Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A homokbánya titka – Mészáros Lőrinc milliókkal segíti
  2015-12-26 13:50:22, szombat
 
   
  A homokbánya titka - Mészáros Lőrinc milliókkal segíti az Orbán családot

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2015/50. (12. 10.)A miniszterelnök családja Mészáros Lőrincnek adott el Felcsúton egy közel négyhektáros földterületet, amelyen ezután is csak Orbán Győzőék bányászhatják a homokot. A felcsúti polgármester cége tehát vásárolt egy bányagödröt, amihez csak húsz év múlva férhet hozzá. Ez aztán a biznisz!

Id. Orbán Győző és a kormányfő két testvére (ifj. Győző és Áron) is több lábon áll: vállalkozásaik tavaly együtt több mint 4,6 milliárd forint nettó árbevételt termeltek. Ennek csak töredékét adja évente az a homokbánya, amit Felcsút külterületén régóta működtethetnek Orbánék. A bányának is otthont adó terület több éven át a kormányfő családjához tartozó Gánt Kő és Tőzeg Kft. egyik regisztrált fióktelepe volt; a közel negyvenezer négyzetméteres ingatlan 1996-ban, még az első Orbán-kormány hatalomra lépése előtt került a céghez, a korábbi állami területet a végül privatizált Csákvári Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-től vásárolták meg. Nem sokkal ezután az Orbán család elkezdhette a homok kitermelését, amit máig folytatnak, hiszen idén szeptemberben a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya újabb környezetvédelmi működési engedélyt adott a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-nek 2025 decemberéig; a ,,Felcsút II. - homok védnevű bányatelken" évente maximum ötvenezer köbméternyi nyersanyagot fejthetnek ki.

Valaki nagyon jól járt

Az ügy érdekessége, hogy a környezetvédelmi működési engedély meghosszabbítását 2015 áprilisában kezdeményezték Orbán Győzőék, közvetlenül azelőtt, hogy eldönthették: eladják a homokbányának is otthont adó mintegy négyhektáros ingatlanjukat. Nem lehetett könnyű ilyen helyzetben olyan vevőt találni, aki vállalta, hogy két évtizedig nem kezd semmit azzal a földdel, amit a termelés befejezte után ráadásul rekultiválni is kell. Azért akadt egy érdeklődő: Mészáros Lőrincnek éppen szüksége volt egy bányagödörre. A lapunk birtokába került dokumentumok szerint a felcsúti milliárdos polgármester legnagyobb cége, a Mészáros és Mészáros Kft. idén májusban megvásárolta a még működő homokbányát a szintén Orbán-érdekeltség Nehéz Kő Kft.-től. Azért a Nehéz Kőtől, mert 2015 februárjában ide került át a tulajdonjog a Gánt Kő és Tőzegtől. A házon belüli tulajdonoscsere után eltűnt az ingatlanra bejegyzett 35 millió forintos jelzálogjog is.
falseFotó: Sióréti GáborHelyiek segítségével megtaláltuk a homokbánya területét. A településtől viszonylag távol fekvő terület mellett szántók, erdők és egy nagy szőlős is található, így nem kell attól tartaniuk Orbánéknak, hogy a túlzott zaj- vagy porterhelés zavarná a lakókat. De vigyázniuk kell a fokozottan védett gyurgyalagokra és a védett partifecskékre is, mert ha azok a partfalakba vájnak odút a költési időszakban, akkor mellettük 15 méteres körzetben tilos bányászni. A kormányhivatal engedélye szerint a kitermelés befejezését követően erdőt kell telepíteni a bánya helyére úgy, hogy előtte visszaterítenek némi humuszos anyagot a gödörbe. Érdekesség, hogy a friss környezetvédelmi hozzájárulás megadása előtt a felcsúti jegyzőnek is nyilatkoznia kellett, aki szerint minden a lehető legnagyobb rendben volt, szerinte ,,(...) a tervezett tevékenység az önkormányzati szabályozással és a helyi településrendezési eszközökkel összhangban áll". Amikor a jegyző áldását adta az újabb engedélyek kiadására, már főnöke, Mészáros Lőrinc cége tulajdonában volt a földterület.

Orbán Győzőék mindenképp jól jártak az üzlettel, hisz 2025-re a területen lévő összes homokot kibányászhatják, s nem kell azon aggódniuk, hogy mit kezdjenek a nekik akkor már kevésbé értékes földterülettel húsz év múlva. Mészáros Lőrinc haszna már kevésbé kézzel fogható azon kívül, hogy a környező földekből újabb négyhektárnyi lett az övé. Szerettük volna megtudni, hogy neki ­miért is volt jó üzlet az adásvétel, de lapzártánkig nem válaszolt írásban feltett kérdéseinkre.

Orbán Viktor helyi főbizalmasának Felcsúton, Alcsútdobozon és a szomszédos területeken saját vagyonbevallása szerint is van egy rakás szántója, legelője és erdőterülete, de cégei és családtagjai nevén is több környékbeli ingatlan található. Hogy pontosan mennyi, azt nem lehet tudni, hiszen a rokonok ügyletei nem nyilvánosak, és céges vásárlásai is nehezen felderíthetők. A helyi földviszonyokat ismerők szerint az utóbbi években folyamatosan vásároltak fel eladó földeket. Még tavaly a birtokunkba került egy adásvételi szerződéstervezet, amely szerint a polgármester egyik lánya, Mészáros ­Beat­rix májusban huszonötmillió forintért akart megvenni egy több mint 8 hektáros alcsútdobozi erdőterületet. Mészáros cége, a Búzakalász '66 Kft. és családja korábban 1300 hektárnál is többet nyert a földbérleti pályázatokon, amelynek egy része, mintegy 6-700 hektár most a földlicitek során végleg hozzájuk kerülhet.

Az állami megrendelésekkel feltőkésített Mészáros Lőrincnek minden bizonnyal meg se kottyant az a pénz, amit átutalhatott a miniszterelnök családjának az egyelőre hasznosíthatatlan homokbányáért. De nem ez volt az első furcsa bizniszük, hiszen a milliárdos vállalkozó korábban is segítette Orbán Győzőt, aki a CzG Ingatlanforgalmazó Kft.-jén keresztül néhány évvel ezelőtt megvásárolta a Felcsút és Alcsútdoboz között található hatvanpusztai majorságot. Ferenczi Krisztina Narancsbőr című könyvében leírja, hogy Mészáros Lőrinc egyik cégén keresztül 155 millió forintot fizetett ki a CzG Ingatlanforgalmazó Kft.-nek, cserébe megkapta a 13 hektáros ingatlan-együttes tízéves bérleti jogát. Ezt követően Orbán Győző cége rendezte a majorság megvásárlására felvett hitelét. A CzG-nek papíron évek óta pontosan 15,5 millió forint árbevétele van, ez éppen annyi, amit évente Mészáros Lőrinc vagy valamelyik cége fizet. Az Orbán-vagyon után éveken át kutakodó, a közelmúltban elhunyt újságírónak a felcsúti polgármester 2012-ben azt mondta, a gépeit tárolja a területen. Tavaly és az utóbbi hónapokban többször is jártunk a birtoknál, de semmilyen munkagépet nem láttunk a hatalmas udvarban. Az egész már csak azért is életszerűtlen, mert Mészáros Lőrinc Felcsút határá­ban egy hatalmas telepen tárolja megszámlálhatatlan mennyiségű munkagépét, és néhányat lehet látni a szintén a falu közelében elhelyezkedő Mészáros Autó Javító Kft. épülete mellett is, ahol feltűnnek a Puskás Akadémia buszai is, amelyek egy részét a felcsúti polgármester öccséhez, Mészáros Jánoshoz köthető helyi autószerelő műhelyben tartják karban.

Hogy a hűséges polgármester tényleg meg akarta venni Orbánék területét, vagy csak szépen megkérték rá, talán örökre titok marad. Ám az, hogy Mészáros Lőrinc a cégein keresztül százmilliókat pumpál vissza a miniszterelnök kedvenc hobbijába, egészen nyilvánvaló. Ha máshogyan nem is, a felcsúti focicsapat honlapjáról, mezéről és a Pancho Aréna hirdetőtábláiról egyszerűen nyomon követhető, hogy az egyesület egyik fő támogatója a Mészáros és Mészáros Kft., és a finanszírozók között ott van a Búzakalász 66 Kft., továbbá Mészárosék egyik legújabb vállalkozása, a Vi­vienvíz is. De a csapatot segíti Orbán Győző is, hiszen a családi vállalkozások közül a Dolomit Kőbányászati Kft. és a felcsúti homokbányából termelő Gánt Kő és Tőzeg Kft. is beteszi a maga részét. Talán abból a bevételből is, amit Mészáros Lőrincéktől kaptak a bányaterület eladása után.

Repkednek a milliárdok

A miniszterelnök apjának és testvéreinek a céginformációs adatok szerint a 2010-es kormányváltást követően kifejezetten jól alakultak a bevételeik, a tavalyi esztendő végén pedig korábban sosem látott mennyiségű pénz vándorolt a kasszába. Az Orbán családhoz köthető vállalkozások legnagyobbja, a Dolomit Kőbányászati Kft. évtizedek óta foglalkozik a dolomit bányászatával és feldolgozásával, 2002 óta transzportbetont és közműépítési betonelemet is gyárt. A Dolomit a 2010-es kormányváltás után rövid idő alatt majdnem megduplázta az éves nettó árbevételét, a kft. 2013-as eredménye 1,9 milliárd forint volt a három évvel korábbi 1,04 milliárdhoz képest. A vállalkozás 2014-ben nagyon belehúzott, hiszen már 3,3 milliárd forintos nettó árbevételt termelt a papíron közel hetven főt alkalmazó cég.

A Dolomit Kft. ügyvezetője a miniszterelnök apja mellett az az ifj. Orbán Győző, aki szüleivel 1996-ban alapította meg a kezdetben csak kavics- és kőbányászattal foglalkozó Gánt Kő Kft.-t. A cég néhány évvel később felvette a Gánt Kő és Tőzeg Kft. nevet, és a profilba bekerült a tőzegbányászat is. A gánti telephelyre és a hahóti, a zalaegerszegi, a zámolyi és az iszkaszentgyörgyi fióktelepre bejegyzett társaság 2010 és 2012 között 446, 453 és 489 millió forintos árbevételt termelt, de a vállalkozás 2013-ban már ,,csak" 337 millió forintot hozott. A tavalyi esztendőben aztán újra fellendülés következett: az árbevétel meg sem állt 447 millió forintig.

A miniszterelnök másik testvére, Orbán Áron többségi tulajdonosa és ügyvezetője a 2004-ben alapított Ideális Áron Bt. átalakulása után 2008-ban létrejött Nehéz Kő Kereskedelmi, Logisztikai és Szállítmányozó Kft.-nek. A vállalkozásnak 2013-ban 463 millió forintos árbevétele volt, ám ezzel együtt is - a céginformációs adatok szerint - 30 millió forintnyi veszteséget könyvelhetett el. A korábbi években ugyan némileg alacsonyabb volt a nettó árbevétel, de a mérleg szerinti eredmény pozitív volt: 2012-ben 66, 2011-ben 77 millió forint. A cég saját honlapján közöltek szerint a Nehéz Kő közvetlen kapcsolatban áll a Gánt Kő és Tőzeg és a Dolomit Kőbányászati Kft.-vel, utóbbi szállítmányozási tevékenységét 2012-től végzi. 2014 a Nehéz Kő számára is emlékezetes maradhat, hiszen a 926 milliós árbevétel rekord a kft. számára.
A család érdekeltségébe tartozik még a CzG Ingatlanforgalmazó Kft., és ifjabb Orbán Győzőnek 2015 januárja óta tulajdonrésze van az elsősorban műszergyártással foglalkozó, és tavaly 239 millió forintos árbevételt termelő Gamma Analcont Kft.-ben.

Minden nekik sem sikerülhet

Lehet, hogy az önkormányzatokkal és a hatóságokkal jól kijönnek Orbán Győzőék, de a helyiek nem mindenhol nézik jó szemmel a család érdekeltségébe tartozó vállalkozások tevékenységét. Bicskén éveken át a lakóházak közvetlen közelében poroltak a Nehéz Kő Kft. teherautói, amelyek a gánti telephelyről a Dolomit Kőbányászati Kft. kisszemcsés zúzalékkövét szállították a helyi vasútállomás két rakodójába. Az állomáshoz közelebbi közrakodót és az azzal szemben található lakóházakat csupán egy utca választja el egymástól, ezen többtonnás kamionok is közlekedtek. Az ott élők hiába kérték szinte minden lehetséges fórumon a rakodás áthelyezését, éveken át nem történt semmi. Az egyik utcabeli most arról számolt be lapunknak, hogy néhány hete abbamaradt a zúzalék szállítása.

A Fejér megyei Gánt mellett élőknek a közelmúltban sikerült megakadályozniuk, hogy házaik közvetlen közelében alakítsanak ki Orbán Győzőék egy hulladékfeldolgozót. A beruházás híre idén hónapokig borzolta a helyiek kedélyeit, akik attól féltek, hogy ellehetetlenül az életük, ha melléjük telepítik az üzemet. Tiltakoztak, tüntettek; az egyik lakossági fórumon Orbán Győző is megjelent, akinek aztán a gánti művelődési házból idő előtt távoznia kellett, mert senki sem volt vevő a terveire, mire ő vérig sértődött. A helyiek később sem álltak le, így aztán id. Orbán júliusban bedobta a törülközőt, és elállt a beruházástól.

szerző
Magyar Krisztiánhttp://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-homokbanya-titka-97513
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: műszergyártással, megakadályozniuk, szállítmányozási, környezetvédelmi, megrendelésekkel, transzportbetont, természetvédelmi, hirdetőtábláiról, tulajdonoscsere, földviszonyokat, vagyonbevallása, kismagyarorszag, visszaterítenek, kibányászhatják, feldolgozásával, érdekeltségébe, megvásárlására, miniszterelnök, vállalkozásaik, működtethetnek, kőbányászattal, kormányváltást, céginformációs, négyzetméteres, vállalkozásnak, szállítmányozó, kezdeményezték, kormányhivatal, huszonötmillió, szabályozással, ellehetetlenül, partifecskékre, gyurgyalagokra, főbizalmasának, tőzegbányászat, földterülettel, homokbánya titka, miniszterelnök családja, közel négyhektáros, felcsúti polgármester, kormányfő családjához, közel negyvenezer, első Orbán-kormány, korábbi állami, végül privatizált, homok kitermelését, környezetvédelmi működési, termelés befejezte, lapunk birtokába, felcsúti milliárdos, szintén Orbán-érdekeltség, házon belüli, Mészáros Lőrinc, Magyar Krisztián, Mészáros Lőrincnek, Orbán Győzőék, Orbán Győző, Gánt Kő, Tőzeg Kft, Csákvári Mezőgazdasági Termelő, Szolgáltató Zrt, Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi Főosztálya, Felcsút II, Mészáros Kft, Orbán-érdekeltség Nehéz Kő Kft, Nehéz Kőtől, Sióréti Gábor, Orbán Viktor, Orbán Győzőt, Ingatlanforgalmazó Kft, Ferenczi Krisztina Narancsbőr, Mészáros Lőrinc Felcsút, Mészáros Autó Javító Kft, Puskás Akadémia, Mészáros Jánoshoz, Pancho Aréna, Dolomit Kőbányászati Kft, Mészáros Lőrincéktől, Dolomit Kft, Gánt Kő Kft, Orbán Áron, Ideális Áron Bt, Nehéz Kő Kereskedelmi, Szállítmányozó Kft, Nehéz Kő, Orbán Győzőnek, Gamma Analcont Kft, Nehéz Kő Kft,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Ha igazán belelátnánk a másik ...  Megváltó  Lila fluoritkristály  Kérek egy kulcsot a szívedhez....  Naplemente  Jézus  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Vágyakozás  Alvó baby  Elmélkedés  Facebookon kaptam  Hosszú időn át volt jégmentes ...  Elizabeth Barrett Browning ver...  Facebookon kaptam  3,5 millió beoltottnál nyitha...  Facebookon kaptam  Png nő  Kislány kalapban  Az élet rövid......  A szerencse  Mai harmónia kártyám  Jézus  Facebookon kaptam  Elvetettség és szenvedés  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Megváltó  Gyertya  Ábrándozás.....  Png nő  Játszuk el, hogy most neked is...  Helyettesítés  Tihanyi Márk-Az ember ébredése  Kórusban  Naplemente  Minden ember egy csoda  Elvetettség és szenvedés  Kék fluoritkristály  Az önsajnálat  Női lélek Fontos vagy. Mert v...  Png körték  Sóhegyek Iránban  Pécs tavasszal  Szép estét  Barna drágakő kristály  Facebookon kaptam  Megfontolandó : Buddha tanítás...  Pihenő  Csitáry - Hock Tamás idézet  Jó tesz a bélrendszernek  5307 az új fertőzött, elhunyt ...  Jó tesz a bélrendszernek  Árvácska csokor  Narancskristály  Az aktív szén szerepe a szépsé...  Biztonságban Istenben  Kereszt  Elvetettség és szenvedés  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Png körték  Lehet, hogy a szelídeké lesz a...  Öröm és élet  Facebookon kaptam  Köszönöm a látogatást  Április 16 Magyarországon 2001...  Facebookon kaptam  Megkérdeztem az egyik  Ha igazán belelátnánk a másik ...  Gondolkodó  Facebookon kaptam  Esernyő  Facebookon kaptam  Spirulina alga tabletta  Jó tesz a bélrendszernek  Köszönöm a látogatást  Png körték  Kellemes teázást  Helyettesítés  Hívő ember  Ma Győr - beoltják a mamát  Zöld drágakőkristály  Facebookon kaptam  Képes idézet !  Hívő ember  A kereszt nagysága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az élethez bátorság kell.....  Tihanyi Márk-Az ember ébredése  Galambom  Elmélkedés  Olvass álhíreket!  Narancskristály  Facebookon kaptam  Jézushoz hozd a búd, mert Ő me...  Kereszt  Aki először kér bocsánatot, az...  Narancskristály  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
homokbánya titka, miniszterelnök családja, közel négyhektáros, felcsúti polgármester, kormányfő családjához, közel negyvenezer, első Orbán-kormány, korábbi állami, végül privatizált, homok kitermelését, környezetvédelmi működési, termelés befejezte, lapunk birtokába, felcsúti milliárdos, szintén Orbán-érdekeltség, házon belüli, ingatlanra bejegyzett, homokbánya területét, településtől viszonylag, nagy szőlős, túlzott zaj-, fokozottan védett, védett partifecskékre, partfalakba vájnak, költési időszakban, kormányhivatal engedélye, kitermelés befejezését, bánya helyére, friss környezetvédelmi, felcsúti jegyzőnek, lehető legnagyobb, tervezett tevékenység, önkormányzati szabályozással, jegyző áldását, újabb engedélyek, területen lévő, nekik akkor, környező földekből, szomszédos területeken, rakás szántója, rokonok ügyletei, helyi földviszonyokat, utóbbi években, birtokunkba került, adásvételi szerződéstervezet, polgármester egyik, több mint, földbérleti pályázatokon, földlicitek során, állami megrendelésekkel, miniszterelnök családjának, egyelőre hasznosíthatatlan, első furcsa, milliárdos vállalkozó, majorság megvásárlására, közelmúltban elhunyt, gépeit tárolja, utóbbi hónapokban, hatalmas udvarban, hatalmas telepen, falu közelében, hűséges polgármester, cégein keresztül, miniszterelnök kedvenc, felcsúti focicsapat, egyesület egyik, finanszírozók között, csapatot segíti, családi vállalkozások, felcsúti homokbányából, maga részét, bányaterület eladása, miniszterelnök apjának, céginformációs adatok, 2010-es kormányváltást, tavalyi esztendő, dolomit bányászatával, 2010-es kormányváltás, éves nettó, három évvel, vállalkozás 2014-ben, papíron közel, miniszterelnök apja, kezdetben csak, profilba bekerült, gánti telephelyre, iszkaszentgyörgyi fióktelepre, vállalkozás 2013-ban, tavalyi esztendőben, miniszterelnök másik, 2004-ben alapított, vállalkozásnak 2013-ban, korábbi években, nettó árbevétel, mérleg szerinti, család érdekeltségébe, elsősorban műszergyártással, lakóházak közvetlen, gánti telephelyről, helyi vasútállomás, állomáshoz közelebbi, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 760
  • e Hét: 5457
  • e Hónap: 10115
  • e Év: 185477
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.