Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sűreje
  2016-01-03 11:36:59, vasárnap
 
 
Sűreje


2016-01-03 06:29:00


N. Kósa Judit

A harmadik körös fideszesek már valóban a szó legszorosabb értelmében veszik a ,,pártcsalád" kifejezést. Számukra a párt nem politikai értékközösség vagy egy eszköz, amellyel polgári demokratikus úton jobbá lehet tenni a világot. Ez egy család, amely kifelé összezár, mindennél előbbre valónak tekinti a saját közössége érdekeit, belül viszont szigorú hierarchia szerint épül fel, és jaj annak, aki nem tudja, hol van a helye.
hirdetés

Az egyik vág, a másik választ - ez a javak elosztását lefestő, ridegen racionális mondat mindig azzal a másikkal együtt jut eszembe, amelyet ugyancsak apámtól hallottam, amikor először mesélt nekem arról, hogyan éltek a háború után. Félárvák voltak, folyton éhesek és teljességgel nincstelenek, hiszen a végtelen vándorlásban elveszítették mindenüket. A kollégiumban pedig a szobaparancsnokok voltak az urak: ebédkor a levesestálból is ők szedhettek maguknak elsőként.

Napok óta ez a két mondat jár az agyamban, amióta csak elolvastam azt az interjút, amelyet Lampé Ágnes készített a 168 Órában Németh Szilárddal. A volt csepeli polgármester és örökös rezsibiztos, egyben immáron a Fidesz alelnöke, a Lázár János által kívánatosnak tartott fiatalítás kapcsán mondotta a következőket:

,,A Fidesz a legnyitottabb párt, még az elnökségben is. A főnök a legidősebb, én ötvenegy évesen a második legidősebb vagyok, és bekerült a fiatal Gulyás Gergely. Ez így van rendjén. Amikor apám úgy döntött, hogy nekem adja át a felelősséget a családban, onnantól kezdve én szedtem először a levest, nem ő. Ez a pártban is fontos üzenet."

Vérmérséklettől függ persze, mit olvasunk ki ebből a passzusból: az archaikus társadalom móriczi mélységeit-e vagy pedig egy maffiaállam tűpontos leírását. De tény, hogy ennél egzaktabbul még senki sem fogalmazta meg, mivé vált egy szűk emberöltő alatt az a párt, amelyik huszonöt évvel ezelőtt, a rendszerváltás idején a maga vadóc szabadságkultuszával, kérlelhetetlen liberalizmusával és polgárközpontú politizálásával tökéletes ellenpontja volt a szétzüllött kádári gerontokráciának.

hirdetés

A nyolcvanas évek közepének Politikai Bizottsága tűnik fel egy ilyen leírásban - a törleszkedés és könyökharc oldalra, s a feltétlen odaadás versengő kinyilvánítása felfelé. Az ember szinte hallja, ahogy a pártkongresszus szünetében, a mosdó félhomályában összesúg a harmadik-negyedik vonal:

ti tudjátok, kit szeret legjobban ,,az Öreg"?

De Németh Szilárd példája arról is árulkodik, hogy a hozzá hasonló harmadik körös fideszesek már valóban a szó legszorosabb értelmében veszik a ,,pártcsalád" kifejezést. Számukra a párt nem politikai értékközösség vagy egy eszköz, amellyel polgári demokratikus úton jobbá lehet tenni a világot. Ez egy család, amely kifelé összezár, mindennél előbbre valónak tekinti a saját közössége érdekeit, belül viszont szigorú hierarchia szerint épül fel, és jaj annak, aki nem tudja, hol van a helye. Közösen képviselik az érdekeiket, együtt szereznek, szigorúan belső körben osztozkodnak. Mindig a magasabb sarzsi szed előbb a levesből, a sűrejét maga elé meri, de hagy az alatta lévőknek is, mert ezt diktálja a közös érdek.

A talpasok pedig megosztoznak maguk között. Az egyik vág, a másik választ.


Innen nézve válik érthetővé, hogyan lehetséges az, hogy

huszonöt év alatt bezárult a kör.

A nyolcvanas évek közepének elvtelen szétesettségéből eljutottunk a kétezer-tízes évek közepének elvtelen szétesettségébe. A rendszer rohad, a politikai elit cinikus és tehetetlen, az országban a romló életszínvonal okozta általános fásultságot csak fokozza a bornírt sikerpropaganda és a választási lehetőség hiánya.

Ha a gyors és akadálytalan érvényesülés a legfőbb cél, talán valóban csak így lehet elviselni ezt a helyzetet. Mint annak idején a kádárizmusban - elfogadja az ember, hogy ez a rendszer, ebben adatott élnem, hát akkor itt fogok karriert csinálni. Misére járok, konzervatív lesz az értékrendem, Ákost hallgatok, belépek az MMA-ba, párttag leszek, trafikért kérincsélek, ráhúzom a kormányt az út szélén baktató menekültre, és igen, meglesz mindennek a jutalma, mert most még másodikként szedek a tálból, de talán egyszer nekem jut a sűreje.

2016 tétje leginkább az, hogy évtizedekre belakhatják-e a világunkat ezek a járási párttitkárok.

Megtörténhet-e, hogy a parlamenti ciklus második felében ,,a család" képes lesz még rá is erősíteni a szépen kialakított ,,porlik, mint a szikla" imázsra, megkerülhetetlen nemzetvédelmezőként, egyben a javainkkal okkal és joggal sáfárkodó jó gazdaként mutatja fel önmagát.
Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Mert ha ez a hazug propaganda végképp gyökeret ereszt, a lehetetlent kísérli majd meg, aki a rendszerváltás értékrendjével próbálja meg felvenni vele a harcot. Nevetséges mitugrász, libbancs ködlovag lesz irtózatosan hamar mindenki, aki az 1990-ben a tárgyalóasztalnál kivívott szabadságjogokat kéri számon a kormányzó eliten. Soroljuk? Egyenlő munkáért egyenlő bért; a köz pénzéből mindenkinek az igényei szerinti, jó oktatást; érvényesülési lehetőséget, az állam javainak a köz üdvére való felhasználását; törvény előtti egyenlőséget, azonos esélyeket a manipulációtól mentes politikai választásokon... Már most is furcsán hangzik mindez, nem?

Az elmúlt öt évben úgy süllyedt bele az ország ebbe a zsigerileg ismerős, paternalista és álszent dagonyába, hogy közben egy elégedetlen mukk sem hangzott el. Az okokat ezerszer végigrágtuk, a rendszerváltás utáni egzisztenciális csalódás és az éltanulóból felzárkózóvá való kínos visszacsúszás az egyén és a közösség szintjén is érthetővé teszi a - kimondatlan, de mégis tetten érhető - kádári nosztalgiát.

Az azonban felfoghatatlan, hogy mindazok, akik a saját életükben beváltatlan ígéretnek élik meg 1989-90-et, azt is tétlenül nézik, hogy a gyerekeik is elveszítik a boldogulás esélyét.

Hogyan nem üti át az ingerküszöböt a romló színvonalú, a jövő megválasztásának lehetőségét végletesen korlátozó oktatás?

Hogyan vált ki mindössze bágyadt tiltakozást az életveszélyes egészségügy, miközben világi hívságokra igenis, sőt, piszkosul látványosan van pénz? Hogy lehet szellemi és cselekvési rabságban tartani tömegeket a jogkorlátozó közmunkával, és hová lesz az elemi szolidaritás, amikor egész régiók maradnak jövedelem nélkül, mert a munkanélküli-ellátás után a szociális segélyeket is kénye-kedve szerint osztja a rászorulóknak a hatalom? Vagy ha nem is az együttérzés, de könyörgöm, hová lesz az egészséges irigység, amikor a vak is látja, hogy trafik, föld, állami megrendelés és uniós pénz kérlelhetetlen következetességgel csak ott landol, ahol egy családtag várja tárt zsebekkel?

Vége lesz ennek valaha?

Ha 2016 is ebben a fád bénultságban telik el, talán soha. Akkor már senki sem fogja elhinni, hogy a jelkép erejű történetek másként is véget érhetnek, mint Németh Szilárd olvasatában. Hogy esetleg nem törvényszerű az érzéketlenség, a kapari önzés, sőt léteznek olyan családok is, ahol ha az apa átengedi a felelősséget a fiának, akkor a fiú tiszteletből továbbra is neki szed elsőként a sűrejéből.

Vagy mint apám emlékeiben, melyek szerint hamar kitelt a becsülete az olyan szobaparancsnoknak, aki többet, jobbat szedett, mint ami járt. Hiszen ezért lett vezető, a többiek bizalmából.

http://nol.hu/belfold/sureje-1582633
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gerontokráciának, megkerülhetetlen, szétesettségéből, megválasztásának, szabadságjogokat, liberalizmusával, egzisztenciális, szétesettségébe, pártkongresszus, sikerpropaganda, politizálásával, vérmérséklettől, rendszerváltás, manipulációtól, kérlelhetetlen, polgárközpontú, felfoghatatlan, értékrendjével, felhasználását, kinyilvánítása, félhomályában, elveszítették, ingerküszöböt, életveszélyes, visszacsúszás, érzéketlenség, értékközösség, legnyitottabb, életszínvonal, rászorulóknak, választásokon, érvényesülési, kádárizmusban, levesestálból, népszabadság, paternalista, harmadik körös, saját közössége, másik választ, javak elosztását, másikkal együtt, háború után, végtelen vándorlásban, kollégiumban pedig, szobaparancsnokok voltak, volt csepeli, legnyitottabb párt, második legidősebb, fiatal Gulyás, archaikus társadalom, maffiaállam tűpontos, szűk emberöltő, Kósa Judit, Lampé Ágnes, Órában Németh Szilárddal, Lázár János, Gulyás Gergely, Politikai Bizottsága, Németh Szilárd, Földi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Minden kedves látogatómnak sze...  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Apu  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Paul David Tripp Március 28  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Az izmaink nem csak testmozgás...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szeretetről  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  üdvözöllek!  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Esti kép  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Táplálékok a máj egészségének ...  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldogság  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Válaszok a halál után  Képes idézet !  Az erdőterápia egészségre gyak...  Paul David Tripp Március 26  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  Benedek Elek - Virágvasárnap  Boldog virágvasárnapot minden...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Színház az egész világ,  Heltai Jenő: Március  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztina b...  Nem hazudnak  képre írva  Paul David Tripp Március 28  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Facebookon kaptam  Szép estét  Sir Andrew Lloyd Webber 
Bejegyzés Címkék
harmadik körös, saját közössége, másik választ, javak elosztását, másikkal együtt, háború után, végtelen vándorlásban, kollégiumban pedig, szobaparancsnokok voltak, volt csepeli, legnyitottabb párt, második legidősebb, fiatal Gulyás, archaikus társadalom, maffiaállam tűpontos, szűk emberöltő, rendszerváltás idején, maga vadóc, szétzüllött kádári, nyolcvanas évek, ilyen leírásban, feltétlen odaadás, ember szinte, pártkongresszus szünetében, mosdó félhomályában, harmadik-negyedik vonal, hozzá hasonló, magasabb sarzsi, sűrejét maga, alatta lévőknek, közös érdek, talpasok pedig, kétezer-tízes évek, rendszer rohad, politikai elit, romló életszínvonal, bornírt sikerpropaganda, választási lehetőség, kádárizmusban &#8211, világunkat ezek, járási párttitkárok, parlamenti ciklus, szépen kialakított, javainkkal okkal, hazug propaganda, lehetetlent kísérli, rendszerváltás értékrendjével, tárgyalóasztalnál kivívott, kormányzó eliten, igényei szerinti, állam javainak, manipulációtól mentes, ország ebbe, zsigerileg ismerős, elégedetlen mukk, okokat ezerszer, rendszerváltás utáni, éltanulóból felzárkózóvá, közösség szintjén, azonban felfoghatatlan, saját életükben, boldogulás esélyét, romló színvonalú, jövő megválasztásának, életveszélyes egészségügy, jogkorlátozó közmunkával, elemi szolidaritás, szociális segélyeket, egészséges irigység, családtag várja, jelkép erejű, kapari önzés, többiek bizalmából, gerontokráciának, megkerülhetetlen, szétesettségéből, megválasztásának, szabadságjogokat, liberalizmusával, egzisztenciális, szétesettségébe, pártkongresszus, sikerpropaganda, politizálásával, vérmérséklettől, rendszerváltás, manipulációtól, kérlelhetetlen, polgárközpontú, felfoghatatlan, értékrendjével, felhasználását, kinyilvánítása, félhomályában, elveszítették, ingerküszöböt, életveszélyes, visszacsúszás, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 156
  • e Hét: 2416
  • e Hónap: 19209
  • e Év: 152126
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.