Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyászjelentés Orbán beszéde előtt
  2016-02-11 09:12:03, csütörtök
 
 
Gyászjelentés Orbán beszéde előtt


2015-05-28 20:11:41



Hargitai Miklós

Bár a hatékony agymosási technikáknak köszönhetően a többség ma már talán másképp emlékszik, a 2010-es kormányváltáskor épp kifelé jöttünk a válságból: a beomló forintárfolyam, a tripla bóvli és a beruházások apálya nem a Gyurcsány-Bajnai-, hanem már az Orbán-Matolcsy-korszak hagyatéka. Orbán Viktor egyáltalán nem ilyen országot ígért, amikor hatalomra került - hogy mire jutott öt év alatt, azt a leghivatalosabb adatok felhasználásával igyekeztünk összefoglalni.


Kiindulópontként annyit mindenképpen érdemes rögzíteni, hogy a Fidesz-KDNP-kormány valóban példátlan politikai és társadalmi bizalommal a háta mögött láthatott munkához, az ország történetében szabad választásokon még senki nem kapott hasonló esélyt és támogatást. A kezdeti útkeresés után (amelynek a lényege az lett volna, hogy a választási ígéreteket a költségvetési hiány felfutása árán próbálják teljesíteni) Orbán az államadósság és a munkanélküliség elleni harcot helyezte a kormánypolitika fókuszába, indokolt tehát, hogy ezekkel kezdjük a számvetést.
Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság

Az MNB adatai alapján a választások előtt, 2010. márciusában a GDP 83 százaléka volt a bruttó államadósság, 2015 márciusában pedig - szintén GDP-arányosan - 85 százalék, ez 2 százalékpontos növekedés öt év alatt. A nettó (vagyis a ténylegesen kifizetendő, a nekünk adósok tartozásával csökkentett) államadósság sokkal gyászosabban alakult: a 2010. márciusi 63,2 százalékról 2015 márciusára nagyon durván, 76 százalékra nőtt.



Ez az adat önmagában

cáfolja a Matolcsy-féle unortodoxia alapállítását, hogy a rendszerváltás óta első ízben Orbánéknak sikerült az államadósság növekedése nélkül gazdaságot bővíteni.

(Van gond ugyanakkor a gazdaságbővítés mértékével is: az első négyéves ciklusban a GDP változása a statisztikai hibahatáron belül maradt - vagyis a gazdaság gyakorlatilag stagnált -, és az öt év átlagában is a leglassabban emelkedett az összes térségbeli ország közül, alig néhány hónapja érte el újra a 2008-as válság előtti szintet, a versenytársaink közül utolsóként.)

Hasonló ,,sikereket" produkált a munkanélküliség elleni küzdelem is. A kormányzati kommunikációban szereplő


példátlan foglalkoztatási sikerhez a statisztikai módszertan megváltoztatása, 3-400 ezer magyar ember külföldi munkavállalása, nagyjából 250 ezernyi közmunkás és az állami hivatalok, illetve hivatalnokok látványos felszaporítása kellett.

2010 és 2014 között (most a KSH adataiból idézünk, teljes évet teljes évvel összehasonlítva) az összes alkalmazásban álló munkavállaló létszáma kevesebb mint 120 ezerrel nőtt, ám ebből a növekményből 104 ezret a költségvetési szektor szívott föl. A versenyszférában 15 ezerrel bővült a foglalkoztatotti létszám, ami szintén a számítási hiba nagyságrendje - vagyis a foglalkoztatásban is elmaradt az áttörés.

Az ország jövője felől nézve mindenképpen része kell legyen a mérlegkészítésnek az oktatás. A közoktatás indikátorrendszere 2015 című, főként a KSH és a Klik adataival dolgozó kiadvány szerint a 2010-ben még a 60 százalékot közelítő szintről mostanra 45 százalék alá csökkent az érettségi után a felsőoktatásba jelentkezők aránya - leginkább a fizetős szakok túlsúlyba kerülése (vesd össze: ,,Nem lesz Magyarországon semmilyen tandíj" - Orbán Viktor, 2012. X.) illetve a röghöz kötés bevezetése miatt. Ami pedig az alsóbb szinteket illeti: folyamatosan csökken - 2006 óta, de az Orbán-érában is változatlanul (és nem reál-, hanem abszolút értékben, forintban) az egy diákra jutó állami ráfordítás összege - jelenleg alig éri el az ezredfordulón regisztrált szintet, amivel tökutolsók vagyunk a régióban.

Nem adnak okot túl sok optimizmusra a népmozgalmi adatok sem: szintén a KSH-tól tudjuk, hogy

tavaly másfélszer annyian költöztek külföldre, mint 2013-ban, és hatszor annyian, mint 2009-ben,

miközben látványosan emelkedett, és immár közel 50 százalékos az elmenők között a fiatalok aránya. Az érettségizők 20 százaléka biztosan kint tervezi a jövőt, további 25 százalék pedig nem zárja ki a távozás lehetőségét - ez még néhány évvel ezelőtt is teljességgel elképzelhetetlen lett volna.


A miniszterelnökséget vezető Lázár János két hete a kormányszóvivői sajtótájékoztatón népesedéspolitikai fordulatról beszélt, és arról, hogy a kormány családtámogatási politikájának köszönhetően az új trend - többen születnek, kevesebben halnak meg - megállíthatja az elnéptelenedést. Mára kiderült, hogy ez sem volt igaz: a KSH azt közölte, hogy a születések száma ugyan 3 százalékkal valóban nőtt, a halálozásoké viszont ötször ekkora tempóban, 15 százalékkal emelkedett 2015 első három hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest, így a természetes fogyás - mint a 80-as évek óta mindig - töretlen, sőt, mostanában még gyorsult is.

A számok nem hazudnak: a porladó népszerűségű harmadik Orbán-kormány egy elnéptelenedő, eladósodó, szegényedő, öregedő, a stratégiai területeken leszakadó (ráadásul az utóbbi időben egyre inkább bezárkózó, az idegenekkel és Európával szemben bizalmatlan, mind gyanúsabb figurákkal barátkozó) országot kormányoz

- erre volt elég a 2010-ben kapott példátlan fölhatalmazás.


http://nol.hu/belfold/gyaszjelentes-orban-beszede-elott-1536749
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: foglalkoztatotti, kormányváltáskor, családtámogatási, versenyszférában, felhasználásával, kiindulópontként, elképzelhetetlen, leghivatalosabb, versenytársaink, megváltoztatása, munkanélküliség, összehasonlítva, kommunikációban, foglalkoztatási, kormánypolitika, elnéptelenedést, gazdaságbővítés, kormányszóvivői, rendszerváltás, felsőoktatásba, munkavállalása, forintárfolyam, magyarországon, százalékpontos, felszaporítása, változatlanul, megállíthatja, elnéptelenedő, alkalmazásban, nagyságrendje, politikájának, összefoglalni, választásokon, költségvetési, ezredfordulón, gyászjelentés, hatékony agymosási, 2010-es kormányváltáskor, beomló forintárfolyam, tripla bóvli, beruházások apálya, leghivatalosabb adatok, háta mögött, ország történetében, kezdeti útkeresés, lett volna, választási ígéreteket, költségvetési hiány, munkanélküliség elleni, kormánypolitika fókuszába, választások előtt, bruttó államadósság, Gyászjelentés Orbán, Hargitai Miklós, Orbán Viktor, Schmidt János, Lázár János,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png telefon  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png nő  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Png lepke  Reggel van  Bounty krémes  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép álmokat!  Tavaszi kép  Zilahy Lajos gondolata  Rátalálsz  Varga János Veniam - Fontos sz...  Akarat  Lóhere  Akarat  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Png telefon  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png férfi  Nevem  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Egy hatékony szolga  Elköszönt  Facebookon kaptam Krisztinától  Reménység és erő Krisztustól e...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Szép estét  Hiányzik  Egy hatékony szolga  Akarat  Png virág  Png csokor  Reggel van  Albert Einsteinről  Erdőn  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Radikális szeretet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Nevem  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Png rózsa csokor  Szívem tiéd  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Éretlen vers  Facebookon kaptam Krisztinától  Png férfi  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Rátalálsz  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
hatékony agymosási, 2010-es kormányváltáskor, beomló forintárfolyam, tripla bóvli, beruházások apálya, leghivatalosabb adatok, háta mögött, ország történetében, kezdeti útkeresés, lett volna, választási ígéreteket, költségvetési hiány, munkanélküliség elleni, kormánypolitika fókuszába, választások előtt, bruttó államadósság, ténylegesen kifizetendő, nekünk adósok, adat önmagában, államadósság növekedése, gazdaságbővítés mértékével, első négyéves, statisztikai hibahatáron, gazdaság gyakorlatilag, leglassabban emelkedett, összes térségbeli, 2008-as válság, versenytársaink közül, kormányzati kommunikációban, statisztikai módszertan, állami hivatalok, összes alkalmazásban, költségvetési szektor, foglalkoztatotti létszám, számítási hiba, ország jövője, érettségi után, felsőoktatásba jelentkezők, fizetős szakok, röghöz kötés, alsóbb szinteket, ezredfordulón regisztrált, népmozgalmi adatok, elmenők között, fiatalok aránya, távozás lehetőségét, kormányszóvivői sajtótájékoztatón, kormány családtámogatási, születések száma, halálozásoké viszont, természetes fogyás, 80-as évek, porladó népszerűségű, stratégiai területeken, utóbbi időben, 2010-ben kapott, foglalkoztatotti, kormányváltáskor, családtámogatási, versenyszférában, felhasználásával, kiindulópontként, elképzelhetetlen, leghivatalosabb, versenytársaink, megváltoztatása, munkanélküliség, összehasonlítva, kommunikációban, foglalkoztatási, kormánypolitika, elnéptelenedést, gazdaságbővítés, kormányszóvivői, rendszerváltás, felsőoktatásba, munkavállalása, forintárfolyam, magyarországon, százalékpontos, felszaporítása, változatlanul, megállíthatja, elnéptelenedő, alkalmazásban, nagyságrendje, politikájának, összefoglalni, választásokon, költségvetési, ezredfordulón, gyászjelentés, alapállítását, gyakorlatilag, fölhatalmazás, gyaszjelentes, államadósság, történetében, mindenképpen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1117
  • e Hét: 6849
  • e Hónap: 17960
  • e Év: 171456
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.