Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Megyünk, míg elegen nem leszünk”
  2016-02-01 16:40:30, hétfő
 
   
 
,,Megyünk, míg elegen nem leszünk"


2015-11-02 09:39:15Danó Anna

Egészségügyet mondott? Nincs arról mit beszélni, az maga a Balkán! Ha kicsit nem figyel oda, a végén még lábbal előre hozzák ki - a sommás véleményt Debrecen belvárosában egy idős úr veti oda a fekete ruhás nővér, Sándor Mária csapatával érkezett ápolónak, Kiss Lászlónak.
hirdetés

A férfi nemrég még a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke volt, most meg péntek délelőtt, a Csapó utcában több tucat társával Sándor Mária néhány hete született civilszervezete, a Magyarország a Magyar Egészségügyért nevében szólongatja a járókelőket: ,,Hallott rólunk? Volt már beteg? Elégedett az ellátással?" Az utóbbi mondat fölér egy provokációval, mert erre még a nagyon igyekvők is megállnak, elveszik a szórólapot, és jönnek a történetek: a hosszú órákra az ürülékében hagyott betegről, a többórás, kilátástalan várakozásokról. A lekezelő bánásmódról.
Sándor Mária és csapata útközben
Földi D. Attila / Népszabadság

A sétálóutcában összesen 29 fekete pólós ,,tartja föl" a járókelőket és hívja őket, hogy, néhány perc múlva üljenek közéjük, a Roncs kocsmához fölállított székekre. Az agitálók mind többen vannak, megérkeznek a debreceniek is. Köztük azok is, akiket október közepén nem engedtek be a Független Egészségügyi Szakszervezet tisztújító közgyűlésére, mondván: adminisztrációs hiba miatt még nem regisztrálták őket a szakszervezetben, bár hónapok óta fizették a tagdíjat. Végül az incidens miatt Sándor Mária a gyűlésről kizártakkal elhagyta a szakszervezetet. Húsz társával alakította meg a Magyarország a Magyar Egészségügyért civil szervezetet, vele tartott Kiss László is. Országjárásba kezdtek. Ennek első állomása Debrecen és Hajdúszoboszló.


,,Bemozdítjuk a civileket, mert nincs már miről tárgyalni. Van egy csapat nővér és orvos, akik változást akarnak, akikkel együtt kimegyünk az emberekhez az utcára. És ha már elég sokan vagyunk egy helyen, akkor majd ott maradunk, és nem megyünk haza" - magyarázza Sándor Mária, hogy miért is indultak el kora reggel majd egy busznyi ápolónővel, valamint az Eleven Emlékmű csoport tucatnyi tagjával. Utóbbiakat eredetileg a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hozta össze. Előbb az emlékmű kijelölt helyére vittek mécseseket, emléktárgyakat, valamint állítottak két fehér széket. Azóta a székeik szaporodtak, hol itt, hol ott állítják föl őket, hogy az emberek odaülve elmondhassák véleményüket fontos társadalmi ügyekben. Székeik most Debrecen sétálóutcájára kerültek. A moderátor Lukács András egyetemi tanár, matematikus. Őszi szünete van, ráér a csapatot erősíteni.

Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár is beállt a sorba
Földi D. Attila / Népszabadság

Lassan itt is elkel minden szék. Újabb fekete pólós is érkezik, Harasztosi Lászlóné ápolónő, a berettyóújfalusi kórházból. Míg Máriát meg nem ismerte, nem érdekelte az érdekvédelem. Most, egyetlen szabadnapját is föláldozza a fórumra. Mint mondja: 37 éve van a szakmában, de most először büszke arra, hogy ápolónő. Az ápolónők hozzák a saját történeteiket, például arról, hogy a kormány hiába mondja: európai szintű ellátást kapnak a betegek, ha az intenzív osztályon a múlt héten sem jutott az életveszélyes állapotban beérkezőnek őrzőmonitor. Beszerezni is csak fél év alatt lehetne. Az, hogy mi lett a beteggel, a képzeletünkre marad.

Közben a fehér székek közönségének Kiss László arról beszél, hogy mostanra olyan terhek vannak az egészségügyben dolgozókon, akkora a pénzhiány, hogy már senkinek sem tudnak biztonságos ellátást nyújtani. Ők is nehezen élik meg, hogy a betegek nem azt kapják, ami elvárható lenne. A debreceniek kevéssé méltányolják ezt a vallomást, ha már szót kaptak a beszélgetésben, az egészségügyben elszenvedett személyes sérelmeiket sorolják.

A fekete pólósok akciója Debrecen belvárosában
Földi D. Attila / Népszabadság


Vásárhelyi Mária Magdolna nyugdíjas szülésznő szerint sincs az jól, hogy a kormány focipályákat építtet, a magyar nép meg hullik, mint a légy. Hiába egykori kolléga, úgy bánnak vele, mintha a futószalagon egy tárgy lenne. Mert hogy lehet az, hogy az asszisztens előbb szúr a vénába, és aztán paskolja meg a karját? És ha ezt szóvá teszi, azt mondják: ha nem tetszik, menjen máshova. Máskor meg, amikor nem egyezett bele a harmadik mellműtétbe, az orvos kiröhögte, és azt mondta: csak pszichés baja van, nincs szüksége orvosra.

Sándor Mária bocsánatot kér azok helyett, akik az asszonyt viselkedésükkel megbántották. Szerinte éppen a fizetség hiánya miatt vannak olyanok a szakmában, akik nem oda valók, és ezért nincs elég jó szakember a betegágyak mellett. Elismeri, jogosak a sérelmek, és hogy éppen azért küzd, hogy tisztességes, becsületes ellátást kapjon, olyat, ami jár neki. Megyünk, míg ehhez elegen nem leszünk - állítja a karizmatikus asszony.

Kulcsár Sándorné betegként jól ismeri az egészségügyet, mint mondja, ő soha nem tapasztalt figyelmetlenséget. De azt nem érti, hogy a megyei kardiológián hat hónapos előjegyzés után miért kellett a vizsgálatra megjelölt időponthoz képest még hat-hét órát várnia, mire megérkezett az orvos. Száznál is többen várakoztak rá, s amikor végre előkerült, alig jutott 3-5 perc egy betegre, ezalatt is főként a számítógépbe írt valamit. Hogyan lehetséges ez?

Sándor Mária egyenként szólította meg az embereket az utcán
Földi D. Attila / Népszabadság

A körbe csöppent civilek közül Beke Mária a férje történetét meséli, aki 2013 tavaszán halt meg, éjjel vitte be a mentő légzési nehézséggel, másnap, amikor meglátogatta, azt látta, hogy a férje ki van kötve az intenzív osztályon. Kiderült, beszállítása óta azon kívül, hogy kikötözték, nem nézett rá senki, nem kapott se enni, se inni. Úgy vélte: az egészségügyben dolgozók nem félnek semmitől és senkitől. Mert kérdem én - mondja -, ha a szakma azt írja elő, hogy lekötheti a beteg kezét, akkor azt nem írja elő, hogy rá is kell nézni? Hiába van tízezer jól dolgozó, ha van egy ilyen, ez ellen is kéne tenni - mondja.

Soltész Sándor, a kardiológiai intenzíves ápoló azt meséli, hogy egy, a saját szakállára végzett felmérése szerint a debreceni klinikán 147 ápoló hiányzik, ahhoz képest, amit a minimumként előírnak. Csak a tüdőklinikán feleannyian vannak, mint ahányra szükség lenne. Mindenki jóval a megengedhető túlmunka-lehetőségek fölött dolgozik. Fáradtak, kiégettek az emberek. De ez még - mondja - nem jogosít fel senkit, hogy méltánytalanul bánjon a beteggel. A változáshoz viszont szükség van összefogásra, támogatásra.


Egy idős férfi, nevét nem mondja, elnézést kér, hogy panasza van, és arról beszél, hogy tízéves kálvária után a felesége meghalt. Négyszer műtötték, de a háziorvos egyszer sem ment ki meglátogatni, pedig külön elment hozzá és kérte. Csak egy hospice nővért rendelt ki nekik, aki viszont olykor valóban becsöngetett, de soha nem akkor, amikor szükségük lett volna arra. Az orvos csak akkor jött, amikor a felesége már meghalt. Most ő is beteg, januárban szüksége lett volna egy laborvizsgálatra, de csak most novemberre kapott időpontot. Reklamált, hogy ennyi idő alatt egy olyan öreg ember, mint ő, akár meg is halhat, nem segítettek. Annyit mondtak: menjen el a magánrendelőbe, ott rögtön megcsinálják. Csakhogy 40-50 ezer forintos havi jövedelemből nem tud odamenni...


Egy hajléktalan férfi sűrűn elnézést kér és azt kérdi: ennek mi értelme van? Nem tíz embernek kéne itt beszélgetni, miért csak ennyien vannak itt? Nincs válasz. Egy asszony azért ragadja magához a mikrofont, hogy elnézést kérjen a debreceniek nevében, hogy azok nem jöttek el nagyobb számban a térre.
Autósokat is győzködött Sándor Mária
Földi D. Attila / Népszabadság

A fekete pólósok következő állomása Hajdúszoboszló. Itt a város alpolgármestere, Holoda Attila személyesen is részt vett a szervezésben. A helyi vezetők, köztük ő is, függetlenként, civilszervezetek képviseletében politizálnak. A város ettől a béke szigete időtlen idők óta. Az egészségügy ugyan itt is hoz panaszt, de nem annyira a városi szakrendelő, mint a debreceni kórházi ellátás a téma.

Ahogy besötétedik a csapat megint buszra száll. Megfáradtak a molinótartó nővérek, Kiss László pedig, aki éjszakai műszak után indult debreceni útra, már nem is álmos. Lelkesen beszélnek arról, négy- vagy ötszáz szórólapot osztottak, és számtalan kitűzőt adtak az embereknek. Van, aki aggódik, időben Pestre érünk-e, mert műszakja van. Várják a betegei.

A fórumokról, az egészségügyben dolgozókkal nem éppen szolidáris megszólalások ellenére Sándor Mária utóbb azt mondja: ő elégedett, a lényeg, hogy az emberek leültek közéjük és beszélgethettek. A cél amúgy is az, hogy rátaláljanak helyi civilszervezetekre, olyanokra, amelyekkel egymásba kapaszkodva egymást segíthetik. ,,Sokan az asztal mellett akarnak eredményt elérni, pontosan azok, akik már húsz éve csak tárgyalnak, és nem jutottak sehova. Mi azt gondoljuk, radikálisabb fellépésre van szükség. Mindig is azt mondtuk, hogy a mi érdekképviseletünk a magyar kormány, őket mi arra választottuk, hogy képviselje az érdekeinket, és mi vagyunk azok a civilek, akik ezt számon kérjük rajtuk. Egyre többen leszünk, akik azt gondolják, hogy jár a magyaroknak a tisztességes ellátás."
Úgy legyen.


http://nol.hu/belfold/megyunk-mig-elegen-nem-leszunk-1572683
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: laborvizsgálatra, berettyóújfalusi, szakszervezetben, civilszervezetek, viselkedésükkel, alpolgármestere, adminisztrációs, szakszervezetet, beszélgethettek, civilszervezete, egészségügyben, egészségügyért, emléktárgyakat, hajdúszoboszló, várakozásokról, méltánytalanul, sétálóutcájára, magánrendelőbe, képviseletében, beszélgetésben, országjárásba, képzeletünkre, sétálóutcában, történeteiket, egészségügyet, szakszervezet, provokációval, regisztrálták, életveszélyes, függetlenként, megszólalások, tisztességes, beszállítása, meglátogatta, focipályákat, népszabadság, sommás véleményt, fekete ruhás, férfi nemrég, utóbbi mondat, nagyon igyekvők, hosszú órákra, ürülékében hagyott, lekezelő bánásmódról, sétálóutcában összesen, agitálók mind, incidens miatt, gyűlésről kizártakkal, csapat nővér, busznyi ápolónővel, emlékmű kijelölt, székeik szaporodtak, Danó Anna, Sándor Mária, Kiss Lászlónak, Független Egészségügyi Szakszervezet, Magyar Egészségügyért, Földi, Kiss László, Eleven Emlékmű, Lukács András, Kincses Gyula, Harasztosi Lászlóné, Vásárhelyi Mária Magdolna, Kulcsár Sándorné, Beke Mária, Soltész Sándor, Holoda Attila,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
04.08. 23:03 Koronavírus - A román kormány fél hónapos kényszerszabadságra küld közalkal...
04.08. 22:13 Koronavírus - Fauci: a társadalmi távolságtartás eredményes, látszanak a re...
04.08. 21:43 Koronavírus - Kovács Zoltán: Orbán Viktor az összes szempont figyelembe vét...
04.08. 21:23 Bűnösnek vallotta magát annak a kamionnak a sofőrje, amelyben tavaly 39 hol...
04.08. 21:23 Koronavírus - A francia kórházakban újra csökkenőben a halálozások száma
04.08. 21:13 Koronavírus - Halasztások, újratervezések és intézkedések a sportvilágban
04.08. 21:13 Keller Ákos továbbra is külföldön kosárlabdázna
04.08. 21:13 Szíria - Moszkva: hiteltelen a Damaszkuszt elmarasztaló OPCW-jelentés
04.08. 21:13 Újabb, a Nemzeti Közművek gázhálózatát érintő megbízásokat nyert el az Opus...
04.08. 20:43 Koronavírus - Londoni elemzők: példátlan ütemben romlottak a világgazdaság ...
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
A keresztfához megyek  Húsvéti dísz  Egészségügyi Világnap  Kutya meleg van  Kis GIF képek  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Amikor rajtad ...  Happy easter  Nagyszerda este Déva 04.08  Nagyszerda este Déva 04.08  Posertube  Pestis Járvány megszűnése  Lehulott a Jézus vére  Krúdy Gyula: Asszonyom (részle...  Retro tv  Kukucs  Happy easter  Tavaszi ajtódísz  „Végül csak a szeretet m...  Rajzos nők  Egyszer talán majd mégis vége ...  Mezei csokor  Két kutya beszélget  Kun Magdolna: Amíg nem késő ...  A Szentírás üzenete - 2020. áp...  A Golgotán áll a Kereszt..  Az alacsony káliumszint jelei  Facebookon kaptam  Húsvéti tojások  Nagyszerda este Déva 04.08  Aranyosi Ervin: Nem tudlak meg...  Kellemes kávézást!  Alább szállni  Facebookon kaptam  Steampunk nők  Kislány virággal  Szemüveges cica  Facebookon kaptam  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Pécs város plébániáinak imafel...  Útravaló – 2020. április...  Szép csokor  Magasan áll a Golgota ormán...  Az Isten nem emberszámba, hane...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten óvja népünk!  Tóth Sarolta: Húsvéti ünnepi s...  Az emberi minőség, nem vásárol...  895 főre nőtt a beazonosított ...  Nagyanyó kávézik  Budapest góccá válhat, ha nem ...  Tojások kosárban  Húsvéti dekoráció  Egyszer talán majd mégis vége ...  Tulipán csokor  Imádkozzunk a járvány megszűné...  Kislány plüss nyuszival  Kis GIF képek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az emberi minőség, nem vásárol...  Virágok teás kannában  Kellemes kávézást!  Élettörténeted  Húsvét  Szèp estét kedves látogat...  Mai napi mosoly!  Koloszár Zsófia: húsvét  Adjunk új esélyt minden napnak...  Szèp estét kedves látogat...  Jézus Él!  Nagyszerda 04.08  szentségimádás szerdán Déva 0...  Álmos talpak  Kilenc hónap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Pécs város plébániáinak imafel...  Facebookon kaptam  Tóth Sarolta: Húsvéti ünnepi s...  Bányász József, székely parasz...  Aranyosi Ervin: Nem tudlak meg...  Lehulott a Jézus vére  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gólyák csodáslátványa  Április 8.- Az Emberszeretet v...  Húsvéti dísz  Az Isten nem emberszámba, hane...  Imádkozzunk a járvány megszűné...  Készülődés nagyhétre  Tulipán csokor  Tadam...  Santa Marta Mass, Pope Francis...  Pestis Járvány megszűnése  Bozsó Imre - A bezártság  895 főre nőtt a beazonosított ...  Adjunk új esélyt minden napnak...  Szemüveges cica  Facebookon kaptam  Tamkó Sirató Károly: Bíztató 
Bejegyzés Címkék
sommás véleményt, fekete ruhás, férfi nemrég, utóbbi mondat, nagyon igyekvők, hosszú órákra, ürülékében hagyott, lekezelő bánásmódról, sétálóutcában összesen, agitálók mind, incidens miatt, gyűlésről kizártakkal, csapat nővér, busznyi ápolónővel, emlékmű kijelölt, székeik szaporodtak, emberek odaülve, moderátor Lukács, csapatot erősíteni, berettyóújfalusi kórházból, ápolónők hozzák, saját történeteiket, kormány hiába, intenzív osztályon, múlt héten, életveszélyes állapotban, képzeletünkre marad, fehér székek, egészségügyben dolgozókon, debreceniek kevéssé, egészségügyben elszenvedett, fekete pólósok, kormány focipályákat, tárgy lenne, asszisztens előbb, harmadik mellműtétbe, orvos kiröhögte, asszonyt viselkedésükkel, fizetség hiánya, betegágyak mellett, karizmatikus asszony, megyei kardiológián, vizsgálatra megjelölt, körbe csöppent, férje történetét, mentő légzési, egészségügyben dolgozók, beteg kezét, kardiológiai intenzíves, saját szakállára, debreceni klinikán, minimumként előírnak, tüdőklinikán feleannyian, változáshoz viszont, idős férfi, felesége meghalt, háziorvos egyszer, hospice nővért, orvos csak, olyan öreg, hajléktalan férfi, asszony azért, debreceniek nevében, város alpolgármestere, helyi vezetők, város ettől, béke szigete, egészségügy ugyan, városi szakrendelő, debreceni kórházi, csapat megint, molinótartó nővérek, egészségügyben dolgozókkal, emberek leültek, asztal mellett, magyar kormány, tisztességes ellátás, laborvizsgálatra, berettyóújfalusi, szakszervezetben, civilszervezetek, viselkedésükkel, alpolgármestere, adminisztrációs, szakszervezetet, beszélgethettek, civilszervezete, egészségügyben, egészségügyért, emléktárgyakat, hajdúszoboszló, várakozásokról, méltánytalanul, sétálóutcájára, magánrendelőbe, képviseletében, beszélgetésben, , ,
2020.03 2020. április 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 6012
  • e Hónap: 13244
  • e Év: 244262
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.