Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy újabb mély seb Budapest szívébe
  2016-03-09 07:27:15, szerda
 
 

Sarkadi-Illyés Csaba
2016. 03. 8. 17:46

Egy újabb mély seb Budapest szívébe

Hiába a több éves pereskedés, a lakossági ellenállás, a héten megkezdődött az V. kerületi József nádor térre tervezett mélygarázs építése. Pontosabban először a közterület feltúrása, a fák kivágása - újabb több éves káoszba taszítva a környék közlekedését. S akkor tegyük fel az ilyenkor szokásos kérdést: kinek az érdekében?

A hatóság a mélygarázs építésére az engedélyt még 2011-ben adta ki, amelyet a Levegő Munkacsoport és több József nádor téri lakástulajdonos megfellebbezett. Azonban 2012 júliusában a beruházó OTP Ingatlan Zrt. projektcége a József Nádor Parkolóház Kft. másodfokon is nyert, sőt tavaly végül a Kúria tett pontot a jogi huzavonára - zöld utat adva az építkezésnek.

A Kft. és az V. kerületi önkormányzat megállapodása szerint a cég 690 milliót fizetett a parkoló építési és 50 évre szóló üzemeltetési jogáért. A mélygarázs ezután a kerület tulajdonába kerül.

Február 25-én egy közmeghallgatáson mutatták be a lakóknak a látványterveket. Az 525 gépkocsit elnyelő garázs 3 szintes lesz, nyilvános wc-vel, bicikli- és motorkerékpár-tárolóval. Márciusban a közműkiváltásokkal kezdődik meg az építkezés, a mélyépítési munkákat várhatóan augusztusban indítják. Igaz, részletesebb ütemtervvel nem szolgált sem a projektcég, sem pedig a kivitelező West Hungária Bau Kft.

Azonban, ehhez a felszínen található mind a 24 fát ki kell vágni (az ígéret szerint az építkezés után új fasorokat ültetnek, sőt még 71 férőhelyes felszíni parkolást is visszaállítják) miközben a beruházás ellenzői a tér műemlék korú épületeinek statikai meggyengülésére, valamint a talajvíz felduzzasztásának veszélyeire figyelmeztetnek.
"Minden szempontból borzalmas ez a beruházás"

- szögezte le lapunk érdeklődésére a Schnier Mária, a Levegő Munkacsoport munkatársa.

A szakember szerint továbbra is fennállnak azok a körülmények, amelyek miatt hosszú éveken keresztül küzdöttek a mélygarázs megépítése ellen.

A Levegő Munkacsoport négy pontban foglalta össze a beruházást kísérő veszélyeket.

1. Nem vizsgálták meg az idős épületeket a statikai és hidrogeológiai szempontból mielőtt döntöttek volna a mélygarázsról.

2. A talajvíz felduzzasztását megfogják szenvedni a támfalak, a házak pincéi. A talajvíz a Duna közelsége miatt a József nádor téren amúgy is magasabb.

3. Nem tisztázott a mélygarázs szellőztetése sem. Elsőre megdöbbentőnek hangzik, de a tér 8. számú házának udvarán, a liftakna mellé épített, tetőszint fölé nyúló kürtőn keresztül tervezik kivezetni a mélygarázsban keletkezett elhasznált levegőt.

4. S végül a József nádor tér műemléki környezet, amelyet az évekig tartó építkezés szintén veszélyeztet.

Ugyanakkor a térre tervezett mélygarázs - ahogyan a többi, belvárosban létesített mélyépítésű garázs, vagy parkolóház - réges-régen meghaladott, elavult koncepciót takar. Ahelyett ugyanis, hogy enyhítene a belváros parkolási helyzetén, valójában még ront is azon, lévén ahelyett, hogy a külvárosokban, az úgynevezett "módváltási pontokon" ösztönözné az autó lecserélését a közösségi közlekedés járműveire, még inkább a belváros felé vonzza a forgalmat. Hasonlóan a dugódíjhoz, amely bizonyos esetekben - például a díj bérletesítésénél - arra ösztönzi az autóst, továbbra is behajtson a díjfizetési övezetbe, hiszen már kifizette annak költségét. Emellett ezen mélygarázsok profitorientált létesítmények, a helyiek parkolási gondjain ezért nem enyhít, magyarul ingyenes parkolóhelyet nem biztosít a számukra.

Schnier Mária szerint két kulcstényezője van annak, hogy a fák kivágásával végül megkezdődhet az építkezés;

az egyik a bíróság elé terjesztett "rendkívül részrehajló" igazságügyi szakértői vélemény, a másik pedig a József nádor tér 8. szám alatt található ingatlan tulajdoni hányada.

Az előbbi esetén elég felidézni a vörösiszap-pert, amely során a bírónő szintén a szakértői véleményezésekre alapozta a felmentő ítéletét.

Az épület kapcsán viszont egyéb érdekességek is felmerülnek, ezt pedig terepbejárásunk során is megtapasztaltuk. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak otthont adó palotával szembeni, 1974-ben felhúzott József nádor tér 8. valóban elüt a környékre jellemző elegáns stílustól - igazi érték-semleges szocialista remekmű. Szerepe azért értékelődött föl aránytalanul, mert csak ebben az épületben kaptak a beruházók engedélyt a kürtő kiépítésére - enélkül pedig nem tudták volna a garázs szellőzését megoldani. (Schnier Mária ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy a hazánkban gyakori leszálló légnyomás a mélygarázs levegőjét visszaszorítja majd a házak közé).

Állítólag a korábbi közösképviselő megkerülte a lakóközösséget - legalábbis nekünk ezt mondták a 8. szám alatti bérlők. Egyébként az itt élők/dolgozók is próbálták megfejteni a beruházás lényegét - végül is abban állapodtak meg, hogyha az OTP-vezér Csányi Sándor a későbbiekben megvásárolja majd a "Pénzügyminisztérium" épületét, és abból egy elegáns szállodát nyit, akkor majd jól fog jönni a mélygarázs.

Akárhogy is, miközben a teret jártuk, a munkások fekete fóliát húztak az építkezést körülölelő kerítésre, lassan megkezdődik a munka érdemi része. A biznisz az biznisz - a karaván halad.


http://alfahir.hu/egy_ujabb_mely_seb_budapest_szivebe
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bérletesítésénél, véleményezésekre, meggyengülésére, figyelmeztetnek, profitorientált, felduzzasztását, lakástulajdonos, megfellebbezett, terepbejárásunk, figyelmeztetett, minisztériumnak, látványterveket, megtapasztaltuk, nemzetgazdasági, közösképviselő, lakóközösséget, hidrogeológiai, kulcstényezője, megdöbbentőnek, visszaszorítja, visszaállítják, mélygarázsban, szellőztetése, érdeklődésére, létesítmények, megállapodása, motorkerékpár, mélygarázsról, parkolóhelyet, külvárosokban, mélygarázsok, megkezdődött, munkacsoport, részletesebb, megkezdődhet, augusztusban, újabb mély, több éves, lakossági ellenállás, héten megkezdődött, közterület feltúrása, környék közlekedését, ilyenkor szokásos, mélygarázs építésére, jogi huzavonára, parkoló építési, mélygarázs ezután, kerület tulajdonába, közmeghallgatáson mutatták, mélyépítési munkákat, kivitelező West, felszínen található, Sarkadi-Illyés Csaba, Levegő Munkacsoport, Ingatlan Zrt, József Nádor Parkolóház Kft, West Hungária Bau Kft, Schnier Mária, Nemzetgazdasági Minisztériumnak, OTP-vezér Csányi Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Elköszönt  s immár én is felragyogva, ért...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Erdőn  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Lóhere  Éretlen vers  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Julian Brass gondolata  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png csokor  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Lóhere  Hiányzik  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  George Gordon Lord Byron: Inez...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Varga János Veniam - Fontos sz...  Popper Péter szavai  A sors  Egy maradéktalanul uralt világ  A sors  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Bounty krémes  Bounty krémes  Facebookon kaptam Krisztinától  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  A Megváltó szolgálatában  Idő  Nem számIt  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Fekete István - Akác  Mai harmónia kártyám  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  A kételkedés kezelése  Radikális szeretet  Ami embereknek lehetetlen, az...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Őrizkednünk kell...  képre írva  Png fotel  Szép álmokat!  Alázat  Png nő  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Albert Einsteinről  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Kerüld el az evangélium örömén...  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kutya  Szép álmokat!  A boldog családok mind hasonló... 
Bejegyzés Címkék
újabb mély, több éves, lakossági ellenállás, héten megkezdődött, közterület feltúrása, környék közlekedését, ilyenkor szokásos, mélygarázs építésére, jogi huzavonára, parkoló építési, mélygarázs ezután, kerület tulajdonába, közmeghallgatáson mutatták, mélyépítési munkákat, kivitelező West, felszínen található, ígéret szerint, építkezés után, beruházás ellenzői, talajvíz felduzzasztásának, szakember szerint, mélygarázs megépítése, beruházást kísérő, idős épületeket, talajvíz felduzzasztását, házak pincéi, mélygarázs szellőztetése, liftakna mellé, mélygarázsban keletkezett, évekig tartó, térre tervezett, belváros parkolási, autó lecserélését, közösségi közlekedés, belváros felé, díjfizetési övezetbe, helyiek parkolási, másik pedig, előbbi esetén, bírónő szintén, szakértői véleményezésekre, felmentő ítéletét, épület kapcsán, környékre jellemző, épületben kaptak, beruházók engedélyt, kürtő kiépítésére, garázs szellőzését, hazánkban gyakori, mélygarázs levegőjét, házak közé, korábbi közösképviselő, beruházás lényegét, későbbiekben megvásárolja, elegáns szállodát, teret jártuk, munkások fekete, építkezést körülölelő, munka érdemi, karaván halad, bérletesítésénél, véleményezésekre, meggyengülésére, figyelmeztetnek, profitorientált, felduzzasztását, lakástulajdonos, megfellebbezett, terepbejárásunk, figyelmeztetett, minisztériumnak, látványterveket, megtapasztaltuk, nemzetgazdasági, közösképviselő, lakóközösséget, hidrogeológiai, kulcstényezője, megdöbbentőnek, visszaszorítja, visszaállítják, mélygarázsban, szellőztetése, érdeklődésére, létesítmények, megállapodása, motorkerékpár, mélygarázsról, parkolóhelyet, külvárosokban, mélygarázsok, megkezdődött, munkacsoport, részletesebb, megkezdődhet, augusztusban, értékelődött, későbbiekben, megvásárolja, aránytalanul, érdekességek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 117
  • e Hét: 5849
  • e Hónap: 16960
  • e Év: 170456
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.