megtalálhatóak az Európai Unió legszegényebb régiói között.

A hazai körülmények között pedig nem könnyű a szegénység adta csapdahelyzetből kikecmeregni: azok akik szegény, tanulatlan családba születtek nehéz helyzetben lesznek, és akár generációkon keresztül megmaradhat ez a kiszolgáltatott, nagyon nehéz helyzet.

8774887_b03b59936758223e2dabec6600ae3c9a_wm.jpg

Súlyos anyagi problémák Magyarországon

Magyarországon a társadalom jelentős hányada néz szembe súlyos anyagi problémákkal, a szegények száma pedig több mint 4 millió. Az elmúlt 5 évben a helyzet egyáltalán nem javult, hiszen a kormányzati intézkedések inkább nevezhetőek szegény-ellenesnek, mint szolidárisnak: ha a különböző gazdaság és társadalompolitikai lépéseket összegezni szeretnénk, akkor nyugodt szívvel ki lehet jelenti, hogy a kormány inkább a felső 10-20 százalékot támogatta szemben a maradék 80-90 százalékkal. (Az elmúlt 5 év intézkedései közül egyedül a rezsicsökkentést lehet kiemelni, mint olyan kormányzati intézkedést, ami csekély mértékben javította a szegényebb rétegek anyagi helyzetét.)

Hogy mennyire nehéz a helyzet azt jól jellemzi, hogy a kormány próbál minél kevesebbet beszélni a témáról, és hivatalos statisztikából is egyre kevesebb van: idén a KSH például úgy döntött, hogy nem fogják tovább mérni a létminimumot.

Friss kutatások továbbra is alátámasztják, hogy a magyar háztartások jelentős hányada nélkülöz: az ország egészében a háztartások 37 százaléka számít depriváltnak (szegénynek, kevés jószághoz van hozzáférésük az anyagi helyzet miatt), egyötödük pedig súlyosan depriváltnak, azaz a mindennapi megélhetésre sincs fedezet, a családban a gyermekek pedig ki vannak téve az éhezésnek és egyéb szörnyű körülményeknek.

A depriváció pedig egyfajta csapdahelyzetet is teremt a családokban: Magyarországon kevés program és támogatás van arra, hogy a gyermekek ki tudjanak szakadni ebből a környezetből, így legtöbb esetben akár generációkon is átível családon belül ez a kilátástalan helyzet.

szegenyseg1.png

Az oktatás szerepe

Az egészségüggyel és oktatással foglalkozó elemzésünkben már kitértünk arra a tényre, hogy a magasabb végzettséggel rendelkező személyek nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, a diplomás munkanélküliek aránya pedig elenyésző a középfokú végzettséggel sem rendelkező munkanélküliek arányához képest.

Az MTA-Tárki kutatása is hasonló eredményekre jutott: a diplomások körében nemcsak a munkanélküliségi ráta jóval alacsonyabb, hanem az átlagbérek is jóval magasabbak. A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkező háztartásokban az egy főre jutó jövedelem alig haladja meg a 90 ezer forintot, ezzel szemben a diplomásoknál ez az összeg a 190 ezer forintot is meghaladja, tehát a különbség több mint kétszeres.

Hasonló számokra jutottak, amikor azt vizsgálták, hogy a különböző végzettséggel rendelkező apák gyermekeinek jövedelmi helyzete hogyan alakul: miközben egy diplomás apa gyermeke átlagban 180 ezer forintos jövedelemhez juthat, a 8 osztályos végzettséggel rendelkező apák gyermekeinél ez az átlag alig haladja meg a 100 ezer forintot. Az adatok továbbra is alátámasztják, hogy sokak jövője már születésük pillanatában eldől, mivel a gyenge állami struktúra és a kevés program mellett olyan csapdahelyzetbe kerülnek, hogy nem tudnak hozzáférni a magasabb szintű oktatási rendszerhez.

Természetesen ez a végzettséghez kötött deprivációs indikátorokon is látszik: elsősorban azok a háztartások néznek szembe súlyos anyagi problémákkal, ahol a végzettség alacsonyabbak, és ez az arány fokozatosan javul előrehaladva a létrán: A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkező háztartásoknál a deprivációs arány 60 százalék felett van, felsőfokú végzettségnél ez az arány már csak 10 százalék. Bár ezek eléggé nyilvánvaló tények, az adatokból jól látható, hogy hatalmas különbség alakult ki az alapján, hogy ki, milyen végzettséggel és ebből fakadóan milyen jövedelemmel rendelkezik, az olló az elmúlt 4-5 évben csak tovább nyílt. Amennyiben lennének friss statisztikák a hazai Gini-indexről, akkor jól láthatnánk, hogy a jövedelemtranszfernek (például az adóreform, ezen belül is az egykulcsos adó) köszönhetően a társadalmi csoportok közötti jövedelmi különbségek emelkedtek.

Jelentős regionális eltérések

Egy másik súlyos probléma a hazai régiók közötti különbségek. Négy magyarországi régió szinte mindig szerepel az Európai Unió legszegényebb régióit rangsoroló listáin: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl. A felsorolt négy régió jelentős lemaradásban van Budapesthez, vagy éppen a közép-dunántúli és nyugat-dunántúli régióhoz képest, és nemcsak a fejlettségben, hanem az átlagjövedelmekben is megmutatkozik: miközben Közép-Magyarországon az átlagjövedelem több mint 160 ezer forint (Uniós összehasonlításban ez is gyér adatnak mondható), az észak-alföldi régióban még a 100 ezer forintot sem éri el. Az eltérésnek több oka is van:

- A már említett fejlettségbeli különbség: beágyazottabb, fejlettebb infrastruktúra van Nyugat- és Közép-Magyarországon (beleértve Budapestet).

- A fejlettebb régiók iparosodottabbak, a szolgáltató szektornak jelentősebb szerepe van, valamint a hálózati szerkezetek is fejlettebbek, ezzel szemben az elmaradott régiók nem tudtak kilépni a tradicionális ipar árnyékából, valamint a mezőgazdaság továbbra is jelentős szereppel bír.

- A fent említett okok miatt a képzett munkaerő nyilvánvalóan a fejlettebb régiókban talál munkát, részben annak köszönhetően is, hogy a magasabb szervezettségi is hálózati szintnek köszönhetően ezekben a régiókban jönnek létre azok a munkahelyek, amelyek felszívják a képzett szakembereket.

A felsorolt három pont miatt az elmaradott régiók közép távon sem számíthatnak sok jóra, hiszen önmagában az infrastruktúra fejlesztése még nem fogja felvirágoztatni a régiókat. Ez már régóta nem elég. Ha például nincs képzett munkaerő, akkor nem lesznek magasabb hozzáadott erőt biztosító álláshelyek, és ez oda-vissza igaz.

Ilyen körülmények között nem véletlen, hogy a deprivációs arány a szegényebb régiókban a legmagasabb, és az itt élő emberek túlnyomó többsége nem tud ebből a csapdahelyzetből kikecmeregni.

Sokaknak csak a közmunka jut

A szegényebb régiókban az egyik megoldás a közmunka. A közmunka azonban nem képes megoldani a súlyos társadalmi problémákat: egyrészt nem biztosítja a létminimumhoz elegendő jövedelmet, másrészt a közmunka és a versenyszféra között az átjárás elenyésző: gyakorlatilag ugyanúgy egyfajta csapdahelyzetként lehet jellemezni, mint a szegénységet, és összességében a közmunkaprogramot nem lehet másként értékelni, mint egy aktív szociális támogatást, ami felváltotta a korábbi passzív támogatást.

szegenyseg2.png

Ha össze szeretnénk foglalni a magyarországi szegénységgel kapcsolatos tudásunkat, akkor egy nem túl szép kép rajzolódik ki: jelenleg minimum 4 millió magyar él szegénységben, a számuk pedig fokozatosan emelkedik, mivel nincsenek meg azok a gazdaság és társadalompolitikai feltételek, amelyek az ellenkező irányba löknék el a folyamatot. A legfrissebb felmérések adatai is alátámasztják, hogy az oktatásnak például fontos szerepe van abban, hogy az egyes háztartások jövedelmi helyzete hogyan fog alakulni. A hazai oktatásban tapasztalható áldatlan állapotok és pénzkivonás viszont azt eredményezi, hogy a szegénység tovább fog mélyülni, mert egyre kevesebben fognak hozzáférni a minőségi oktatáshoz, és ezek a szegényebb háztartások gyermekei lesznek.

Ha a kormány valóban tenni akar azért, hogy csökkenjen a deprivációs arány Magyarországon, akkor számos helyen jelentős reformokra lenne szükség. Ezek egyike a már többször említett oktatási rendszer. A kormány hallgatása és a téma kerülése viszont inkább azt sugallja, hogy a Fidesz semmit sem akar tenni annak érdekében, hogy ne a 4 millió szegény országa legyünk. Jelen körülmények között pedig csak tovább fognak emelkedni mind a társadalmi különbségek, mind pedig a hazai régiók közötti különbségek.


http://tenytar.blog.hu/2015/10/13/amirol_hallgat_a_kormany_regen_atlepte_a_negymi lliot_a_letminimum_alatt_elok_szama
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: csapdahelyzetből, rezsicsökkentést, munkanélküliségi, iparosodottabbak, munkalehetőségek, csapdahelyzetet, foglalkoztatási, kiszolgáltatott, csapdahelyzetbe, felvirágoztatni, magyarországon, statisztikából, iparosodottabb, munkaerőpiacon, munkanélküliek, egészségüggyel, háztartásoknál, körülményeknek, átlagjövedelem, szervezettségi, infrastruktúra, megtalálhatóak, háztartásokban, fejlettségbeli, elhelyezkedni, végzettséggel, szolidárisnak, magyarországi, legszegényebb, alátámasztják, elemzésünkben, létminimumhoz, versenyszféra, szakembereket, nyilvánvalóan, beágyazottabb, létminimum alatt, legfrissebb kutatások, magyar lakosság, szegények aránya, elmúlt években, egyes magyarországi, munkanélküliségi ráta, bérek jóval, többi régiónak, hazai körülmények, szegénység adta, társadalom jelentős, szegények száma, helyzet egyáltalán, kormányzati intézkedések, különböző gazdaság, Európai Unió,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cica  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Ott van  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jó nap volt  Szép estét kedves látogatóimn...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Van néhány kérdés, amin gondol...  Bornyi Veronika haiku verse  József Attila - Kopogtatás nél...  Egy párkányon  Egy párkányon  Szép álmokat!  Mindig lesz olyan  Alvó cicák  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Paul David Tripp Április 12  Somlyó Zoltán - Orgonával  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam Mírjam bará...  IGEN így  Pitypang szökőkút  Egy barátság története  Jánosházy György: Fogd a kezem  Tanmese  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Az ember emlékekből áll  Egyszerű  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  jó reggelt  Anyák napjára  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét kedves látogatóimna...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Ady Endre - Mindegy átka  Paul David Tripp Április 13  József Attila – Keresek ...  Alvó cicák  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  képre írva  Jó nap volt  Egy gondolat  Zilahy Lajos gondolata  Borzasztó  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam Krisztinától  Esterházy Péterre emlékezünk  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Paul David Tripp Április 15  Jó nap volt  képre írva  Nem kell hozzá fürdőruhás  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Anyák napjára  Robert Merle tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s 
Bejegyzés Címkék
létminimum alatt, legfrissebb kutatások, magyar lakosság, szegények aránya, elmúlt években, egyes magyarországi, munkanélküliségi ráta, bérek jóval, többi régiónak, hazai körülmények, szegénység adta, társadalom jelentős, szegények száma, helyzet egyáltalán, kormányzati intézkedések, különböző gazdaság, kormány inkább, felső 10-20, maradék 80-90, rezsicsökkentést lehet, szegényebb rétegek, kormány próbál, magyar háztartások, ország egészében, anyagi helyzet, mindennapi megélhetésre, gyermekek pedig, depriváció pedig, kilátástalan helyzet, oktatás szerepe, magasabb végzettséggel, diplomás munkanélküliek, középfokú végzettséggel, diplomások körében, legfeljebb általános, különbség több, különböző végzettséggel, átlag alig, adatok továbbra, gyenge állami, kevés program, magasabb szintű, végzettséghez kötött, háztartások néznek, végzettség alacsonyabbak, arány fokozatosan, deprivációs arány, hazai Gini-indexről, társadalmi csoportok, másik súlyos, hazai régiók, felsorolt négy, átlagjövedelem több, észak-alföldi régióban, eltérésnek több, fejlettebb régiók, szolgáltató szektornak, hálózati szerkezetek, elmaradott régiók, tradicionális ipar, mezőgazdaság továbbra, fent említett, képzett munkaerő, fejlettebb régiókban, magasabb szervezettségi, régiókban jönnek, képzett szakembereket, felsorolt három, infrastruktúra fejlesztése, szegényebb régiókban, csapdahelyzetből kikecmeregni, egyik megoldás, közmunka azonban, súlyos társadalmi, létminimumhoz elegendő, versenyszféra között, átjárás elenyésző, aktív szociális, korábbi passzív, magyarországi szegénységgel, számuk pedig, ellenkező irányba, legfrissebb felmérések, oktatásnak például, egyes háztartások, hazai oktatásban, szegénység tovább, minőségi oktatáshoz, szegényebb háztartások, kormány valóban, kormány hallgatása, téma kerülése, társadalmi különbségek, csapdahelyzetből, rezsicsökkentést, munkanélküliségi, iparosodottabbak, munkalehetőségek, csapdahelyzetet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1709
  • e Hét: 5473
  • e Hónap: 9218
  • e Év: 162714
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.