Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Amikor a dolgozókat kéne védeni, nincs fideszes szabadsághar
  2016-04-09 19:03:56, szombat
 
  Amikor a dolgozókat kéne védeni, nincs fideszes szabadságharc
JámborAndrás
2016. április 8. péntek, 9:25

Bár a győri Audinál és az Autolivnél megállapodtak a felek, koránt sincs minden rendben az autóiparban. Az Audinál a dolgozók fele írta alá a sztrájkot támogató felhívást, és végül el is érték fizetésemelési céljukat. Sopronkövesden, a svéd Autoliv nevű, Európa legnagyobb, biztonsági öveket gyártó cégénél pedig a dolgozók kétharmada támogatta a sztrájkot, a gyár múlt hét csütörtökön le is állt egy 2 órás figyelmeztető sztrájk erejéig. Az ok egyszerű. Ugyanezekben a szakmákban már pár kilométerrel arrébb, Szlovákiában is 10-15, esetenként 20%-kal keresnek többet a melósok, ha pedig Németországra vagy Ausztriára nézünk, órási a bérkülönbség.

audi-a3-hungary-2_1.jpg

fotó: Audi AG

A munkaerő-hiány eddig nem volt nagy gond a magyar autóiparban, de az elmúlt fél-egy évben itt is elindult az elvándorlás, és ennek következtében már nem csak mérnök-állások maradnak betöltetlenül, de a szaképzett dolgozók (szakmunkások) esetében is növekvő munkaerő-hiányról beszélhetünk.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetője szerint “Megkezdődött a bérverseny az autóipari cégek kelet-közép-európai fióktelepei között, hogy hol lesz az a pont, amelyen e folyamat megállhat, még nem tudni, a kérdés, hogy meddig tolerálják a gyártócégek nyugati központjai a munkavállalókért zajló konkurencia harcot."

Ez pedig Magyarország számára órási probléma, hiszen közhelyszámba megy, hogy a magyar ipart lényegében az autócégek tartják fenn.

Bár a hazai termelékenység általában az EU termelékenységi átlag alatt van, de ha ezt a mutatót ágazatspecifikusan is megnézzük, akkor azt látjuk, hogy vannak messze az EU-s termelékenységi szint alatt teljesítő ágazatok és vannak olyanok is, ahol a termelékenységben való lemaradás sokkal kisebb. Alapvetés, hogy a multik szigetszerűen emelkednek ki magas termelékenységi mutatóikkal a hazai KKV-szektorból. Nincs ez másképp a gépjármű-iparban sem.

Ha valaki eddig nem értette volna, hogy miért éri meg itt termelnie az Audinak vagy a Mercedesnek, akkor most szögezzük le, hogy elsősorban ezért. Magas termelékenységet kapnak olyan bérek mellett, amelyek alatta maradnak a munkatermelékenységből következő (elvárható) ágazati bérszintnek.

Egyszerűbben fogalmazva, a munkásoknak kevesebbet fizetnek, mint amennyit a termelékenységi szint alapján várnánk, és ezáltal extraprofitra tesznek szert. Régebben ezt kizsákmányolásnak hívták, ma újraiparosítás a neve. A hazai gépjármű-iparban dolgozó melósoknak ebből lett elege, teljes joggal.

De ha ez nem lenne elég, még a kormány is húzza őket, ugyanis a kormány által az elmúlt 6 évben folytatott adópolitikának egyik nagy vesztese - az adójóváírás elvonásával, az egykulcsos adó bevezetésével - éppen a szakképzett munkások csoportja. Míg egy gyermektelen karosszérialakatos a 2016-os 156 ezer forintos bruttó átlagbérével 2009-ben 108 ezret keresett volna, idén csupán 103 ezer forintos nettó átlagbért vihetett haza.

Ezek az adóváltozások pedig tovább fokozzák az így is magas bérnyomást. Ami enélkül is jelen lenne, hiszen a szakképzett munkásokénál szlovák kollégáik bruttó bérei is magasabbak.

download.png

kép: napi.hu

Nem beszélve arról, hogy míg az elmúlt években sorra nézhettük a kormány “szabadságharcait" az Unió ellen, Soros György ellen, az USA ellen, a bankok ellen, az IMF ellen, a nemzetközi élelmiszeripari üzletláncok ellen, ezeknek valójában soha nem lett olyan következménye, amely tényleg javítanának az emberek életminőségén.

Nincs így másként az autóiparban sem, hiszen az a különbség is magas, ami a szlovák autógyárak és a magyar autógyárak dolgozóinak bérei között van, az pedig órási különbség, ami a magyar és a német, vagy osztrák dolgozók bérei között van. Akinek pedig van lehetősége rá, nyilván a magasabb béreket fogja választani.

A probléma az, hogy amikor a magyar kormány támogatásokat adott a nagy német autóipari cégeknek, egyáltalán nem vették figyelembe a bérek, a munkavállalói jogok kérdését. Egyszerűen nem harcoltak a magyar dolgozókért. Persze az Orbán-kormány máshol sem állt a munkavállalók pártján - egy konzervatív kormánytól botorság is lenne ilyesmit várni -, erre az új munka törvénykönyve a bizonyíték, amelyben a munkaerő-piac rugalmasabbá tételének leple alatt a munkavállalói jogok jelentős korlátozására került sor. Orbánék mindig is a tőke, azon belül is, ha választási lehetőségük adódott, a nemzeti tőke (ami persze a haverokat jelenti) pártján álltak a tőke-munka közötti konfliktusban.

A magyar munkások (tanárok, ápolók, stb.) előtt két út áll. Az egyik a kivándorlás keserédes útja, a másik a bérharc (osztályharc) kipróbált, ám nem könnyű útja. Ha ez utóbbit választják, akkor nem árt tudniuk, hogy - bár a magyar kormány nincs velük -még sincsenek egyedül. A jogos küzdelem erős szolidaritást válthat ki a magyar társadalomban, újraszőheti a társadalom szövetét. A magasabb bérért, akárcsak a jobb oktatási rendszerért, vagy egészségügyi ellátásért meg lehet és meg is kell küzdeni. Együtt, magunkért és egymásért.


http://kettosmerce.blog.hu/2016/04/08/amikor_a_dolgozokat_kene_vedeni_nincs_fides zes_szabadsagharc
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szabadságharcait, termelékenységet, munkavállalókért, élelmiszeripari, termelékenységi, termelékenység, sopronkövesden, fizetésemelési, adópolitikának, szakszervezeti, újraiparosítás, adóváltozások, munkavállalói, szolidaritást, korlátozására, társadalomban, bevezetésével, életminőségén, közhelyszámba, betöltetlenül, következtében, extraprofitra, figyelmeztető, németországra, következménye, támogatásokat, munkavállalók, törvénykönyve, megállapodtak, szabadságharc, szigetszerűen, szabadsagharc, konfliktusban, beszélhetünk, bérkülönbség, kilométerrel, dolgozókat kéne, győri Audinál, dolgozók fele, sztrájkot támogató, svéd Autoliv, dolgozók kétharmada, gyár múlt, munkaerő-hiány eddig, magyar autóiparban, elmúlt fél-egy, szaképzett dolgozók, autóipari cégek, gyártócégek nyugati, munkavállalókért zajló, magyar ipart, autócégek tartják, Audi AG, Vasas Szakszervezeti Szövetség, Soros György,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Reménység és erő Krisztustól e...  Mi lenne ha  Albert Einsteinről  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Akarat  Soha ne kedvezz...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Paul David Tripp Április 20  Erdőn  Akarat  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Lóhere  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hazára minden embernek szükség...  Png fotel  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Png fotel  Akarat  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Radikális szeretet  Png cica  Png lepke  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét  Makszim Gorkij gondolata  Fekete-erdő desszert  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Egy hatékony szolga  Png cica  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ágai Ágnes – Csendélet  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Próbálj meg ...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Png cica  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Zilahy Lajos gondolata  Szívem  Próbálj meg ...  Akarat  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  s immár én is felragyogva, ért...  Tanuld meg ezt a versemet  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó éjszakát  Adakozás  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Örülök, hogy látlak!  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem számIt  A Megváltó szolgálatában  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Egy bizonyos határt 
Bejegyzés Címkék
dolgozókat kéne, győri Audinál, dolgozók fele, sztrájkot támogató, svéd Autoliv, dolgozók kétharmada, gyár múlt, munkaerő-hiány eddig, magyar autóiparban, elmúlt fél-egy, szaképzett dolgozók, autóipari cégek, gyártócégek nyugati, munkavállalókért zajló, magyar ipart, autócégek tartják, hazai termelékenység, termelékenységben való, multik szigetszerűen, hazai KKV-szektorból, munkásoknak kevesebbet, termelékenységi szint, hazai gépjármű-iparban, kormány által, adójóváírás elvonásával, szakképzett munkások, adóváltozások pedig, szakképzett munkásokénál, elmúlt években, kormány &#8220, bankok ellen, nemzetközi élelmiszeripari, emberek életminőségén, szlovák autógyárak, magyar autógyárak, pedig órási, magasabb béreket, magyar kormány, nagy német, munkavállalói jogok, magyar dolgozókért, munkavállalók pártján, konzervatív kormánytól, munkaerő-piac rugalmasabbá, nemzeti tőke, haverokat jelenti, tőke-munka közötti, magyar munkások, kivándorlás keserédes, jogos küzdelem, magyar társadalomban, társadalom szövetét, magasabb bérért, jobb oktatási, szabadságharcait, termelékenységet, munkavállalókért, élelmiszeripari, termelékenységi, termelékenység, sopronkövesden, fizetésemelési, adópolitikának, szakszervezeti, újraiparosítás, adóváltozások, munkavállalói, szolidaritást, korlátozására, társadalomban, bevezetésével, életminőségén, közhelyszámba, betöltetlenül, következtében, extraprofitra, figyelmeztető, németországra, következménye, támogatásokat, munkavállalók, törvénykönyve, megállapodtak, szabadságharc, szigetszerűen, szabadsagharc, konfliktusban, beszélhetünk, bérkülönbség, kilométerrel, ugyanezekben, munkásokénál, szlovákiában, egyszerűbben, szakmunkások, gyermektelen, átlagbérével, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 10455
  • e Hónap: 21566
  • e Év: 175062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.