Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kiüthetik a magyar gazdaság alappillérét
  2016-03-28 22:15:13, hétfő
 
   
 
2016 Március 28

Kiüthetik a magyar gazdaság alappillérét

Ez történt a gazdaságban az év 12. hetében

Nemsokára forró lehet a hangulat a magyar gazdaság talán legfontosabb szektorában, az autóiparban, mert a héten két gyárban, köztük a győri Audinál is sztrájkbizottság alakult, a cégek pedig aligha tudják majd megadni a dolgozóknak, amit akarnak. A kormány közben a Klik megszüntetésével vagy átnevezésével hallgattatná el a tüntető tanárokat, az MNB földesurat játszik a saját kastélyában, szlovák csalók pedig milliárdoktól fosztanak meg magyar részvényeseket. Ez történt a héten a gazdaságban.

Munkások motorblokkokat szerelnek az Audi gyárban Győrben. Fotó: Kollányi Péter
Állhatnak majd az autógyárak

Olyan dolog készül Magyarországon, ami nem volt még soha:
Sztrájkolhatnak a munkások az autóiparban.

Hétfőn a győri Audi gyár dolgozói jelentették be, hogy mivel a cég elutasította a béremelési az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) bérkövetelését, sztrájkbizottságot alakítottak, amihez eddig már 5000 ember dolgozó csatlakozott. De az autóipari felzúdulás nem áll meg az Audinál, csütörtökön az ország egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a 2400 embert foglalkoztató sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. dolgozói is sztrájkbizottságot szervezett, a Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint pedig még legalább két cégnél van sztrájkközeli helyzet.

Az Audinál 15 ezer forintos, az Autolivnél 12 százalékos béremelést akarnak kiharcolni a dolgozóknak, az Audi viszont egy az egyben elutasította a szakszervezet követelését, a sopronkövesdi cég pedig 2,5 százalékos - a szakszervezet szerint megalázó - emelést ajánlott fel. Az Audival január óta tárgyal a szakszervezet, és még nincs kizárva, hogy meg is fognak egyezni, de maga az, hogy sztrájkbizottságok alakulnak, jelzi, hogy valami nagyon nagy gond van a magyar gazdaság talán legfontosabb iparágában.

A probléma az, hogy ahogy gyakorlatilag bármelyik másik iparág, úgy az autóipar sem tud igazán versenyképes béreket fizetni. A nyáron már kibukott az, hogy felszolgálót, sofőrt vagy szakácsot már alig lehet találni Magyarországon, mert aki tehette, elment nyugatra ugyanazt a munkát jóval több pénzért csinálni. A helyzet az autóiparban sem más, sőt, itt már elég Szlovákiáig elmenni, hogy egy fényező vagy karosszérialakatos bruttó 70-80 ezer forinttal többet keressen.

Ez oda vezet, hogy a nyugati autógyártók kelet-közép-európai fióktelepei között elindul egy bérverseny a jó dolgozókért. Ez pedig főleg az autóipari beszállítókat érinti majd rosszul, akik nem tudnak 2-3 százalékosnál többet emelni a béreken, különben tönkremennek, így viszont a dolgozóikat fogják előbb-utóbb elveszteni.

Egyelőre még úgy tűnik, hogy az autóipari dolgozók előbb megpróbálnak itthon nagyobb fizetéseket kicsikarni, de nagy kérdés, hogy mi lesz akkor, ha ez nem sikerül, és vagy kollektíven sztrájkokkal, vagy egyenként, az elvándorlással fognak tüntetni a magyar bérszínvonal ellen.

A sztrájkhangulat nemcsak az autóipart érte el, csütörtökön a Tesco dolgozói is sztrájkbizottságot alakítottak, miután január óta nem tudnak megállapodni a béremelésről az áruházlánc vezetésével. Itt azt nehezményezik a dolgozók, hogy például az online üzletágban dolgozók, vagyis azok, akik összeszedik és kiszállítják a házhoz rendelt bevásárlást, annak ellenére nem kaptak fizetésemelést és kell szerintük elviselhetetlen körülmények között dolgozniuk, hogy az online rendelések forgalma 20-30 százalékkal emelkedett az elmúlt időben.
Klikkel terel a kormány

A hét egyik legnagyobb, de talán a tragikus belga terrortámadás miatt viszont az indokoltnál kevesebb figyelmet kapott híre az volt, hogy Rétvári Bence, az Emmi államtitkára kedden reggel bejelentette:a nyáron megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Ez elég nagy visszavonulónak tűnik a kormánytól, aminek vezetője korábban azt mondták, hogy bár van baj a Klikkel, az 2018 előtt még biztosan nem szűnik meg. Rétvári kedden azt mondta, szeptemberre kialakítanak majd egy új rendszert, amiben még mindig az állam lesz az iskolák fenntartója, de ami sokkal kevésbé lesz központosított. Palkovics László közben pedig a köznevelési kerekasztallal tárgyalt, például arról, hogy

az iskolák vezetői két évvel meghosszabbíthatják a nyugdíjas tanárok szerződéseit,
a jövő héttől pedig az iskolaigazgatók bankkártyákat kapnak majd, amely a mindennapi működéshez szükséges beszerzéseket biztosíthatja, így nem kell majd a tanároknak zsebből fizetniük a krétáért és egyebekért.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár

Akkor ez most azt jelenti, hogy a kormány teljesítette azt, ami miatt tanárok, diákok és szülők kétszer is megtöltötték a Kossuth teret zuhogó esőben? Aligha. Amit Rétvári bejelentett, az
valójában csak arra jó, hogy szétzilálja a tüntetéseket és húzza az időt, amíg a kormány kitalálja, hogy mit is akar kezdeni az oktatással.

A Klik kormány elhibázott oktatáspolitikájának szimbólumává vált, ami, ahogy írtuk, egy eleve hibás koncepción alapuló és rosszul is végrehajtott oktatási reform eredménye. De attól, hogy ez megszűnik, hogy átnevezik/átalakítják vagy új intézményt tesznek a helyére, még messze nem oldódnak meg a magyar oktatási rendszer problémái és a tanárok és szülők követelései sem teljesülnek ettől.

Arra viszont jó ez, hogy úgy mutassa be a kormányt, mint ami hajlandó változtatni, a folytatódó tüntetéseket pedig innentől sokkal inkább politikai, csak a kormány lejáratására szervezett tiltakozásnak lehet beállítani.

Hogy magában az oktatási rendszerben mit akar változtatni a kormány, arról eddig nem sokat lehet tudni, mint ahogy az sem látszik, hogy egy kicsit átalakított, de ugyanúgy központosított rendszer hogyan tud majd jobban működni, mint amit kivált vele a kormány.
Európában megbukott és Ádernek sem tetszik. Mi az?

Az elmúlt hetekben valahogy úgy nézett ki a törvényalkotás, hogy

egy fideszes képviselő vagy miniszter benyújt egy hosszú és fontos törvényjavaslatot
azt másnap, nagyjából átolvasás nélkül megszavazza a parlament
majd Áder János köztársasági elnök visszaküldi, hogy ez így nem oké.

Ez történt a Rogán Antal féle Nemzeti Otthonteremtési Közösségeket létrehozó törvénnyel is. Ebben lényegében az állt, hogy azok, akik új lakást akarnak venni, otthonteremtési közösségekbe (nok) tömörülhetnek, amikbe a tagok 10-15 évig összedobják a pénzüket, hogy aztán a közös pénzből egy-egy tag lakást tudjon vásárolni.

A nokok pénzét zrt. formában direkt erre a célra létrejött cégek kezelik; azt pedig, hogy ki mikor kaphat lakást a pénzből, licitálással vagy (ha a licitálásnak nincs egyértelmű eredménye) sorsolással döntik el a tagok. Az állam pedig, ahogy lakástakarék-pénztáraknál is, a befizetések 30 százalékának megfelelő támogatást nyújtana a tagoknak.

Csakhogy Áder János úgy látta, hogy míg a cél önmagában nemes, mert támogatni akarja a lakásvásárlást, egy ilyen bizniszben a résztvevőknek
megfelelő garanciákat is kellene biztosítaniuk arra, hogy nem dönthetik rá az ügyfelekre az egészet,

illetve a hatóságnak is szigorúan kellene felügyelnie. Ez pedig Áder szerint ebben törvényben tisztázatlan és ellentmondásos.

A törvényből pont azok a garanciák hiányoznak, amikkel el lehetne kerülni, hogy a pár év múlva befuccsoló fogyasztói csoportokat (mert nok-ok végső soron azok lesznek) ne az adófizetők és a magyarországi bankok pénzén kelljen majd kimenteni ezeket és a tagjaikat. Mivel ezek olyan pénzügyi szervezetek lesznek, amikre nem vonatkoznak majd a bankokra érvényes szigorú tőkekövetelmények, ezek sokkal bizonytalanabb szervezetek lesznek. Pont ezért ez a vásárlói csoport-koncepció a nagy értékű vételeknél már egész Európában megbukott.
Ide meneküljön a locsolók és nyulak elől!

Ha már unja a locsolóverseket és a hímes tojást, és szeretne olvasni pár hosszabb, de nagyon érdekes Index cikket, itt van pár, amibe mindenképpen érdemes belemélyedni:

Például arról, hogy az MNB hogyan találta fel újra a középkort Tiszaroffon, ahol 415 millió forintért vett magának egy kastélyszállót a Magyar Nemzeti Bank, amit nagyon rossz kihasználtsággal és nagyon drágán működtet, közpénzből. Viszont cserébe munkát ad a környéken 42 embernek ad nem túl sok munkát, amiért cserébe senki nem mondhat semmi rosszat a falu új földesurairól.
Vagy arról, hogy a magyar egészségügy tele van olyan orvosokkal, akik önkéntesen dolgoznak a kórházakban, hogy aztán a rendelésen megjelent betegeket a magánrendelőjük felé tereljék és zsebre rakjanak sok hálapénzt.
Vagy arról, hogy hogyan sikerült Vladimir Meciar volt szlovák miniszterelnök unokaöccsének kijátszania egy 2,5 milliárd forint értékű gázüzemet 2200 magyar részvényes kezéből.
Esetleg arról, hogy mit mondott a MÁV vezérigazgatója, Dávid Ilona, amikor megkérdeztük, hogy mit gondol a 150 százalékos fizetésemeléséről, amáv gazdálkodásáról, A Déli Pályaudvar bezárásáról és a balatoni büfékocsikról.

Forrás: Index

http://www.zoldhirado.hu/kiuthetik_a_magyar_gazdasag_alappilleret.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: sztrájkbizottság, megszüntetésével, kihasználtsággal, otthonteremtési, iskolaigazgatók, elviselhetetlen, gazdálkodásáról, vezérigazgatója, sztrájkolhatnak, locsolóverseket, magánrendelőjük, sztrájkhangulat, visszavonulónak, központosított, motorblokkokat, magyarországon, bizonytalanabb, törvényalkotás, részvényeseket, kastélyszállót, kerekasztallal, bérkövetelését, ellentmondásos, elvándorlással, fizetésemelést, lakásvásárlást, miniszterelnök, szakszervezeti, sopronkövesdi, magyarországi, sztrájkközeli, szakszervezet, milliárdoktól, foglalkoztató, tömörülhetnek, büfékocsikról, magyar gazdaság, győri Audinál, cégek pedig, kormány közben, tüntető tanárokat, saját kastélyában, győri Audi, autóipari felzúdulás, ország egyik, 2400 embert, szakszervezet követelését, szakszervezet szerint, munkát jóval, fényező vagy, nyugati autógyártók, autóipari beszállítókat, Kollányi Péter, Audi Hungária Független Szakszervezet, Autoliv Ipari, Kereskedelmi Kft, Vasas Szakszervezeti Szövetség, Rétvári Bence, Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Palkovics László, Amit Rétvári, Áder János, Rogán Antal, Nemzeti Otthonteremtési Közösségeket, Csakhogy Áder János, Magyar Nemzeti Bank, Vladimir Meciar, Dávid Ilona, Déli Pályaudvar,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
02.26. 23:23 Elfogadták Eger 45 milliárdos főösszegű költségvetését
02.26. 23:12 Bajnokok Ligája - A Bernabeuban nyert a Manchester City, előnyben a Lyon
02.26. 22:33 Katalán válság - Havonta tanácskozik mostantól a spanyol és a katalán kormá...
02.26. 21:22 A Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei
02.26. 21:02 A rostszegény étrend magas vérnyomást okozhat
02.26. 20:53 Az idén 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít a Kopint-Tárki
02.26. 20:53 Koronavírus - Londoni elemzők: tartós járvány esetén 5 százalék alá lassulh...
02.26. 20:53 Férfi vízilabda ob I - Gólgazdag mérkőzést nyert a címvédő FTC
02.26. 20:52 Fővárosi Közgyűlés - Fidesz: a saját kampányígéreteit is leszavazta a balol...
02.26. 20:52 Koronavírus - Debreceni repülőtér: az előírásoknak megfelelő a vizsgálat
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Sárguló lapok  A jó Isten mindannyiunk szívéb...  Hóvirág  Posertube  Facebookon kaptam  Dobszay-Meskó Ilona és Láng Is...  Posertube  Posertube  Ha azt csinálod, amit szeretsz  Mandarin  Orchidea  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Himnusz Marton Áron püspökhöz  Hamvazószerda, a nagyböjt első...  Sárguló lapok  Png kislány  Orchidea  Katica a hóvirágon  Miért írok verseket  Posertube  Facebookon kaptam  Nem késik el az Úr, hanem hoss...  Szép táj  Párizsban járt az Ősz  A jó Isten mindannyiunk szívéb...  Kellemes délutánt kívánok!  Az igaz művész  Facebookon kaptam  Nő kalapban  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Köszöntő  Csoki csurgatás  Zárt kapus lesz hat olasz bajn...  Facebookon kaptam  Már régen nem úgy élek  kép + relief  Soha ne tegyél tönkre, egy jó ...  Kellemes kávézást  Az igaz művész  Elég nekünk Isten kegyelme  Nagyböjti ráhangoló: 3 nagyböj...  Csoki csurgatás  Csoki csurgatás  Hagyományőrző Munkásőr Társasá...  Nátha  Tulipánok  Találjuk meg önmagunk belső vi...  Facebookon kaptam  Dobszay-Meskó Ilona és Láng Is...  Harmónia......  Nem késik el az Úr, hanem hoss...  Nő kalapban  Miért írok verseket  Orchidea  Szeretlek  Tulipán csokor  Valóban feláldozta őt  De mit is jelent az aktív véde...  Duna csillag virág  Naplemente  Szeretlek  Csukás István - Annyiszor játs...  Facebookon kaptam  Sárguló lapok  Romantika  Esti fűrdés  Mai harmónia kártyám  Hamvazószerda, a nagyböjt első...  Nem tartanak szentmiséket, elm...  Színes ceruzák  Miért írok verseket  Hóvirág  Jó éjszakát  Orchidea  Facebookon kaptam  Orchidea  Rózsa  Clematis  Ismerős  Mai harmónia kártyám  Zárt kapus lesz hat olasz bajn...  Orchidea  Nem tartanak szentmiséket, elm...  Tavasz szépségei  Szèp estét kedves látogat...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt  Kacsintó narancs  Facebookon kaptam  Biztos vagyok Isten szeretében  Facebookon kaptam  Rózsás csokor  Kellemes teázást  Hagyományőrző Munkásőr Társasá...  Harmónia...... 
Bejegyzés Címkék
magyar gazdaság, győri Audinál, cégek pedig, kormány közben, tüntető tanárokat, saját kastélyában, győri Audi, autóipari felzúdulás, ország egyik, 2400 embert, szakszervezet követelését, szakszervezet szerint, munkát jóval, fényező vagy, nyugati autógyártók, autóipari beszállítókat, dolgozóikat fogják, autóipari dolgozók, elvándorlással fognak, magyar bérszínvonal, sztrájkhangulat nemcsak, autóipart érte, áruházlánc vezetésével, online üzletágban, házhoz rendelt, online rendelések, elmúlt időben, tragikus belga, indokoltnál kevesebb, nyáron megszűnik, 2018 előtt, állam lesz, iskolák fenntartója, köznevelési kerekasztallal, iskolák vezetői, nyugdíjas tanárok, jövő héttől, iskolaigazgatók bankkártyákat, mindennapi működéshez, tanároknak zsebből, kormány teljesítette, kormány kitalálja, eleve hibás, magyar oktatási, folytatódó tüntetéseket, kormány lejáratására, oktatási rendszerben, kicsit átalakított, elmúlt hetekben, fideszes képviselő, tagok 10-15, közös pénzből, nokok pénzét, célra létrejött, licitálásnak nincs, állam pedig, ilyen bizniszben, törvényből pont, garanciák hiányoznak, magyarországi bankok, bankokra érvényes, vásárlói csoport-koncepció, nagy értékű, hímes tojást, középkort Tiszaroffon, magyar egészségügy, rendelésen megjelent, magánrendelőjük felé, balatoni büfékocsikról, sztrájkbizottság, megszüntetésével, kihasználtsággal, otthonteremtési, iskolaigazgatók, elviselhetetlen, gazdálkodásáról, vezérigazgatója, sztrájkolhatnak, locsolóverseket, magánrendelőjük, sztrájkhangulat, visszavonulónak, központosított, motorblokkokat, magyarországon, bizonytalanabb, törvényalkotás, részvényeseket, kastélyszállót, kerekasztallal, bérkövetelését, ellentmondásos, elvándorlással, fizetésemelést, lakásvásárlást, miniszterelnök, szakszervezeti, sopronkövesdi, , ,
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64001 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 467
  • e Hét: 11406
  • e Hónap: 72337
  • e Év: 174691
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.