Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ha nincs tyúk, ellopják a kaput – menekülnének a büssü
  2016-02-01 18:26:05, hétfő
 
 
Ha nincs tyúk, ellopják a kaput - menekülnének a büssüiek a rácsos faluból

2016. február 1. 05:21

Nincs tyúk? Ellopják a kaput - menekülnének a rácsos faluból
- Visznek itt mindent azok... - mondta bő két hete a fonói asszony Büssü felé mutogatva, amikor faluja és Kisgyalán bűntelenségének jártunk utána. S egyedi a véleménye: a Baté és Igal közötti településeken a rengeteg lopásért, betörésért a büssüieket okolják - megpróbáltunk utánajárni, jogosan-e?

Mintha két külön világban járnánk, óriási a kontraszt. A gyönyörűen felújított parasztház két oldalán düledező, repedt falú épületek várnak sorsuk beteljesülésére, viszont közös bennük, hogy mindhárom ajtaján, ablakán, de még a veranda nyílásain is ujjnyi vastag vasrácsok próbálják visszatartani a betolakodót. No és megannyi nagytestű kutya, akad udvar, melynek kerítése mögül három-négy fenekedik az idegenre. Eszünkbe sem jutna átlépni a birtokhatárt, mások azonban nem ennyire ijedősek...



- És nem is válogatósak - jegyzi meg Kati. A fiatalasszony kislányával sétál a főutcán, s meg sem próbálja szépíteni a helyzetet. Persze érthető, nemrégiben az egyik estéről reggelre eltűnt az összes kacsájuk.
- Mindent ellopnak, amit érnek - ezt már Antal Károlyné állítja. - Teljesen tönkreteszik a falut a tolvajok. Mindent elvisznek, ami mozdítható, s nemcsak a tüke büssüiektől, de egymástól is.
Az özvegyasszony, aki születése, 1951 óta él a faluban, nem is titkolja, a többes szám harmadik személy alatt a romákat érti, akik az elmúlt negyven év során költöztek Büssüre. A hajdan közel ezerlelkes település sorsát a spórolós kálvinista életfilozófia pecsételte meg: sokan egykéztek, így a falu szép lassan elöregedett. Az üresen maradt ingatlanokba pedig cigánycsaládok költöztek.

Mindenkiből csak dőlt a panasz a faluban Mindenkiből csak dőlt a panasz a faluban


- Először a gyógynövényesek telepedtek be - magyarázza -, aztán jött utánuk az egész nagycsalád. S mára többségbe kerültek. Ami nem lenne baj, csakhogy teljesen lelakták a házakat, pedig ez a falu anno messze földön híres volt, micsoda porták sorakoztak egymás mellett.
A rendszerváltás után ez vonzotta ide a németeket is: az egykor kitelepített svábok leszármazottjai közül sokan nosztalgiából üdülőnek szánt házakat vásároltak, s gyönyörűen felújították őket - akad köztük, mely Kaposvár leggazdagabb részén sem lógnak ki a többi közül. Tulajdonosaik azonban az év nagy részében szülőföldjükön élnek, csak nyaranta jönnek látogatóba, s egyre többet bosszankodnak, amikor szembesülnek a károkkal.

- A legtöbbnek már elege van az állandó problémákból - teszi hozzá Antal Károlyné -, s próbálnának szabadulni a házaiktól, de itt szinte lehetetlen normális vevőt találni. Messze ár alatt akad csak érdeklődő, és komoly veszteséggel lehet elköltözni. Amikor nyolc éve meghalt az uram, én is el akartam menni, de ríttam, nem tudtam itt hagyni a szülőfalumat...
Azóta persze ezerszer megbánta már, hogy nem költözött el Kaposvárra, de legalább Fonóba, hiszen hozzá is rendszeresen ,,benéznek" a hívatlan vendégek.
- Csak az elmúlt években háromszor törtek be - állítja -, de ezzel még dobogón sem vagyok.

Mindent elvisznek, olykor még a kertkaput is Mindent elvisznek, olykor még a kertkaput is


- Nálam tegnap is bent jártak a kertben - veszi át a szót Kelemen Pálné, Rózsi néni, aki szintén 65 éve vallhatja magát büssüinek: Zalából jött férjhez a faluba. - A szomszédok szóltak, hogy látták, néhányan bemásztak az udvaromba, de szerencsére nem találtak semmit. Persze már nincs is mit elvinni: állatot, baromfit nem tartok, igaz, a múltkor elvitték a bejárati kaput. Gondolom, eladták valamilyen vaskereskedőnek...
- Nálunk a garázs öt centi vastag acélpántját is pillanatok alatt eltörték - replikázik Antal Károlyné. - De van olyan porta, ahonnét a rácsokat lopták le éjjel, s vitték el valamelyik MÉH-telepre. Nem gond nekik, mindnek van autója, ezért is tudnak eljárni Göllébe, Gyalánba, Fonóba, de még Batéba is...

A helyiek szerint a lopások többségével szemben a rendőrség is tehetetlen: a hatóság ugyan minden jelentett esetről felveszi a jegyzőkönyvet, de a tetteseket a legritkább esetben találják meg.
- Többször voltam már tanúként kihallgatáson - mondja Antal Károlyné -, de mindig csak széttárták a kezüket. A biztosító pedig vagy fizet, vagy nem. Általában riasztót, rácsot kérnek, különben az ember mehet panaszra a sóhivatalba... Ott tartunk, hogy menekülni kellene innen... És tényleg nem túlzok, nézzék végig a falut, sok helyen még az ereszcsatorna is hiányzik: semmi sem tartja vissza őket, sokszor a kutya sem.
Azért az ebek cseppet sem haszontalanok, a falu közepén, kőhajításnyira a bolttól például két kertből is elűzték a tolvajokat aznap éjjel, amikor ott jártunk.

- Megpróbáltak bejönni a házba úgy fél tíz körül - mondja felindultan Bálint Zsolt -, de a szomszéd kutyája átugrott a kerítésen, s elkergette őket. Előtte náluk próbálkoztak. A nagy ugatásra jöttem ki, még láttam, amikor a hátsó földek felé menekülnek. Ketten voltak, általában annyian járnak, vagy éppen hárman.
Beazonosítani persze nem tudta őket, de ő is a faluszéli Petőfi utca lakóit sejti az eset mögött. Megoldást pedig nem nagyon tud, bár talán segítene, ha felállna a polgárőrség. De lehet, már az sem.

Miután többen is a település Fonó felöli utcájában élőket teszik felelőssé a rengeteg tolvajlás miatt, arra kanyarodunk. Az első házak éppoly takarosak, mint a központban látottak nagyobb része, minél jobban távolodunk azonban a műúttól, annál rosszabb a helyzet. A Petőfi utca vége pedig a lyukas falú-tetejű épületeivel már klasszikus péróra emlékeztet.
- Nem hallottam róla, hogy sok lopás lenne Büssüben - fordul el kérdésünk után azonnal egy középkorú férfi, s besiet az egyik udvarra. Másnál sem járunk nagyobb szerencsével, néhányan ugyan kikérik maguknak a gyanúsítást, ám a többség inkább a süketet-vakot játszik, s tagad mindent.
- Hát tényleg nincs a hátára írva senkinek, hogy ő lopta el a csirkéimet - sóhajt egy idős asszony, amikor visszakanyarodunk az utca elejére. Egyben kéri, ne írjuk le a nevét... - El tudja képzelni, hogy ez volt Büssü talán legszebb utcája? - kérdezi aztán halkan. - Aztán ez lett belőle. De mit tehetnék? Ha ellopják a tyúkokat, nevelek újakat: csak nem fogok szégyenszemre tojást venni faluhelyen?


http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/ha-nincs-tyuk-ellopjak-a-kaput-menekulnenek- a-bussuiek-a-racsos-falubol-649330
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gyógynövényesek, beteljesülésére, leszármazottjai, vaskereskedőnek, bűntelenségének, rendszerváltás, cigánycsaládok, kőhajításnyira, szülőföldjükön, ereszcsatorna, életfilozófia, özvegyasszony, fiatalasszony, beazonosítani, szégyenszemre, haszontalanok, kihallgatáson, visszatartani, jegyzőkönyvet, településeken, megpróbáltunk, nosztalgiából, tulajdonosaik, bosszankodnak, rendszeresen, birtokhatárt, veszteséggel, ingatlanokba, felújították, leggazdagabb, szembesülnek, kitelepített, megpróbáltak, problémákból, próbálkoztak, tönkreteszik, kaput –, rácsos faluból, fonói asszony, rengeteg lopásért, büssüieket okolják, gyönyörűen felújított, veranda nyílásain, fiatalasszony kislányával, egyik estéről, összes kacsájuk, tüke büssüiektől, többes szám, romákat érti, elmúlt negyven, hajdan közel, spórolós kálvinista, Antal Károlyné, Kelemen Pálné, Bálint Zsolt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hegedüs Géza: Magyar költészet  Egyszerű  Jó éjszakát  Egy barátság története  Mindent de mindent visszakap  képre írva  40 felett  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Márai Sándor tollából  40 felett  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  különleges  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Otthon  James Allen  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Bársony székben  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Hamvas Béla  Bornyi Veronika haiku verse  Egy gondolat  Facebookon kaptam  IGEN így  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Bornyi Veronika haiku verse  Csend  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Töröld le  Sík Sándor - Ha jő a perc  képre írva  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jánosházy György: Fogd a kezem  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Megígért békesség  Nagy és kis csodák  Alvó cica  Esterházy Péterre emlékezünk  Müller Péter tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  képre írva  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Martin Buber, A haszidim meséi  Nagy és kis csodák  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
kaput &#8211, rácsos faluból, fonói asszony, rengeteg lopásért, büssüieket okolják, gyönyörűen felújított, veranda nyílásain, fiatalasszony kislányával, egyik estéről, összes kacsájuk, tüke büssüiektől, többes szám, romákat érti, elmúlt negyven, hajdan közel, spórolós kálvinista, falu szép, üresen maradt, faluban Mindenkiből, gyógynövényesek telepedtek, egész nagycsalád, falu anno, rendszerváltás után, egykor kitelepített, többi közül, állandó problémákból, hívatlan vendégek, elmúlt években, kertben &#8211, szót Kelemen, szomszédok szóltak, múltkor elvitték, bejárati kaput, rácsokat lopták, helyiek szerint, lopások többségével, hatóság ugyan, legritkább esetben, biztosító pedig, ember mehet, ebek cseppet, falu közepén, bolttól például, tolvajokat aznap, szomszéd kutyája, nagy ugatásra, hátsó földek, faluszéli Petőfi, eset mögött, település Fonó, rengeteg tolvajlás, első házak, központban látottak, lyukas falú-tetejű, középkorú férfi, egyik udvarra, többség inkább, süketet-vakot játszik, hátára írva, csirkéimet &#8211, idős asszony, utca elejére, gyógynövényesek, beteljesülésére, leszármazottjai, vaskereskedőnek, bűntelenségének, rendszerváltás, cigánycsaládok, kőhajításnyira, szülőföldjükön, ereszcsatorna, életfilozófia, özvegyasszony, fiatalasszony, beazonosítani, szégyenszemre, haszontalanok, kihallgatáson, visszatartani, jegyzőkönyvet, településeken, megpróbáltunk, nosztalgiából, tulajdonosaik, bosszankodnak, rendszeresen, birtokhatárt, veszteséggel, ingatlanokba, felújították, leggazdagabb, szembesülnek, kitelepített, megpróbáltak, problémákból, próbálkoztak, tönkreteszik, menekülnének, menekulnenek, szerencsével, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1368
  • e Hét: 5132
  • e Hónap: 8877
  • e Év: 162373
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.