Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miként győzhet a tanárlázadás? – Egy sikeres ügy tanul
  2016-02-13 13:11:54, szombat
 
 
február 12, 2016

Írta vagogabor
Miként győzhet a tanárlázadás? - Egy sikeres ügy tanulságai


Lehet elérni sikereket az oktatás területén a rendszeren kívülről is. A kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatójáért való társadalmi küzdelem győzelme utat mutathat az országos tiltakozóknak is a céljaik eléréséhez. Az országos szülői értekezletnek nevezett nagy tüntetés előtt érdemes áttekinteni, hogy milyen tényezők kellenek a sikerhez, s hol vannak a buktatók.

Hiába próbálta a fideszes önkormányzat eltávolítani az évtizedek óta sikert sikerre halmozó kecskeméti gimnázium igazgatóját, Lukács Lajost. Mert egy olyan társadalmi összefogás állt ki mellé, amely képes volt az igazgatóváltás politikai árát felsrófolni a helyi polgármesternél. Így a nagyobb arcvesztés helyett a kiegyezést választotta a helyi hatalom. Az eddig vezető út nem volt sima, de pont ezért példát mutathat azoknak a tanároknak, szülőknek, diákoknak, akik országos szintű változást szeretnének az oktatásban. Hét olyan tanulságot vonhatunk le a bányais ügyből, amivel az országos tiltakozás is sikert érhet el.



Az eredeti cél maradjon a fókuszban

Számos olyan társadalmi tiltakozás volt az oktatás területén az utóbbi időszakban, amely hiába indult nagy lendülettel, mivel egyre nagyobb célokat tűzött ki, szépen lassan a sikertelenség miatt kifulladt. A Hallgatói Hálózat először a keretszámok csökkentése ellen indított tiltakozó akciókat, az ügyben a kormány meg is hátrált. Ám ahogy nőtt a szervezet és a tiltakozás, újabb és újabb követelésekkel álltak elő, az államtitkár leváltásától kezdve a jóval vadabb javaslatokig. Végül az eredeti cél elhalványult, és a nagyobb követelésekben nem sikerült átütő eredményt elérni.

A Megvédjük a Bányait! csoportnak mindvégig egy célja volt: Lukács Lajos maradjon az igazgató. Nem kezdték el követelni az alpolgármester vagy a polgármester lemondását, nem a KLIK vezetőinek a fejét követelték, nem az oktatási rendszer egészét kritizálták. Jól körülhatárolható, könnyen átélhető célt választottak, és nem tágították a kört az első sikerek után.



Szakmai alapú érvelés politikai helyett

A bányais küzdelem egyik legnagyobb tanulsága, hogy a konzekvens, problémára fókuszáló szakmai érvek hosszú távon jóval meggyőzőbbek, mint a hangzatos politikai petárda puffogtatások. A bányaisok az iskola, és Lukács által elért eredményeket tették a középpontba. Végig azon volt a hangsúly, hogy a Lukács vezette intézmény által hazai és nemzetközi szinten is elért eredmények igazolják az igazgatót, nem pedig a politikai beállítódása. A bányais értékek pozitív hangsúlyozása jóval többet nyomott a latba, mint ha politikai állóháborúba keveredtek volna egy alapvetően konzervatív városban.



Nem szabad megengedni, hogy az ellenzék rátelepedjen az ügyre

Hiába próbált több ellenzéki párt is témavivő lenni az ügyben. A tanári kollektíva és a szülői munkaközösség megköszönte szépen az érdeklődést, de nem kért a politikai támogatásból. Pontosan tudták, hogy az ellenzéki politikusokkal kötött szövetség olyan mértékű dacot váltott ki a hatalomból, ami minden további értelmes párbeszédet ellehetetlenít.



Széles társadalmi koalíció

A politikusok helyett a szülőkkel, öregdiákokkal, a helyi sajtóval kötöttek szövetséget a Lukács Lajosért küzdő bányaisok. Mindegy volt, hogy ki milyen párttal szimpatizál, az volt a fontos, hogy a célokkal egyet értsen. Félre tudták tenni a politikai berögződésből fakadó konfliktusokat, és a régi sérelmeket a közös cél érdekében. Így tudott létrejönni az utóbbi évek legnagyobb tüntetése is a városban.



Kitartó kreatív munka

Május 3-án indította egy öregdiák a tiltakozókat összefogó facebook oldalt, amikor a fideszes többségű kecskeméti közgyűlés nem fogadta el Lukács Lajos pályázatát. Az ügyben sok fordulópont volt, míg megegyezett a városvezetés az igazgatóval, és végül február 8-án megkapta a kinevezést a régi-új igazgató. A tiltakozók kedvét nem szegte az, hogy az országban számos helyen lenyomták a tantestületek és a szülői munkaközösségek torkán az új igazgatókat a politikusok. Újabb és újabb tüntetésekkel, nyílt levelekkel, petíciókkal, akciókkal tartották a felszínen az ügyet. Pontosan tudták, hogy a hatalom kivárásra játszik. Arra számítottak a KLIK-ben, hogy ellaposodik az ügy, így nem lesz akkor a közfelháborodás, és alacsony lesz a politikai ára az igazgatóváltásnak.
Lukács Lajos
Lukács Lajos



Kell egy hős, akivel, akiért küzdeni lehet

Tanárként, szülőként, és diákként nem nehéz azonosulni egy közkedvelt igazgató ügyével. Ha nem lett volna arca a küzdelemnek, akkor sokkal nehezebben átélhető lett volna nemcsak a bányaisok, hanem a kívülállók számára is az ügy. Valójában az iskolában folyó színvonalas pedagógiai munka sorsa volt a tét, de ezt mindenki összekötötte Lukács személyével. Ha tantervekről, órarendekről, tanári munka minősítéséről lett volna szó, akkor csak egy szűk kör belső ügyének tűnt volna a Bányai sorsa. Így lett ,,Lucky Luke" a szimbóluma a magas szintű vidéki közoktatásnak.



A leggyengébb pontot érdemes támadni

Az igazgatói pályázatok beadása után eléggé nyilvánvaló volt, hogy a városvezetés kedvence egy Fideszhez közelálló személy lesz. Olyan színvonalon aluli pályázatot nyújtott be az illető, ami rengeteg támadási felületet adott. Példának okáért a pályázatában annyi helyesírási hiba volt, amivel korántsem biztos, hogy átengedték volna egy bányais érettségin. Végül annyi reflektorfényt kapott az illető, hogy ő maga vonta vissza a pályázatát, ezzel kész helyzet elé állította a városvezetést.

Ha a tanároknak sikerül tanulniuk a már elért sikerekből, akkor lehet kívülről is elérni változásokat a közoktatásban. Remélem, a Bányai példája nem egyedüli fecske lesz, hanem minta.

Vágó Gábor


http://falramentaparlament.atlatszo.hu/2016/02/12/mikent-gyozhet-a-tanarlazadas-e gy-sikeres-ugy-tanulsagai/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: körülhatárolható, közfelháborodás, polgármesternél, munkaközösségek, igazgatóváltás, konfliktusokat, követelésekkel, alpolgármester, politikusokkal, követelésekben, ellehetetlenít, reflektorfényt, tiltakozóknak, városvezetést, igazgatójáért, hangsúlyozása, értekezletnek, minősítéséről, puffogtatások, közoktatásnak, tantestületek, munkaközösség, berögződésből, öregdiákokkal, közoktatásban, tüntetésekkel, sikertelenség, összekötötte, önkormányzat, eredményeket, tantervekről, meggyőzőbbek, választottak, órarendekről, pályázatában, beállítódása, oktatás területén, rendszeren kívülről, kecskeméti Bányai, országos tiltakozóknak, céljaik eléréséhez, országos szülői, fideszes önkormányzat, olyan társadalmi, igazgatóváltás politikai, helyi polgármesternél, nagyobb arcvesztés, kiegyezést választotta, helyi hatalom, eddig vezető, bányais ügyből, országos tiltakozás, Bányai Júlia Gimnázium, Lukács Lajost, Hallgatói Hálózat, Lukács Lajos, Lukács Lajosért, Lucky Luke”, Vágó Gábor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  210 éve született a SZÓZAT meg...  s immár én is felragyogva, ért...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Albert Einstein gondolata  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Alázat  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Lóhere  Csak a fogyatkozás látható  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png fotel  George Gordon Lord Byron: Inez...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akik bántanak téged  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 20  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Próbálj meg ...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Szívem tiéd  Kerüld el az evangélium örömén...  Hiányzik  Akarat  A jó emberek mindig szépek mar...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Akarat  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Png virág  Alázat  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png virág  Esti kép  A másik dolog,  Még csak most kezdődik a nap  Próbálj meg ...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png csokor  A sors  Nevem  Soha ne kedvezz...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Reggel van  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
oktatás területén, rendszeren kívülről, kecskeméti Bányai, országos tiltakozóknak, céljaik eléréséhez, országos szülői, fideszes önkormányzat, olyan társadalmi, igazgatóváltás politikai, helyi polgármesternél, nagyobb arcvesztés, kiegyezést választotta, helyi hatalom, eddig vezető, bányais ügyből, országos tiltakozás, utóbbi időszakban, sikertelenség miatt, keretszámok csökkentése, államtitkár leváltásától, jóval vadabb, nagyobb követelésekben, célja volt, alpolgármester vagy, polgármester lemondását, fejét követelték, oktatási rendszer, első sikerek, bányais küzdelem, hangzatos politikai, politikai beállítódása, bányais értékek, alapvetően konzervatív, ellenzék rátelepedjen, tanári kollektíva, szülői munkaközösség, politikai támogatásból, ellenzéki politikusokkal, politikusok helyett, helyi sajtóval, célokkal egyet, politikai berögződésből, régi sérelmeket, utóbbi évek, tiltakozókat összefogó, fideszes többségű, régi-új igazgató, tiltakozók kedvét, országban számos, szülői munkaközösségek, hatalom kivárásra, közkedvelt igazgató, kívülállók számára, iskolában folyó, magas szintű, leggyengébb pontot, igazgatói pályázatok, városvezetés kedvence, pályázatában annyi, bányais érettségin, tanároknak sikerül, körülhatárolható, közfelháborodás, polgármesternél, munkaközösségek, igazgatóváltás, konfliktusokat, követelésekkel, alpolgármester, politikusokkal, követelésekben, ellehetetlenít, reflektorfényt, tiltakozóknak, városvezetést, igazgatójáért, hangsúlyozása, értekezletnek, minősítéséről, puffogtatások, közoktatásnak, tantestületek, munkaközösség, berögződésből, öregdiákokkal, közoktatásban, tüntetésekkel, sikertelenség, összekötötte, önkormányzat, eredményeket, tantervekről, meggyőzőbbek, választottak, órarendekről, pályázatában, beállítódása, leváltásától, állóháborúba, támogatásból, elhalványult, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3364
  • e Hét: 9096
  • e Hónap: 20207
  • e Év: 173703
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.