Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Magyarországon a diploma sem véd meg a végletes lecsúszástól
  2015-12-30 17:34:37, szerda
 
   
 
Magyarországon a diploma sem véd meg a végletes lecsúszástól


2015-12-27 06:29:00Czene Gábor

Kétdiplomás értelmiségi. Családi háza volt, vállalkozásba fogott, becsődölt. Mindene elúszott, hosszú évekig élt hajléktalanként. Most csupa mosoly az arca. Nemrég költözött be egy Zsigmond tér közelében lévő II. kerületi lakásba, amit saját fizetéséből bérel.
hirdetés

Papp László máskor alig biceg picit, a legtöbben észre sem veszik, hogy mozgássérült. De ilyenkor, amikor hideg van, az időjárás valahogy kihozza a bajt a lábából. Sántikálva araszolgat fel a lépcsőn, a kaputól a lakásig. - Hát ez lenne az! - nyitja az ajtót. Pöttöm lakás,

ennél minibb minigarzont elképzelni sem lehet: a külön helyiségben lévő vécével és zuhanyzóval sem több tizenhárom négyzetméternél. Legalábbis így mondták, ő nem mérte le.

A sarokban tűzhely és mosogató kínálja a konyha illúzióját, leülni csak az ágyra lehet. Az éjjeliszekrényen egy láthatóan nagy becsben tartott, sokat olvasott kemény fedeles könyv hever. Geoffrey Cross: Az Élet Iskolája.

hirdetés

A könyvben ,,Lacinak" szóló, személyes hangvételű beírás a szerzőtől - magyarul. Geoffrey Cross valójában Kreutz Zsolt, aki menő gazdasági cégek­nél szokott tréningeket vezetni, a szabad idejében pedig hajléktalanoknak ad életvezetési és önfejlesztési tanácsokat.

Két évvel ezelőtt László még a közönség soraiban hallgatta előadását, ma már ő tart előadásokat másoknak.

A férfi lába huszonéves korában, autóbalesetben sérült meg, egyik szemére viszont ­születése óta vak. Nehéz fizikai munkát nem végezhet. A rendszerváltás táján híradástechnikai üzemmérnöknek tanult a Kandó Kálmán főiskolán, majd a számviteli főiskolán szerzett még egy diplomát. Nem sokra ment velük, a vállalatok, ahol dolgozott, sorra bezártak. Megelégelte a dolgot, elhatározta, hogy saját vállalkozásba fog. Barátaitól kapta az ötletet, hogy csapjon fel zöldségesnek, azzal szépen lehet keresni.

Bizonyára így is van - annak, aki ért hozzá. Csak éppen Lászlónak fogalma sem volt a zöldségekről meg a kereskedelemről. Totális bukás volt. Nem elég, hogy az összes megtakarított pénzét belerakta, még jelzáloghitelt is felvett a csepeli házára. Elveszett a háza is. Rá­adásul pont a válság kitörésekor került padlóra. Az ingatlanok ára zuhant, házát csak jóval
áron alul sikerült eladni. Súlyos letargiába esett, úgy érezte, vége mindennek. Jobb híján kitalálta, hogy albérletbe megy, feléli azt a keveset, ami a házból maradt. Tart, ameddig tart - és befejezi.
hirdetés

Szülei meghaltak, gyereke nincs, testvére nincs, rokonai nincsenek. Illetve, aki van, azzal korábban se nagyon találkozott.

Párját elküldte ­maga mellől, barátaival megszakította a kapcsolatot. Nem akarta, hogy ilyen nyomorúságos állapotban lássák.

Hajszálpontosan emlékszik a napra, amikor végképp elfogyott a pénze, és kiköltözött az al­bérletből: 2010. november 23-a volt.

A Blaha Lujza téren kötött ki, ott töltötte az éjszakát.

Az öngyilkosság gondolata nem különösebben foglalkoztatta, arra számított, hogy szép csendben halálra fagy,

mint azok a szerencsétlenek, akikről annyit lehet olvasni az újságban. Reggel elcsodálkozott kicsit. Jé, túlélte. És nem csupán a legelső napot, hanem a következőt meg az utána következőt is. Teljesen felkészületlen volt az utcai létre, semmiről nem tudott semmit. Utólag már viccelődik a tájékozatlanságán. Amikor egyik sorstársa szólt, hogy nemsokára jönnek ételt osztani a ,,máltaik", erősen eltöprengett. Mi a csudát keresnek máltaik Budapesten? Miért pont ők? Ilyen gazdag ország lenne Málta? Régebben oda se figyelt rá, hogy létezik egy karitatív szervezet, amelynek Magyar Máltai Szeretetszolgálat a neve.
hirdetés

A Blaha után többedmagával áttelepült a Bocskai úti aluljáróba. ,,Nyugodt hely. Sose hallottam még, hogy itt razzia lett volna" - magyarázta Piszkos Fred A megkerült cirkálóban, miért a csendőrségi laktanya lomtárként használt pincéjét választotta búvóhelyéül. És tényleg, nyugodt hely volt a Bocskai úti szállás is, László nosztalgiával beszél róla. Odalent, a mélyben épült a metró, az aluljáró lépcsőinél nem mászkáltak járókelők. Mert mi keresnivalójuk lett volna egy munkaterületen lévő aluljárónál, amit még nem adtak át, és egyébként se vezet sehova.

A Bocskai út azonban, eltérően a csendőrlaktanya pincéjétől, nem bizonyult razziamentesnek. Miután a kormánypárt törvényt hozott arról, hogy tilos ,,életvitelszerűen" az utcán tartózkodni, a rendőrök, akik addig megtűrték az alkalmi lakókat, közölték velük, rövidesen menniük kell.

László az elkövetkező éveket az Iványi Gáborék által létrehozott józsefvárosi Fűtött Utcában vészelte át. Reggel, amikor a házirend szerint mindenkinek el kellett hagynia a helyet, nekivágott a városnak.

Kitanulta a fortélyokat: melyik az a bolt, ahol visszaveszik a féldecis üvegeket, hol fizetnek jobban a sörösdobozokért. A máltaiak Moszkva (Széll Kálmán) téri melegedőjében kapott zsíros kenyeret, a naponta összekapart néhány száz forintot kannás borra költötte.

Kialakult egy lazán szerveződő, hat-nyolc fős társaság. Ketten közülük a barátaivá váltak. Sokat köszönhet nekik, visszaadták az életkedvét. ­Amúgy nem szívesen beszélgetett senkivel. Az is csak ritkán került szóba, hogy diplomával a zse­bében tengődik az utcán.

Az évek során egyetlen olyan emberrel hozta össze a sors, aki felsőfokú végzettsége dacára, jogász létére lett hajléktalan. Az ital okozta a vesztét, de nem tűnt túlságosan elkeseredettnek.

László legalábbis többször fültanúja volt annak, hogy az illető fennhangon, nagy élvezettel mesél a különféle berúgásairól. Később a tévében látta viszont, egy civil szervezet aktivistájaként.

A kilábalás fontos állomásaként László sikeresen elvégzett egy tanfolyamot, amit uniós támogatással a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezett. Közmunkásként alkalmazták. A nem egészen 50 ezer forintos kereset valóságos vagyon volt ahhoz képest, amiből addig vegetált.

Lassan talpra állt, lelkileg és anyagilag is. A közmunka után tisztes fizetésért rendes állást kapott a máltaiak országos központjában.

Amolyan mindenesként dolgozik: sofőrködik vagy kertészkedik, amire éppen szükség van.

Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke a ­közelmúltban megkérdezte tőle, nem érdekelné-e egy kis lakás. Persze, hogy érdekelte. Piaci árat fizet érte, nincs ezzel semmi gond. Elégedett. Néhány éve még nem hitte volna, hogy valaha biztos megélhetése lesz, és egy budai utcában, önálló lakásban fog lakni. Mi kell több? - kérdezi derűsen.
Papp László, aki hosszú ideig hajléktalanként tengette életét, talán révbe ért
Papp László, aki hosszú ideig hajléktalanként tengette életét, talán révbe ért
Teknős Miklós / Népszabadság

Nyilatkozott már újságnak, de akkor nem ­vállalta sem a nevét, sem az arcát. Megváltozott a helyzet, nincs miért szégyenkeznie. Karácsonykor ünnepli az ötvenedik születésnapját.

Nehogy félreértés legyen: nem szeretnénk olyan látszatot kelteni, mintha a hajléktalanság leginkább a főiskolát vagy egyetemet végzett rétegeket veszélyeztetné (felmérések szerint az utcán élők körében néhány százalékot tesz ki a diplomások aránya). Azt sem állítjuk, hogy az egyéni történetek nagy számban hoznak pozitív fordulatokat. Ugyanakkor az, hogy a hajléktalanságból sikerül-e kitörni, elsősorban nem az iskolai végzettsé­gen, hanem főként a személyiségen, az akaraton, a konfliktustűrő képességen és nem mellékesen a szerencsén múlik. Mindezek a tényezők szorosan összefüggnek azzal is, hogy kinek mennyire erős a családi háttere és az úgynevezett társadalmi kapcsolati tőkéje - állította tapasztalatai alapján ­Kepe Róbert, a hajléktalanok lapja, a Menhely Alapítvány kiadásában megjelenő Fedél Nélkül felelős szerkesztője.

A diploma semmiképpen nem jelent teljes védettséget a végletes lecsúszás ellen.

Kepe Róbert a Fedél Nélkül hajléktalan terjesztői között találkozott már tanárral, képzőművésszel, villamosmérnökkel vagy például művelődésszervezővel is. Szerinte nem lehet mindegyikükre jellemző közös jegyeket mondani. Van, aki sok év után került utcára, és van, aki rögtön az egyetem befejezése után. Van, akinek gazdasági okok miatt csúszott ki lába alól a talaj, van, akinek a magánélete ment tönkre. Mások a szenvedélybetegségük miatt vesztették el otthonukat. Esetenként ez is, az is közrejátszott abban, hogy valaki hajléktalanná vált.

Léteznek kivezető utak, de általános recept nincs. Ha lenne, már megtaláltuk volna, és alkalmaznánk - mondta Kepe Róbert. Annyi biztos - tette hozzá -, hogy egy diplomásnak folyamatosan frissítenie kell a tudását: ha egyszer utcára kényszerül, gyakorlatilag nincs esélye rá, hogy később a végzettségének megfelelő értelmiségi munkakörben állást találjon.

http://nol.hu/belfold/magyarorszagon-a-diploma-sem-ved-meg-a-vegletes-lecsuszasto l-1581725#comments_1581725
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: életvitelszerűen, éjjeliszekrényen, híradástechnikai, hajléktalanoknak, szerencsétlenek, négyzetméternél, hajszálpontosan, kereskedelemről, sörösdobozokért, hajléktalanként, aktivistájaként, elkeseredettnek, csendőrlaktanya, razziamentesnek, veszélyeztetné, felkészületlen, foglalkoztatta, elcsodálkozott, képzőművésszel, jelzáloghitelt, születésnapját, keresnivalójuk, munkaterületen, autóbalesetben, magyarorszagon, konfliktustűrő, hajléktalanság, végzettségének, rendszerváltás, magyarországon, vállalkozásba, személyiségen, többedmagával, közmunkásként, melegedőjében, nosztalgiával, végletes lecsúszástól, legtöbben észre, időjárás valahogy, külön helyiségben, sarokban tűzhely, konyha illúzióját, ágyra lehet, láthatóan nagy, könyvben „, szerzőtől –, szabad idejében, közönség soraiban, férfi lába, rendszerváltás táján, számviteli főiskolán, összes megtakarított, Czene Gábor, Papp László, Geoffrey Cross, Élet Iskolája, Kreutz Zsolt, Kandó Kálmán, Blaha Lujza, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Piszkos Fred, Iványi Gáborék, Fűtött Utcában, Széll Kálmán, Vecsei Miklós, Teknős Miklós, Menhely Alapítvány, Fedél Nélkül, Kepe Róbert,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.30. 08:00 Devizapiac - Gyengült a forint hétfő reggelre
03.30. 07:11 Koronavírus - Meghalt két idős beteg, 447-re nőtt a fertőzöttek száma
03.30. 07:10 Illegális bevándorlás - Harminchárom határsértővel szemben intézkedtek a re...
03.30. 07:04 Koronavírus - Nézőpont: járványügyben mindenki kormánypárti
03.30. 07:04 Koronavírus - New York állam kormányzója súlyos bűntettekért elítélteket is...
03.30. 07:04 Koronavírus - Trump április végéig meghosszabbította a társadalmi távolságt...
03.30. 07:04 Koronavírus - A koronavírus elleni védekezésről szavaznak a képviselők
03.29. 22:42 Koronavírus - A kulcsfontosságú dolgozók szükségszállásáról rendelkezik a n...
03.29. 22:23 Emberi csontokat találtak egy szentendrei ingatlan udvarán
03.29. 21:42 Koronavírus - Felfüggesztette elnökválasztási kampányát a fő lengyel ellenz...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Almaillat  Árvai Feri atya megszívlelendő...  Facebookon kaptam  II. János Pál pápa imája  Tavasz  Rózsaszín rózsák  50 éve szabadult  Róka virágok közt  Kis GIF képek  Facebookon kaptam  - , megtaníthatjuk arra  Facebookon kaptam  Érdekes házak  Kis GIF képek  Png cica  Maradjatok otthon.......  Ordítani tudnék  Kezdődik a fekete hét  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép napot kedves barátaim ! ....  Idősávos kijárási korlátozás  Piros rózsa  Facebookon kaptam  Szentmise - 2020. március 26.  Közbenjáró imádság járvány ide...  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Facebookon kaptam Krisztina ba...  50 éve szabadult  A tavasz a kedvenc évszakom  Cica lámpával  Nagyböjt 5. vasárnap 03.29  Tavaszi kép  A tavasz a kedvenc évszakom  Betty Boop  Kellemes délutánt  Betty Boop  Egy dunántúli mandulafáról  Szép estét kedves látogatóimna...  A fegyveres merénylőt elfogták...  Szamár dal  Vírus megkoronázása  Szombattalan szombat - Háromsz...  A látszat csal  Facebookon kaptam  Emlékezem  Űrlények  4. nagyböjti hét szombat esti ...  Mindig tudd!  Facebookon kaptam  Tulipánok  Imádság  Gondolatok nagyböjt 5. vasárna...  Félek  Facebookon kaptam  Koronavírus  Szép napot kívánok mindenkinek...  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  A látszat csal  Az anyák olyanok, hogy maminak...  Facebookon kaptam  Lelki erőben gazdag - áldott ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gondolatok nagyböjt 5. vasárna...  Imádság  Facebookon kaptam  Mi ketten  Óra átállítás  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Kis GIF képek  Kökény  Eper tejszínhabbal  Ordítani tudnék  Ha kint hideg a reggel, és söt...  Megjelent a kijárási korlátozá...  A boldogság a szív mosolya.......  Tanulni kellene ebből a helyze...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Ordítani tudnék  Tavasz  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Ha kint hideg a reggel, és söt...  Megjelent a kijárási korlátozá...  Betty Boop  Halász és a Révész maszkban. B...  Ordítani tudnék  Hagyd, hadd nyugodjanak meg a ...  Szüntelen imádkozni  Jó reggelt kedves látogatóimna...  4. nagyböjti hét szombat esti ...  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Krisztus foglya  Piros rózsa  A látszat csal  Egy dunántúli mandulafáról  Tavasz  A boldogság a szív mosolya....... 
Bejegyzés Címkék
végletes lecsúszástól, legtöbben észre, időjárás valahogy, külön helyiségben, sarokban tűzhely, konyha illúzióját, ágyra lehet, láthatóan nagy, könyvben &#8222, szerzőtől &#8211, szabad idejében, közönség soraiban, férfi lába, rendszerváltás táján, számviteli főiskolán, összes megtakarított, csepeli házára, válság kitörésekor, házból maradt, öngyilkosság gondolata, legelső napot, utána következőt, utcai létre, csudát keresnek, karitatív szervezet, megkerült cirkálóban, csendőrségi laktanya, mélyben épült, aluljáró lépcsőinél, munkaterületen lévő, csendőrlaktanya pincéjétől, kormánypárt törvényt, utcán tartózkodni, alkalmi lakókat, elkövetkező éveket, házirend szerint, féldecis üvegeket, máltaiak Moszkva, naponta összekapart, lazán szerveződő, barátaivá váltak, zse­bében tengődik, évek során, ital okozta, illető fennhangon, különféle berúgásairól, tévében látta, civil szervezet, kilábalás fontos, közmunka után, máltaiak országos, szeretetszolgálat alelnöke, ­közelmúltban megkérdezte, budai utcában, ötvenedik születésnapját, hajléktalanság leginkább, főiskolát vagy, utcán élők, diplomások aránya, egyéni történetek, hajléktalanságból sikerül-e, iskolai végzettsé­gen, konfliktustűrő képességen, szerencsén múlik, tényezők szorosan, családi háttere, úgynevezett társadalmi, hajléktalanok lapja, diploma semmiképpen, végletes lecsúszás, egyetem befejezése, magánélete ment, diplomásnak folyamatosan, végzettségének megfelelő, életvitelszerűen, éjjeliszekrényen, híradástechnikai, hajléktalanoknak, szerencsétlenek, négyzetméternél, hajszálpontosan, kereskedelemről, sörösdobozokért, hajléktalanként, aktivistájaként, elkeseredettnek, csendőrlaktanya, razziamentesnek, veszélyeztetné, felkészületlen, foglalkoztatta, elcsodálkozott, képzőművésszel, jelzáloghitelt, születésnapját, keresnivalójuk, munkaterületen, autóbalesetben, magyarorszagon, , ,
2020.03 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 707
  • e Hét: 2306
  • e Hónap: 47357
  • e Év: 228248
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.