Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Na....végre!!!!!!!!!!!!!!!!
  2015-12-23 17:02:28, szerda
 
  Lázadás az egészségügyben: százával csatlakoznak az orvosok
Tegnap | 11:57

Soha nem látott érdeklődéssel jelzik egyetértésüket orvosaink az ország különböző tájairól az "1001 orvos hálapénz nélkül" nevű kezdeményezés Facebook-csoportjában, amelynek célja, hogy a hálapénz ellen tiltakozzon, az egészségügyben dolgozók szabályozott bértábláját megteremtse, valamint hogy megfelelő körülményeket követeljen a gyógyító munka színvonalas elvégzéséhez.

"Az elmúlt fél évben az egészségügy agóniája botrányok mentén emelkedett be a közbeszédbe. Láthattuk, hogy a sajtó figyelme és a társadalom döbbenete ellenére a döntéshozók érdemi segítség nélkül hagyják a betegeket és gyógyítóikat. Csak az újabb tragédiák rántották le a leplet arról, hogy még az elmarasztaló ombudsmani jelentés is következmények nélkül marad. A Szent Imre Kórház aneszteziológusainak lépése és az azóta kipattanó botrányok pedig egyértelműen jelzik, hogy a tartalékok rég elfogytak" - írják közösen megfogalmazott nyílt levelükben az orvosok.
Mostanra a csoportot figyelve látjuk, hogy egy órán belül is nagy számban csatlakoznak a kezdeményezéshez a doktorok. Vita nem igazán van köztük, eddig mindössze egy olyan profilkép nélküli felhasználó volt, aki talán provokációként helyezett el bejegyzést, de emellett teljes az egyetértés.


A hálapénzt egy olyan közös korrupciónak nevezik a levélben, amelynek a hálához már régen semmi köze, mindenki a saját vagy hozzátartozója biztonságáért aggódva fizeti. Pontosabban a biztonság illúziójáért, mert az ellátás egyéni szintjén az orvos úgyis tehetetlen marad. A hálapénzzel ugyanis nem tudja megváltani az összeomló rendszert, abból nem lehet ápolót foglalkoztatni, vagy modern gyógyszert venni.

A hálapénz legkárosabb hatása a kölcsönös bizalom rombolása mellett az, hogy felülírja a szakmai szempontokat: ellehetetleníti a fiatalok képzését és rontja az ellátás színvonalát, mert nem képességek és minőség szerint oszlik meg. "Meglepődnének, hogy a hálapénz mekkora tabu az orvosok között. Mivel szégyelljük, senki nem beszél róla, fogalmunk sincs, ki fogadja el és ki nem (csak sejtéseink vannak arról, hogy van egy nagyon szűk orvosi réteg, aki a nyugat-európai béreknél is magasabb havi jövedelemre tesz szert a kierőszakolt hálapénzzel). De ha orvos és beteg is szabadulna ettől az elemtől mégis ki az, aki igazából a hálapénz rendszerének fenntartásában érdekelt? Véleményünk szerint ez a fél a mindenkori döntéshozó, az egészségügyi kormányzat" - írják a nyílt levélben, majd hozzáteszik: náluk minden érv az ellen szól, hogy kikerüljön a hálapénz a rendszerből, hiszen az helyezi át a fókuszt a korrupt orvosra ("akinek fizetek, az szolgáltasson"). Azaz, az állam nem nyújtja, amit kellene, de a hálapénz megtartásával csatornázza az indulatokat. Nem véletlen, hogy az orvosok érdekképviseleti szerveivel ellentétben az új államtitkár nem akar hozzányúlni a hálapénz intézményéhez, elképzelése szerint az majd magától "kikopik".

Különös, hogy függetlenül az ideológiai háttértől és pártszimpátiától, a csatlakozók szakmai szemmel tekintenek a kormányzat magatartására, és egyetértenek azzal, hogy az egészségügyért felelős döntéshozóknak érdekük a hálapénz rendszerben tartása.

"Az, hogy a családfenntartáshoz elégtelen fizetések miatt a paraszolvencia tartja itthon az orvosok egy ismeretlen részét, kétségtelenül a legkritikusabb pontok egyike. A Miniszterelnökség vezetője úgy nyilatkozott, hogy "fizetünk, amennyit tudunk", az orvosokat pedig jól keresőnek próbálta beállítani az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A tény e sértő cinizmussal szemben az, hogy míg a magyar orvost valóban a magyar miniszterelnök fizetésével várják külföldön, addig itthon törvény által pontosan szabályozott orvosi bértábla szerint fizetik az orvosok többségét: még az EU-s régiókért felelős klinikákon is van 1000 Ft nettó órabér alatt kereső tapasztalt szakorvos." - úgy tűnik tehát, hogy az állam a hálapénzzel akarja betölteni azt az ezer forintos órabér alatt keletkező űrt, amely minden szempontból méltatlan egy európai orvos fizetségének.

"Az omló, penészes falak és az ehetetlen étel sajnos csak a díszlet. Az orvos frusztráltságát e körülményeknél jobban indokolja az a tehetetlenség, amit a rendszer hibája miatt meg kell tapasztalnia. Vegyük példának a daganatos betegségek halálozási arányát, melyben Magyarország az OECD tagállamok utolsó helyén áll. Ez azt jelenti, hogy ha valakinél rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, nálunk a legnagyobb az esélye, hogy belehal. Ez pedig azért van, mert ha az egyén szintjén a jól képzett orvos el is látja a feladatát (felismeri a bajt), tudása és elkötelezettsége nem tudja ellensúlyozni a rendszerszintű hiányosságokat" - írják a harmadik kitételben. A levél minden pontja nagyon súlyos problémákat feszeget, és elképzelhetetlen, hogy eddig ezt a rendszert bármilyen módon is, de fenn lehetett tartani.

Most vigyázó szemetek az orvosainkra vessétek, mert rajtuk múlhat minden...


Szerző: Jabronka Richárd

http://stop.hu/belfold/lazadas-az-egeszsegugyben-szazaval-csatlakoznak-az-orvosok /1387841/

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kezdeményezéshez, minisztériumának, pártszimpátiától, érdekképviseleti, elkötelezettsége, diagnosztizálnak, elképzelhetetlen, ellehetetleníti, frusztráltságát, hiányosságokat, egészségügyben, rendszerszintű, következmények, egeszsegugyben, egészségügyért, döntéshozóknak, megfogalmazott, paraszolvencia, foglalkoztatni, miniszterelnök, legkritikusabb, provokációként, fenntartásában, körülményeknél, egyetértésüket, hozzátartozója, körülményeket, rosszindulatú, intézményéhez, biztonságáért, megtartásával, tehetetlenség, magatartására, kétségtelenül, szolgáltasson, kezdeményezés, ország különböző, hálapénz ellen, egészségügyben dolgozók, gyógyító munka, egészségügy agóniája, sajtó figyelme, társadalom döbbenete, döntéshozók érdemi, újabb tragédiák, leplet arról, elmarasztaló ombudsmani, azóta kipattanó, csoportot figyelve, órán belül, olyan profilkép, olyan közös, Szent Imre Kórház, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Jabronka Richárd,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Kellemes délutánt kívánok  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Leonardo da Vinci gondolata  Reggel van  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  Szép estét  Alázat  Png csokor  Png telefon  Akarat  Akarat  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Albert Einsteinről  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  s immár én is felragyogva, ért...  Örülök, hogy látlak!  A kételkedés kezelése  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Boldog születésnapot a ma ünne...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png virág  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép estét kedves látogatóimna...  Próbálj meg ...  Png rózsa csokor  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Minden harmadik...  Sokan azt tartják  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Szívem  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Adakozás  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó éjszakát  Julian Brass gondolata  Jó éjszakát  Egy maradéktalanul uralt világ  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Egy maradéktalanul uralt világ  Hogy lehet megtartani  Alázat  Png kutya  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Fehér virág  Gonosz démon-álarc  Egy hatékony szolga  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép álmokat!  Png virág  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá... 
Bejegyzés Címkék
ország különböző, hálapénz ellen, egészségügyben dolgozók, gyógyító munka, egészségügy agóniája, sajtó figyelme, társadalom döbbenete, döntéshozók érdemi, újabb tragédiák, leplet arról, elmarasztaló ombudsmani, azóta kipattanó, csoportot figyelve, órán belül, olyan profilkép, olyan közös, saját vagy, biztonság illúziójáért, ellátás egyéni, orvos úgyis, hálapénzzel ugyanis, összeomló rendszert, hálapénz legkárosabb, kölcsönös bizalom, szakmai szempontokat, fiatalok képzését, ellátás színvonalát, hálapénz mekkora, orvosok között, nagyon szűk, nyugat-európai béreknél, kierőszakolt hálapénzzel, elemtől mégis, hálapénz rendszerének, mindenkori döntéshozó, egészségügyi kormányzat, nyílt levélben, ellen szól, korrupt orvosra, hálapénz megtartásával, orvosok érdekképviseleti, hálapénz intézményéhez, majd magától, ideológiai háttértől, csatlakozók szakmai, kormányzat magatartására, egészségügyért felelős, hálapénz rendszerben, paraszolvencia tartja, ismeretlen részét, legkritikusabb pontok, orvosokat pedig, magyar orvost, magyar miniszterelnök, orvosok többségét, hálapénzzel akarja, ezer forintos, európai orvos, ehetetlen étel, orvos frusztráltságát, rendszer hibája, daganatos betegségek, egyén szintjén, rendszerszintű hiányosságokat, harmadik kitételben, levél minden, rendszert bármilyen, orvosainkra vessétek, kezdeményezéshez, minisztériumának, pártszimpátiától, érdekképviseleti, elkötelezettsége, diagnosztizálnak, elképzelhetetlen, ellehetetleníti, frusztráltságát, hiányosságokat, egészségügyben, rendszerszintű, következmények, egeszsegugyben, egészségügyért, döntéshozóknak, megfogalmazott, paraszolvencia, foglalkoztatni, miniszterelnök, legkritikusabb, provokációként, fenntartásában, körülményeknél, egyetértésüket, hozzátartozója, körülményeket, rosszindulatú, intézményéhez, biztonságáért, megtartásával, tehetetlenség, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3999
  • e Hét: 9731
  • e Hónap: 20842
  • e Év: 174338
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.